PodSvojoStreho.net
Prikopljen hranilnik - večja poraba - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Prikopljen hranilnik - večja poraba (/showthread.php?tid=63634)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Romzis - 23.11.2015

cratos Napisal:@Aleks pa si morda razmišljal o tem ,da bi naredil tak baypas? Je kar nekaj prednosti!
Strošek pa (cena sitnica)dela pa za eno uro. lp cratos
Moje mnenje: če sistem z zalogovnikom "pravilno" uporabljaš, je vseeno ali ti začne gret 15 minut ali pa 45 minut po začetku kurjenja. Ker... ker je bajta še od prejšnjega kurjenja in prav zaradi zalogovnika segreta in ni neke silne potrebe po takojšnjem ogrevanju. Btw. tako je bilo včasih pri nas doma, ko še ni bilo izolacije na bajti, se je v parih urah shladilo na 16,17 stopinj....

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Gomi - 23.11.2015

Če imaš dobro skonstruiran zalogovnik je čas od vtoka vroče vode v zalogovnik do iztoka v cev ogrevanja par minut. Sem enkrat držal obe cevi (dotok in iztok), ker nisem verjel reklami. Pod 20 sekundami.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 23.11.2015

ne vem če je potreben bypass pri tej vezavi kot je na skici. jaz lahko začnem ob popolnoma praznem hranilniku ogrevat ogrevalni krog čim kotel požene črpalko (70°C kotlovne vode).
to dosežem v čisto znosnem času.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - CimaBella - 23.11.2015

Jaz se strinjam z Romzisom, pri meni je časovnega zamika na račun zaporedne vezave zalogovnika cca 18 - 20 min.

In kljub temu, da našpa hiša še kar ni izolirana, je dovolj akumulacije, da čas ogrevanja peči + čas ogrevanja vrha zalogovnika (cca 30 -45 min, odvisno od tega, koliko je hladna peč), ne vpliva na padec T v hiši v ev. nezadovoljstvo predvsem stanovalk.

aleks pa ima itak praktično takojšne ogrevanje porabnikov glede na vezavo.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - stepski - 23.11.2015

Peč CM dvokuriščna, graf je za levo kurišče na drva, ki je klasika, torej nič posebnega... rdeča - temperatura pači, modra - zalogovnik, ( tipalo nekje na zgornji četrtini - prvi vtok, iztok ), črna - dvižni vod...

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - jokovot - 23.11.2015

stepski
Zakaj ne shranjuješ podatkov s Selkontola?

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - stepski - 23.11.2015

Svoje čase sem, pa nisem nikoli hodil gledati za nazaj, pač nisem človek statistike, vklopim občasno, če se kaj "igram" z nastavitvami... niti ni bil kupljen s tem namenom, ampak enostavno, da si prihranim kakšno pot v kurilnico, kar mi vsekakor omogoča, pogledam nanj in vidim stanje...

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - baluf - 23.11.2015

Pozdravljeni.

Rabil bi vašo pomoč in sicer, ne ravno jaz ampak starejša soseda za katero včasih kaj postorim.
Pred cca 10 leti je njen pokojni mož kupil novo peč na drva ker je stara spustila in sicer nekaj podobno <!-- m --><a class="postlink" href="tejhttp://www.wvterm.si/wp-content/uploads/STADLER-HS.pdf">tejhttp://www.wvterm.si/wp-content/uplo ... LER-HS.pdf</a><!-- m -->. Ker je bil pokojni mož " kurjač" sta imela v hiši 25+ .
Seveda peč je predimenzionirana. Sedaj ko sama kuri ima temperaturo max 22 ji peč zapira loputo in kuha.
Zanima me kako bi najceneje rešili težavo ,z zalogobnikom ? Po možnosti s čim manj high tec electronike.
Prosim za konkretne odgovore-rešitve.

Hvala

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 24.11.2015

Kar na avtorja teme se obrni.
Sem tudi sam naredil po njegovem vzorcu. (brez elektronike, ena tedenska stikalna ura za 6 evrov ali pa sobni termostat (ki je drazji, pa primeren prostor za njega bi tezko jaz nasel)

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 24.11.2015

najenostavneje in cenejše je po skici na prejšnji strani, in oprema, kot jo je opisal Hanzi. patrona v termostatstkem ventilu dviga povratka po želji. jaz bi dal vsaj 60°C. 45 stopinjsko imam na vikendu, kjer pa je gretje na peletni gorilnik, sama vezava pa je identična. peč niti ni tako slaba, to je ene sorte prednik uplinjaka - kotel na stransko odgorevanje. to bi se dalo lušno zrihtat en tak sistemček, ampak minimalno 1000 litrov hranilnika. raje 1500, če gre v kurilnico. za ogrevanje se uporabi lahko obstoječa pumpa, in k obstoječi ekspanziji doda razlika (tako sem naredil jaz). moraš kupiti hranilnik primerne velikosti, izolacijo, laddomat (ali, kot sem jaz naredil, dvig povratka spacaš sam iz tripotnega termostatskega ventila, črpalke in protipovratnega ventila), ekspanzijo za dopolnitev volumna (izračunati!!!) in tripotni nastavljivi termostatski mešalni ventil, dva cevna termostata, morda še sobni. nobene elektronike. cevne povezave po skici izvede instalater.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - matoz - 24.11.2015

Aleks, a lahko prosim na tvojo shemo še dorišeš vejo za ogrevanje sanitarne vode?

Bojler žal podre vso enostavnost:

[img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17747024_21101312/shema-centralno/21101312unichr("46")jpg[/img]

ta ima še malce pokompliciran povratek radijatorjev, a po mojem nepotrebna komplikacija.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - yan1234 - 24.11.2015

Vidim, da ste ravno v akciji, dodam še moje vprašanje. K obstoječi stadlerci bi dodal zalogovnik. V bistvu je vezava identična Aleksovi samo brez protipovratnih ventilov.

Ali bi sistem deloval brez protipovratnih ventilov, da ne prihaja do nezaželjenega kroženja, ob enem pa bi rad ohranil, da sistem deluje termosifonsko? Recimo, da štiripotni mešalni ventil in črpalka predstavljata dovolj upora, da voda iz zalogovnika ne kroži skozi peč, ko deluje črpalka Č2. Cevi bodo vse enakega premera, do zalogovnika 1,2 metra.

Malo sem razmišljal o dimniškem termostatu, pa se mi zdi, da je vseeno če se črpalka Č1 izklaplja glede na temperaturo kotlovske vode?

Na sistemu, da zapre loputo zraka na vratih po koncu gorenja še delam.

Rad bi ohranil preprost sistem brez elektronike in izboljšal izkoristek. Funkcijo ročnega mešalnega ventila obvladajo vsi, tudi že četrta generacija. Tehnično znanje gre iz roda v rod. :-)

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 24.11.2015

Namesto nepovratnih ventilov lahko montiras gravitacno zaporo (20 evrov) ki jo nastavis v polozaj zaprto /nepovratni ventil/ odprto.
Pa tisti štiri potne ventil bos moral nadomestiti s tripotnim se mi zdi. Oziroma nekako zagotoviti varovanje povratka, ker sicer bo pec se hitreje sla rakom žvižgat

ne bo dobro. ob gornji vezavi bo č1 grela še ogrevalni krog in bolj malo hranilnik. izklopljena č2 še ni zadosten upor.

varijanta delux:

prestaviti č1 na povratni vod kotla (sesa vse povratke in tako poskrbi da hranilnik ostane "preplavljen") in namestiti protipovratni ventil. 4 potni ventil eliminirati in nadomestit s 3 potnim med odcepom hranilnika in pod č2, tako se pridobi kontrola nad temperaturo dvižnega voda ogrevanja. tako kot je narisano, je krog hranilnika mešan, a bi moral praktično biti direktni, da se vanj shrani čim več. povratek hranilnika ostane. na povratni vod radijatorjev, še preden pride v 3 potni ventil, namestit protipovratni ventil. ekspanzijo prestaviti na povratni vod hranilnika. tako kot je vezana ne pomaga ama baš nič v primeru nastanka pare. dvig povratka po želji. jaz bi rekel, da v kolikor ti ni žal kotla (in je kotel dovolj močan da "požre" ohlajen povratek iz hranilnika) niti ni nujen.

varijanta "esbudžet":

prestaviti č1 na povratni vod kotla (sesa vse povratke in tako poskrbi da hranilnik ostane "preplavljen"). 4 potni ventil ostane. hranilnikov dvižni vod priklopit na mesto pod 4 potni direkt na dvižni vod kotla (kjer je narisan termostat, le-tega pa prestaviti pod odcep hranilnika). v holandec č1 in č2 namestit protigravitacijsko zaklopko (2-3€). povratek hranilnika pod 4 potni ventil, direkt na povratek kotla (lahko pa tudi skozi 4 potni, a bo pretok omejen ko deluje tudi ogrevanje). ekspanzijo prestaviti na povratni vod hranilnika. tako kot je vezana (ni varno) ne pomaga ama baš nič v primeru nastanka pare. dvig povratka ni potreben, ker ga vrši 4 potni ventil. možno je, da bo kotel vedno majčkeno preplavljen, ker te zaklopke za v holandec niso ravno 100%. so pa bolje kot nič.

[img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17564405_22824876/kotli-stransko-odgorevanje/22824876unichr("46")jpg[/img]