PodSvojoStreho.net
Izbira klime - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira klime (/showthread.php?tid=17792)

Re: Katera klima - Beri - 26.4.2016

Se pravi, nekaj [url=httpsunichr("58")//coltmondayunichr("46")filesunichr("46")wordpressunichr("46")com/2011/06/redneck-air-conditioning-installation-tip-8unichr("46")jpg?w=470]takega[/url] :lol:

Re: Katera klima - sassapo - 27.4.2016

Komunikacijski vod bi naj bil pri daljših razdaljah opleten. Indukcija pač naredi svoje in klima javi eror. Telmos... fazo naj bi vedno peljal direktno na zunajo enoto, saj ima veliko klim v zunanji enoti cevno varovalko preko katere se napaja notranja enota.
Seveda se pa da vse, če so samo tri žice pač ničlo pelješ po bakrenih ceveh!!
Na srečo je že nekdo ugotovi, da proizvajalčeva navodila niso samo za okras

Re: Katera klima - telmos - 27.4.2016

No to je malo tako tako. Indukcija meni še nikoli ni naredila ničesar narobe, saj so tiste tri povezovalne žice med notranjo in zunanjo vedno faza, nula in komunikacija med nulo in tretjo žico. Tako je in bo. Oplaščeni vodi v tem primeru ne služijo prav ničemer. Varovalka v zunanji napravi ščiti zunanjo, v notranji pa notranjo. Le priklopit je potrebno zadeve pravilno zunaj, da bi zadeva pravilno delovala. Drugače pa ni frke. Se pa gre te zadeve takrat, ko pri predinstalaciji nevedneži zaj..... Običajno pa se priklaplja zadeve po navodilih proizvajalca. Oplaščeni kabli pa pridejo v poštev pri VRV in ostalih kompleksnejših multi sistemih s popolnoma drugim načinom povezav, delovanja in komunikacije. Te pa običajni šušmarji niti ne taknejo, ker ne znajo.

Re: Katera klima - sassapo - 27.4.2016

Hec je v tem, da je že veliko notranjih enot enakih kot pri VRV.
Indukcija naredi sranje verjemi, daljše razdalje so lahko kritične sploh pri uporabi cenenih instalacijskih vodnikov. Poraba notranje enote je zanemarljiva, kar pomeni da tudi indukcije ne bo oz. bo ta zanemarljiva. Ko pa napajamo zunanjo enoto po isti poti kot teče komunikacija in napajanje notranje enote je opleten kabel dobrodošel v izogib kasnejših problemov. Samsungove klime so še posebej občutljive

Re: Katera klima - Beri - 27.4.2016

Opleten kabel se v praksi koristi mogoče 1%.

Re: Katera klima - telmos - 28.4.2016

Mi s tem pri instaliranih preko 6000 klim nimamo problemov. Kako naj ločim fazo od nule in komunikacije? Da peljem 2 kabla? Še nikdar nisem in verjamem, da mi nikoli ne bo potrebno. Problematične klime pa itak instaliramo redko oziroma samo enkrat in nikoli več, ker nočemo delati dela zaradi dela!

Re: Katera klima - aleš.h - 28.4.2016

In katere so problematične klime?

Re: Katera klima - sassapo - 28.4.2016

Sam sem do sedaj naletel na tri takšne primere ko je klima po parih minutah delovanja javila napako komunikacije. Ja prvič je bilo zelo zagagano pogruntat kaj je narobe, sploh ker so že nekajkrat menjali vse elektronike. Je pa res, da se je to v vseh primerih zgodilo na napravah nižjega kakovostnega razreda.

Re: Katera klima - cimi82 - 28.4.2016

DAIKIN FTXS35K/RXS35L - kje mora biti dovod elektrike?

Trenutno imam na notranjo enoto in potem 4 žilni kabel do zunanje enote... bo to ok ali naredimo se na zunanjo enoto dovod?

Lp c.

Sicer je na zunanjo, ma bo delalo tudi tako.

Re: Katera klima - Beri - 28.4.2016

Se oproščam ampak tole s priklopom kao prvo na zunanjo,potem gre iz zunanje na notranjo ne razumem.
Če dobro razumem,zunanja je nekje na zunanji steni in na tej zunanji steni se pripravi elektrika npr. vtičnica,se priklopi ta zunanja enota,preko katere se naprej veže notranja?
Ali kako že?

Od leta 1999 se večina klima naprav napaja na zunanji enoti in iz zunanje enote veže notranja. Ker pa sta prva in druga večinoma faza in nula, tretja pa komunikacija tudi povezava na notranji ni noben bav bav. Je pa pri vseh napravah najbolje upoštevati dejstvo, da se pri pripravi pelje dovod na zunanjo enoto.

Aha, ma meni je logično na notranjo, ker po moji logiki vedno krmiliš notranjo (ogrevanje ali hlajenje) in potem notranja pošlje komando zunanji.
Mar ni tako?

Re: Katera klima - alanford - 28.4.2016

Krmiljenje ni enako napajanju.

Sent from Xtouch using Tapatalk

Se strinja, pa kljub temu se mi zdi logično od notranje enote da se vse skupaj poveže z zunanjo,kot da se nekje na fasadi dela vtičnica