![]() |
|
Gretje bivalnega vikenda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Gretje bivalnega vikenda (/showthread.php?tid=64433) |
Re: Gretje bivalnega vikenda - jelencek1 - 11.2.2016 <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ceneje.si/Izdelek/3646679/dom-in-vrt/ogrevalno-hladilna-telesa/klimatske-naprave/sharp-klimatska-naprava-ay-x12psrae-x12psr?gclid=CjwKEAiA__C1BRDqyJOQ8_Tq230SJABWBSxnP0ecygt_gsE0yRRiBg2Iep5aFklObRp44JwKZXC_MBoCRCrw_wcB">https://www.ceneje.si/Izdelek/3646679/d ... oCRCrw_wcB</a><!-- m --> To klimo Re: Gretje bivalnega vikenda - PS91 - 11.2.2016 Kaj pa kamin. oz. lončena peč z veliko akumulacijo toplote, po možnosti z razvodom toplega zraka? S tem se izogneš vodi v ogrevalnem sistemu, torej te ne skrbi zmrzal v primeru daljše odsotnosti... Re: Gretje bivalnega vikenda - stlux - 11.2.2016 Talna klima je fajn, dostikrat pa ni primernega prostora za talno in odpade takoj (panoramska okna,zofa,vitrina,medijski kotiček, radjatorji..). jelenček1 škoda da si si ustvaril tako mnenje z okvarjeno/neustrezno in po možnosti nestrokovno montažo. Če je enota stara 1.5 leta je še v garanciji, ukrepaj takoj. To da se pa odsvetuje kombinacijo drva in klime je nesmisel oz. laično nestrokovno mnenje. 1. Klima na 23c neprestano, občasno kurjenje ko je čas. 2.Kurjenje na drva redno bolj ali manj, avtomatski vklop klime ob padcu temp. pod določeno mejo. Re: Gretje bivalnega vikenda - hornet - 11.2.2016 Trenutno živim v zgornji etaži 100 let stare hiše(55m2).Stene kamnite 60cm brez izolacije,strop cca 10cm volne.Kurim 12kw štedilnik na drva(pred 5 leti sem dal zanj 530 eur v ika žiri),nanj so vezani 4 radijatorji in 100l bojler.To popolnoma zadostuje do zunanjih temperatur okrog nule,ko pa nočne padejo tja do -7(pri nas je manj malokrat)pa se hiša preveč ohladi in rabi peč predolgo da se segreje zato sva nabavila še klimo mitsubishi MSZ-FD35VA. Domov se vračava okrog 15 ure.Klimo imam nastavljeno tako da se prižge ob 12 uri na 18 stopinj, nato zakurim in v cca 1.5 ure se ugreje na 22 in klimo vgasnem. Porabiva okrog 6prm bukovih drv,elektrike pa zanemarljivo malo(ne vem točno ker nimamo ločeno). Pri meni kombinacija klime in drv deluje odlično,edino kar me moti je da ima klima le dnevni timer in ne tedenskega. V novo hišo gre klima znama,le da bo tam v kombinaciji z lončeno pečjo ali kamnitim kaminom,ter električnim talnim. Re: Gretje bivalnega vikenda - Hanzi - 12.2.2016 Jelencek:nima kaj 50 minuti cakat da zacne pihat toplo. Nekaj minut ja, ne pa pol ure in vec. Garancijo najbrz se imas. Jaz imam to tezavo da nimam nobenega pametnega prostora na steni, in sem klimo dal nad 60cm siroko omaro. Hladi super, greje pa ne (na avtomatiko) ker je nad omaro takoj nastavljena temperatura, pred omaro na tleh pa 5 - 10 stopinj manj Re: Gretje bivalnega vikenda - janipapillon - 12.2.2016 Dober nasvet za Andreja_NM če je malo doma:hornet Napisal:Trenutno živim v zgornji etaži 100 let stare hiše(55m2).Stene kamnite 60cm brez izolacije,strop cca 10cm volne.Kurim 12kw štedilnik na drva(pred 5 leti sem dal zanj 530 eur v ika žiri),nanj so vezani 4 radijatorji in 100l bojler.To popolnoma zadostuje do zunanjih temperatur okrog nule,ko pa nočne padejo tja do -7(pri nas je manj malokrat)pa se hiša preveč ohladi in rabi peč predolgo da se segreje zato sva nabavila še klimo mitsubishi MSZ-FD35VA.Hornet ravna približno tako, kot jest, le da imam jest to hibo, da sem norc na štrudle, gibanice, doma narejeno masleno listnato testo, kremšnite, pice, ocvirkovke.... ki so (kadar mi vrhunsko uspe, pa mi seveda vedno NE), ko se moram potrudit okrog peke v šporhetu na drva ALOHAAAAAA boljše, kot pa če in ko to delam z mubo-jumho HiTechom. Re: Gretje bivalnega vikenda - janipapillon - 12.2.2016 Jest imam zelo rad cifre @€ lepo črno na belem. Ne nekaj ceneje, pa dražje-ceneje kot,.... Cifra koliko košta. PIKA Zato sem, pa ne vem če ne edini , zapisal okvirne cifre z amortizacijskimi stroški vred, kaj čaka investitorja. Strošek ogrevanja @10 let.Še ena iskušnja: Štiričlanska družina smo se v nekaj manjšem stanovanju, kot vikend-zidanica v katero se ima namen vselit Andrej, letno greli, kuhali, prali.... pozimi saunali 3 x na teden za: 100 € za nafto + 360€ za gospodinjsko EE + eno tono domačih drv za cca 80x sauna. In to je to. Od gospodinjske EE, ki je žgala poleg pečice, boljerja s sanitarno vodo, kuhalne plošče, 10 žeht/teden + ves elektro mumbo-jumbo, je šlo čez ogrevalno obdobje cca 1000 kWh v termoakumulacijsko peč za doogrevanje. Prejšnji mesec smo plačali svoj delež, ki bo verjetno več kot dovolj za do konca prihodnje zime - po porabi v zadnjem obdobju. Nekaj man, kot 80 €; kdor ni nikoli živel v zelo majhnem, solidno izoliranem stanovanju, si težko predstavlja kako finančno ugodno je živet: 4 članska družina na 34,5 m2 + brunarica sauna na dvorišču 8) Re: Gretje bivalnega vikenda - dragutin - 12.2.2016 aleš.h Napisal:Trenutno so po vseh trgovinah razprodaje peči na drva, tako da se dobijo relativno poceni tudi kakšne bolj lične zadeve, da ni ravno samo skup napikan pleh in steklo pa črno prašno barvanje. Tja do 6kw bo po izolaciji in menjavi oken čisto zadosti. Uf Aleš, ta je hudo mimo, večje je kurišče, večja vratca, večje izgube, zato so tavelika kurišča bolj za okras, kot pa večurno toploto, Jaz imam majhno kurišče , pa nalagam na cca 3 ure in še to samo trikrat na dan, da se ne cvrem od vročine,... lp D. Re: Gretje bivalnega vikenda - sassapo - 12.2.2016 Velikost kurišča in moč kamina je vedno premosorazmerna
Re: Gretje bivalnega vikenda - Andrej_NM - 13.2.2016 Kako je pa v praksi s takimi malimi kamini ali štedilniki podaljšanje gorenja z drugačnim nalaganjem drv? Sepravi prižigom ognja na vrhu. Pri centralnih pečeh se pozna, samo je veliko večje kurišče. Kdo to prakticira? Re: Gretje bivalnega vikenda - kadotr - 13.2.2016 V šporhetu se ne obnese. Ko imaš mraz in zakuriš, želiš, da se čimprej ogreje. Zato ne boš zakuril zgoraj in čakal, čakal.... Ko pa je že zakurjeno, se itak vname spodaj zaradi žerjavice... Kaj dosti ne premišljuj in ne kompliciraj. Vzemi kakršnokoli pečko/štedilnik na drva. Obvezno pa zraven klimo in si zmagal....če je le prostor, za talno klimo. Dober mojster ti bo tudi pri zgornji klimi našel rešitev, da ne bo pihalo... Je pa res: brez vlaganj ne bo šlo...kurjava mora biti zanesljiva, udobna, poceni. Raje šparaj drugod.... Za spremembo od drugih razpravljalcev ti pišem iz lastnih izkušenj. Re: Gretje bivalnega vikenda - janipapillon - 13.2.2016 Andrej_NM Napisal:Kako je pa v praksi s takimi malimi kamini ali štedilniki podaljšanje gorenja z drugačnim nalaganjem drv? Sepravi prižigom ognja na vrhu. Pri centralnih pečeh se pozna, samo je veliko večje kurišče. Kdo to prakticira?Jest itak da vedno zgoraj prižigam tavečji štedilnik. Ampak noter bi šlo verjetno max 7 - 8 kg drv. Niti za dve uri. 7kW štedilnik kuri dobre 2 kg/h, 20 kW šporhet dobrih 5 kg. Naložit je bolje 2 x na uro, kot pa enkrat. Če nisi ljubitelj ognja, ali(in) če boste veliko zdoma, je računica prodajti drva in plačevati EE. Klima in neka sevalna pečka s časovno regulacijo vklop-izklop v kopalnici ter kuhinji in imaš lepo toplo ko prideš domov. Pa generator EE seveda za pokrivanje ob izpadih. Jest si zase ne predstavljam, da bi delal 10 ali več let za brlog, pa ne bi imel tega luksuza, pa da imam živ ogenj v njem. Za nekoga drugega je to breme. Mi smo do lani štirje bivakirali na 34,5 m2. Bi zdavnaj prebegnili, če ne bi imeli svojih par sto kvadratov zunaj in brunarico-sauno s pečjo na drva. Danes je sneg povzročil izpad EE in predno je bil štrom nazaj smo imeli toplo, pogreto mleko za čokolino, kuhano polento, pečeno hobotnico s krompirjem iz pečice. Brez agregata. Si pa moram kmalu omislit razsmernik 12V DC/220AC, ki mi je tudi varnostna nuja pri štedilniku z odvzemom toplote z vodo. Re: Gretje bivalnega vikenda - PS91 - 13.2.2016 Jaz v mojem delavniškem gašperčku (Prity K1), ki ima izredno majhno kurišče (cca.30x30, 35višine), vedno zakurim od vrha. Na 2 poleni pravokotno polžim še 2 manjši in nekaj smrekovih trsk, ter zvitek lesne volne. Vedno lepo zagori, pa še izgorevanje je boljše. Res traja nekoliko dlje, da začne ornk goreti, a se da potrpet.Če želiš, da hitreje in močneje zagori pustiš več zraka med poleni, če po so bolj stisnjena pa gori počasneje, torej polavtomatska regulacija :lol: Re: Gretje bivalnega vikenda - Brezdomec - 15.2.2016 Ni kamin, temveč klasičen kotel: Zakurim v zgornji (odokativno) petini kotla. Spodaj debelejša polena, nato srednja, potem časopisni papir ali kocka, smrekove trske in še plast drobnih polen-čkov. Ker zakurim "v sredini", zgoraj zagori hitro, nato pa počasneje odgoreva proti spodnjemu delu. Kamini imajo sicer manjše kurišče, a vseeno. Če je potreba po "hitrem ogrevanju", bi se po moje splačalo eksperimentirati v tej smeri. Re: Gretje bivalnega vikenda - telmos - 15.2.2016 To ni eksperimentiranje ampak pravilo kurjenja kaminov. |