![]() |
|
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja (/showthread.php?tid=47314) |
Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 17.1.2017 Kaj lahko sklepamo iz tega? Če naakumuliraš dodatnih 50 kWh v ta beton, pomaga prebroditi tiste dve noči ekstremnega mraza, lahko TČ spustiš modulacijo za nekaj procentov, brez da bi prišel v deficit z akumulacijo? Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Merlin1 - 17.1.2017 To je jasen zaključek. Ker prejšna leta ni bilo daljših mrzlih obdobij, letos marsikdo plačuje davek na vgrajene preslabotne TČ. Marsikdo si je v trendu manjših naprav vgradil premajhno napravo. Tudi računi za ogrevanje so znatno višji.... Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 17.1.2017 Logično, ampak dokaj neproblematično, narod malce več plača, če pa je sistem za tistih nekaj dni nesposoben dosegati željenih temperatur, se le ta nadoknadi sekundarno. Preko elektro grelcev, mogoče kamina. Še vedno pa nimamo odgovora, kaj pomeni predakumulacija za kasnejše delovanje sistema. Nekateri pravijo, da popolnoma nič, sam opažam drugače. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - dnovak24 - 17.1.2017 Tak kot si rekel, jaz bom dal se kamin, ker mi je filing toplota iz kamina oz. Je za back up ce bo extremni mraz in tc ne bo zmogla. Poslano z mojega HUAWEI P7-L10 z uporabo Tapatalk Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 17.1.2017 Jaz sem vedno paničaril, kaj bo, če bo sistem klecnil, pa bo premalo, pa nas bo zeblo pa ladida. Tako je v bajto pristal čisto predimenzioniran sistem. Kljub opozorilom montažerja, ki mi je takrat dal zelo pameten rek: ni problem ogreti dobro izolirano hišo, problem jo je shladiti. Takrat sem se smejal tem besedam, pa mi je danes kristalno jasno, kaj je hotel povedati :-D Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - sašo65 - 17.1.2017 Merlin1 Napisal:To je jasen zaključek.marsikdo tud "kurit" ne zna (poznam jih cel kup, ne glede al so na KO ali lesu) enako s TČ....treba sistem naštudirat račun: 28% je bil december 16 višji kot 15, prav tako bo januar 17 višji kot 16....koga briga 20€ Berghaus Napisal:Kljub opozorilom montažerja, ki mi je takrat dal zelo pameten rek: ni problem ogreti dobro izolirano hišo, problem jo je shladiti.ravno lani v največji vročini so se "babe" (žena, mama) spravile "tono" marelic v marmelado spravit_ko sem prišel ob 22h domov, me je dobesedno kap.. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - pentax - 17.1.2017 Berghaus, na kakšen način pa akumuliraš prejšnje dni? Dvigneš bivalno temperaturo za 1C ali več ali dvigneš DV za nekaj stopinj in kolikor pač vpliva, vpliva? Meni je ravno včeraj po tisti dopoldanski debati o backupu za tč že odlično prav prišla kaminska peč, je štroma zmanjkalo zvečer ob 21h za 2 ure in glede na to da nisem vedel koliko časa ga ne bo sem naložil ...v bistvu le ogenj prižgal, ker ga vedno pripravim da je ready to burn .
Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - telmos - 17.1.2017 Marelice niso mogle čakat. Sicer pa kaj se ti al pa jaz razumemo v marmelado :lol: :lol:
Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 17.1.2017 Pentax, nič posebnega ne počnem v bistvu, ob napovedi vdora polarnega mraza, takrat, ko naj bi res zahladilo, ne tistih 24ur in -5 stopinj, tu govorim -15 ali -20, enostavno dam +2 na regulatorju, s tem dvignem DV. Sprva sem tudi sam mislil, da bo nastala savna, pa temu ni tako, so mi kasneje tudi razložili, zakaj, deluje zamik in pa akumulacija bajte. Dejansko se mi takrat temperatura v nekaterih delih bajte dvigne za 1 stopinjo. Potem udari mraz in grem v -4. Nekje v 4 dnevih udarnega mraza izgubim tisto stopinjo, modulacija nikoli ne doseže 100%, zadnjič pri -16 stopinjah 75%. Brez elektro grelcev. V tistih dnevih ponavadi glavna mrzlina mine, pridejo hladni dnevi, a ne s tako drastičnimi padci. Vrnem za +2, torej sem na nični nastavitvi. Nekateri uporabniki mi zdaj pravijo, da je tako početje brezvezno (to sem dozdaj storil mislim da 4x, zime pač niso več to, kar so bile), zato v teh dnevih počnem nekaj testov z elektro grelci, toliko da preženem pajke iz njih in da naredim primerjavo napram prej. Lahko, da je bilo moje početje brezvezno, mi pa številke in delovanje pravijo drugače. Živi bili, pa videli, vsak nasvet je dobrodošel. Ej Telmos, daj mi pojasni tista dva parametra na Daikinovem kontrolniku, da bom vedel hendlat grelce. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Verjameš ali pa ne - 17.1.2017 Berghaus Napisal:Kaj lahko sklepamo iz tega? Če naakumuliraš dodatnih 50 kWh v ta beton, pomaga prebroditi tiste dve noči ekstremnega mraza, lahko TČ spustiš modulacijo za nekaj procentov, brez da bi prišel v deficit z akumulacijo? Predpostavljam, da imaš zelo dobro izolirano hišo. Predpostavljam, da tudi nimaš informacije kdaj in kako dolgo bo stanje polarnega mraza, zato je pri talnem gretju vsako načrtovanje nekaj naprej, igra na srečo. Nekaj več akumulacije v zelo dobro izolirani hiši pomeni višjo ali previsoko temperaturo v prostorih, ker jih res težko shladiš, če pa ti zmanjka pa je histereza tista, ki omejuje regulacijo ki deluje na podlago trenutnih razmer in vedno z zamikom popravlja temperaturo v prostoru. Žlahtniki v novi varčni hiši namreč sami ne vejo kaj bi še zaprli, ker je vsako ogrevanje zelo hitro preveč. Povzetek: težko ti kdorkoli kaj napove ker imaš realne podatke in izkušnje s tvojo hišo samo ti sam ki se boš na koncu na podlagi testiranj, za katere pa vidim da jih imaš že kar nekaj za sabo, odločil za najbolj primerno rešitev glede akumulacije. Ne nazadnje bo tudi tebi vroče ali pa te bo zeblo. Z lepimi pozdravi Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 17.1.2017 Energetik81 Napisal:Sicer pa leti v Lidla po IR termometer, imajo ravno v akciji, in izmeri sosedovo steno. Tole pa priznam, da je zame presenečenje: [url=httpunichr("58")//s237unichr("46")photobucketunichr("46")com/user/berghaus/media/c13ecee7-5c59-496c-a2ca-b99774ded9c9unichr("46")jpgunichr("46")html][img]httpunichr("58")//i237unichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/ff114/berghaus/c13ecee7-5c59-496c-a2ca-b99774ded9c9unichr("46")jpg[/img][/url] [url=httpunichr("58")//s237unichr("46")photobucketunichr("46")com/user/berghaus/media/431c923b-19a0-4675-8c2e-98fc96fbd09dunichr("46")jpgunichr("46")html][img]httpunichr("58")//i237unichr("46")photobucketunichr("46")com/albums/ff114/berghaus/431c923b-19a0-4675-8c2e-98fc96fbd09dunichr("46")jpg[/img][/url] Kdo bi si mislil...... Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 17.1.2017 Verjameš ali pa ne Napisal:Povzetek: težko ti kdorkoli kaj napove ker imaš realne podatke in izkušnje s tvojo hišo samo ti sam ki se boš na koncu na podlagi testiranj, za katere pa vidim da jih imaš že kar nekaj za sabo, odločil za najbolj primerno rešitev glede akumulacije. Ne nazadnje bo tudi tebi vroče ali pa te bo zeblo. Se popolnoma strinjam. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - yan1234 - 17.1.2017 Berghaus Napisal:Energetik81 Napisal:Sicer pa leti v Lidla po IR termometer, imajo ravno v akciji, in izmeri sosedovo steno. Še malo se zunaj igraj na mrazu, se mu pošteno odpelje na čase. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 17.1.2017 rizo Napisal:tam trenutno oz od 19.1.2017 ni IR termometra pač pa UV merilnik, ali ?Migaj Napisal:bil v Lidlu pa ga nimajoV lidlu bo od jutri naprej. Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - xavi - 17.1.2017 IR temometri so zmanjkali prvi dan akcije prejšnji ponedeljek. |