PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Von zipper - 14.8.2017

Cevi so že razpeljane, jih je cca 20 (vpih + izpih), material so pa te antistatične in protiprašne cevi fi 75mm. Cevi so zalite.

Se mi pa zdi, da so kanalske klime pri rekuperatorjih po moje bolj namenjene razvlaževanjeu zraka, kot resni klimatizaciji.

l.p.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - MatejMB - 14.8.2017

Prav zanimiva debata zaradi 20 dni na leto pasje vrocine. Prava znanost.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - JaBK - 14.8.2017

Ja, to pa zato, ker je hlajenje na ignor tako pri investitorji kot izvajalcih običajno. Problem hlajenja pri sodobnih hišah pa veliko bolj pereč kot problem ogrevanja. Pri sodobnih mislim rang NEH in pasivnih hiš. Če gremo pa dalje na nič energijske hiše sploh obrnjene na jug in JZ je pa vsaka dodatna minuta namenjena ogrevanju odveč, vsaka preusmerjena v razmislek glede hlajenja poleti pa kasneje zlata vredna.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - MatejMB - 14.8.2017

Ze samo zaradi 20 dni na leto zganjati znanost? Pravilno sencenje in zracenje ze dosti odtehtata. Ostalo pa navadna klima in je stvar resena

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - JaBK - 14.8.2017

My point exactly... Tle se neha ponavadi. Ampak pusti človeku, da 5 minut usmeri v to znanost. Zna biti bolj zadovoljen pa z manj stroški kot pri rešitvi "ene obicne klime".

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 15.8.2017

Važno, da imajo NEH v bajti 21 do 22°C ob zunanjih 10 do 30 in to brez vsake porabe energije za potrebe regulacije. Dogma je res huda reč, ne glede kje.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - nick101 - 15.8.2017

300 m^3/h je bolj malo pretoka.Upoštevaj da je to max vrednost, kar pomeni da se bodo ventilatorji "drli".

Tone
Ja imajo toliko v hiši, ko so sami na dopustu ali taborijo zunaj v šotoru :mrgreen: .

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - milni - 15.8.2017

Ker je že govora o razvlaževanju. V kleti imam precej visoko vlago, zato razmišljam o nakupu razvlažilca. Trenutno ima lidl enega v ponudbi, ki se mi ne zdi slab, bi pa prosil še za kakšno bolj strokovno oceno.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - temp - 16.8.2017

Mogoče ti že zmogljivejša naprava reši problem. Odvisno je rpedvsem od tvoje lokacije. Če si na lokaciji kjer je tudi ponoči 20+ potem je potrebna klima.
Če pa temeperatura pada pod 20 večino časa pa bi ti prilagoditev urnika prezračevanja verjetno pomagala. Naštelaš, da di v zgodnjih jutranjih urah malce bolj piha.

Je pa res, da imaš 10 cevi fi 75, kar pomeni teoretično 30 m3/h pretoka. In z desetimi cevmi si na maxu tvoje naprave - vendar vseeno je vprašljivo koliko je dejanski max 300m3 naprave..

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - JaBK - 16.8.2017

"dejanski" max je bržkone celo večji. Moj 500 kubični rekuperator ima čez 500m3/h, AMPAK ko ne premaguje nobene razlike tlakov. se pravi ko ni cevovoda gor priklopljenega. potem pa lepo pada. koliko? ne vem če se spravi to kdo meriti, sploh zdaj ko rekuperatorji sami prilagajajo vrtjaje ventilatorjev za ven in notri pa zbalansirajo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Energetik81 - 27.8.2017

Von zipper Napisal:Glede na izkušnje vas, nekaterih forumašev vas prosim za nasvete kako izvesti ostanek prezračevanja. Ali bi vgradil samo prezračevanje z rekuperacijo, ali bi naredil tako da bi imel dodano kanalsko klimo. Zanimajo me tudi pretoki rekuperatorja. Nekako imam predviden rekuperator z pretokom 300 m3. Ali bi to bilo dovolj? Seveda se nebi branil tudi priporočila za kakšnega izvajalca ki bi to izvedel za kulturno ceno, predvsem pa da ima že izkušnje z vgradnjo takih sistemov.
Če bi jaz delal še enkrat na novo, bi se stegnil za stropno hlajenje v kombinaciji s centralnim razvlaževanjem (preko prezračevalnega sistema). V skupni prostor dnevn+kuh+jed bi dodal še en konvektor ali malo split klimo (ob povečanih potrebah = kuha, pečenje, obiski).
Če uporabljaš prezračevanje za hlajenje/razvlaževanje, morajo biti od _zunaj_ oblečene v izolacijski material s parno zaporo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tody - 28.8.2017

Koliko hitro pa to ohladi prostor? Gledam sicer tako, pasivna zadeva rekuperator in to... Pride 8 ljudi na obisk temperatura naraste na nekaj več, kdaj sistem pogrunta da more začet "bolj" ohlajevat in kdaj se potem zadeva pozna?

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Fantocci - 28.8.2017

Če ne planejo kar nenapovedani (ponavadi uletijo za kakšne rojstne dneve, kar se itak ve že prej) je verjetno še najbolj učinkovito, da kakega pol dneva prej ti sam ročno znižaš temperaturo in akumuliraš maso.
Na enak način lahko reagiraš pred vročinskim valom, ki ga tudi meteorologi napovejo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Energetik81 - 28.8.2017

Tody Napisal:Koliko hitro pa to ohladi prostor? Gledam sicer tako, pasivna zadeva rekuperator in to... Pride 8 ljudi na obisk temperatura naraste na nekaj več, kdaj sistem pogrunta da more začet "bolj" ohlajevat in kdaj se potem zadeva pozna?
Kaj "to"? Stropno?
Odvisno kje imaš termostat. In kakšno je rosišče. Ni pa to taka zadeva, da ti bo v nulo zregulirala temperaturo, ko uleti 10+ folka v dnevno. Je prešvoh. Zato pravim, da bi si jaz v ta skupni prostor zmontiral še malo klimo ali pa konvektor. Reagira pa takoj že sama ohlajena masa, saj se ob povečani temp. zraka v prostoru že avtomatično poveča moč hlajenja zaradi večjega delta T. Sama temperatura stropa pa je poleg tega odvisna še od rosišča, da ne začne kondenzirat.

Talno hlajenje stestirano letos poleti v 30m2 prostoru - zunaj 34°, notri 16 folka + pečenje v pečici, kuhanje.
Tzačetna je bila cca. 23,5 in rosišču ~14°. Končali na malo pod 26° in 17° rosišča zvečer. Tla so imel ves čas okoli 19-20°C in so za trenutek celo zakondenzirala, kljub razvlaževanju. Zato pravim da za tak naval toplote in vlage pomaga samo klima ali konvektor v točno tistem prostoru. Za normalno uporabo bajte pa tak sistem zadošča za prijetno nizke temp. tudi v nahujših in najdaljših vročinskih valovih. Mi sicer več kot 24°@60% to poletje nismo imeli, niti v mansardi.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tody - 28.8.2017

Ja "to" je bil mišljen stropni sistem Smile

Zdaj se pripravljamo k načrtovanju hiše, pa me zanima vse kar se da in ne da. Seveda potem tudi, cenovno odvisno ampak v fazi načrtovanja je vse dovoljeno Big Grin