![]() |
|
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793) |
Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 2.12.2014 evo tule specifikacije stare 11kW Estie, nove pa naj da PRASUVSE, ker stara očitno ni najbolj primerna za radiatorje, razen pri malih zahtevah Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 2.12.2014 Raje prpopaj plakat še kakšne druge, ki jo na tem forumu nihče ne reklamira, ali imaš morda prepoved hock:
Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - vincent - 2.12.2014 saj imaš ti dovoljenje :wink: Glede na izgube objekta, pod pogojem da v talno spušča 35 stopinj, ima avtor teme pri -17 stopinjah 6,5 kW izgub (ovoj + prezračevanje)....po linku sodeč pa 'ta neimenovana' tč moči 11 kW, ki je pripopana daje to ven pri -15 stopinjah. Kaj nam to pove? da se bo lahko ogreval izključno s TČ vse do cca. 15 stopinj da bo v hiši želenih 23 stopinj brez da bi mu temperatura noter zanihala. Pri -20 se bo še vedno lahko grel, le temperatura v hiši mu bo mogoče padla za desetinko ali dve...da ne razume narobe kaj pomeni da TČ več ne 'folga'. Bi bilo pa zanimivo videti še podatke od drugih mašin..tako 11 kW modeli kot močnejše izvedenke - v pomoč avtorju (in ne zaradi medsebojnega prcanja). Sassapo..kredibilno od tebe bi bilo nekaj v tem smislu: 'Moj predlog..TČ 'ta in ta' moči te in te, za 'tak in tak denar', s kapaciteto gretja 'tako in tako' (izraženo v tabeli). Kaj praviš? Od tebe beremo samo to da so inverterji klime in da je Estia USSR podmornica. Kaj si lahko nekdo nov na forumu s tem pomaga? Človek pride na forum z namenom da bo kaj koristnega izvedel in ugotovil (kdorkoli že). Torej...dajmo mu pomagat vsak po svojih močeh. Odločitev na koncu bo itak njegova. Jaz osebno mu ne morem z vidika izbire 'prave' TČ ker o ostalih nimam pojma..lahko mu pa povem lastno izkušnjo s to ki so jo lastim v navezavi z izolacijo objekta. Ostali verjetno podobno. Pa naj tako ostane. Jaz ne pljuvam po TT, Daikinu, Nibe..kaj jaz vem kom še..ker jih ne poznam (pa tudi razloga nimam)..bi bilo lepo da bi se tudi ostali držali neki normalnih okvirjev debate. Vsaj do te mere, da oseba, ki je postavila neko vprašanje/dilemo si na koncu ustvari neko sliko - kredibilno. Ne pa da bere 10 strani drkarije. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - cheba - 2.12.2014 @vincent kako si pa prišel do 6,5kw izgub? Vsak mal po svoje računa, tako kot naši projektanti
Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - timi11 - 2.12.2014 Vincent se podpišem.Vendar kaj ko ljudje ne morejo preko svojega ega. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - vincent - 2.12.2014 cheba Napisal:@vincent kako si pa prišel do 6,5kw izgub? Vsak mal po svoje računa, tako kot naši projektanti Z izračunom izgub objekta :wink: (na podlagi podatkov). Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - cheba - 2.12.2014 Zakaj toliko besed, vrzi formulo na mizo. Kar vemo do sedaj je 0,2W/m2K koeficienta transmisijskih izgub in pa površina ovoja za P+M, 150 m2 na štuk približno 600m2? Lakota kolk maš? pri -17 in 23 notranjih je 40 razlike Izgube ovoj = 0,2 * 600 * 40 = 4800W + prezračevalne izgube rekuperacija cca 25 %, da bo za ziher = 6000 W Izgube glede na zunanjo temperaturo: -15 ... 5700W -7 ... 4500W 2 ... 3150W 7 ... 2400W Meni še vedno ni jasno zakaj mu je projektant predlagal 16kw mašino, tukaj nekaj ne štima. lakota a maš bazen? Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - vincent - 2.12.2014 Excelova tabela je..zato ne morem kar poknit noter. Evo podatke..upam da 'lakota' nima nič proti: Izgube skozi ovoj + prezračevalne izgube (10 % izmenjava zraka): Temperatura...izgube: +2 ............... 3,8 kW -2 ................ 4,4 kW -7 ................ 5,1 kW -10 ............... 5,5 kW -15 ............... 6,2 kW -20 ............... 6,9 kW Bi bilo pa zanimivo izvedeti ali je Estia High Power model že dobavljiva pri nas? (telmos?)..le ta ima do -15 nazivno moč in hkrati takrat dosega pri SV temperature 60 stopinj. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - cheba - 2.12.2014 Zakaj pa misliš, da bi potreboval mašino z vbrizgom? Povprečne temperature čez ogrevalno sezono so precej nad ničlo. Kakšne nove ledene dobe pa tudi ni na vidiku
Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 2.12.2014 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.toshiba-klima.net/produkte/212/1164/estia-luft-wasser-wrmepumpe/modelle-high-power.html">http://www.toshiba-klima.net/produkte/2 ... power.html</a><!-- m --> Prezračevati pri -17°C tako, da se na uro zamenja 50% zraka, kar je priporočilo za dober zrak, pomeni pri 320m2 tlorisu v najhujšem mrazu okoli 5kW dodatnih izgub. Če takrat rekuperacija cca vrača 75% energije, pa je potrebno prišteti k izgubam skozi ovoj dodatnih 1,25kW zaradi vključene rekuperacije ter menda do 2kW za toplo sanitarno vodo -v tem primeru torej izgube skozi ovoj + 3kW -vendar tu so grelci
Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - vincent - 2.12.2014 Pri ekstremnem mrazu je po moje najbolj modro izklopit prezračevanje. Žal se ne spoznam na rekuperatorje a se mi zdi da običajno navajajo prek 90 % izkoristka. Jaz si to predstavljam da če zamenjaš komplet zrak v eni uri z 90 % izkoristkom toplote, je to enako kot bi direktno z oknom spustil 10 % svežega zraka v prostor? Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - lakota - 2.12.2014 cheba Napisal:Zakaj toliko besed, vrzi formulo na mizo. Evo ovoj - fasade je točno 320 m2! Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 2.12.2014 Ne razumem, kako je lahko pri 320m2 P+M tlorisa kar 320m2 fasade. A ni to en objekt? Razen, če je zelo razgiban. Koliko pa je v povprečju višina fasade? Ovoj je tudi kapca ter podenj/tla. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - lakota - 2.12.2014 Ne vem kaj vse ti smatraš za ovoj? Evo ti podatke : 300 m2 P+M tlorisa 180 m2 je bilo strešne izolacije (strop) 320 m2 je komplet fasade še kaj? Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 2.12.2014 aha, torej 150 m2 tlorisa 180 m2 stropa 320 m2 fasade je po mojem: 170 m2 bruto tlorisa (cca zunanja mera) 200 m2 bruto stropa (cca zunanja mera) 320 m2 fasade ----------------- = cca 700 m2 ovoja izgube v zvezi s prezračevanjem, pa so odvisne od kubature prostorov -skupaj cca 850 m3? |