PodSvojoStreho.net
Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting (/showthread.php?tid=33787)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - Čojko - 25.11.2010

vd Napisal:@Čojko; s tvojim izračunom bi se sicer strinjal, če ne bi upošteval še dveh dejavnikov. In sicer priprave tople vode (ki bo na letni ravni predvidoma porabila kar nekaj več energije kot ogrevanje; in tudi potrebuje večje moči in je ne morem rešit z lokalno TČ, ker nimam kleti - torej mora biti split sistem) in pa razpis subvencij ekosklada, ki takšnega električnega ogrevanja takrat ni dovoljeval, predvidevam, pa da jih tudi zdaj ne dovoljuje.

Zelo dobra vatianta pa bi bila tudi ogrevanje s klima napravo, ki prav tako malo porabi in je relativno poceni, vendar tudi to dvomim, da bi ekosklad požegnal, pa ostaja še problem ekstremnih temperatur.

1. nabaviš navaden električni bojler, ki ga lahko montiraš kamorkoli. Jaz sem mojega 120 litrskega dal v kopalnico in čez njega omaro, da je skrit. Na drugi strani zidu je kuhinja 60 cm cevi do kuhinjske pipe, za zgornjo kopalnico pa imam pod bojlerjem obtočno, ki se prižge ko prižgem luč v zgornji kopalnici. Zjutraj ko vstanem prižgem luč, stopim v kopalnico, opravim malo potrebo in ravno je prišla topla voda do umivalnika. Cena bojlerja je bila 250 EUR, ter še ene dobrih 100 EUR obtočna.
Če ti je zadeva predraga kombiniraš večji bojler s sončnimi kolektorji - valjda gre skozi eko sklad. Vprašanje pa je ali se isplača kljub subvenciji.
2. Si preračunal koliko sredstev si pridobil iz eko sklada. Po moje se ti kjub vsemu ne izzide. Vprašanje je še kako pridejo sredstva v eko sklad - davkoplačevalski denar od nas vseh.
3. klima ni dobra varjanta za ogrevanje ker iz nje piha. Mi jo imamo in bi komot ogrevali kompletno zgornje nadstropje, vendar smo gospodje in kurimo elketrično talno gretje tudi zgoraj. Za "male pare" doplačila pri klimi bi imel split sistem (+500 EUR) in bi lahko s klimami komplet ogreval in hladil hišo, pa ga nisem hotel. Sploh pri nas na obali, ko je projektna najnižja na -7 stopinj. Klimo uporabljamo zgolj za hlajenje, oz. po potrebi za dogrevanje ali celo ogrevanje zgornjega nadstropja.

Re: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - vd - 26.11.2010

berghaus Napisal:
vd Napisal:Zanimivo vprašanje je tudi, zaka altherma ne upošteva temperature vode povratnega voda, čeprav jo meri (izpiše se pod nastavitvijo E-??).

Tole pa ne vem če bo držalo........

E-04 - Inlet water temperature; mislim, da je to to? mar ni?

Glede delovanja TČ - trenutno deluje super. Overshoot se je izkazal, vodo segreje nekaj čez setpoint potem pa čaka dokler T ne pade mislim, da na okoli 1C pod setpoint in to traja kar nekaj časa. Vmes se prižiga le za potrebe ogrevanja sanitarne vode. Malo me sicer še vedno moti, da se setpoint ne da spustiti pod 25, ampak pri nižjih zunanjih T je tudi to povsem ok. Trenutno imamo v hiši 21,5 C, setpoint=25. Če bi šlo bi ga verjetno znižal za kakšno stopinjo...

Poraba - pravzaprav porabo precej težko merim, saj nimam ločenega števca. Če upoštevam, da smo pred vključitvijo ogrevanja v povprečju porabili med 12 in 17 kWh/dan (za ogrevanje vode in tudi kuhamo v celoti na elektriko), potem bi rekel, da je bila dodatna poraba za ogrevanje od dne, ko smo z ogrevanjem pričeli (2 dni nazaj) med 10-15 kWh/dan, seveda pa je tole zelo slaba ocena, ker je treba upoštevati, da so se vmes pogoji bistveno spreminjali. Npr. COP je tudi za ogrevanje tople vode precej padel (in se seveda v ta namen posledično porabi več energije), potrebno je bilo odtaljevanje TČ (tudi za ogrevanje vode), poleg tega pa je bilo treba dvigniti T vode v talnem (začetek ogrevanja). Me zanima, kakšna bo poraba danes...

Re: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - vd - 26.11.2010

Turbo Napisal:
Čojko Napisal:Naj še omenim, da so potrebe hiše minimalne cca. 12 W/m2 pri najslabših projektnih pogojih.
Pozabil si poudartiti, da tvoja hiša stoji v Kopru in ne v osrednji Sloveniji.

Vidim, da je šlo za pomoto. Pa vseeno, da razblinimo dvome - hiša stoji v okolici LJ (cca. 1 km od table LJ), torej gre za klimo osrednje Slovenjije - bolj točno za klimo merilne postaje LJ-Bežigrad.

@Čojko - ekosklad

ekosklad je subvencioniral izgradnjo pasivne hiše kot celote. Če katerakoli komponenta ne bi bila ustrezna bi subvencija odpadla v celoti. Če gledam na stroške, ki smo jih imeli s TČ, izvedbo talnega in DHW, lahko rečem, da je subvencija pokrila večji del, sami pa smo morali doplačati še okoli 1,5k do 2k EUR. Seveda pa je to zato, ker smo z izgradnjo pričeli že pred razpisom in so nam zato subvencionirali le tisti del stroškov, ki so nastali po objavi razpisa. V nasprotnem primeru bi dobili kar nekaj več sredstev.

Re: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - afternine - 26.11.2010

vd Napisal:Malo me sicer še vedno moti, da se setpoint ne da spustiti pod 25

Lahko gre tudi nižje:
- nastavi vrednost 9-01 "Heating set point lower limit" in nato lahko nastaviš tudi nižjo 1-03,ali
- lahko nastaviš 1-01 "High ambient temperature" na nižjo vrednost, kar ti v bistvu naredi enako (namesto da nižaš set point, znižaš zunanjo temperaturo, pri kateri velja setpoint, npr. standardni setpoint 25°C voda pri 10°C zunanje namesto 15°C privzetih - ravno tako spremeniš naklon premice ogrevanja)

bye

Re: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - Berghaus - 26.11.2010

Ravno to počnem jaz danes, vsi zapisi na spletniku.

Za 9-01 vem, vendar pri meni piše, da TČv območju med 15 in 25 deluje samo z backup heaterjem in ne s kompresorjem. Citiram:

Temperature range for heating: 25°C to 55°C The temperature for heating can be set as low as 15°C (see "Field settings" on page 10). However, the temperature for heating should only be set lower than 25°C during commissioning of the installation. When set lower than 25°C,only the backup heater will operate.

Re: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - afternine - 26.11.2010

Voda naj ne bi imela pod 15°C zaradi defrosta. Pri meni dela normalno tudi pod 25°C s kompresorjem - letos ko smo zagnali gretje mislim da je imela voda v talnem 22°C in je zadeva stekla normalno (brez grelcev). Jaz imam nastavljeno 9-01 na 15°C in 1-03 na 23°C.

Predlani, ko še nismo bili vseljeni, (mislim da - me že malo skleroza daje) je bila T vode pod 15°C. Do 15°C je grelo s grelci, potem pa normalno s kompresorjem.

Poskusi, mislim da ne bo težav, seveda pa opazuj kako deluje, da ne bo neljubih presenečenj na računu za elektriko.

bye

Re: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - vd - 28.11.2010

Sem poskusil. Žal pri nas pod 25C kompresor ne dela. Če nastavim nižje od 25 se vklaplja le še obtočna črpalka. Očitno so razlike med krmilniki in njihovimi programi precejšnje. Tako mi zdaj preostane le še izklapljanje Tč, saj je pri 25C vode v ceveh v hiši enostavno prevroče, če pa posije še sonce...

Na srečo masa hiše zelo dobro absorbira temperaturna nihanja vklopov in izklopov. Čez noč je npr. temperatura pri izklopljeni Tč padla za okoli 0,5 C. Zdaj jo bom zaprogramiral tako, da bo delala le na nizko tarifo...

Najboljša rešitev pa kot rečeno - termostat.

Re: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - vd - 1.12.2010

Izkušnje 2 dni:

TČ sem nastavil tako, da dela le še ponoči v času nizke tarife z overshoot=4 in setpoint=25. Zadeva zdaj dela brez ugašanja, T v hiši pa je praktično konstantna (nihanja morda za 0,5 C). Edini problem je, da je T še vedno malce visoka (med 21,5 C in 22C). Tako, da bom verjetno interval delovanja TČ še skrajšal. Kljub temu še vedno načrtujem nakup termostata.

Ali je kdo naknadno kupoval termostat? Pri našem zastopniku so mi ponudili ceno 128 EUR+DDV Confusedhock: , na WWW pa vidim da to v tujini stane med 70 in 80 EUR. Ali je kdo termostat naročal po netu? Kje?

Re: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - Tone - 4.12.2010

Kupil sem dva najcenejša od Conrada, kriza je, ker imajo najmanjšo histerezo samo +-0,5°C.
S takim recimo nastaviš, da se ti ob temperaturi 21°C vklopi ob 3h, če je 20,5 ob 2h itd.

Re: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - vd - 4.12.2010

Nekako bi raje imel original, očitno se s tem ni nihče naknadno ukvarjal.

No pa saj zdaj so se stvari umirile in termostata niti ne pogrešam preveč... Tisto delovanje med 22h in 6h se zaenkrat odlično obnese.

Re: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - Tone - 5.12.2010

Šele sedaj razumem, original termostat bo verjetno čisto nekaj drugega, samo moraš pa imeti strategijo kako ga uporabiti a se bojim, da tvoje strategije ne bo vmes. Če ima sistem možnost priklopa običnega timerja, boš s pravim programiranjem ene štirih različnih časov in temperatur dosegel kar želiš, ob posebno hudem mrazu pa kdaj na roko dvigneš temperaturo in ti greje tudi čez dan.

Je ap zanimivo, na kako enostaven način boš prihranil precej stroškov, pa še narodnogospodarsko si zelo koristen, nočna elektrika je lahko tudi brezplačna, se zgodi, da elektrarne plačujejo, če jim jo hoče kdo odjemati.

RE: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - longoni - 30.4.2021

Mogoče je moje vprašanje neumesno, ampak rad bi vedel ali prav razumem.

Hišo trenutno ogrevam s toplozračnim kaminom, ki ima razvod toplega zraka napeljan po sobah. 

Ali so vse toplotne črpalke tako pametne, da znajo iz temperature povratne vode regulirati moč delovanja?

Ali bo toplotna avtomatično delovala z manjšo močjo oz. se bo ugasnila, ko bojo prostori ogreti s kaminom? Bo v tem primeru toplotna  avtomatično razumela - iz temperature povratne vode, da ni potrebe po dodatnem ogrevanju?

Hvala!

RE: Prižiganje in ugašanje kompresorja TČ in overshoot setting - FAE - 30.4.2021

Temp povratnega voda je direktni pokazatelj trenutnih potreb objekta, kot je dejal sassapo imajo vse TC visjega cenovnega razreda tako urejeno krmilje...
Vkljucno z mojo IVT-Mici Cool Big Grin