![]() |
|
TČ De dietrich - visoka poraba - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ De dietrich - visoka poraba (/showthread.php?tid=73794) |
Re: TČ De dietrich - visoka poraba - bozgom - 6.12.2018 Pa kdo se razburja (celo žena mi večkrat reče, da sem brezvezen, ker se niti pošteno skregati ne moreva :lol: :lol: ) Drugače pa- pri +10°C zunaj hiša za 23 °C potrebuje tam 2,6 kW moči. Zalogovnik 300 l+ sistem 200 l (debele fe cevi!) potrebuje moč 2,3 kW, da v 1 uri segreje 500 l vode iz 28°C na 32 °C. Torej je 6 kW toplotne moči ravno prav. Podatke sem pridobil na osnovi ogrevanja s plinom in meteoroloških podatkih za mojo lokacijo. Zakaj pa sem izbral zalogovnik? Nisem ga! Izbral sem toplotno črpalko. Ostalo opremo pa mi je predlagal in vgradil izvajalec. Re: TČ De dietrich - visoka poraba - bvs - 6.12.2018 Če hočeš ženo razjezit, potem se ne smeš kregat z njo .No, pa sva le prišla do zaključka glede netaktiranja .
Re: TČ De dietrich - visoka poraba - remi - 6.12.2018 @otim, daj odgovori na tole vprašanje: Ali imaš skupno vejo za klet in pritličje? Re: TČ De dietrich - visoka poraba - otim - 7.12.2018 Remi, grem kar po vrsti: 3potni ventil se ne obrača in viška ne vrača v bojler, za odtaljevanje ne morem reči, nimam dovolj znanja. Za zvok ki sem ga posnel bi rekel, da ni obračanje ventilov. Zvok je tih ampak nadležen, sliši se po celi hiši. Vibracije se čutijo na notranjem delu tč in niso povezane z delovanjem kompresorja. Veje: imam skupno za klet, pritličje in nadstropje. Za nadstropje se vidi iz slike da je zaprta, klet sem zaprl v omarici, prej ni ventilov. Kleti pa sicer nimam namena ogrevati, pride čez strop zadosti toplote, tako da ni potrebe. Glede porabe sem dojel da ni tako visoka. Sedaj mi je bolj pomembno, da se TČ pravilno nastavi in da bo življenjska doba normalna, kar ob trenutni konfiguraciji verjetno ne bo? Drug cilj odpraviti nadležnen zvok. Glede modulacije: zdi se mi da vedno deluje na polno, bistveno se ne spreminja. Na nadzorni plošči ni teh informacij. Kako naprej? Odprem klet? Naj spreminjam hitrost črpalk? Sedaj imam obe na stopnji 2. Hvala še enkrat, vsem skupaj! Re: TČ De dietrich - visoka poraba - sassapo - 7.12.2018 Oba pretoka morata biti čim bolj enaka, oz. za dober izkoristek je želeno da je sekundarni (talno) pretok celo večji. Ker je hidravlični upor skozi ogrevalni sistem veliko večji kot skozi TČ in kretnico, potrebuješ na sekundarni strani precej zmogljivejšo črpalko od tiste na primarni strani. Zakaj pa sploh imaš kretnico, če imaš samo talno? Re: TČ De dietrich - visoka poraba - cheba - 7.12.2018 Na 5. strani je remi podal sliko notranje enote. Verjetno gre za eno multipraktik notranjo enoto, ki jo Francozi uporabljajo za vse svoje produkte in vse možne ogrevalne postavitve. Če bi se dalo tisti zalogovniček nekako izključiti iz igre, bi bilo verjetno tudi ropotanja manj. Ena obtočna manj. Če je klet znotraj toplotnega ovoja, jo le minimalno ogrevaj. Saj pretoke lahko nastaviš na minimalno. Bolje je, da imaš čim večjo ogrevalno površino, kot pa da ogrevaš čez strop pritličja. Tudi odjem toplote na sekundarni strani bo večji. Re: TČ De dietrich - visoka poraba - remi - 7.12.2018 [img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2E/Zn/4DRyIqCO/snapunichr("46")jpg[/img] Malo so me zmedle tiste izolirane cevi tam pod stropom. Sedaj razumem, kako imaš zvezano. Iz TČ gredo 3 veje: A.) nadstropje – zaprto z ventilom v kurilnici B.) pritličje – odprto – 14.5l pretoka pri obtočni črpalki na stopnji 2 C.) klet – zaprto na omarici talnega V primarnem krogu je pretok 32l/min, v sekundarnem samo 14.5l/min. Potrebno je povečati pretok v sekundarnem krogu. TČ ste dimenzionirali za ogrevanje celotne hiše, sedaj pa jo grejete manj kot pol. Če povečaš moč obtočne črpalke, se bo v pritličju, ki je edino odprto, močno povečal pretok. Postalo bo vroče in boš spustil krivuljo na najnižjo možno. Verjetno se bo zaradi velike hitrosti pojavilo piskanje in vprašanje je, če bo samo pritličje uspelo odvzeti vso proizvedeno toploto. To boš videl po trajanju delovanja kompresorja. Bolje bi bilo, da bi poleg povečanja hitrosti obtočne, odprl vsaj še eno vejo – bodisi klet ali nadstropje. Ali je v nadstropju sploh že položeno talno in estrih ali je 15 cm striropora kar direktno na AB plošči? Če imaš talno, poskusi odpreti to vejo in vse veje v omarici talnega v nadstropju. Tako boš pritličje ogreval od spodaj in od zgoraj. Temperatura (krivulja) bo lahko izredno nizka, vode bo dovolj v obtoku in TČ bo lahko zadihala. Če talnega v nadstropju še nimaš ali bodo izgube prevelike, potem ti ne ostane drugega kot da odpreš veje v kleti. Seštet pretok na vseh odprtih vejah v omaricah talnega gretja mora biti večji od 32l/min. Potrebno bo stestirati kar nekaj kombinacij. Vestno si zapisuj, kaj si nastavil in kakšen je rezultat in ne pozabi sproti poročati. Ko se bo stanje glede TČ umirilo, te čaka še [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=62131&p=673044&hilit=hidravli%C4%8Dno+uravnote%C5%BEenje+sistema#p673044]hidravlično uravnoteženje sistema[/url]. Posamezne veje je treba zregulirati na ventilih talnega tako, da bo na vseh povratna temperatura približno enaka. Re: TČ De dietrich - visoka poraba - pomagač - 7.12.2018 sassapo Napisal:Oba pretoka morata biti čim bolj enaka, oz. za dober izkoristek je želeno da je sekundarni (talno) pretok celo večji. Meni se tudi sliši talno povsod, pretakanje vode. Ali kdo ve kako naj nastavim primarno in sekundarno črpalko za 27 vej in TČ Dimplex 12kwh in koliko mora biti pretoka za delovanje TČ. Črpalki sta Grundfos UMP3 K AUTO L, nastavljeni sta tako, da gorijo vse lučke. Zvok je ponoči prav nadležen! Re: TČ De dietrich - visoka poraba - sassapo - 7.12.2018 Malce bolj podrobno opiši sistem ogrevanja, hišo, pa kakšno sliko kotlovnice priloži. Več kot bo vhodnih informacij, bolj uporaben-točen bo odgovor. Če slišiš pretakanje vode je potrebno najprej ves sistem dobro odzračit. Re: TČ De dietrich - visoka poraba - pomagač - 8.12.2018 @sassapo ogreva se s TČ zrak-voda Dimplex 12kwh, talno ogrevanje, hiša je s treh strani vkopana v zemljo izolirana s 5cm xps - en meter pod površjem pa je klet izolirana z 12cm xps. Tla proti tlem 4cm xps + 8 cm eps 100, srednja in zgornja ab plošča je pod estrihom 12 cm eps 100, folija, cevi, mansarda, poševnina 30 cm 0032, ravnina 35 cm 0032, podeskano z malo razmaka, tyvek, zračni most in bobrovec. Stene brez fasade (delala se bo Maja), navaden cegel 29cm. Izolacije bo 20cm, eps 0034. Re: TČ De dietrich - visoka poraba - pomagač - 8.12.2018 nadaljevanje... Re: TČ De dietrich - visoka poraba - pomagač - 8.12.2018 nadaljevanje Re: TČ De dietrich - visoka poraba - pomagač - 8.12.2018 @sassapo v ceveh se ne sliši pretakanja temveč konstanten pretok vode - enakomeren zvok, brez odstopanj. Res, prav nadležno. Danes sem izklopil tč in spal kot mucek (užival v tišini :-)). Re: TČ De dietrich - visoka poraba - Fery - 8.12.2018 Se boš navadil. Kaj ti pa preostane? Ko boš izoliral hišo, pa lahko TČ ponoči tudi počiva. Re: TČ De dietrich - visoka poraba - pomagač - 8.12.2018 @Fery preostane mi tudi optimalna nastavitev sistema, ker pri bratu se nič ne sliši. Jaz osebno bom imel čas šele nekje marca da bi tole naštudiral in nastavljal. Se priporočam za info in usmeritev. |