![]() |
|
Dnevna poraba drv - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Dnevna poraba drv (/showthread.php?tid=60112) |
Re: Dnevna poraba drv - Hanzi - 27.1.2015 Hanzi Napisal:Upam da bo tole dovolj do konca mesca. Ampak ce bo okoli nule in brez sonca (da kolektorji vsaj SV pogrejejo)tudi cez dan,potem ne bo dovolj.Sem bil kar precej točen z napovedjo. Jutri ali pojutrišnjem bo zmanjkalo dilc Sedaj bo treba pa "veje" kurit pa bom spet lahko tuhtal attacka. :twisted: Re: Dnevna poraba drv - paparac - 27.1.2015 zamot1 Napisal:x1m x1m klaftra prostorninska mera 1m X 1m X 4m = 4m3; štirje kubiki (kubični metri) mislim da sem imel prav jaz ne pa ti Re: Dnevna poraba drv - Sebek - 27.1.2015 Klaftra je res 1m x 1m x 4m, ampak nasekanih polen, dolžine enaga polena 1m, v kar je vštet tudi vmesni zrak med prostori, kar pa ni enako 4m3 volumna lesa brez zraka, saj za en 1m x 1m x 1m potrebujemo nekje 0.7 do 0.8m3 volumna lesa brez zraka.
Re: Dnevna poraba drv - zamot1 - 27.1.2015 mislim da sem imel prav jaz ne pa ti. Bravo, mama naj pride s klobaso v šolo :lol: Jaz sem samo pripomnil da si poglejte kaj je klaftra, tričetr vas pa v nezavest pade. :roll: dolžine enaga polena 1m: temu so včasih rekli "cepanc" Saj niste resni :mrgreen: Re: Dnevna poraba drv - paparac - 27.1.2015 Saj smo pogledali kaj je klaftra , pa se nekdo je zapisal da je pokuril dve klaftri drv, ti mu napises naj si pogleda kaj je klaftra , jaz napisem da je to 8 m drv , ti napises 1x1x1m in kaje zdej, ti mama prinese klobaso..... Re: Dnevna poraba drv - groga - 27.1.2015 Klaftra je skladovnica scepljenih drv 4m x 1m x 1m, drva v njej so zložena tako, da je na vsaki strani te klaftre "hiška". "Hiška" je narečni izraz (v SLO je teh izrazov na taužente), so pa v njej drva zložena tako, da je vsaka druga vrsta prečno na prejšnjo vrsto. V samo klaftro gre cca 3,5 prostornih metrov drv. Na spodni sliki se vidi, kako se naredi "hiška": <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kamnik.si/novice/Gozdarjenje-nekoc-in-danes-v-Tuhinjski-dolini-22-08-2011">http://www.kamnik.si/novice/Gozdarjenje ... 22-08-2011</a><!-- m --> Re: Dnevna poraba drv - zamot1 - 27.1.2015 Bom odpru novo temo "Klaftra", tuki drva vagamo, se pa bojim da bomo odkril takriv pufel! hock:
Re: Dnevna poraba drv - paparac - 27.1.2015 Ti samo odperi :lol: ja zdej se bom drve vagal :o Re: Dnevna poraba drv - picas55 - 1.2.2015 Zanimiva tema, tudi sam sem jih dvakrat zvagal, 35-38kg za polni nalagalni 125l prostor.- Pravzaprav lažem tudi tehtanje enega in istega polena najmanj 5x. Prišel, do ugotovitve, kako pomembno je skladiščenje in aklimatizacija drv - prenešenih od zunaj. Ugotovitve po problemih iz dela, oblikovanja cu žice prepeljane iz skladišča na delovno mesto z 30 st. C razlike (v zimskem obdobju). Vsi kateri radi dežurate v kurilnici, si privoščite meritve in ugotovite, kako pomembna je aklimatizacija drv za gorenje. Razliko med tedensko, skladiščenimi v kurilnici pri 22 st. C in pripeljanih od zunaj pri 0° C in nižje, oziroma pri 80% RV in direkt naloženimi v kotel, čeprav pokrite in iste sušene sarže. Razlika je več kot očitna. Hitrejše doseganje, optimalne temperature in manjše nihanje % kisika in posledično verjetno tudi manjše nalaganje katrana. Ena polna nalaga pa zadošča pri današnji povprečni 0° C in 22°/20° Dn režimu in 120 kv. m neizoliranega objekta - 24 urno avtonomijo. Re: Dnevna poraba drv - zamot1 - 2.2.2015 Naložim zjutraj še v malo toplo peč od prejšnjega dne in se do 17-ih ko zakurim še dodatno intenzivno sušijo. Dve leti sušenja drv pod streho na zraku je dovolj. Malo pretiravaš z 80% vlage; neregularna meritev, zakaj pa ne smeš- ni dobro- npr TVja ko ga mrzlega noter na toplo prineseš takoj vklopiti "kondenz" naredi tasvoje :roll: Re: Dnevna poraba drv - Hanzi - 2.2.2015 zunaj je še več kot 80%RV. Vsaj zjutraj in ob padavinah. Če imaš v peči dimnik zaprt ko ti ne gori,se ti bolj slabo susijo, ker vlaga nima kam iti. Re: Dnevna poraba drv - zamot1 - 2.2.2015 Pa nimajo drva take vlage tudi če so zunaj še posebej ne v mrazu. Bolj je mraz manj je vlage! Če v topel prostor prineseš mrzel kos železa (koliko ima ta RV?) kdo kondenzira? Vlaga v prostoru ne pa vlaga železa :lol: Pa nehite že FDV-jevci Re: Dnevna poraba drv - medo9 - 2.2.2015 Če so drva pod streho, pa res nima veze, koliko je zunanja vlaga. Jih še nisem zmeril več kot stopinjo ali dve razlike (s tistimi, ki so cel dan znotraj). Re: Dnevna poraba drv - kadotr - 2.2.2015 Zamot1, gledam tole temo o drveh. Meni dnevno vaganje ne pomeni dosti, pomeni pa mi LETNA poraba drv, ki mi pokaže, kako globoko bo treba seči v žep, da mi bo toplo. Menda ISTI CILJ poskušaš doseči z dnevnim vaganjem drv. Pohvalna vztrajnost! Zato te vseeno podpiram pri tvojem početju. Za dosego tega cilja sem našel firmo, ki proizvaja odlične vage: Kern - tudi do stotinke grama natančno. Ko pa najdem še zadosti natančen higrometer (termometre sem že našel), ti sporočim. Re: Dnevna poraba drv - vincent - 2.2.2015 Meni je tema odlična. Dobiš vtis koliko kdo porabi, v določenem dnevu - glede na zunanje temperature. Podobno uporabne/neuporabne so teme o porabi TČ.jevk za posamezni dan...na koncu je važna celotna poraba. Tam se noben ne pritožuje, da poraba zavisi od peči, izolacije, kvadrature itd itd :wink: Res je pri drvih težje 'povedat' koliko si pokuril - a slika pove več kot tisoč besed :wink: . |