PodSvojoStreho.net
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - RadarX2X - 29.11.2017

Mene prav zanima, kako uspe Norvežanom, kjer je 42% na novo prodanih avtomobilov električnih? (vir: <!-- m --><a class="postlink" href="https://electrek.co/2017/07/04/electric-car-norway-tesla-model-x/">https://electrek.co/2017/07/04/electric ... a-model-x/</a><!-- m -->)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 29.11.2017

Idi, pa vidi.

Če bi mene zanimalo, bi se usedel v avto in šel pogledat.
Seveda z usranim dizlom, ker 14 dni pa res nimam časa, za trajbanje tja in nazaj.
Drugače bi šlo v enem dnevu. V eno stran.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Poldee - 29.11.2017

Tako je to, ja :-)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 29.11.2017

Fery Napisal:Idi, pa vidi.

Če bi mene zanimalo, bi se usedel v avto in šel pogledat.
Seveda z usranim dizlom, ker 14 dni pa res nimam časa, za trajbanje tja in nazaj.
Drugače bi šlo v enem dnevu. V eno stran.

A na "flughcojg" si pa pozabil? :lol: :lol:

Do Pučnika je 25km, tam prheblaš EV na polnilec, se vfsedeš na frčoplana, pa ajd na Norveško. Si gor tik-tak, pogledaš, greš nazaj in na Pučniku te čaka nafilan EV.

Vse v enem dnevu. :mrgreen:

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Poldee - 29.11.2017

Tuki EV ni noben faktor, fluegzeug nardi ves 'dirty job'. Na nafto jasno...

Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 29.11.2017

:roll: Pa kva te briga .................to? :mrgreen:

Važn je, da se mi medtem EV fila na Pučniku. In da Norvežane vidim. :mrgreen:

Čak, čak.
Delphi pravi da moramo biti vizionarji.
Torej E(V) zrakomlat.
Da bi se vsedel v zadevo, ki zgolj pri vzletu požre več, kot bom jaz stankal v pol življenja!? To pa res ne gre.

Drugače, da nisem čisto zadaj, kar se tiče te tehnologije. Sem si jaz že davno ubodel EV. DJI Mavic.
Ni glih, da se kam daleč peljem z njim, lahko pa prečekiram, če ima soseda kaj na sebi med sončenjem. Če bi moral za to najeti Gazelo, bi bil moj ekološki odtis krepko bolj porazen.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - gape - 29.11.2017

Pa vendar, diktatorskim tepcem vseeno bolj pristojijo večje igrače.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 29.11.2017

Lej ga!
Zginem za 1/2 ure, pa že zganjaš traparije.
A nisi še dopoldan tožaril in iskal učitelja, zdaj se pa počutiš močnega, ko vas je več skupaj?
Saj veš, da kjer vsi mislijo enako, nobeden dosti ne misli.
In nič ti jaz ne govorim kaj moraš. Laž in kraja pa veš, da gresta vkup.

RadarX2X Napisal:Mene prav zanima, kako uspe Norvežanom, kjer je 42% na novo prodanih avtomobilov električnih? (vir: <!-- m --><a class="postlink" href="https://electrek.co/2017/07/04/electric-car-norway-tesla-model-x/">https://electrek.co/2017/07/04/electric ... a-model-x/</a><!-- m -->)

Mene pa niti ne. Bolj me zanima zakaj jim oken ne montira Fery.

Ker jih Fery ne montira nikomur!?
Saj ni tako težko, če ti dela vsaj še kakšen možganski vozel.

Madona, si se razburil.
A ni čisto vseeno?
Lahko bi tudi olagume flikal.

Saj jih, občasno.
Ne, saj se hecam. Delam tisto, jasno, ampak nikoli z gumo.

Jasno. Pri auspuhu težko kaj na.. zajebeš.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - BojanF - 29.11.2017

papez46 Napisal:Okoli 400 000 je dnevnih migrantov, ki se vozijo na delo v druge občine. Od tistih 112 000 ki se selijo dnevno v Ljubljano, jih je cca 40% iz štajerskega konca ( 2 x 70 km + ), 20% iz Gorenskega ( 2 x 40km + ) 30% iz Primorske ( 2 x 60km + ) in 10% iz Dolenske ( 2 x 70km +).

Podobno je pri ostalih večjih regijskih centrih.

Torej imamo 400 000 dnevnih migrantov, ki dnevno naklepljejo od 100 do 200km!
Baje jih 15% uporablja javni promet. Torej ostane še vedno 340 000 ljudi. Pa če se ne vozi ravno vsak sam ( večinoma pa se ) ............ je to med 250 000 in 300 000 vozili.

To pa je 25% do 30% vseh registriranih osebnih vozil v SLO.

Za te dnevne migrante je EV trenutno neuporaben.
Pa poglejmo na to še z druge plati: povprečen slovenski avto letno prevozi 15kkm. Če, kot trdiš, 30% avtomobilov dnevno res dela 100-200km v službo in nazaj, je to 25-50kkm letno samo vožnje na delo. Da se povprečje izide, bi moralo torej ostalih 70% avtomobilov letno delati manj kot 5kkm. Hotel si prikazati, kako je EV neuporaben, ampak v bistvu si pokazal, da je za 70% uporabnikov že sedaj več kot zadosten.

Pa tudi za 100-200km dnevno bi lahko bil električni avto dovolj. Za 100km sploh ni panike, za 200 si pa sam ravnokar navedel primer, kako bi jih z Leafom tudi v zimskih razmerah lahko naredil. Ti sicer trdiš, da ne gre, ampak si naredil par napak:

Citat:Med vožnjo so bile vključene luči, radio, ogrevanje, malo brisalci ......... običajne stvari. Sedežev in volana nisem grel, pa zadnje šipe tudi ne!
To si napisal, kot da si bil s tem, ko nisi grel volana in sedežev, izjemoma varčen - a dejansko je gretje sedeža in volana dosti bolj učinkovit način za zagotavljanje udobja kot pa gretje celotne kabine, se pravi si se vozil na najbolj potraten možen način.

Prav tako nič nisi omenil, da bi bil kaj predgrel avto, ko je bil doma še priklopljen na omrežje - začetek gretja je namreč dosti bolj potraten kot kasnejše vzdrževanje temperature, pa tudi neogreta baterija je manj učinkovita tako da pri hladnem štartu prvi kilometri porabijo bistveno več kapacitete.

Citat:Torej 350 km dosega ob odhodu, prevožena 102km, dosega še 120km?

Evo, povsem dovolj za dnevne potrebe, ampak ................ poraba pa je?

Ob enakem režimu, pomeni, da bi z polno baterijo lahko prevozil še kakih 60km. To pomeni z polno baterijo skupaj celih 160km. Doseg pa je bil zjutraj 350km.
Še ena napaka. Do takrat, ko ti je avto kazal samo še 120km dosega, se je že skalibriral na dane razmere - torej si imel na razpolago še realnih 120km in ne le 60, kot sam misliš. Skupni doseg torej 220km, in to ob ne najbolj racionalni vožnji.

Poleg tega bi pri daljši vožnji manjši delež poti opravil v še neogretem avtu, torej bi bila učinkovitost višja. Se pravi, dejansko bi na daljši relaciji lahko opravil več kilometrov, kot bi sklepal po porabi na krajših relacijah.

Res je, poraba električnih avtomobilov je nekoliko variabilna, kar je posledica visoke učinkovitosti električnega pogonskega sklopa, ki ne proizvaja dovolj odpadne toplote, da bi se z njo lahko zastonj grel. A glej na to z druge strani: Leaf ti zagotavlja 200km dosega, v ugodnih razmerah pa gre tudi 350, medtem ko tisti bencinar ne bo nikoli boljši od 6l/100km. Morda ti je 200km dosega premalo - se strinjam, če bi sam enkrat tedensko delal okoli 1000km v enem dnevu, mi tudi ne bi ustrezalo - a tistemu, ki mu je 200km dovolj, pač ta variabilnost ne predstavlja problema, ker ima 200km zagotovljenih v vseh razmerah.

Sicer pa že naslednje leto pride tudi 60kWh Leaf, ki bo imel 50% večjo baterijo od tega ki si ga poizkusil. Zagotovljen zimski doseg bo torej okoli 300km.