PodSvojoStreho.net
Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Prehodno ogrevanje , izbira energenta (/showthread.php?tid=78517)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Igorslo - 22.10.2020

Iz porabe 4000lit nafte ali 30m3 drv je bila ocena da bo boljša švedska TČ zrak voda naredila več kot 1200eu elektrike po trenutni ceni kwh (odvisno od zime)
Za TČ sem imel 3 okvirne predračune 11k-14 k na ključ, vrtina VV je bila še edina možna opcija , pa so starši vztrajali da morajo biti drva.
Skratka bil sem mnenja če bi že vzel TČ bi vzel tudi SE , potem je pa že 25-30 vložka kar se pa še kasneje povrne. Drva imam svoja ali pa jih kupim če nimam časa. Pri elektriki in plinu pa sem odvisen od enega kabla ali pa ene cevi pod tlemi.
Malo tudi paranoično oz črnogledo gledam na gospodarsko prihodnost , upam da nepotrebno in sem zgolj previden.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - csamo001 - 22.10.2020

Po mojem pa ni paranoično. Sam sem med drugim tudi zato, ker mi Stadlerca deluje termosifonsko, pustil staro gajbo v kurilnici, pa čim manj spreminjal na ceveh, da lahko torej tudi sedaj ob izpadu elektrike čisto normalno zakurimo, pa ne rabimo obtočne črpalke in je v hiši toplo. V bistvu smo pred TČ precej let ogrevali na ta način, brez vakršnega štroma.

Pri novem uplinjevalnem kotlu in z instalacijo po današnjih standardih ob izpadu elektrike to seveda ne bo šlo, boš potreboval nek agregat, UPS, akumulator... skratka karkoli, kar ti bo napajalo peč in obtočno črpalko. Pa si potem spet od kabla odvisen, četudi je kratek.

Odvisen od kabla elektrike ali cevi plina sem mislil v smislu večje cene. Komfortni sistemi ogrevanja znajo biti dražji, tako kot je bilo kurilno olje včasih poceni in niso dajali toliko izolacije na hiše, sedaj pa imajo oz imamo k...c. Kdor ima 200m2 in konkretno izolirano se ne bo sekiral, jaz pa z 450m2 in 7,5 kombi plošče pa precej. Drva dobiš v SLO od več tisoč kmetov ,štrom pa plin pa en žica oz cev.
Seveda upam da ne bo tako in je bolje da se motim, ampak če bi mi kdo leto nazaj povedal da bo virus ustavil svet ,bi mislil da je nor, tako da ne izključujem več nobene "nore" prihodnosti.
Samo za davek na nepremičnino dam na leto 1200eu, zaradi kvazi visoke vrednosti, še elektriko naj mi podražijo iz tega razloga pa prodam in se preselim na "manjše" izven LJ.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - bozgom - 22.10.2020

Kurilnica te je stala približno toliko, kot bi te švedska TČ. 30m3 drv po 60 € kubik te pride tam 1800 €, elektrika pa bi te stala 1200€. Četudi bo sodobni kotel imel boljši izkoristek in zmanjšaš porabo drv za 1/3 si še vedno na primerljivih stroških za ogrevanje. Na eni strani imaš delo s prelaganjem drv, prostorom za sušenje, kurjenjem, čiščenjem, dimnikar... na drugi strani pa nič od tega.
Ne razumem najbolje te logike, če so seveda podatki in izračuni točni. Še posebej, ko bi se čez nekaj let finančno opomogel po investiciji in lahko na streho postaviš še SE.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - sisekmisek - 22.10.2020

Če si imel možnost celo voda-voda je to res škoda, ker nisi izkoristil. To je najcenejše ogrevanje, če je le podtalnica kolikor toliko kvalitetna. Da ne govorimo o življenjski dobi, ki je x2 v primerjavi z zrak-voda. Uf kaj bi jaz dal, da bi imel možnost voda-voda

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Hanzi - 22.10.2020

Bozgom
Od kje si prišel na Jurja dvesto za TC

(22.10.2020 ob 13:11)Hanzi Napisal: Bozgom
Od kje si prišel na Jurja dvesto za TC

Prvi post na teh strani @Igorslo piše:

Citat:Iz porabe 4000lit nafte ali 30m3 drv je bila ocena da bo boljša švedska TČ zrak voda naredila več kot 1200eu elektrike po trenutni ceni kwh (odvisno od zime)

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - csamo001 - 22.10.2020

Ono, da ima večinoma svoje drve, pa ti je ušlo...?

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - vrzislo - 22.10.2020

Da posekas vsako leto 30 kubikov v svoji hosti mora biti že kar konkretno velika površina.

Hoste imam(o) 15 hektarov .Mene veseli kurjenje oz ta priprava na zimo, vsaj vem da je leto naokoli. Imam svoja drva ampak zadnje tri leta nisem šel iskat , ni bilo časa , nisem uskladil ekipe...Do sedaj brez zalogovnika je to letelo notri v peč sto na uro, dimnik pa 400c. Zjutraj pa mrzla bajta.
Kupim za 900eu v hlodih bukve vem dobim cca23m3 (vsaj letos je bilo tako) ali pa 60eu/m3 že klane cepljene 2 leti sušene
Če zakurim enkrat na dan ali pa dvakrat v ekstra mrazu bo čist ok, za prehodna obdobja bom pa še dal klime zrak-zrak kasneje...
Drva mi skrbijo mal za fitnes in da mal zamenjam službo se gibljem v naravi itd... ko bom pa prestar in v penziji pa verjetno TČ oz nekaj na gumb. Takrat bom to verjetno prodal ali pa oddajal in šel živet na 60m2.

Da pa bi se vseeno rekreiral v naravi, prodal 30m3 po 60 € kubik, dal za elektriko 1200€ in si za 600 € privoščil kakšno razvajanje v katerih od Slo term pa nisi pomislil?
Seveda mi starejši drugače gledamo na te zadeve- smo mladi delali kot ti, sedaj nam je pa žal za izgubljen čas. Smile

Tudi to sem pomislil in tudi to bo še prišlo na vrsto. Trenutno imam toliko dela v službi, da če izgubim en dan v gozdu sem ob cca sto eu. Pozabil sem koliko dni smo trije vlekli na kup in tam razbili cca 30m3. Se mi zdi da 10 dni , res ne vem več.10-15dni cca
V tem času bi v službi verjetno zaslužil jurja in skoraj pokril kurilno sezono če jo kupim od drugih. Ampak to je trenutno, ker imam dovolj oz preveč dela. Če pa čez 5 let ne bo dela, grem pa v hosto in naredim xy metrov drv še za prodajo.
Skratka moje mnenje je da drva so bolj ziher za prihodnost kot elektrika, če nimaš SE. Nemci imajo 2,5x dražjo kot mi, če se nam podraži se vse računice podrejo. Drva se pa za moj primer ne morejo, ker jih imam lastna če si vzamem čas. Priznam pa da sem pristranski, ker sem malo tudi navdušen nad ognjem in kurjenjem in bi mi bilo dolgčas brez lesa. Nikogar ne želim prepričati da sem se odločil najboljše, pač odločil sem se tako , lahko bi tudi drugače. Od vseh stroškov mi je ogrevanje še najmanjše, pred to novo pečjo me je najbolj motilo nalaganje 5x na dan in mrzla hiša zjutraj.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - xavi - 23.10.2020

Uredil si si sodobno kurilnico na drva, nimaš se kaj sekirat. Predvidevam, da tudi ne stanuješ v nekem strnjenem naselju, kjer je lahko takšen način ogrevanja zelo moteč, še posebej, če je sistem zastarel.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - csamo001 - 23.10.2020

Se pridružujem mnenju. Jasno je, da če ti čas dopušča, je lahko takšno ogrevanje, merjeno s tekočimi stroški, praktično zastonj. Vsak pa je sam svojega prostega časa kovač.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - kurili - 23.10.2020

Sem imel podobno dilemo le pri manjši hiši. Svoja drva vendar kaj v prehodnem obdobju ali v slučaju da ne morem kurit (bolezen, odsotnost). Lani sem se odločil za kombiniran uplinjevalni kotel Atmos (drva, peleti). Kurim drugo sezono in sem zadvoljen za ceno dobrih 8 jurjev in še pol mi je vrnila država