PodSvojoStreho.net
Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peč na trda goriva/polena - modifikacije (/showthread.php?tid=71163)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - zdraveyahoo - 13.1.2018

robertinho123 Napisal:stepski

Mislim da mi s tem hrastom kar dobro uspeva...danes sem z 17 kg segrel HT iz 30/40/40 na 80/80/80 v 2h10 in bojler SV iz 20 na 60 pa ostalo je kup, za dve lopate žerjavice, tdp pa je bila vseskozi med 220 in 250 °C
Za tak tip kotla je to odličen izkoristek. Ne verjamem da boš s kakoršnokoli modifikacijo dosegel kaj več. Če te bo pri kurjenju bukovih polen motila previsoka temperatura dimnih plinov, si naredi takšen turbolator kot sem ti predlagal.
Burno gorenje bukve se da umiriti tudi na ta način, da vmes zložiš brikete (sendvič), ker briketi bolj žarijo kakor gorijo in na ta način malo pridušiš eksplozivno gorenje bukve. Seveda, če kupuješ drva, če imaš pa svoja ti se ne splača kupovat briketov.

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - peleti12 - 13.1.2018

robertinho123 Napisal:Model, kaj ti ni jasno?
Kaj se tle usajaš pa moriš?

Dejva ne posiljevat ljudi s svojimi prepričanji...če ti kej ne paše, pač tega ne delaj, a ne? Izogni se tej temi in surfaj drugje, a ne? Bo šlo?

Jst bom zjutraj jajčka na oko z ocvirki, ti pa si le natresi tiste svoje pelete v mleko pri zajtrku, pa bova oba zadovoljna.

Na zdravje in dober tek Wink
Ti bom dal en nasvet za modifikacijo!
Če pokuriš 15m3 drv na sezono je strošek cca 900€.
Vsakodnevno kurjeje čiščenje žaganje zlaganje prelaganje drv u a sem še kaj spregledal.?!
Moja modifikacija kotel na pelete poraba 4 t na sezona strošek cca 900€.Kotel je bil dražji za 1000€ od navadnega.
1X tedensko nasipanje peletov na 2 tedna čiščenje pepela na mesec in pol čiščenje peči.
Vse ostalo dela avtomatika.
Če to lahko delaš in v tem uživaš je lepo, če te ni doma je hiša hladna pri meni je obratno ves čas toplo nihanje temperature 1,5 stopinje.
Razumem, da si pri teh plačah nemoremo nevem kaj privoščiti ampak vsaj malo naprej je pa potrebno it.
Tak kotel kot ga imaš ti so pogruntali pred 50 leti in se do danes ni kaj dosti spremenil pač je to stvar cenovnega ranga 1200€ in iz tega ne moreš kaj več izpleniti.
Čas bo pokazal in nakoncu te teme bo razultat isti kot na začetku teme nič novega.
Če bi se dalo na navadnem kotlu še kaj spremeniti bi to firme z razvojem še kaj dodelale.
Trend je odšel v smer uplinjevalcev in kontroliranega izgorevanja zaradi izkoristka in ekologije.
Navadni kotel ima slab izkoristek in še sosedom uničuješ zrak.
Raje zamenjaj kurilno napravo z modernejšo in boš videl kaj je boljše in še udobnejše je!!!

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - robertinho123 - 13.1.2018

Ok glej, recimo da imaš prav, ne bom sploh guglal cene teh kotlov na pelete ampak situacija je taka da smo ravnokar zamenjali sistem in zdej to novo ven metat nima glih nekega velikega smisla, ane?
Do sedaj smo se greli tako kot ti zgoraj omenjaš in s tega stališča je že HT in regulacija velik napredek, tudi zaradi tega se odprejo nove možnosti za izkoristek iz tega zastarelega načina kurjenja, kot praviš.
Sej pa sem to že napisal, glej tudi ti z mojega zornega kota, ni treba samo svoje lajnat...pa tudi budget je bil omejen, to je to kar smo lahko dobili za ta denar, da bi pa zdej neke kredite jemal za peč pa nekako nisem bil pripravljen.
Al tudi mene stisne ko vidim kakšne rezultate dosegajo ljudje z uplinjaki in mi je na momemte žal da se nismo stegnili in nabavili le tega, ampak jbg, kaj čem zdej, bom pač probal iz tega kar imam potegnit maksimum.
Z regulacijo in HT sem dobil igračo, s katero se momentalno rad igram in tukaj dobil kup koristnih nasvetov že.

Če za konec dam en banalen primer; tudi hrana je naša velika razvada in z manj bi se dalo ravno tako živet, pa dopovej ljudem da naj jejo samo otrobe in dodajo vitamine in bo človeško telo zadovoljno, pa še poceni bo.

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - mišek2014 - 13.1.2018

Koliko pa te je prišla ta kurilnico ki jo imaš sedaj?

3k€+delo...s tem da sem ponucal obstoječi pumpi za SV in povratni vod, za dvižni vod je pač nova.

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - mišek2014 - 13.1.2018

Aha, mene je prišla kurilnico tri leta nazaj nekaj manj kot 6000 z odbito subvencijo. Z uplinjevalno pečjo, z navadno bi me prišlo v bistvu dražje. Danes pa je celo subvencije se mi zdi da 4000 eur, se pa sploh ne izzidu z navadno pečjo.

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - picas55 - 13.1.2018

To sploh ni bistveno. Bit je v trenutni situaciji, kateri uspešno kljubuje z reševanjem eventuelnega problema. (verjetno zatečeno in ne stroškovno).
Pred parimi leti bi tako mladež ignoriral, dandanes pa jih razumem in cenim njihovo spodbudo.
Kurim že 3/4 časa svojega življenja pa me ni sram priznati, da se še zmerom učim.
Ta čas v obdobju pridobljenem v znanju je v času bolniške avtorja teme je lahko poleg njega samega v prid marsikateremu bralcu oz lastniku klasičnega kotla. Mogoče boš rekel, da imam zaradi tega ( po domače ) kratko lajtngo pa se vseeno sprašujem za kaj je na forumu toliko večina pametnejših od mene. Ja in v razliki v s tvojo vloženo investicijo se bo avtor teme še ker nekaj časa ogreval. Se tudi ti voziš že z električnim avtomobilom, hibridnim ali na H2O . :?: :o Potem pa nova tehnologija nove in podobne spodbude oz in eco sr.. in tako dalje. :wink: .

Jah, zdej je kar je, rešujem trenutno situacijo s tem kar imam. Če bi tehtneje razmislil in vedel kar vem zdaj bi se verjetno zapufali za uplinjaka.
Kakorkoli, tolažim se lahko da je sistem na mestu in v najslabšem primeru bom pač popušil strošek obstoječe peči in čez čas kupil uplinjaka in ga z rahlimi popravki priklopa samo priključil na obstoječ sistem.

Do takrat se bomo pač igrali z modifikacijami in tudi to prinese neko veselje, ane Smile

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - picas55 - 13.1.2018

Ja in po razmišljanju ostalih se lahko tolažiš samo še s prihrankom, čeprav ne bo 20 %.
In kot je rekel častiti, karikirano:

Vreména bodo Kranjcem se zjasnile,
jim milše zvezde kakor zdaj sijale,
jim pesmi bolj sloveče se glasile.....

in naj mi Frence oprosti, ker uporabljam njegov...

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - mišek2014 - 14.1.2018

Gledanje plamena? To že ma delta rešeno, ima stekleno kukalo, ni treba nič vrat odpirat. Pa je peč za 3000 s popustom monterji, ne po ceniku. No tako je biľo jeseni 2015. Zdaj pa ne verjamem da je kaj drugače. Pa moram rečti da ima zlo stabilno delovanje. Včasih se zgodi, če imaš zelo smoleno smreko ali pa če vsujes kak drobiž gor, da se prekine za trenutek plamen v komori, se vžge navzgor. Drugače pa nobenega problema, pa lahko same količke not nadevas.
Samot je pa poknil, to je res, v garanciji menjan, bom videl kako bo zdaj. Ampak za razliko do 6 jurjev dobim 30 kompletov samota.

Ja, in kaj bi zdaj rad povedal? Ker ti tega ne priporocas je pa cist zanic. Tist tvoj valher pa winhager je pa oh in sploh. Ja tak ko sem reko, zdaj je tretja sezona. Ce magari vsake dve leti menjam samot, se pravi prvic pei 4 letih da ga placam. Do 10 let zdrzi s trikratno menjavo. 3 x 100 eur je 300 eur. Kje je se 3 jurje. Tak da tiste mercedese za 6 jurjev, si lahko ti slike na zid nabijes pa obcodujes kak so lepe peci.

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - picas55 - 14.1.2018

Moj kolega si tudi lasti ta kotel. Spominjam se samo, ko je dejal, da se je težje nanj privadil kot pri zamenjavi avtomobila.
Kar se kukanja med zgorevanjem tiče, tudi piše navodilih, če ....imajo pa nekateri kotli podobne in nižje cene tudi temperaturna tipala v spodnjem delu kurišča in kukala v spodnjih vratih. odprtje loput primarca in sekundarca ter obratov ventilatorja.
Sem se pa s kurjenjem v drugi sezoni naučil marsikaj:
- nalagalni prostor naj bi bil ožji pri isti litraži.
-uplinjevalni sistem enostaven in iz več kosov
-prednosti visoke -velike litraže vode ne vem rezerva pri majhnem zalogovniku :?:
- dobro upoštevanje glede kuriva (ponovoletni dan zaradi piškavega - gobastega polena in zahteva po čiščenju lambde zaradi perjavosti in s tem zamazane in narobe delujoče lambde - zato za manj problemov ne nalagat prahu in fine žagovine ...
- prah pa na kompostni kup -več koristi
-je še nekaj vprašanj naslovljenih na proizvajalca in čakam odgovor.

mišek :
naš kotel se kuri s počeno, še originalno komoro že četrto zimo -očitno ji počen presredek paše... :wink: .saj kakšne razlike v kurjenju in TPD ni bilo opaziti.
sicer je na začetku sezone zaflikana z termo 1200 st kitom pa po parih mesecih zgine spotoma še vprašanje za TKK.

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - nick101 - 14.1.2018

zdravapamet
Kje najdem podatke o velikosti kurišča za Valher stk ?

Ja sej meni je tudi serviser rekel, da to se sploh ni kriticno, samo ko sem ze glih zdrel novega prek garancije, za samot je 2 leti, ga je pol pac menjal. V nadaljevanju ko ga bo treba placat pa vem, da se kamot pocakam, ni treba takoj menjat.

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - picas55 - 14.1.2018

nick101 Napisal:zdravapamet
Kje najdem podatke o velikosti kurišča za Valher stk ?

madonca str 7 nekje v sredi pod volumen....

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mago.si/file/open/181_cc6e6de144a4">http://www.mago.si/file/open/181_cc6e6de144a4</a><!-- m -->