PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Tone - 21.7.2011

Moramo upoštevati, da je v nemčiji poleti verjetno par stopinj hladneje in hlajenje ni tako velik problem, zato potreba po nekaj skepticizma še toliko bolj velja za nas.

Glede vlage pa je očitno, da imamo precej različne zahteve, pri nas včeraj prvič po kar nekaj dnevih nismo laufali razvlaževanja vstopnega zraka. Pa tudi vlagomeri nam verjetno precej različno kažejo.

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - aleks - 21.7.2011

Tone Napisal:Moramo upoštevati, da je v nemčiji poleti verjetno par stopinj hladneje in hlajenje ni tako velik problem, zato potreba po nekaj skepticizma še toliko bolj velja za nas.
precejšnja zmota. ko je vročinski val trpijo enako kot mi. malo po orkanu katrina sem bil septembra teden dni v bonnu in kölnu. za crknit vroče in vlažno. v hotelu pa ne, kljub temu da nisem imel zagnane klime. je soba gledala na prijeten trg z drevesi, te krošnje so metale senco na fasado skoraj čez cel dan. to deluje izvrstno. zvečer smo pa posedali pri turku čez cesto, enako mizice pod drevesi, nekakšna pol peš cona. super. v mestu pa - asfalt in beton sta kar sevala vročino, še zvečer. sicer priporočam ob obisku bonna ali kölna pitje lokalnega stila piva kölsch. odličen stil, ki se ga redkokje drugje dobi. sem si nesel na avion 8 flaš za domov Big Grin .

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 24.7.2011

Kaj zdaj, bomo kaj gretje zalaufali?

:lol:

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Fery - 24.7.2011

Mi že par dni posedamo zvečer pri odprtem kaminu. Zakurjenem, da ne bo nesporazumov.
Toplo je, pa še romantika in te stvari.

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - neika - 24.7.2011

tudi midva ravno kuriva v kaminu... Confusedhock:

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - aleks - 25.7.2011

jaz sem včeraj vrgel par polen v kotel, čeprav ni bilo prave nuje. toplo je bilo ko vnebesih.

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 25.7.2011

Citat:Kaj zdaj, bomo kaj gretje zalaufali?
Če je tako, bom opustil misel na pasivno hišo. Kar vseh 366 dni leta bi moral razmišljati, na kak način bom vlagal energijo - ali gretje ali hlajenje, pa še stalno prezračevanje. Imam pa že raje svojo izvedbo, 150 dni jo ogrevam, kakih 30 dni pa ponoči odpiram okna za hlajenje.

Sem malce računal poletne razmere v mansardi. Ugotovitev: Na max temperature ne vpliva debelina izolacije (v okviru več kot 10 cm), ampak možnost akumulacije toplote (zidovi, oprema, notranje obloge stropa, ...) in dovajana toplota tekom dneva (kuhanje, človeško telo, ...). S predpostavko, da ni klime (hlajenja), je pa nočno hlajenje z odpiranjem oken, ko je zunanja temperatura nižja od notranje.

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 25.7.2011

Ej, ej, šala......

Hec je bil namenjen nič kaj poletnim ZUNANJIM temperaturam. V hiši je še vedno 23 stopinj ne glede na 24 urno odprtost oken. Pač, teden dni nazaj debata o tropskih razmerah, nekaj dni kasneje pa zimske razmere v visokogorju. Zdelo se je vredno malce pohecat, če nam že pogled skozi okno zmaliči fris.

Pri nas se bo gretje avtomatsko zalaufalo, ko bo temperatura v prostorih padla pod 21 stopinj. Kdaj bo to, pa pitaj boga......tu se bo pokazala akumulacija, saj je tako vreme napovedano še par dni.

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - bbs - 25.7.2011

moja žena, čeprav jo pri hišnih 23st zebe, noče niti slišati da bi malo temperiral sredi julija.

he he he

To bi bil tudi čisti absurd, če se mene vpraša. Da bi moral sredi poletja zagnati ogrevanje, ker je zunaj za kak dan slabo vreme? To bi mi dišalo po neki hudi napaki na hiši, ali pa res skrajnim vremenskim razmeram, recimo sneženju. Kar pa ne vem, če se je že kdaj zgodilo v teh naših krajih.......ajd, v hribih ja, ampak okolica Ljubljane?

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - taubi - 25.7.2011

berghaus Napisal:Ej, ej, šala......

V hiši je še vedno 23 stopinj ne glede na 24 urno odprtost oken.

Koliko pa ste imeli v hiši v času vročine?

25-26

Razen v kleti, tam ne preseže 22 stopinj.

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - telmos - 25.7.2011

Ja je že hudič. Letos je še bog varčen. Tudi na morju v Dalmaciji smo se morali kar pošteno pokrivat, da nam ni bilo mraz sredi poletja. Letos se še klime ne rabi :wink:

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - bbs - 26.7.2011

trenutno stanje temp v hiši
sobe na jug: 23st
sobe na sever: 22,5st

Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - kremenckov ata - 26.7.2011

Občutek temperature ugodja so zelo subjektivne. Ko prideš iz 30 stopinj na 23 si le oddahneš in upaš da se ne segreje za stopinjo. Pri včerajšnjih in današnjih temperaturah zunaj nekaj čez 10 stopinj človeku 23 ni dovolj in zapira okna. Torej kakor kateremu paše in posebej koliko si v hiši kjer bivaš v " pogonu" . Za delo je meni 23 preveč. Sicer mi je pa klet trenutno najtoplejša, mi niti na misel ne pride, da bi jo šel luftat. Sicer bo pa poletje zopet čez dober teden, do takrat se pa tudi zunaj lahko malo rekreiramo Big Grin