![]() |
|
Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer (/showthread.php?tid=54633) |
Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - KARMEN1 - 5.2.2014 Žal gredo iz laddomata cevi v tlak, zato te možnosti ni. Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - JozkoPetarda - 5.2.2014 Ja kaj pa zalogovnik? Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - Verjameš ali pa ne - 5.2.2014 Žerjavar Napisal:Citat:Ko se vključi črpalka nastane tlak, ki pritiska na to loputo in voda lahko kroži samo preko termostatskega ventila. Ko zmanjka elektrike, ni več pritiska na ta ventil in voda lahko termosifonsko kroži.Tu mi logika ne deluje. Da ne bo nesporazuma: Iz povratnega voda pride spodaj desno in gre v kotel spodaj levo. Od zgoraj pride topla voda za predgrevanje povratka v kotel. Žerjavar Da ne bo nesporazuma: slika ni prikazana ravno logično. Zato tudi ne moreš razumeti. Poglej link in vse ti bo takoj jasno. Prav tako ostali. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=keCxQJddD0o">http://www.youtube.com/watch?v=keCxQJddD0o</a><!-- m --> lp Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - KARMEN1 - 5.2.2014 Najprej gredo cevi skozi laddomat, nato v tlak, od ram pa v drugi prostor, kjer je zalogovnik. Med laddomatom in zalogovnikom je ca.4 m razdalje. Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - malimojster - 5.2.2014 Deluje tako kot sem opisal. Žerjavar poglej si video. Kanali na levi strani so ožje pobrušeni, zato je tudi večji tlak in povratni vod ob delovanju ne more odpreti lopute. Da deluje termosifonsko mora biti res malo upora. Že nepovratni ventil, ki ga marskikdo ne opazi lahko preprečuje delovanje. Karmen malo bolje opiši sistem. Kakšno termično varovalo se ti je vklopilo? Samson? Na kakšni višini je kotel, laddomat in zalogovnik? Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - JozkoPetarda - 5.2.2014 Citat:Naj nekdo popravi mojo logiko. Zelo verjetno, da si nekaj napačno razlagam. Pomojem je tale skica narisana malenkost nelogično. Mislim da bi moral biti ta ventil spodaj narisan tako da je privzeto odprt, le kadar črpalka obratuje in ustvari dovolj pritiska se ventil zapre. Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - Žerjavar - 5.2.2014 Citat:Da ne bo nesporazuma: slika ni prikazana ravno logično. Zato tudi ne moreš razumeti. Poglej link in vse ti bo takoj jasno.Hvala za pojasnilo. Če je tako kot prikazano, je vse jasno. Za opisano funkcijo ventila je slika napačna. Na sliki se tista "loputa" ne more dvigniti, lahko se le spusti - poglej nased. Zato pa sem rekel, da mi ni logično. PS: @:malimojster: Če poznaš, kako stvar funkcionira, zakaj objavlaš napačno sliko in ljudi begaš? Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - KARMEN1 - 5.2.2014 Vklopilo se je termično varovalo za zaščito kotla pred pregrevanjem. Kotel, laddomat in zalogovnik so na isti višini, le cevi gredo, kot sem zgoraj opisala. To pomeni, da gredo iz kotla vodoravno v laddomat, nato v tlak, iz tlaka pa zopet gor, v zalogovnik. Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - Verjameš ali pa ne - 5.2.2014 Karmen1: Na vsak način je kotel prepoln(še vedno je veliko žerjavice, ali celo odprt zrak). Termosifonsko kroženje ne zadošča odvest vse energije v zalogovnik, zato se kotel segreje na previsoko temperaturo. V tem primeru odpre varovalo, ki spusti vodo iz vodovodnega omrežja in tako ohladi kotel. Še dobro, da imate vodo! Marsikje so brez elektrike in še brez vode. lp Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - KARMEN1 - 5.2.2014 Varovalo se je vklopilo lani, ne sedaj. Termsifonsko glede na potek cevi očitno sploh ne deluje. Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - malimojster - 5.2.2014 Citat:Na sliki se tista "loputa" ne more dvigniti, lahko se le spusti - poglej nased. Zato pa sem rekel, da mi ni logično. Slika, ki sem jo prilepil prikazuje delovanje obtočne črpalke. Ventil je pritisnjen ob dno. Če bi zmanjkalo elektrike, bi se dvignil in omogočil termosifon. Mislim, da sedaj vsi vemo kako deluje. Citat:Varovalo se je vklopilo lani, ne sedaj. Termsifonsko glede na potek cevi očitno sploh ne deluje. Kaj samsona pa nimate, da že kar vodo spusti? Potrebno bi bilo videti shemo, na pamet je brezveze govoriti. Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - Žerjavar - 5.2.2014 Citat: Ventil je pritisnjen ob dno. Če bi zmanjkalo elektrike, bi se dvignil in omogočil termosifon.Sem si povečal, da bi bolje videl. Še vedno ne vidim možnosti, da bi vzmet dvignila zapiralo, ko na zgornji strani preneha pritisk od črpalke. Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - malimojster - 5.2.2014 Saj ni nobene vzmeti. Ko se vse skupaj ustavi, voda sama dvigne zapiralo in steče naprej. lp Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - yan1234 - 5.2.2014 Mogoče tole kaj pomaga. Re: Zalogovnik, klasična peč na drva in moj primer - Hanzi - 6.2.2014 KARMEN1 Napisal:Varovalo se je vklopilo lani, ne sedaj. Termsifonsko glede na potek cevi očitno sploh ne deluje. Verjetno, ker imate sifon(toplo vodo tlačiti v tlak, sifonsko hoče iti pod strop) tako na topli kot na mrzli cevi. Še na eni cevi najbrž ne funkcionira, na dveh pa očitno preverjeno ne. Potem pa še kakšna ozka grla s preseki ki omejujejo pretok. Kaj ti nuca 2” cevi in priklopi če pa imaš črpalko 1” ali pa tisti majhen termosifonski pretok skozi laddomat |