PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 29.8.2017

Podpišem Energetikovo objavo. Klimo rabiš, če boš redno prirejal žurke in v prehodnem obdobju za gretje, če nimaš TČ ogrevanja.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - DELPHI - 29.8.2017

Stropno hlajenje je fina stvar, košta pa tudi.
150€/m2, če imaš nekompliciran strop, sicer pa bližje 200€/m2.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Fantocci - 29.8.2017

To je cena za varijanto z namenskimi paneli a-la Harreither Klimadecke. Tam so cene res take.

Lahko pa narediš veliko (4x) ceneje, če običajne cevi za talno vbetoniraš v AB strop mansarde. Moraš se pa za tak sistem že vnaprej odločit, naknadno je težko, medtem ko se Klimadecke lahko tudi naknadno vgradi v spuščen strop.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - DELPHI - 29.8.2017

Seveda. Varianta s hlajenjem jedra je bistveno cenejša. Dodaš še vgradni razvlažilec in je zadeva estetsko in funkcionalno porihtana.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - temp - 29.8.2017

Al pa imaš poleti žurke lepo zunaj Smile Ne vem kaka je to žurka, da si poleti znotraj za mizo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - JaBK - 29.8.2017

Ma smo bili tudi.mi ene 2X notri. Ko je zunaj 35+ stopinj, ni nič kaj fajn.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Energetik81 - 29.8.2017

JaBK Napisal:Ma smo bili tudi.mi ene 2X notri. Ko je zunaj 35+ stopinj, ni nič kaj fajn.
+1
Takrat sem sicer naštimal tudi zunaj, pa je večina bila raje notri, ker je bilo zunaj sredi dneva hudičevo vroče in predvsem soparno.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - janipapillon - 29.8.2017

JaBK Napisal:Ma smo bili tudi.mi ene 2X notri. Ko je zunaj 35+ stopinj, ni nič kaj fajn.
Ravno zadnjo žurko, fam po moji strani, smo bili čez popoldne več not, k zunaj, pa je bilo max 29 stC. Ata, mama, pa še kdo slabo prenašajo vroče, not pa za njih bolj prijetnih 22 stC/RV55%. Brez klime, brez razvlaževalcev. Še izpod peke sem moral not prnest. V naslovu sodi naš domek v oklepaj; (in ostale) hiše.

Rakitna ni enako nižinski svet...
Na Rakitni bi tudi mi shajali brez razvlažilcev in hlajenja. Tukaj dol nam pa rosišče ni padlo pod 19° tudi po 10 dni skupaj, niti ne ponoči. Ni pomagalo nobeno nočno zračenje in podobne zadeve.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Poldee - 29.8.2017

Rakitna... Ce bi bli mi na Miklavzu doma, bi blo isto... Se dobr, da vam kak medved na zurko ne pride Smile

janipapillon Napisal:
Ravno zadnjo žurko, fam po moji strani, smo bili čez popoldne več not, k zunaj, pa je bilo max 29 stC. Ata, mama, pa še kdo slabo prenašajo vroče, not pa za njih bolj prijetnih 22 stC/RV55%. Brez klime, brez razvlaževalcev. Še izpod peke sem moral not prnest. V naslovu sodi naš domek v oklepaj; (in ostale) hiše.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - janipapillon - 29.8.2017

Energetik81 Napisal:Rakitna ni enako nižinski svet...
Na Rakitni bi tudi mi shajali brez razvlažilcev in hlajenja. Tukaj dol nam pa rosišče ni padlo pod 19° tudi po 10 dni skupaj, niti ne ponoči. Ni pomagalo nobeno nočno zračenje in podobne zadeve.
Seveda se strinjam.
Nek faktor pa je tudi 10 ton lesa v notranjosti; deltaH2O 3% Arrow 300l vode
plus 40 ton ovoja stavbe, k pa nimam pojma kok zaleže.
Kok vode pa kondezirate čez poletje z razvlaževalci?
Do pred dve leti sem bival na Lj. Barju, ampak tistih 15 let ne vem če se je zgodil teden, pa da bi bilo rosišče v povprečju nad 20 stC. Minimum pa je vedno padal pod 16 stC.
Kje imate to "turško kopel", pa da ni ponoči padlo pod 19stC?

Veš kakšno je bilo letošnje poletje? Nekje okoli 2. mesta v zgodovini meritev glede števila vročih in toplih dni, ter št. tropskih noči.

Rosišče pod ~17°C praktično ni padlo 2 meseca, morda kakšno noč ali dve.
Je bilo pa zagotovo 7 dni v kosu, ko ponoči rosišče ni padlo pod 19°C, preko dneva pa se je gibalo med 21-24°. V teh dneh smo skondenzirali cca. 6-10L vode na dan.

Imam senzor vremenske postaje v radiation shieldu in sem redno spremljal meritve. Že v LJ Koseze je bil nekaj bolj suh zrak, v Notranjih Goricah pa imamo očitno lokalno savno.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 29.8.2017

Letos pa res ni bilo hudo. Meni je razvlažilec deloval ene trikrat po kak dan in enkrat dober teden. Druga leta bi rekel da več, po filingu. Je bilo pa vroče. Sicer so pa tule podatki za eno leto <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=15611&start=1050">viewtopic.php?f=7&t=15611&start=1050</a><!-- l -->
20°C rosišče pomeni 17,3g/m^3

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Taav - 30.8.2017

Ocitno je zadeva dost lokalna. Se kar strinjam z Energetikom, pri nas (pa smo na 600 mnv, na robu Bloske planote) je bilo veliko noci fajhtno za znoret...

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - janipapillon - 31.8.2017

Tacen pod Šmarno Goro, kraj moje mladosti ...
Mi ni bilo dovoljeno gradit (travnik nižje kvalitete pod obronkom gozda, vsi sosedje so ga na črno kresnl)
Bi tam v brunarici s toliko vgrajenega lesa potreboval trošit energijo za hlajenje ter razvlaževanje?
Kot mulc, konec 70ih, začetek 80, sem za tam delal idejni projekt nizkoenergetskopotratne hiše; odvzem potrebne toplote studenčnici na parceli, abnormalna izolacija za tiste čase, ogromen izmenjevalec (zrak) toplote ... kasneje je pač izpadlo drugače.