PodSvojoStreho.net
Temperatura povratnega voda v klasično peč - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Temperatura povratnega voda v klasično peč (/showthread.php?tid=52309)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Brezdomec - 17.1.2015

Nižja temperatura v kotlu MALENKOST bolj ohladi dimne pline in je kao boljši izkoristek. Kotel ima tudi manj sevalnih izgub. Hkrati pa ogenj ne more razviti take temperature in je MALENKOST slabše izgorevanje. (Ne velja za kotle s šamotno komoro) Od kotla pa je odvisno, katera malenkost in pri kateri temperaturi prevlada.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Hanzi - 17.1.2015

sgc ti regulira povratek?
Katera shema?
Ce povečas hitrost črpalke, bo ob isti temperaturi povratka imela voda nižjo temperaturo na izhodu iz peči, saj bo manj časa v peči.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Žerjavar - 17.1.2015

Citat:e povečas hitrost črpalke, bo ob isti temperaturi povratka imela voda nižjo temperaturo na izhodu iz peči, saj bo manj časa v peči.
Lahko pa z logiko začneš na drugi strani: Kotel ti daje na razpolago določeno temperaturo vode (kotlovska regulacija). Ko povečaš hitrost črpalke, se bo voda v radiatorjih nanj ohladila, se bo vračala v kotel bolj topla.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - taubi - 17.1.2015

Žerjavar malo ga biksaš.
Govora je o regulaciji T povratka v kotel. Kaj to pomeni ti verjetno ni potrebno razlagati.
Voda ne gre direkt iz radiatorjev v peč (če sploh ima radiatorje, nisem zasledil).
---------------------
Vzemi si čas Smile

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Žerjavar - 18.1.2015

@:taubi: Vprašanje, kdo ga biksa? Morda tudi jaz, ker nisem razumel dejanskega stanja kakega detajla.
Kateri črpalki bi se naj povečala hitrost za znižanje temperature vroče vode?

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - jokovot - 18.1.2015

Po vaših postih ne razumem vsega.
Če povečaš hitrost črpalke voda hitreje zaokroži. Se pravi pride hladna voda ( pri meni iz HT) hitreje nazaj. Tam pa tipalo zazna da je hladna voda in pripne tripotni ventil na tisto določeno temperaturo. Se pravi zopet uravnovesi temperaturo vode v kotel.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Hanzi - 18.1.2015

Vstopno seveda uravnovesi,izstopna T pa je pri visji hitrosti nizja.
Se vedno me zanima po kateri shemi sgc ima zadevo instalirano.

Hanzi se spoznaš na Seltron jaz imam na WDC20 shema 414 in T1 je ta ki spušča vodo v kotel in iz njega. Seveda tripotni ventil.Če delaš po deklaraciji peči dela super. Kako kaj spreminjaš se spremeni VSE. Potem nastane začaran krog peč-voda-HT in SV to mora delovati usklajeno.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - zamot1 - 18.1.2015

Če imaš ladomat ali regulacijo povratka z mešalnim ventilom vse ta vaša teoretiziranja odpadejo. Povratek v peč je tak kot ga nastavi patrona ladomata ali elektronika za mešalni ventil in če to ne dela tako je nekaj narobe.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Hanzi - 18.1.2015

Sgc imam sam in recimo da nekaj malenkosti vem o njem,seveda pa ne vsega. O wdc pa nimam pojma(ajd nekaj zadev vem,ce sem sgc sam zmontiral,se igral s shemami,bi tudi pri wdc mi najbrz kaj uspelo.
Jaz pisem o izstopni vodi iz kotla. Ta je odvisna od hitrosti crpalke. Ce ne verjamete,jo ustavite.

Če imaš temeraturo peči 80stopinj in povečaš hitrost ti pade temperatura vode v kotlu.
Sedaj pa ali boš bolj kuril ali pa bo temperatura padla. Pišem o HT vode, kadar ga polni.

Ponavljam vprašanje:
Citat:Kateri črpalki bi se naj povečala hitrost za znižanje temperature vroče vode?
Danes je malo sistemov, ki imajo le eno črpalko.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Brezdomec - 18.1.2015

Tisti črpalki med kotlom in zalogovnikom.

Črpalka med kotlom in zalogovnikom ima funkcijo prenesti višek toplote kotla v zalogovnik. Deluje le v primeru, če je temperatura vroče vode kotla iznad neke meje. Čim temperatura izhoda iz kotla pade pod predvideno mejo, se ustavi = njena povečana hitrost ne more znižati temperature kotla izpod predvidene meje.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Brezdomec - 18.1.2015

Drži, da naj ne bi šla pod predvideno mejo, če je regulacija spodobna.

Tukaj pa je govora o tem: Mešalni ventil pripravlja npr. 65°C toplo vodo. Če je pretok majhen, jo kotel ogreje na npr. 80°C, če je pretok velik, jo ogreje na 75°C.