![]() |
|
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450) |
Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Anonymous - 13.12.2012 -ferolli gorilc na oljni peči Sime ar4 - 2 etaže cca 180m2 od 22.10- 65 vreč enerlesa Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - man - 13.12.2012 začetek kurjave5.10. do sedaj pokuril 80 vreč. podnevi od 5 do23 ure 23 stopinj ponoči 20 stopinj.ogrevam 130 kvadratov.hiša izolirana stiropor 5 cm. peč feroterm 40 kw,gorilec feroli. Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 13.12.2012 *zundapp* Izolacija hiše? Režim ogrevanja prostorov? Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - zlatko83 - 13.12.2012 Od 12.10 do 13.12 915 kg avstrijskih peletov (po podatkih računalnika). Ogrevanje dveh etaž + soba v kleti, cca 180m2, režim ogrevanja od 5.30 do 22.00, sobna temparatura 22 C + topla voda. Hiša zgrajena 1947, fasada 12 cm steklena volna, nova okna (pred 4 leti). Trenutna dnevna poraba cca 25-28 kg (ob tem mrazu). Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Anubis - 13.12.2012 Upam da bo čim prej pomlad.. V zadnjih 3 dneh sem skuril 12 vreč hock:
Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - m777 - 13.12.2012 koliko m2 ogrevaš to je preveč 12 vreč v treh dneh Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - zlatnik - 13.12.2012 peč biodom 27 model 2010 Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Anubis - 13.12.2012 m777 Napisal:koliko m2 ogrevaš Anubis Napisal:[url=httpunichr("58")//iunichr("46")imgurunichr("46")com/XdlcKunichr("46")jpg]PORABA[/url] Vem da je preveč, ampak kaj naj.. Ob takšni porabi bom brez pelet ostal nekje sredi februarja če ne prej.. Glede na obljube monterja, da bom porabil max. 5 ton, pa sem v dobri veri nabavil še celo tono več kot je bila predvidena poraba... Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - dossy - 13.12.2012 Nič se ne sekiraj,tudi meni je poraba zrasla v zadnjih dneh na 4-5 vreč dnevno,prej je bila 2 vreči dnevno,sicer pa sem od 20.10.do 13.12. porabil 1800 kg peletov. Mislim pa,da je ta poraba samo trenutno,jutri bo že boljše,ko pride malo od juga. Grejem hišo v dveh etažah,spodaj je gostinski lokal 100 kvadratov + 25 kvadrat zimski vrt, ves v steklu(tukaj mislim,da imam prav največ izgub),zgoraj 120 kvadratov mansardno stanovanje.Grejem tudi bojler 300l. Grejem cel dan od 6h do 24h na 22 C,ponoči na 20 C. Hiša je stara 20let,prav tako lesena okna,fasada je klasični omet. Peč je Biomax 35. Pelete imam od Enerlesa(jelka). L.P. Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - vincent - 14.12.2012 Anubis Napisal:Ob takšni porabi bom brez pelet ostal nekje sredi februarja če ne prej.. Ni ze prehitro sklepat :wink: . Do danes (zandji teden) smo imel podpovprečne temperature za december (smo pokasirali na november noter)....zdaj se bo poraba pošteno umirila, pa tudi vreme za kak mesec. Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - boskec - 14.12.2012 Anubis Napisal:m777 Napisal:koliko m2 ogrevaš Kateri energent si pa prej uporabljal in v kakšnih količinah? Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Anubis - 14.12.2012 No fantje, upam da bo res tako, ker me je že malce strah, haha Prej, sem pa kuril na olje, ampak.. Jaz se še nisem nič z tem ukvarjal, in se je kurilo bolj tako za okras.. Malo zjutraj, tolko da so se radiatorji malce ogreli, potem se je peč (fizično) izklopila, tako da niti ni svoje temperature vzdrževala. Nato spet malce opoldne, im malce popoldne ter zvečer.. Skratka po hiši je bilo bolj hladno kot sedaj.. Porabili pa smo nekje ~3000 litrov kurilca na zimo.. Z tem da, ko je prišel monter, je rekel, da sta peč in gorilec v obupnem stanju, da niti več ene zime nebi zdržala.. gorilec nikoli servisiran,peč slabo čiščena, usmerjevalnik plamena je enostavno.. zgorel.. Črpalka pa je nonstop laufala zadnjih, recimo 5 let :roll: Tako da mi je na podlagi tega "zračunal" da bi porabil nekje 4 do max. 5 ton pelet.. Za vsak slučaj sem potem kupil 6.3 tone, ampak kot povedano, zgleda da bo še to premalo.. Je pa res da sedaj cel čas kurim, in je več ali manj prijetna temperatura po bajti.. Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - boskec - 14.12.2012 Se mi je kar zdelo,4-5 ton za 250 m2, stara okna in minimalna izolacija....... malo morgen. Po količini olja si lahko sam izračunaš, da potrebuješ med 6 in 7 tonami pelet. Pa saj v evrih je to skoraj 50% prihranka, tako da se ne sekiraj............... Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - omega630 - 14.12.2012 Živjo! Mene pa čudi ko nekateri pravijo, da so porabili v tem hudem mrazu tako malo. Ker kar se izolacije tiče, vremenskih regulacij itn., me ne bo noben prepričal, da le-te odtehtajo ne vem koliko porabe manj. Ker npr. pri izolaciji 10 cm in 15 cm ne vem kako izrazite toplotne izgube NI! Prav tako ne pri ne vem kako dobri vremenski vodeni regulaciji in elektroniki. Da ne bo pomote - pripomorejo zagotovo, toliko, da bi pa eden, ki jo ima (izolacijo, regulacijo ali karkoli) proti npr. meni, ki je nimam-imam zgolj termostat in po prostorih termostatske ventile, porabil pol manj, pri približno istem sistemu, legi hiše in površini ogrevanja, ne drži in amen. Da ne bom zašel preveč iz teme - od 14.11.2012 porabil cca. 1200 kg peletov Profiles, ogrevamo cca. 200 kvadratov, dva ločena sistema, hiša srednje izolirana, ogrevalni režim preko termostata konstantno čez dan, ponoči termostat izklopi ogrevanje in je do jutra v hiši 19 stopinj ko spet zalaufa. Peč je Pellson x3 in če bi bil tak mraz kot te dni, bi porabil v enakem obdobju zagotovo 300 kg več, saj je dnevno pokuril več kot dobre 3 vreče . Lep dan vsem, A. Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - zlatko83 - 14.12.2012 Jaz sem lani porabil dobrih 1700 l kurilnega olja, tako sem izračunal, da bom potreboval cca 4000 kg pelet. Sedanja poraba dobrih 900kg in 1/3 kurilne sezone z ugodnejšimi razmerami mimo. Sedaj nas čaka druga tretjina kurilne sezone, ko pričakujem nižje temparature in večjo porabo ter na koncu spet zadnja dva meseca podobne razmere, kot jeseni. Teh 4000 kg bi se moralo izit. Peč pa je Eta PU 15, peleti avstrijski (peleti express). |