PodSvojoStreho.net
Daikin Altherma 3 H HT - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Daikin Altherma 3 H HT (/showthread.php?tid=77102)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

RE: Daikin Altherma 3 H HT - bk9105 - 7.12.2020

Finito.

RE: Daikin Altherma 3 H HT - MMaks - 7.2.2021

Javljam se po petih mesecih obratovanja nove Daikin 3H HT(EPRA014DW)
Edina "napaka" je z vklapljanjem grelcev, takoj pod 0°C(samo pri EPRA014DW).
Zastopnik je pri meni Novembra na comp posnel dvodnevno delovanje TČ, tudi pri negativnih temperaturah, posnetek poslal na Daikin, tam pa so ugotovili da je par zadev potrebno na novo sparametrirati.
Zadeva bo rešena z novim updejtom, ki je v procesu izdelave pri Daikinu. Za ta čas sem grelce omejil z vklapljanjem od -14°C navzdol. Nazadnje je pri -10°C z lahkoto zagotavljala temperaturo DV, kot tudi gretje SV
Sicer pa TČ deluje bp, tudi poraba za moj objekt, je čisto spodobna, če ne celo presenetljivo nizka. COP za Nov., Dec., Jan., skupaj 2,89
Stroškovno sem z ogrevanjem trenutno na dobri tretjini lanskega leta(Peleti)
Z zanimanjem pa pričakujem prihajajoče ohladitve, ki bodo kar konkretne.... Smile

RE: Daikin Altherma 3 H HT - bohinc - 7.2.2021

Napovedane  so...dvomim pa, da bo kaj ''huje'' od januarja.
Stoškovno smo že skoraj desetletje nazaj ugotavljali , da je ogrevanje s TČ napram peletom cca 1/3 ceneje na letni ravni.
Poročaj dalje , oz. večkrat... !
 Opis  objekta-potreb (okolje) in porabljenih kWh ni odveč za info. Idea
  Mogoče tudi poraba peletov prej ob identičnih pogojih.... Zgolj tako dobi ''neizkušen bralec pravo'' sliko...
 Pohvala za opis ''problema'' , čeravno je TČ na trgu že nakaj časa...(let).Očitno še ni spedenana v nulo. Nekoč so ravno reklamni pripadniki Daikin-a, druge ob podobnih malenkostih tlačli v ''.rek'... Čeravno je važno , da dela, ter si zadovoljen. 
Sami menda še niso rešili nadgradnje starih TČ z Web... Wink
Sklepam, da so to rešili na serijsko vgrajenih...?!
Mogoče lahko prikažeš kaj omogoča le ta, za radovedne-kupce, bralce...

RE: Daikin Altherma 3 H HT - scuba123 - 8.2.2021

No,zrak voda bi naj imel min. COP 3, tako da glih presenetljivo ni.
SCOP bo potem malo večji ko bo delala v bolj toplem.

RE: Daikin Altherma 3 H HT - sašo65 - 8.2.2021

@max:.imaš presenetljivo nizko porabo in te skrbi za cop? Confused
Mam 8 let tc in šele kako leto nazaj sem prvic slišal za cop in scop in dokler je poloznica normalna me te zadeve sploh ne zanimajo, vržem pa uč parkrat na mesec na zunanji števec, ker tukaj opaziš, če je s tc kaj narobe....
Pravijo pa da cop scop pokvari gretje SV, (v zimskem času) tako da če nebi grel SV bi bilo sigurno 3,5....to je pa že to....

RE: Daikin Altherma 3 H HT - bohinc - 8.2.2021

Citat:Mam 8 let tc in šele kako leto nazaj sem prvic slišal za cop in scop
Tega ti preprosto ne verjamem... Spomni se na rentegenx-a , ter srceMigaj...koliko sta to poveličevala (pa še kdo...) leta za DHT in par njih oglaševanih... !?
Ko je rentgenx le montiral kalorimeter, da celemu svetu dokaže cop3+, mu le ta ni pokazal tega napovedovano željenega Idea in bil pod to mejo... Exclamation 
Od tedaj dalje se ni več oglašal,  preklical vsa vabila na oglede; čeravno je prej vabil ves forum...tudi nejeverne (mene).
Meni nato celo zagrozil z bratom policajem.... Rolleyes Čemu že ?  Wink

Se pa strinjam , da bi pri porabi opazil, če TČ še dela v ''normativih'' !

Naša dela 11sezono, kljub slabim napovedim ''najjačih'' foruma (vključno cenjeni monter), da bo kmalu riknila....!? Odletel zgolj kontrolnik faz-rele, ostalo BP.

Le kje so s poročanji, opisi slednji  (spisek je bil dolg)!? Vsaj dva (z opisov) sta vmes ''prestopila'' na Nibe.

Kot so (anti)reklamiral in pljuval čez en ventilator, kompresor na vbrizg, širše lamele... je  Daikin 3 H HT poosebljenje slednjega  Idea

Moram reč, da je tud meni všeč, napram prejšnji... Wink

RE: Daikin Altherma 3 H HT - xavi - 9.2.2021

Nekako gre v trend s tem novim dizajnom črpalk, ki ga prakticira Nibe (Vissman serija 200, novi model Vaillanta in Mitsubishija...). Mogoče še Fujitstu kaj takšnega naredi, pa zamenjamo samo zunanjo enoto.

RE: Daikin Altherma 3 H HT - MMaks - 9.2.2021

@bohinc, ker sprašuješ, pa malo za predstavo o neizoliranem oziroma delno izoliranem objektu, Lokacija je v sp. Savinjski, Griže pri Žalcu, Hiša stara iz ´50let, zidovje ~60cm, okna stara-dvojna, izolirano je samo podstrešje/mansarda, zgrajena pred 30leti, poševnina 12cm stare trde steklene volne, ravnina-strop pa 25cm rumene st. volne(bale)

Skupen tloris je nekje med 165-170m2, 15radiatorjev, nekaj Jugoterm in nekaj aklimatovih, notranja temperatura niha med 22-23°C, obratovanje 24/7
Pri -10°C je imel DV 52°C, povratna voda v TČ pa 46°C
Poraba TČ po mesecih
November 1051kWh, SV 82kWh, povpr. zun. temp. 4,8°C
(tukaj je malo višja poraba, ker mi je zastopnik Daikina 2dni opravljal meritve delovanja TČ, zaradi vklapljanja grelcev, prej in sedaj so omejeni na -14°C)
December 1463kWh, SV 104kWh, povpr. zun. temp. 2,0°C 
Januar      1562kWh, SV 101kWh, povpr. zun. temp. 1,1°C 
Cenovno je vsota za kurjavo 515€
Kaj več pa ni  Tongue
Aja, če bi te tri mesece kuril s peleti, bi jih skuril cca 2,5 palete, to je 2,5x320€

RE: Daikin Altherma 3 H HT - bohinc - 9.2.2021

Hvala
Tak opis pove največ... potencialnim kupcem, kot ostalim.

Citat:Cenovno je vsota za kurjavo 515€
Kaj več pa ni  
Aja, če bi te tri mesece kuril s peleti, bi jih skuril cca 2,5 palete, to je 2,5x320€
Poraba napram peletom sovpada s starimi zapisi...  In ne le poraba,  več je vredno drugo.... Wink

WEb zadovoljiv ?

RE: Daikin Altherma 3 H HT - MMaks - 9.2.2021

@bohinc: WEb zadovoljiv ?

Bolj za vpogled osnovnih informacij.... 
nastavim lahko samo kakšen urnik, izklopim/vklopim TČ, poraba, to je pa tudi vse
Lahko bi bil boljši Smile

RE: Daikin Altherma 3 H HT - bohinc - 9.2.2021

Saj prikaz osnovnih info. me zanima. Kako izgleda, kaj vse vsebuje...?

Tudi osnovne nastavitve, vsaj kar sem bral ''letak'' so za nezahtevne uporabnike povsem dovolj!  Če ne že teh preveč...

Nekoč je celo cenjeni monter bil bolj proti temu...(tudi tapkanju po displeju TČ doma), češ da ima več dela zaradi ''nezaklenjenih'' nastavitev. Tudi verjamem !

Vendarle Web naj bi mu omogočil tudi to... = nepotrebno ''kofetkanje'' pri stranki, zguba časa-vožnje; če le to lahko pregleda, popravi...  na daljavo Idea

Pa ravno poveličevalci DHT (nekoč) so pisali, da moraš bit za gretje s TČ tehno frik.
Sem daleč od tega npr., pa smo na toplem...! Njih pa ni več... ?! 
Zaželjeno pa je, da je  (tehno-frik)  serviser   Exclamation  Velja za vse ''pasme'' TČ Idea
Če ne.... tudi tvoj ne bi mel kaj poslat na firmo... Wink

RE: Daikin Altherma 3 H HT - xavi - 10.2.2021

Za preračun 4076 kwh - 515 eurov, si vzel dokaj visoko ceno kilovatne ure. Pri meni, ker sem bil šlampast in se nisem priključil nobeni akciji, se pravi plačujem ceno navadnega gospodinjstva je cena kwh z ddv nekje 0,106 eura. Seveda v to ceno niso vštete fiksne dajatve, ki jih plačuješ, če ne pokuriš nič.

RE: Daikin Altherma 3 H HT - bozgom - 10.2.2021

Imaš pa dobro redno ceno za elektriko. Petrol redni cenik je z vsemi variabilnimi stroški:
VT=0,1355 €/kWh; MT= 0,1003 €/kWh; 50:50 (VT:MT)= 0,1179 €/kWh. Gen-i pa je mogoče za 0,001 €/kWh cenejši.

RE: Daikin Altherma 3 H HT - xavi - 10.2.2021

Pri meni je razmerje za mesec januar natanko 55,4/44,6 v prid nočnega toka. Izračun je za vso porabljeno elektriko. Črpalka ima zgolj odštevalni števec ki meri v eni tarifi, bi pa rekel, da bi bila samo poraba TČ še bolj v prid razmerju NT , glede na to, da čez dan trošimo večino dodatne elektrike (kuhanje, tv, računalnik itd,)

RE: Daikin Altherma 3 H HT - bohinc - 10.2.2021

Citat:Za preračun 4076 kwh - 515 eurov, si vzel dokaj visoko ceno kilovatne ure. Pri meni, ker sem bil šlampast in se nisem priključil nobeni akciji, se pravi plačujem ceno navadnega gospodinjstva je cena kwh z ddv nekje 0,106 eura.
Nam izdaš dobavitelja ? Da prestopimo z akcijskih cenikov...

Omenjena je tudi sanitarna voda!?

Drugače pa ja, imamo različne cene, zato se v take podrobnosti ne spuščam, če ravno ne bode v oči... Korektno je zapisal porabo kWh. Ni omenjeno koliko NT, VT ali ET...zato se ne da sodit  Idea
Me je pa takoj spomnilo na očitek spred par dni First1, da zavajam, ko sem podal tole: http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html 
Vsak pameten ve , da ne gre slepo zaupat vsem cenam. Ob očitani ceni el.energije, sem zapisal, da so tudi cene ostalih energentov precej variabilne glede na ponudnika. So pa podani spodaj dobavitelji navedenih energentov ,  cene pa so zgolj info. narave..., tko da ne vidim zavajanja, obsodbe name, kot izdajatelja tabele. Čudno, ko ni vmešel še potrebne izolacije ipd., da je bolj celostno... Tongue
 Ko hočeš primerjat na ''peto'' decimalko...kot se kdo spusti, vzameš podobno tudi pri primerljivem energentu, ki te zanima..., menda?! 

Max je navedel tudi precej visoko ceno pelet, če že iščemo dlako v jajcu... Big Grin , vendar to ni bistvo.
Ne spremeni pa vhodnih podatkov porab energena zdaj, napram prej...nato računa lahko vsak zase... po poljubnem ceniku... Idea
Ne gre spregledati, da poleg cene tudi brez dela, gledanja po kvaliteti energenta, obiska dimnikarja....