PodSvojoStreho.net
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja (/showthread.php?tid=47314)

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Energetik81 - 13.1.2017

Zakaj bi zdaj švical? Tiste 1-2K v masi hiše se pokuri hitro. V recimo 100tonah cegla in beton je ~30kWh toplote, če sedaj dvignemo za 1K. Za čez noč je, kaj več pa ne..

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - tekumze1 - 13.1.2017

@Energetik to je še Berghausov recept iz let nazaj..saj v praksi verjento res ne pomaga kaj dosti, bolj psihološko ;-), ampak v valpovem primeri pa malce morda le.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 13.1.2017

Energetik81 Napisal:Zakaj bi zdaj švical? Tiste 1-2K v masi hiše se pokuri hitro. V recimo 100tonah cegla in beton je ~30kWh toplote, če sedaj dvignemo za 1K. Za čez noč je, kaj več pa ne..

Mi zna kdo dejansko naračunati, koliko kW toplote je v 200 tonski bajti, ki drži notranjih 24 stopinj, napram zunanjim recimo -10?

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - cheba - 13.1.2017

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")ugodnagradnjaunichr("46")com/indexunichr("46")php/izracuni/gradnja/akumulacija-materialov/[/url]

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - valp - 13.1.2017

cheba Napisal:To je potem (širina hiše 7m) cca 63m2 stene z U-jem 1W/m2K. Pri temp razliki 15K je potem to cca 1kW samo za soseda. Pošlji mu račun Wink

AB plošče so tudi ločene?

Hudič je v temu, ker se hiši "držita" celo po daljši stranici 11m, plošči pa sta skupni. Zato mi je edino logično, da se toplota zgublja na sosednjo stran, ker pri svojem delu sem se max. potrudil, da je dobro izoliran (sicer je vedno lahko še boljše, ampak...cost/benefit logika). Sosedu bom pa kar na vrata nabil :-)

Še enkrat tnx za nasvete...nekaj zadev zlo uporabnih in jih še preizkusim, po potrebi še malo na TT potipam, potem pa naprej spremljam zadevo in vidim...račun pod črto pa potegnem na koncu kurilne sezone!

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Berghaus - 13.1.2017

Torej, naš "200 ton betona in železa" pomeni potemtakem cca 100 kubikov z zadržanih 0,5 kWh po delta 1K za kubik? Lahko rečemo, da vsak K pomeni torej 50 kWh "zaloge"?

Slišati je res malo, a zgolj v primeru neogrevanja, takrat res pride do izraza Energetikov "za čez noč". Vendar, mi ne prekinjamo ogrevanja, vsaj jaz ga ne, kar naredim je enostavno to, da ko uleti najhujše, zmanjšam modulacijo.

Po kmečko, povečam jo, ko je zunaj še toplo in zmanjšam, ko resno zaladi. S tem niti v najhujšem mrazu nisem dosegel 100% modulacije in vklopa elektro grelcev.

Je to moje početje zgrešeno? Mislil sem da ne, prej so se mi elektro grelci vklapljali pri -10 stopinjah in brnenje kompresorja je konkretno hodilo v bajto. Tudi razmiki med DV in PV so bili prej precej konkretnejši. Mislil sem, da je to to......

Bom drugače vprašal.....je dodatna zaloga 50 kWh za dve hudi noči res tako malo? Še enkrat, z rednim vmesnim, a zmanjšanim gretjem, ne z izklopljenim?

Hmm, mogoče bi zopet probal brez tega, ko udari naslenja hladnoča, pa malce pomerimo in primerjamo?

Spet me malce vleče, da bi kaj testiral :-)

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 14.1.2017

Energetik81 Napisal:Sicer pa leti v Lidla po IR termometer, imajo ravno v akciji, in izmeri sosedovo steno.
To moram tudi jaz kupiti -koliko stane?

Berghaus Napisal:Mi zna kdo dejansko naračunati, koliko kWh toplote je v 200 tonski bajti, ki drži notranjih 23 stopinj, napram zunanjim recimo -10?
Evo zate Stanko, -čeprav dT -10 / +23 Big Grin

Cca 1.600 kWh energije rabiš za segret 20 ton betona za 33K - Stanko.

Za segret 20.000 litrov vode za 33K pa bi rabil skoraj 5 krat toliko,
vendar ima liter vode cca 2,35 krat večji volumen.

Za segret beton rabiš cca pol manj energije, kot za segret enaki volumen vode :wink:

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Energetik81 - 14.1.2017

Migaj Napisal:
Energetik81 Napisal:Sicer pa leti v Lidla po IR termometer, imajo ravno v akciji, in izmeri sosedovo steno.
To moram tudi jaz kupiti -koliko stane?
Če se ne motim 17€. Sicer se cene ponavadi začnejo pri 20-30.

bil v Lidlu pa ga nimajo

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Energetik81 - 14.1.2017

Že prodal očitno vse...klasika.
Poglej Conrad, Buhaus itd.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Verjameš ali pa ne - 15.1.2017

Migaj Napisal:Cca 1.600 kWh energije rabiš za segret 20 ton betona za 33K - Stanko.

Za segret 20.000 litrov vode za 33K pa bi rabil skoraj 5 krat toliko,

Za segret beton rabiš cca pol manj energije, kot za segret enaki volumen vode :wink:

Nekaj ne gre pri tem izračunu za: 20.000 l vode potrebuješ približno 770 kWh

lp

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - rizo - 15.1.2017

Migaj Napisal:bil v Lidlu pa ga nimajo
V lidlu bo od jutri naprej.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Migaj - 16.1.2017

Verjameš ali pa ne Napisal:
Migaj Napisal:Cca 1.600 kWh energije rabiš za segret 200 (korekcija) ton betona za 33K - Stanko.

Za segret 200.000 (korekcija) litrov vode za 33K pa bi rabil skoraj 5 krat toliko,

Nekaj ne gre pri tem izračunu za: 20.000 l vode potrebuješ približno 770 kWh

lp
DRži -napaka v komentarju, tabela nosi pravilne vrednosti :oops:

Pravilno je za 200 ton -govora je bilo o 200 tonah betona -želja Berghausa.
Za segretje 200 ton betona za 33K pa rabiš cca 1.614 kWh energije.
Za segretje 200 ton vode za 33K rabiš cca 7.674 kWh energije.