![]() |
|
Fasada za uporabno dovoljenje? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Tema: Fasada za uporabno dovoljenje? (/showthread.php?tid=73246) |
Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - Taav - 9.10.2018 mirator Napisal:No, če pa @Taav tako pravi, pa se za moja zavajanja in pametovanja vsem iskreno opravičujem. O čem ti to? Jaz o stanovanskih hišah, ki se kot take tudi prodajajo. Ti (pa ne edini) o nedokončanih objektih v x fazi. Sicer pa nič Taav ne pravi... Pravi kar zakon. GZ svoje, ZNPosr svoje. Ampak ker je treba biti tule tako jasen in nedvoumen, naj zapišem: - vse objekte, če le nimajo v ZK zaznambe inšpektorja, se lahko proda in kupi. Le v pogodbi bo jasno navedeno, kako je s pravnim stanjem nepremičnine. Kakšna bo cena, zavisi najbrž od trga. Prava banana republika (s pravimi majmun državljani) smo, če bo razlika manj kot 30% v vrednosti nepremičnine med bp (brez problemov) in bp (brez papirjev). Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - Taav - 9.10.2018 Tekacc Napisal:Če je ni prej vrisal v kataster mu nič ne pomaga Pač naročiš geodetu izdelavo elaborata. Lahko tudi danes. Jaka muda. Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - borcinho - 9.10.2018 Glede HŠ, primer iz prakse. Znanec je imel gradbeno po starem, končali z gradnjo v mesecu septembru, brez fasade. Ko je želel pridobit HŠ, je ni mogle dobit...zato mu je geodet vrisal objekt v kataster stavb..zdaj naj bi upravna enota morala avtomatsko dati HŠ (na prej opisan objekt). A ni to spet "na črno"? Me zanima kako bo z UD ipd. (ker nima namena še fasade delat) Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - mirator - 9.10.2018 @Taav, ne bi ti odgovarjal, če te preko tvojih spotov ne bi spoštoval (moram, glede spoštovanja biti natančen, ker me je v neki temi @popson...podučil, da ne moreš spoštovati nekoga, ki ga poznaš samo preko nicka na forumu), ker se mi sedaj ta debata zdi res brez veze. Ampak, zapisala si tole: Citat:O čem ti to?kot repliko na mojo repliko na tvojo izjavo: Citat:Saj je bp lepo napisal. Ampak ne gre, nocejo ali pa ne morejo razumeti. Je bolj interesantno nabijat z glavo v zid in kao pametovat. Mi spet hodijo kmecke prispodobe po glavi, pa se trudim zadrzat.V zadnjem postu, na katerega ti odgovarjam (mimo grede, kaj ti sedaj ta bp, v citiranem postu, glede na razlago pomeni: bp - brez pameti? ali bp - nick bp_?) pa si sama zapisala to, kar jaz ves čas trdim: Citat:Ampak ker je treba biti tule tako jasen in nedvoumen, naj zapišem:Upam da so sedaj zadeve razjasnjene. Proda in kupi se lahko vse, za nepremičnine je pač potrebno jasno definirati v kašnem stanju se prodajajo. Vpis v zemljiško knjigo pa je povsem druga zgodba in je možen le, če so izpolnjeni vsi pogoji. Lahko pa vpis zahteva prodajalec nepremičnine ali kasneje kupec, ko bo pač na svoje stroške izpolnil vse zahteve. Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - remi - 9.10.2018 Lahko prosim kdo napiše odgovor na moje spodnje vprašanje. Ali tudi mi potrebujemo uporabno dovoljenje, da bo zadeva zaključena: Gradili smo enostanovanjsko hišo po starem ZGO, objekt smo pred skoraj dvemi leti vpisali v kataster. Hišno številko smo imeli že na starem objektu (rušenje + novogradnja) in smo pri izdelovalcu tablic samo naročili novo tablico. Imamo vse urejeno kot je treba ali potrebujemo še kaj, če bi recimo objekt želeli prodati? Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - bp_ - 10.10.2018 mirator Napisal:Dokler pa gradnja ni dokončana pač prodajaš parcelo z vgrajenim gradbenim materialom. Ježešna. Gradbeni zakon, 93. člen, prvi odstavek, točka 4 in 5 (1) Za nedovoljen objekt in neskladno uporabo objekta so glede na vrsto gradnje prepovedana naslednja dejanja: 4. promet z njimi ali zemljišči, na katerih so, 5. overitve pogodb, sklepanje pravnih poslov, sklenitev kreditnih, zavarovalnih, najemnih, zakupnih, delovršnih in drugih pravnih poslov ... Pamet v roke. Ker z neoverjeno prodajno pogodbo in nevpisanim lastništvom nad nepremičnino se lahko v primeru spora ali samo slikaš, ali pa leta dolgo tožariš do česarkoli izvršljivega, če sploh kdaj prideš do tja. Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - Fery - 10.10.2018 Ja pa saj to veš, vzameš v zakup in kupiš. Če se ti zdi vredno reskiranja in živcev. Itak kupiš samo parcelo. Nekaj, kar ne obstaja, ne moreš. Po tej definiciji, je tričetrt nepremičnin v Sloveniji, neprodajljivih. Kar malo si oglej, kako imajo okrog bajt. Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - bobo0203 - 10.10.2018 bobo0203 Napisal:Vse razumem razen zadnjega stavka: Mene pa tole se kar zanima...
Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - Fery - 10.10.2018 Pa saj že skozi govorimo. Seveda lahko kupiš hišo brez UD. Živeti v njej pa ne smeš. Kdo ga bo častil, se dogovoriš s prodajalcem. Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - bp_ - 10.10.2018 Lahko probaš in se delaš, da hiške pa ni ni, ampak takoj, ko bi omenil kakšen vgrajen gradbeni material, bi te pozoren notar lahko vprašal, kam je ta vgrajen in če odgovor ni ravno enostaven objekt, potem ti ne bo smel overiti pogodbe in narediti zemljiškoknjižnih predlogov. Enako se lahko zgodi še na zemljiški knjigi. Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - bp_ - 10.10.2018 bobo0203 Napisal:Mene pa tole se kar zanima...Kupuješ nepremičnino, v takem in takem stanju. Če ni dokončana in ni indicev, da gre za neskladno gradnjo, rabi prodajalec najbrž predložiti GD in sprememba lastništva se lahko izvede. Kot kupec pa lahko zahtevaš od njega še vse potrebne izjave projektantov in nadzornikov za UD, za že izvedena dela. Če gre vendarle za neskladno gradnjo in tega nisi kot kupec pred nakupom opazil in ne moreš zato niti pridobiti UD, boš najverjetneje napoten na pravdo zoper prodajalca, morda lahko celo poskušaš izpodbijati prodajo, ker je prodal nekaj, česar po GZ ne bi smel. Če je objekt dokončan, naj prodajalec pred prodajo pridobi in predloži UD. Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - Taav - 10.10.2018 bp, ocitno sem tvoje prejšnje vpise narobe razumela. Sem mislila, da govoriva enako, pa vidim, da ne. Ker prepovedi, na katere se sklicuješ (prepoved prometa, ...) se odredijo z odločbo. Inšpektorja. In vpišejo v ZK. Če prepovedi ni, ti notar komot sestavi pogodbo, le po drugem zakonu mora zapisati dejansko pravno stanje nepremičnine. Torej GD/UD da/ne. Lahko kupiš brez GD in UD, le jokcat se post festum ne bo dalo, kako si bil zaveden pri nakupu. Lahko prodaš brez GD/UD, le to bo zapisano v pogodbi in cena temu primerna. V koliko pa si obravnavan s strani inšpektorja, je zadeva končana. Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - bp_ - 10.10.2018 Imaš prav. Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - mirator - 10.10.2018 bp_ Napisal:Ja, ježešna, ja.mirator Napisal:Dokler pa gradnja ni dokončana pač prodajaš parcelo z vgrajenim gradbenim materialom. Moja prva replika je bila na tvoj post, kjer si trdil, da nepremičnine brez UD ne moreš prodati, kar pa ne drži. In jaz ves čas govorim o nedokončani gradnji (ki pa je skladna z gradbenim dovoljenjem), ti pa o neskladni. Jasno, da pogodbe za prodajo neskladne ali črne gradnje, ne moreš overiti, saj bi to bila v bistvu goljufija. Citat:Seveda lahko kupiš hišo brez UD. Živeti v njej pa ne smeš.Tudi to ne drži. Kdo te bo pa spodil, če se vseliš v svojo lastnino? Samo problem imaš, da nimaš naslova in če je gradnja črna, tudi priključkov na infrastrukturo verjetno ne. Re: Fasada za uporabno dovoljenje? - Fery - 10.10.2018 Kaj ima pa UD veze z GD ali črno gradnjo!? Non stop skačete sem ter tja. Odločite se že enkrat, o čem pišete. Ja, hišo lahko kupiš brez UD. Popolnoma legalno, brez vsakršnih problemov ali strahov. Zdaj ti jih najdem vsaj tisoč na internetu. |