![]() |
|
Toplotna črpalka ali peč na drva - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka ali peč na drva (/showthread.php?tid=68011) |
Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - sašo65 - 17.1.2017 csamo001 Napisal:Dobro, Berg, zdaj si šel iz ene skrajnosti v drugo, enako kot vitel.....ni skrajnost_napisal je po sistemu (itak vsi nekaj "predvidevajo") "kaj bo, če bo in kaj bi, če bi" .........podražila ELEKTRIKA se sigurno ne bo_bodo pa SIGURNO dodali neke postavke na položnici, ki s samo elektriko nimajo nikakršne povezave_s politiko pa sigurno.........In če se to tudi zgodi, a misliš da drugi energenti bodo pa zabetonirani na trenutnih cenah? Sicer če spustijo KO na 0,30€ mirne duše ogrevam zopet po starem... Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - csamo001 - 17.1.2017 @sašo65 ...podražila ELEKTRIKA se sigurno ne bo... Aja? Pol pa ti drugim praviš, kje spijo, da jih ne vkradejo? In ti veš, da ne bo podražitve, ker...? Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Energetik81 - 17.1.2017 Jozl Napisal:Zame je toplotna črpalka to, da v njo daješ denar, da ti je toplo. Koliko pa pride investicija in koliko časa rabiš da se ti vse skupaj povrne, pa me ne prepriča. Samo ne delati cenovne primerjave med plinom UNP ali kurilcem. Naredite primerjavo napram domačim drvam in TČ.Jozl, ekonomika TČ je še enostavnejša od delovanja. Cena toplote iz TČ je nekje na ravni toplote iz peči na drva, če drva kupuješ. Komplet kotlovnica s kotlom, zalogovnikom in bojlerjem stane vsaj toliko kot kotlovnica na TČ. Ampak enostavno si ne predstvljam, da bi moral vsak dan zakuriti ob vsakdanjih obveznostih. Ne vem, ali ste cele dneve doma, ampak mi pridemo domov večinoma po 17h, potem je treba kaj pojest, otroka dat spat, še kaj drugega postorit. Kdaj bi potem še čistil peč in kuril? Ne greste nikoli na dopust, smučanje itd pozimi? Takrat nažigate el. grelce ali pridete v ledeno bajto z ledeno SV? Jaz edino varianto vidim kot kombiniran sistem, kjer zalogovnik ogrevata tako peč kot TČ, z avtomatsko regulacijo, torej da zakuriš kadar ti paše in ko imaš čas, sicer ogreva TČ. Tudi sam rad kurim, vendar takrat, ko imam čas in ko zapaše. Zato si bom montiral toplozračni kamin. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - csamo001 - 17.1.2017 dolirok Napisal:Jaz sem bil pri podobni dilemi ko sem izbiral način ogrevanja za novogradnjo. Na koncu sem se odločil za TČ zemlja voda zaradi: Se z vsem strinjam, edino pri investiciji ranga 10 jurjev za kurilnico na drva lahko tudi upoštevaš subvencijo ekosklada, ker za ta denar dobiš gotovo kaj, kar je na seznamu. O ostalem pa ni dileme. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Berghaus - 17.1.2017 Fantje, nihče ne ve, do kam bodo zlezle elektro položnice! Edino, kar je 100% je to, da cenejša ne bo. Tudi če bi se sama proizvodnja pocenila, ali pa se najde vir, ki daje cenejšo elektriko, jo bo veliki brat že nakako dodatno obdavčil. Kako visoko bo šlo vse skupaj, pa niti Dannyeve zvezde ne pokažejo. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - sašo65 - 17.1.2017 csamo001 Napisal:@sašo65v naslednjih dveh letih (kot je bilo omenjeno)povrhu vsega pa še za tak % SIGURNO NE_zadovoljen? ostalih, ki bi se radi prisesali na položnico, PA SIGURNO BO....in enkrat po volitvah, z dneva v dan več - tudi to je SIGURNO_si zadovoljen? - še bolj bi bil, če bi se samo "črpalkarjem" podržala elektrika, ostalim pa ne :mrgreen: :lol: Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Hanzi - 17.1.2017 Energetik In greš s tvojim kombinarinim sistem z inveeticijo 10 jurjev na 20 jurjev.... In ničesar od te kombinacije čez dvajset let ne bo več v hiši. Torej jurja letno samo amrtizacija kurilnice Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Energetik81 - 17.1.2017 Jasno, zato pa take kombinacije nisem montiral, ker bi bankrotiral in hkrati nikoli nazaj prinesel. Zato pa je brez veze o tem razglabljat. Cene energentov ne skočijo kar za 50% v 1-2letih. Leta pa tečejo in TČ bodo kmalu zamortizirane. Ob hipotetičnih divjih spremembah cen energetov nekoč v nedoločeni prihodnosti, bomo pač na novo preračunavali, kaj se nam splača. Bomo pač zraven TČ našraufali poceni plinsko peč in kurili plin. Ali celo vrgli vse komplet ven in kurili drva. Ampak v teh letih se pač ve, kaj je najceneje. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - csamo001 - 17.1.2017 Cene energentov ne skočijo kar za 50% v 1-2letih. [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")globalpetrolpricesunichr("46")com/common_images/articles/20150622011731unichr("46")png[/img] Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Berghaus - 17.1.2017 Trenutno pa je pri 52 dolarjih za sodček. Torej nekje na stopnji 1973 in 1977. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - DELPHI - 17.1.2017 Mene pa vedno znova fascinira, da ljudje, ki VEDO kam se bodo gibale cene energentov, zapravljajo čas za prepričevanje drugih, namesto, da bi s svojo vednostjo mlatilil mastne pare. Dobro, nekaj šteje tudi, da si omisliš ogrevalni sistem na energent za katerega verjameš, da bo ostal ugoden, samo to je peanuts proti temu, kar bi se dalo narediti. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Energetik81 - 17.1.2017 csamo001 Napisal:Cene energentov ne skočijo kar za 50% v 1-2letih.Surova nafta? Pa ti veš, koliko te cene je sploh cena, ki jo mi kot fizične osebe plačamo za produkt, npr. ELKO? Ali pri elektriki? Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - csamo001 - 17.1.2017 Berghaus Napisal:Trenutno pa je pri 52 dolarjih za sodček. Torej nekje na stopnji 1973 in 1977. Ni to bistvo. Bistvo je Energetikova izjava, da energenti ne morejo skočiti za 50% v 1-2 letih. Kar ne drži. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Berghaus - 17.1.2017 Aja, to. Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - sašo65 - 17.1.2017 ne posplošuj, najbolj neposrečena pa je primerjava nafte z elektriko..... in tistih 50% v 1-2 letih se nanaša na elektriko... DELPHI Napisal:Mene pa vedno znova fascinira, da ljudje, ki VEDO kam se bodo gibale cene energentov.....ne posplošujemo, o elektriki govorimo.... - najbolj stabilen vir in tako bo tudi več ali manj ostalo... |