PodSvojoStreho.net
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja (/showthread.php?tid=47314)

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - tekumze1 - 13.1.2017

@valp, glede pretokov v talnem- a si preveril če se dajo kakšni se povečat ali so vsi že do konca odprti ? Bom rekel da niso najboljši pretoki,tudi jaz bi si želel pri sebi še višje vrednosti pa imam v bivalnih prostorih številke tam okoli 2, v mansardi pa manj ampak še vedno nad 1.5

Drugo vprašanje pa talne obloge, kaj imaš po tleh, in kakšne debeline npr. parketa ?

Če vprašuješ za vrednost dvižnega voda, pri meni je tudi višja kot pri večini uporabnikov. Imam tudi bolj na redko talno in 3slojni parket in sem v dneh najvišjega minusa -16 pri nas rabil 36 do 37 dvižni vod, vendar smo imeli v prostorih dobrih 22 stopinj. Imam pa TČ drugega proizvajalca, 11kw tako da to ni za primerjat.

Sicer je res da enkrat ko se hiša dovolj ogreva se lahko igraš s hidravličnim uravnoteženjem in željene prostore odpreš do konca, manj ogrete pa malo pripreš ampak ti imaš premrzlo in predalgam da vse odpreš če se da . Pri tem postopku bi ti tudi koristilo, če boš kje zvedel v katero sobo gre katera veja iz razdelilinka talnega in pa približna dolžina teh vej.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - JaBK - 13.1.2017

Kako je s temi pretoki? Od česa so odvisni in kako so regulirani? Samo z jakostjo OČ ali TČ kaj regulira glede na dT ali kako?

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - Energetik81 - 13.1.2017

Pretoki niso najboljši, ampak še vedno ima skupno 24L/min. Povrečen dT kolikor se da ocenit iz grafa je cca. 4K. To je 6,7kW konstantne moči, mislim da je to OK pri takih zunanjih razmerah.
Nekje ima pretirane izgube, morda v tla v kleti pod talnim. Ali pa nenadzorovano zračenje.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 13.1.2017

JaBK Napisal:danes ponoči je bilo pri nas okoli nule in preko 95% vlage. Takrat so defrosti najpogostejši in če so bili na dobro uro ni to niti nenavadno niti slabo. Ali je "popravljeno" oziroma v redu "nastavljeno" ne moreš vedeti na podlagi take noči kot je bila danes. ob predpostavki, da pač nisi zraven stal in gledal ali je bila res potreba po defrostu ali je šla brez sreža se tajat.

Yup. Pa pogledat je treba res od blizu.
Srež sem danes pri sebi opazil v notranjosti, ko se je med režami jedva videla svetloba na drugi strani zaradi sreža. Spredaj, na prvi pogled je pa moja videti suha. Zadnjič v mrazu je pa dejansko bila suha skozi notranjost, tik pred defrostom.
Po tem ko sem pobaždario nastavitev se je tudi PRECEJ redkeje odmrzovala.
No zdaj bo imela vsaj kaj za odtalit.
Še vedno pa nisem čisto siguren zakaj se mi je v prvi zimi delovanja malo odpočila - zamrznjen uparjalnik, napaka NtOgr. Sumili so, da so bili defrosti premalo intenzivni - to smo takrat popravili, da so bili malenkost daljši - odvisno od zunanjih pogojev od 40 do 20s daljši. Intenzivni sedaj očitno so dovolj, malo pa sem jih razredčil sam letos, za test, če bo šlo. Dober test bo, ko bo meglena in zelo hladna noč, tisto jo je v mojem primeru v prvi zimi omagalo.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - cheba - 13.1.2017

Točno, spodaj je graf. S črpalko ni nič narobe. pri ogrevanju se ne gleda uporabna površina ampak površina znotraj toplotnega ovoja.

@valp, lahko da imaš velike izgube v kleti. Če imaš v tlako proti kleti dovolj izolacije, tako da je klet malce toplotno ločena od ostalega dela hiše, malce pripri pretoke v kleti. Boš hitro videl, če bo kaj boljše. Lahko pa tudi izmeriš DV in povratni vod na posameznih razdelilcih in boš prav tako videl kje so večje izgube.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - valp - 13.1.2017

Ok, če povzamem, pretoki (ventili so povsod odprti do konca) niso ravno najboljši, so pa še vedno ok.
V kleti imam navzdol 15 cm izolacije (po projektu), kar bi moralo zadostovati. Bom pa še poskusil s pripiranjem ventilov in bom videl.
Še glede talnih oblog....imam laminat, saj ob omejenem proračunu drugo zaenkrat ni prišlo v poštev. Sem pa gledal, da sem izbral primernega (po deklaraciji) za talno. Vem, da bi več ploščic prineslo boljši učinek, ampak...

Za mene je bistveno, da če imate drugi ob zunanji temp. npr. -4 in po krivulji izračunanem povratnem vodu 29 ali 30 C (ki ga sama TČ brez pomoči grelcev brez problema doseže) doseženo temp. v stanovanju 22 C, potem je verjetno problem res nekje v moji hiši (ugotavljam kje). Če pa je za to pri drugih potreben povratni vod 31 ali 32 C (ki ga sama TČ brez pomoči grelcev prav tako še vedno brez problema doseže), pa tega moja TČ pri tej zunanji temp. sama ne zmore, potem pa bom še malo "težil" na TT...
Hvala zaenkrat za vse nasvete...jih mal preštudiram, poskusim še kakšno stvar in potem vidim...upam samo, da bi uspe nekako zmanjšati porabo elek. ob normalnem ogrevanju...huh!

Klet je sigurno tudi od zunaj oblečena v stirodur(?)
Ker imam podobno izolacijo kot ti - zjutraj ob +1° sem poškilil na termometre in je kazalo za DV v talno cca. 28,5°, povratni cca. 27°. To je samo ocena, ne vem točno ali je bilo to kmalu po defrostu ali ne. Notri imam 20,5 povsod.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - yan1234 - 13.1.2017

madhatter Napisal:
JaBK Napisal:danes ponoči je bilo pri nas okoli nule in preko 95% vlage. Takrat so defrosti najpogostejši in če so bili na dobro uro ni to niti nenavadno niti slabo. Ali je "popravljeno" oziroma v redu "nastavljeno" ne moreš vedeti na podlagi take noči kot je bila danes. ob predpostavki, da pač nisi zraven stal in gledal ali je bila res potreba po defrostu ali je šla brez sreža se tajat.

Srež sem danes pri sebi opazil v notranjosti, ko se je med režami jedva videla svetloba na drugi strani zaradi sreža. Spredaj, na prvi pogled je pa moja videti suha. Zadnjič v mrazu je pa dejansko bila suha skozi notranjost, tik pred defrostom.
Še vedno pa nisem čisto siguren zakaj se mi je v prvi zimi delovanja malo odpočila - zamrznjen uparjalnik, napaka NtOgr. Sumili so, da so bili defrosti premalo intenzivni - to smo takrat popravili, da so bili malenkost daljši - odvisno od zunanjih pogojev od 40 do 20s daljši. Intenzivni sedaj očitno so dovolj, malo pa sem jih razredčil sam letos, za test, če bo šlo. Dober test bo, ko bo meglena in zelo hladna noč, tisto jo je v mojem primeru v prvi zimi omagalo.

Če se pravilno spomnim je bila takrat gosta megla in -15C. Ivje je raslo na fasadi.

@valp kako pa je s kletjo, je vkopana v zemljo, ali čisto "zunaj" ? Če v kleti ni potrebe za "bivalno" temperaturo se ti res lahko obnese, da tam malce pripreš, in bi se morali drugje pretoki malce povečati in s tem bo malce topleje.

Sedaj bom malce na glas ugibal kaj se še da izboljšat...talno ne vemo kakšne dolžine ima ampak se kaj dosti ne da spreminjat.

Bi pa teoretično lahko pretoke povečal in s tem bi dobil več toplote,npr
z močnejšo obtoćno črpalko ki je del tvoje TČ ali z dodatnimi obtočnimi črpalkami v vsakm nadstropju , ampka spet vprašanje če bi TČ to zmogla, saj bi za hitrejše krožečo vodo več energije potrebovala.

Na dolgi rok pa izgleda da tvoj objekt pač potrebuje Dvižni vod pri -3 35, pri -20 morda 40 ? in bi ti probleme rešila močnejša TČ, ki bi brez problema šibala dvižni vod 35, 40, s čimmanj pomoči grelcev, in potem bi tudi poraba padla(sedaj se pa berem kot kak prodajalec, pa nič od tega ne prodajam!)

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - madhatter - 13.1.2017

yan1234 Napisal:
madhatter Napisal:

Če se pravilno spomnim je bila takrat gosta megla in -15C. Ivje je raslo na fasadi.

Ja nekaj takega.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - pezi - 13.1.2017

@valp Praktično enaki podatki kot pri meni (130 m2 ogravalne površine, 20 cm izolacije, troslojna okna, TČ ZV 7/8) in vse dela bp. Še več. Spraševal sem se, če bi mogoče zadeva funkcionirala tudi z eno "številko" manj.

Sem pogledal na graf in razlika med dvižnim (32 °c) in povratnim vodom (29°c) je nekako 3-4 °C, (zunanja temp: 0 °C )kar je OK saj bi bilo čudno, da ne bi imel odjema. Ko boš imel dvižni vod enak povratku pomeni, da nimaš več odjema toplote in imaš dovolj toplo v hiši.

Jaz tudi glasujem za to, da s TČ ni nič narobe, da ni poddimenzionirana in da je težava nekje drugje. Si bil zraven pri izdelavi toplotne izolacije podstrehe? Si imel zadnih 14 dni belo streho od ivja ali ne?

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - valp - 13.1.2017

Glede na vse napisano razmišljam o tem, kje bi hiše lahko imela takšno izgubo, ki bi rezultirala v toliko večji porabi elek...edina logična razlaga (ob tem da je tudi klet polovično vkopana in dobro izolirana) je res v tem, da je sosednja enota dvojčka še nedokončana in nevseljena...kljub temu, da je tudi tista stran že zaprta in s fasado (3+ gr. faza), med obema enotama pa je dvojna stena z vmesno 2 cm izolacijo (torej bolj zvožna in ne toplotna). Pri izolaciji podstrešja sem bil zraven, kolikor sem ob službi lahko bil...kar sem videl, je bilo ok in kot dogovorjeno...streha pa je bila te dni skoz bela, torej se od spodaj ne greje.
Malo se bom "poigral" še s pretoki, potem pa videl, kako bo...drugače pa čimprej kamin v dnevno sobo in kakšno poleno za takšne, ekstreme temp., kot so bile par dni nazaj...

Ej, sosednji dvojček ima notri verjetno pod 5°C. Kolega ima v izoliranem in neogrevanem dvojčku +1. 2cm izolacije ni praktično nič. Mislim da je to problem.
Sicer pa leti v Lidla po IR termometer, imajo ravno v akciji, in izmeri sosedovo steno.

@valp tisto steno do dvojčka sem spregledal. je pa res lahko problem.
Novi sosedje in kamin bodo gotovo dvignili toploto in bo ceneje kot TČ "upgradat" ;-). Menda so za naslednji teden spet napovedane nizke temperare okoli -15, tako da vsi črpalkarji čimbolj ogret hiše v teh dneh, ko je še topleje.

Re: TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja - cheba - 13.1.2017

To je potem (širina hiše 7m) cca 63m2 stene z U-jem 1W/m2K. Pri temp razliki 15K je potem to cca 1kW samo za soseda. Pošlji mu račun Wink

AB plošče so tudi ločene?