PodSvojoStreho.net
Zubadan "kaput" po petih letih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zubadan "kaput" po petih letih (/showthread.php?tid=54648)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - JaBK - 7.1.2014

biksi na delu

Recimo OP je šla TČ v 5 letih - koliko časa se pri nas že uporabljajo TČ zrak/voda in kako življenjsko dobo imajo? Govorim o taki množični uporabi, ne entuziastih, ki poznajo to tehnologijo že 20 let (ali koliko, na pamet govorim). Čisto tako, kaj lahko pričakujemo investitorji, ko se odločimo za to varianto ogrevanja? Jaz sem imela v glavi vedno nekako 10 let, da mora, recimo po 15 letih rečeš super pridna, dobro si mi služila, po 20 letih pa že računaš oglede...

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - Nebomgabiksal - 7.1.2014

Moja kalkulacija:
Prvo leto: kurilec 2600 €, elektrika 1600 € (ocena?) - prihranek 1000 € (?)
Drugo do peto leto: kurilec 1400 €, elektrika 900 € - prihranek 2000 €
Strošek nove zunanje enote 1500 €

Še vedno pozitivno, ampak ne več tako zelo... Če vzamemo TOC v račun kalkulacije COP, tudi ni več tako lepo.

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - csamo001 - 7.1.2014

Meni se zdi bolano. Namreč kurilnice ranga 10 jurjev (dobro, spet odvisno kaj imaš, gre tudi za 5, morda še manj), pa naj zdržijo samo 10 let? To je 1.000 EUR (ali pa 500 EUR) samo amortizacije vsako leto + seveda še elektrika/energent. Za tako ceno se pod 10 leti po mojem nimamo kaj za pogovarjat.

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - Nebomgabiksal - 7.1.2014

(sem računal na 15)

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - vincent - 7.1.2014

Po moje je težko govoriti koliko časa bojo delovale, ker vsaj množično niso tako dolgo na trgu.

Zdaj v tem dotičnem primeru ne moremo govoriti da je TČ prišla do svojega konca...je a zaradi posledične odpovedi...kar pa ni za enačiti z življ. dobo.

Jaz imam občutek da bi mogle zadeve držat tam 15 do 20 let. Verjetno je vse skupaj pogojeno tudi koliko je tekom obratovanja obremenjena tč in koliko delovnih ur naklepa v povprečju prek zime.

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - xavi - 7.1.2014

Upajmo, da je to posamezen primer, oz. da bo takšnih stvari čim manj, ker zaradi takše kalkulacije sigurno nismo vgrajevali TČ ali pa da bodo zunaje enote potrošna roba za 500 eurov kot zastareli mobiteli.

Morda ne bi bilo slabo, da se, podobno kot za porabo TČ, odpre tudi tema "napake".

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - JaBK - 7.1.2014

Hja, jaz sem TČ že kupila, čeprav ni montirana še. Sem tudi na forumu spraševala. Gre za Panasonicovo Aquareo ali kaj je. Bistveno cenejša od Daikina Altherme, na kako on/off sploh pomislila nisem. Ker po prebiranju vseh teh tem tukaj gor, je 10 let že veliko za pričakovati. ja, ma ne dam 200% cene, ker noben prihranek v elektriki in MOGOČE kako leto delovanja več ne odtehta tega. Konec koncev, ko bi čez recimo 7 let shodila, bom za teh slabih 3k€ kolikor me je zdaj koštala dobila to, kar danes prodajajo za 8k€ (verjetno pa precej bolje), pa bom še vedno v plusu. Me draži, blazno, to, da je za TČ 10 let že neka doba... Dokler bo tako, bom kupila budget varianto (pa ne pofl) in pogosteje menjavala, če sploh, glede na to, da je za nekega opevanega Zubadana čisto normalno, da bo 5 letih rikne. No, saj najbrž ni, ampak priokus ostane, za svoj denar skuša biti pa človek kar najbolj pameten. Potem pa čaka, da čas pokaže, a se je prav odločil ali ne.

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - xavi - 7.1.2014

Kaj imaš to za 3 jurje, da še mi kupimo na zalogo?

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - vincent - 7.1.2014

Citat:Ker po prebiranju vseh teh tem tukaj gor, je 10 let že veliko za pričakovati.

katere pa to te teme? :wink:

Izredna odpoved je tu na forumu ta prva (vsaj zdi se mi).

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - Berghaus - 7.1.2014

Dragi uporabniki, le brez panike. Tudi jaz bom v zadnjih 2 mesecih že 4tič peljal avto na servis, pa mi ne pade na pamet, da bi presedlal na biciklo.

Predvsem se držite reka, da ena dve ali tri lastovice še ne prinesejo pomladi. Ali zime, v primeru Biksijeve TČ.

Pričakovati, da nobena ne bo crknila v 10-20 letih je utopija brez primere. Šment, verjetno bo ali je že komu v prvem letu delovanja. Kar pa ne pomeni, da gre za splošni pojav.

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - BartSimpson - 7.1.2014

Ne najbolj vspodbudna tema za nas črpalkarje.
A sem spregledal al še ni bilo napisano kaj je bil dejanski vzrok oziroma kaj je dejansko crknilo. To, da bi crknil kompresor zaradi premalo plina je mal bosa. Verjetno je v sistemu kako tipalo tlaka plina ali pač ne? Kako je to rešeno pri ostalih inverter TČ? V glavnem...zanima me še bolj tehnična plat okvare, da ne bo vse tako ovito v meglo. Wink

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - Berghaus - 7.1.2014

Drobna luknjica na uparjalniku.
Preko nje počasi iztekal plin.
Zaradi prepočasnega iztekanja sistem ni zaznal padca tlaka.
Zaradi manjka plina onemogočeno podmazovanje kompresorja.
Kompresor šel kaput.
Biksi odpre temo na PSS
Izhodi lastnikov na zadnjo stran hiše, kjer so zunanje enote se poveča za 640%.
Biksi kliče Telmosa.
Ta mu zamenja kompletno zunanjo enoto.
Biksiju spet toplo.

Na forumu v smrt skoči 50% lastnikov toplotnih črpalk.
Drvarji in naftaši Pr Mick odpirajo šampanjce.

Vir: 24ur

Ma nekega odpiranja šampanjca pri nas drvarjih ravno ni zaznat. Morda pri naftaših... Wink

Vseeno se zdi, ko prebiraš ta forum, da težav s TČ (praktično) ni. Zdaj, al je temu res tako, al pa se o tem iz različnih razlogov ne govori kaj dosti. Zato pa pravim: dajte eno temo odpret o tehničkih poteškočah, da lahko newbiji preberejo tudi kaj o tem, ne samo o izvanzemaljsko nizkih porabah. Če bo pa tema ostal prazna, pa tudi prav.

Re: Zubadan "kaput" po petih letih - okram - 7.1.2014

bvs Napisal:Še dobro da vozim Audi-ja, ker vsaj na neke dele priznajo kulanco tudi izven garancije. Sicer pa ali nimajo avti garancije (vsem crkujejo tako kmalu, pa noben v garanciji?)?? Zdaj ali so šravfani pod kozolcem?

Torej TČ le crkujejo (obstaja tema na forumu o tej tematiki. Če se prav spomnim, so tam zatrdila, da TČ ne crkujejo??). Jaz vem za 2 kom. TČ, ki sta odpovedali (pri eni kompresor). Zgleda, da gretje s TČ le ni tako poceni. Sicer pa vsaj za 2 klimi vem, da sta zgubili plin, pa še danes delata. Zakaj ne vem, zakaj je tam kompresor OK, pri TČ pa ne?

Tema <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=46159&hilit=OKVARE+T%C4%8C">viewtopic.php?f=7&t=46159&hilit=OKVARE+T%C4%8C</a><!-- l -->