PodSvojoStreho.net
Agregat - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Agregat (/showthread.php?tid=71017)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Re: Agregat - kadotr - 5.1.2018

Rs84, če si zadovoljen je itak vse v redu.

Energetik81, če ti zadošča enak kot ga ima Rs84, bo v redu. Ni potrebe po nabavi dodatne šare, Kipor je dovolj tih, da ga vgradiš zunaj na nasprotni strani spalnic, naj bo zavarovan pred krajo. Bencin bo porabljal glede na obremenitev. Za nočno razsvetljavo bo dovolj akumulator.

Zipper je premalo časa na trgu, da bi mu zaupal. Razen, če ni preoblečen Kipor?

Re: Agregat - Energetik81 - 5.1.2018

kadotr Napisal:Energetik81, če ti zadošča enak kot ga ima Rs84, bo v redu. Ni potrebe po nabavi dodatne šare, Kipor je dovolj tih, da ga vgradiš zunaj na nasprotni strani spalnic, naj bo zavarovan pred krajo. Bencin bo porabljal glede na obremenitev. Za nočno razsvetljavo bo dovolj akumulator.
Ne zadošča oz. za tako ceno dobim 1500W sinusni inverter in 200Ah akumulatorjev, kar je povsem zadosti za hladilnik in vse ostalo, razen ogrevanja in PS/POS.

Agregat bi jaz nabavil izključno iz razloga, da bi lahko gnal še TČ. Vendar me matra prostor za skladiščenje, ki ga imam premalo. Ja, varianta je nekje zunaj zabetonirat izolirano "utico" za skladiščenje in obratovanje agregata, ampak tudi zunaj ni prostora na pretek..

Re: Agregat - rs84 - 5.1.2018

Se strinjam kadotr.

energetik81
Če nabaviš še posebej akumulator je fajn da se ga parkrat na leto izprazni, pa fajn je da je na vzdrževalnem polnilcu priklopljen. Čez par let ga boš moral zamenjat. Jaz ga nebi zato nabavljal, če le nimaš res pogoste izpade.
Jaz raj vidim, da mi agregat lavfa kot pa da avto pustim zunaj lavfat. (Avto, da pomoje nekje 800-900W moči pa še to ne v prostem teku, za manjše porabnike je ok). Pa poleti npr. pri 30 stopinjh bi mi bilo tudi avto par ur lavfat za kako skrinjo, hladilnik, ob kakšnem neurjo dan ali 2 brez elektrike.
Pri nas ko je bilo par dni brez el. sem agregat popoldne zagnal, ponoč ob 2 sem ga pa šel izklopit, hiša je bila topla zjutraj sem pa nazaj vključil, zakuril v peči in mislim, da je bilo tako 2 ali 3 noči par let nazaj.

Boljše nek agregat, pa če hočeš toplo vodo grelec zmontiraj kot si napisal.
Ne vem kakšno tč imaš verjetno inverter, ker kakšno on/off nebo gnal tak agregat, oz. zagon je problem in se bo vklopla zaščita na agregatu.

Sam imam sicer tudi manjši inverter 500w, pa če je nujno vzamem aku iz traktorja pa mi napaja kurilnico tiste 3 črpalke kar ena čas, to je samo če druga nebi potreboval ali pa poleti za črp. solar. agregat je le agregat.

Re: Agregat - peregrinus - 5.1.2018

mirator Napisal:In v trifazno vtičnico gre seveda trifazni vtikač :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mirator, seveda, je električar na obe strani kabla (en konec v agregat, drugi konec v 3-faz. vtičnico) zvezal ustrezne vtiče. Sistem deluje, že večkrat preizkušeno. Zadevo imam rešeno točno tako, kot je opisoval tudi arbajter, zato ne vem, čemu posmehovanje ...

Re: Agregat - Energetik81 - 5.1.2018

rs84 Napisal:Če nabaviš še posebej akumulator je fajn da se ga parkrat na leto izprazni, pa fajn je da je na vzdrževalnem polnilcu priklopljen. Čez par let ga boš moral zamenjat. Jaz ga nebi zato nabavljal, če le nimaš res pogoste izpade.
Seveda bi ga imel ves čas na polnilcu. Izpadi niso pogosti (morda 1x letno za par ur), vendar mi je aku udoben zaradi tišine.

Jaz raj vidim, da mi agregat lavfa kot pa da avto pustim zunaj lavfat. (Avto, da pomoje nekje 800-900W moči pa še to ne v prostem teku, za manjše porabnike je ok). Pa poleti npr. pri 30 stopinjh bi mi bilo tudi avto par ur lavfat za kako skrinjo, hladilnik, ob kakšnem neurjo dan ali 2 brez elektrike.
No, jaz bi pa raje laufal avto, zaradi tišine ker je v leru praktično neslišen. Moj alternator daje baje nazivno 90A, povečaš pač obrate na nekje 1000rpm. 90A je pri 13,6V 1,2kW, torej če se odšteje porabo elektronike v avtu, bi znal dobiti trajnih 1000W ven + usmernik 85%, torej 850W.

Boljše nek agregat, pa če hočeš toplo vodo grelec zmontiraj kot si napisal.
Ne vem kakšno tč imaš verjetno inverter, ker kakšno on/off nebo gnal tak agregat, oz. zagon je problem in se bo vklopla zaščita na agregatu.
Je inverter, zato bi šlo. Pri gretju omejiš DV, pa lahko max porabo znižaš komot na 1,5kW ali še manj.

Sam imam sicer tudi manjši inverter 500w, pa če je nujno vzamem aku iz traktorja pa mi napaja kurilnico tiste 3 črpalke kar ena čas, to je samo če druga nebi potreboval ali pa poleti za črp. solar. agregat je le agregat.
Saj sedaj imam modificiran sinus 360W, ki ga vštekam v avto, da imamo vsaj luči, TV in internet, ampak to je pa tudi vse. Vsaj še hladilnik bi rad laufal na to, za kar pa rabim baje vsaj 1000W razsmernik. Morda bom šel na varianto nek poceni 2kW agregat + 1,7kW grelec v bojlerju (gretje bajte ni kritično, ker je NEH). Hkrati pa morda vzamem kar 1kW modificiran sinus na avto, pa matram kompresor hladilnika tisto 1h na leto...

Re: Agregat - p206cc - 5.1.2018

Pozdravljeni,

še moja izkušnja. Ko nas je letos ob vetru začelo po enem dnevu že pošteno zebsti sem na hitro kupil agregat in sicer:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.totum.si/em30-honda">http://www.totum.si/em30-honda</a><!-- m -->

Potem smo zadevo zvezali preko podaljškov na toplotno črpalko za sanitarno vodo, hladilno omaro, hladilnik in na regulacijo in dve črpalki pri peči na drva. Tudi eno luč smo priključili nanj in zadeva je delovala.

Za naprej pa razmišljam, da bi zadevo uredil kot je potrebno (beri brez podaljškov) s stikalom 1 0 2.

Ker v temi pišete o kVa in kWa in o eno faznih in tro faznih agregatih me zanima ali bo moj agregat služil namenu. Torej, da bo poganjal vse zgoraj našteto in mogoče potem še kakšno luč in recimo eno kuhališče na indukcijski plošči. Ali se mi ne splača delati stikala za ta agregat in bi morali kupiti drug (močnejši, trofazni?) agregat.

lp

Re: Agregat - zlabo - 5.1.2018

peregrinus Napisal:
mirator Napisal:In v trifazno vtičnico gre seveda trifazni vtikač :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mirator, seveda, je električar na obe strani kabla (en konec v agregat, drugi konec v 3-faz. vtičnico) zvezal ustrezne vtiče. Sistem deluje, že večkrat preizkušeno. Zadevo imam rešeno točno tako, kot je opisoval tudi arbajter, zato ne vem, čemu posmehovanje ...
arbajter je pisal o montaži stikala 1-0-2
če jaz tebe prav razumem, ti tega stikala nimaš, torej delaš po sledečem postopku:
-izklop FID
-priklop agregata in vklop varovalke za tisto VTIČNICO na kateri imaš agregat

-za priklop agregata imaš VTIČNICO
-kabel za agregat je vtikač-vtikač

Če je tole vse res, potem imaš vse skupaj pripravljeno za katastrofo (poti do smrti pri tej varijanti je več)!
Če je to delal električar, bi bilo potrebno poklicati inšekcijo, ker takemu je potrebno odvzeti obrtno dovoljenje, preden bo koga spohal...

peregrinus Napisal:

Pomoje je mišljeno posmehovanje temu, da imaš na tistem vtiču, ko gre v 3f vtičnico, na tistih 3 "pinih" napajanje (fazo oz. 3f odvisno kakšen agregat je), kar seveda ni po predpisih in je lahko smrtno nevarno, če bi kdo prijel za tisto, verjamem pa da zadeva deluje. Mogoče sem kaj narobe prebral oz. razumel.
Sam kot električar nebi nikomur zvezal "elektriko" na "moški" vtikač po domače napisano, kajti nekdo, ki ni vešč tega oz. redko uporablja lahko pride sej vemo, do česa. Še sebi kot električarju nebi za domačo uporabo naredil kaj takega pod nobenim pogojem.
Ne pravim pa da ti ne znaš uporabljat zadeve peregrinus.

Re: Agregat - peregrinus - 5.1.2018

OK, hvala za opozorila, razumem, kje je lahko zadeva nevarna (saj če najprej priklopiš v vtičnico in šele potem v agregat (torej da ne šetaš okoli s kablom pod napajanjem), načeloma odpraviš nevarnost. To je pač bila na določeni točki rešitev z najmanj razbijanja. Bom pa še podrobneje potipal mojstra glede tega.

p206cc Napisal:Pozdravljeni,

še moja izkušnja. Ko nas je letos ob vetru začelo po enem dnevu že pošteno zebsti sem na hitro kupil agregat in sicer:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.totum.si/em30-honda">http://www.totum.si/em30-honda</a><!-- m -->

Potem smo zadevo zvezali preko podaljškov na toplotno črpalko za sanitarno vodo, hladilno omaro, hladilnik in na regulacijo in dve črpalki pri peči na drva. Tudi eno luč smo priključili nanj in zadeva je delovala.

Za naprej pa razmišljam, da bi zadevo uredil kot je potrebno (beri brez podaljškov) s stikalom 1 0 2.

Ker v temi pišete o kVa in kWa in o eno faznih in tro faznih agregatih me zanima ali bo moj agregat služil namenu. Torej, da bo poganjal vse zgoraj našteto in mogoče potem še kakšno luč in recimo eno kuhališče na indukcijski plošči. Ali se mi ne splača delati stikala za ta agregat in bi morali kupiti drug (močnejši, trofazni?) agregat.

lp

Tele agregati so lahko rečem vrhunski, tudi cena je zato višja.
Jaz sem s svojim, ki da ven max. 2kw vklopil tamanjšo indukcijo 1200w, na njem pa je bilo še nekaj led luči, hladilnika, še kakšna malenkost in je speljal, res, da je takrat obrate kar konkretno dvignil ampak je šlo pa je manjši kot tvoj.
Treba je pazit kaj vklopiš in koliko naenkrat ampak za te porabnike bi naj bil dovolj.
Tako, da če se odločiš si lahko napraviš tisto stikalo je bolj praktično, ko pride do izpada, ni podaljškov pa vsako stikalo ko pritisneš delujeWink

peregrinus Napisal:OK, hvala za opozorila, razumem, kje je lahko zadeva nevarna (saj če najprej priklopiš v vtičnico in šele potem v agregat (torej da ne šetaš okoli s kablom pod napajanjem), načeloma odpraviš nevarnost. To je pač bila na določeni točki rešitev z najmanj razbijanja. Bom pa še podrobneje potipal mojstra glede tega.

Svetujem ti, da ti nek mojster pregleda, kaj se da narediti in ti naredi, da je po predpisih.
Je pa zanimivo, da imajo nekateri mojstri toliko poguma in si upajo to narediti, al je res važnih tistih par evrov zaslužka.

Re: Agregat - Fantocci - 5.1.2018

Energetik81 Napisal:Torej odločam se med nekako 3 variantami za backup ob izpadih:

...

2. poceni 1F agregat 2,2 kVA za ~250€. Goni lahko vse, tudi ogrevalno TČ (ob določenih omejitvah), SV ne more pripravljati ker je moč premajhna. Plus - še dokaj kompaktna dimenzija za spravit v našo miniaturno kotlovnico.

3. 1F agregat 3,2 kVA za ~450€. Goni lahko tudi TČ ob pripravi SV. Minus - že precej velika gajba.

....?

Mene bi bilo nekako strah priključiti TČ na tak poceni asinhronski agregat in to predvsem zaradi njegove nestabilne napetosti. Vprašanje je, kakšna regulacija je vgrajena v teh poceni kitajčkih. Pravijo, da predvsem ob vklopu napetost precej zaniha. Naj bi ga najprej stabiliziral s kakšnimi žarnicami ali upori, da se motor segreje in obrati umirijo.
Načeloma pa sama poraba malih inverterskih TČ res ni problematična, pri meni so večji tokovi od 5A že redkost.
Osebno bi šel na inverterskega Kiporja IG 2600 za dobrih 700€ ali nekaj v tem rangu. Vprašanje je le, koliko časa ga lahko nepretrgoma uporabljaš. Tri ure ni nič, moral bi delati vsaj 12 ur na dan.

Re: Agregat - kadotr - 5.1.2018

Prav o tem inverterskem Kiporčku sem pisal. Seveda bo delal 24 ur na dan, saj je za to narejen. A pod le enim pogojem...

Re: Agregat - Hanzi - 6.1.2018

Agregat v mini kotlovnico? V hisi?
Bi radi bili mrtvi? Al bos izpuh speljal ven?

Ne vem kaksne zagonske tokove imajo TC, ampak ce imajo podobne hladilnikom in podobno, potem mocno dvomim da bo karkoli od tvoje izbire pognalo tc.

Re: Agregat - Fantocci - 6.1.2018

Zakaj bi ga imel v strojnici? Normalno da ga boš šiknil ven.
Saj imaš itak že kabel napeljan na zunanjo enoto, lahko tudi tega izkoristiš.
Ali pač potegneš še enega ven.

Inverterske TČ imajo mehek zagon, moja na primer štarta z 16% kar je pod 1A.

Kot pravim, mene ne skrbi zagon ampak stabilnost napetosti in zato bi bilo treba vzet sinhronski agregat, ki je dražji.