PodSvojoStreho.net
Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš (/showthread.php?tid=50032)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - jaka21 - 18.3.2013

zanimivo da ko kaj ne gre je za vse tehnika kriva. hahaha res pa je da redki znajo dimenzionirat stvari. če je hiša s talinim prav narjena več kot 12 kw ne rabi, hiša z radiatorji rabi kakih 20 kw torej je vse ok glede moči.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - jani65 - 18.3.2013

Imam občutek ,da je ta tema nastavljena zato da debatiramo o nekem čudu.Avtor teme pa mogoče to samo bere,ker ni več glasa od njega. :lol:

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - telmos - 18.3.2013

hiša s talnim ali pa hiša z radijatorji rabita popolnoma enako moč.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Hanzi - 19.3.2013

To je res,čeprav imaš pri talnem kako stopinjo manj lahko.
Ampak hiša s talnim je izolirana bolje od radiatorske. Mogoče se avtorju zdi čudno zakaj talno ni toplo v pol ure kot radiatorji.
Je pa zanimivo, da ga tema ne zanima več.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Gomi - 19.3.2013

Saj načelno se verjetno vsi strinjamo s Telmosovo trditvijo. Po drugi strani je pa že v instalaciji toliko medsebojnih odvisnosti, da včasih ne veš kako bi si jih razlagal. Pri meni na primer ne pomeni količina energije v zalogovnikih kapacitete 1500l pri recimo 82 stopinj isto kot enaka količina energije v zalogovnikih kapacitete 2200l vendar pa pri nižji temperaturi (72). Z manjšo kapaciteto zalogovnikov nisem prejšnji dve sezoni pri temperaturah pod ničlo nikdar prišel skozi ves dan. Nekje po 14:00 uri je počasi temperatura hiše pričela padat. Zaloge v zalogovnikih je zmanjkalo. Pri isti količini energije v zalogovnikih z večjo kapaciteto a ustrezno manjšo temperaturo pa mirno shajam do 18:00. Če je dnevna temperatura okrog 0 stopinj pa mi zaloga zdrži tja do 19:00 do 20:00. Tako, da se res sprašujem, kaj bi ta "pojav" pomenil, če bi imel talno ogrevanje.
Da se avtor ne odziva več pa tudi mene malo moti. Saj ga po drugi strani razumem. Ima pač probleme z novo instalacijo, ki bi morala delat kot je treba, pa mu ne.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - aleks - 28.3.2013

nekaj podobnega sem videl pri prijatelju, ki hišo s 4 etažami greje s kaminom. kamin je vodni, 30 kW, ogreva se 4 etaže, vse talno, zalogovnik 1400 l. od teh 30 kW gre cirka 60% na vodo, ostalo greje zrak.
kamin, ki je gorel na polno brino, je popolnoma počepnil ko sta se vklopili obe črpalki za talno. zadeva se je rešila tako, da sva dopustila vklop črpalk za talno šele ko je gornji del zalogovnika dosegel 60°C, in z malo predelavo povratnega voda kamina.
ogrevanje ima sedaj zamika cirka pol ure (da se ogreje gornji del zalogovnika), nato pa špila brez problema. kamin sedaj sploh ne gori na ful, grejo ene 4 do 5 polen na uro. zgleda da je bilo trenutno breme hladnega zalogovnika in hladnega talnega preveliko, in ogrevanje sploh ni speljalo. sedaj pa lepo greje, ko se dvigne povratek iz talnega (to kar precej traja) in se talno počasi pripira, se pa še nadaljuje filanje zalogovnika. po mojem mnenju je sicer zalogovnik nekoliko prevelik, a tu se sedaj ne da več kaj pomagati. čisto nafilati ga še ni uspelo, kakšna polovička pa že.

sam sem bil prepričan da je kamin prešvoh (ajde, da ma nikakakv izkoristek smo itak že vedeli). zadevo smo preverili tako, da smo izolirali zalogovnik z ventili, in je nekak delalo. sedaj z zalogovnikom dela v redu, pravzaprav celo bolje, saj ni treba kot sokol pazit kdaj boš doložil drva. tistih recimo 300 litrov 60°C vroče vode iz zalogovnika je naredilo kar precejšnjo razliko na začetku kurilnega cikla. sedaj namreč špico porabe pri zagonu talnega lahko pobere iz obeh hkrati, iz kamina in zalogovnika. nič ne stane poskus, da regulacijo naštela (OP) tako, da ogrevanje obeh objektov štarta šele, ko je nekaj toplote že spravljene v zalogovnikih. recimo, ko je 1/4 segreta vsaj na 50-60°C. to se mora dat nastavit v krmiljenju.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Berghaus - 29.3.2013

OP na drugi ali tretji strani piše, da izklopi ogrevanje stare hiše in ogrevanje nove z namenom filanja zalogovnika. Ko le tega nagreje na preko 70 stopinj, ob stalnem kurjenju peči (!! 40 kW !!), spusti vodo v tlake, kar takoj sesuje zalogovnik.......

Se nikomur ne zdi čudno, da toliko moči ne more sproti dogrevati eno dobro izolirano bajto, s tem da se je že prej polila s preko kubikom in pol vroče vode?? Medtem ko brez problema greje staro bajto na radiatorjih.......To dvoje mi ne gre skupaj.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - FranciZ - 29.3.2013

Berghaus: zalogovnik ( 1000 l ) se verjetno le zgoraj segreje na 70 °, sredina in spodaj je ob takem bolj 'boga' ( če gledam primerjavo pri sebi ). Tako je na razpolago le par 100 l 'vroče' vode za 250 m2 mrzlih ( recimo ) tlakov ?
Dogrevalo po moje bi, če bi bilo prej segreto vse skupaj - kar pa ni.

Ok, sej načeloma mi je jasno, da je voda razplastena v zalogovniku...
Ampak da 40 kW mašina ne more pofurat dobro izolirane bajte in višek gnesti v zalogovnik, po drugi strani pa staro bajto pedena bp.....

Če sistematsko primerjam oboje, sta razliki dve. Prva je potratnost bajt, a to lahko skenslamo, ker sistem bp ogreva bolj požrešno bajto.

Druga razlika je ta, da ima nova bajta enormno večjo količino vode, ki jo je treba segrevati, kot stara. A ne pomaga niti odklop enega od zalogovnikov.

V tem primeru je toliko kontradikcij, da je vse skupaj uganjevanje.....

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - vincent - 29.3.2013

Mislim da je Aleksov predlog povsem na mestu!

Talno je ob hladnem zagonu tak porabnik toplote (gledam naših 110 kvadratov) da sprazni zalogovnik za keks...če pa zalogovnik niti še ni segret pa ensotavno ne sfolga vse skupaj, ker je odjem prevelik.

Po uri ali dveh ko se zadeve znormalizirajo pa vse skupaj začne 'normalno' delovati in imaš tudi ob kurjenju viške, ki jih spravljaš v zalogovnik.

Vsaj moja opažanja so taka, ko sem zakuril peč in je le ta začela pošiljat toploto tako v talno+radiatroje kakor v zalogovnik -> dobesedno polno nalaganje peči (25 kW izvedenka, klasična peč) gre samo v estrihe (radiartoji niso omembe vredni zaradi mase) - torej cca. 2 uri gorenja, šele nato (donalaganje) začne segrevati tudi zalogovnik, ki se mu začne dvigovati temperatura.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - FranciZ - 29.3.2013

Berghaus Napisal:Ampak da 40 kW mašina ne more pofurat dobro izolirane bajte in višek gnesti v zalogovnik, po drugi strani pa staro bajto pedena bp.....

Očitno tukaj ne more; zdaj ali je kriva peč ( poddimenzioniranje ) ali slaba vezava.
Jaz bi rekel tako: talno v novi hiši rabi konstantno zalogo toplote v zalogovniku za normalno ogrevanje. Torej bi morala peč v tem primeru 'furati' slabo izolirano hišo in še v vsakem primeru ustvariti viške, ki jih rabi za ogrevanje dobro izolirane hiše. Tega tukaj ni ( iz razlogov zgoraj: premala peč ali slaba vezava ).

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - aleks - 29.3.2013

ja tudi moje izkušje so, da talno zelo hitro počeše zalogovnik, sploh ko je to novogradnja, ki se ogreva bolj sporadično. in tako vsakič štartaš z vsem čisto na hladno, tako talno kot zalogovnik.
ti poskusi ki jih omenja berghaus so po moje en mišmaš, če ne vztrajaš na eni konfiguraciji. moramo vedet, da je sistem mastodont. tak sistem se odziva po polžje. to da lahko kotel počepne se mi sploh ne zdi čudno, čeprav je po teoretičnih izračunih dovolj močan. tudi ne vemo koliko je zalogovnik nafilan preden je v poskusu štartal.
na primer:
že za 500 litrov (1/4 omenjenga zalogovnika recimo) iz 20 na 70°C rabimo cirka 30 kWh toplote. to je 60 litrov zelo dobrih drv pri 100% izkoristku, se pravi jih bo v realnosti cela šajtrga (računam okrog 75 litrov, saj moramo segreti še kotel). pa nismo še nič hiše pogreli, ne nove in ne stare.
ko imamo teh 500 litrov toplo na 70°C, imamo na razpolago skor za 1 uro moč 70 kW (pod pogojem da smo doložili kotel). če pa to ne zagreje hiše, naj me kura brcne. in tako bi moral pol sistem lepo speljat, če pa to ni dovolj je pač treba zagret več zalogovnika (naslednji korak recimo 1000 litrov), preden štarta ogrevanje. ko bo talno "potešeno" za silo mora kotel to vozit brez težav. ma, dokler ogrevanje štarta bomo zažgali skor 2 šajtrgi drv.

Se popolnoma strinjam z Aleksom......

Tudi sam razmišljam v tej smeri, sploh če ven potegnem tistih svojih "200 ton betona in železa".

Tu je tega še toliko več. Plus kubatura zalogovniške vode.....

Od OPa me zanima samo še ena stvar. Kako vztrajen je? Koliko časa je vztrajal in kuril in kuril in kuril, da bi počasi naakumuliral sisteme in bi se peč lahko prestavila v "dofilni" režim?

Bojim se, namreč, da jim ni uspela akumulacija niti po parih tednih.......

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - aleks - 29.3.2013

sicer sem še pozabil omeniti, da bi jaz tudi filanje bojlerjev omejil na "neprednostni režim" s pogojem Thranilnika zgoraj večje ali enako recimo 55°C. Bojler lahko tudi trenutno zelo počeše kotel, pa se mi zdi, (če sem prav videl), je v vsaki hiši po eden.

jaz osebno sploh ne bi vklapljal bojlerjev - vsaj dokler sistem ogrevanja ne spelje brez davljenja kotla in z delujočo akumulacijo.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Hanzi - 29.3.2013

Avgusta bo zagotovo speljal inzadevo pogrel
A avtor sploh še bere temo?