![]() |
|
Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona (/showthread.php?tid=54142) |
Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - xavi - 28.11.2013 Ne gre za to, da bi tekmovali, kaj je boljše. Vsekakor je zemeljski plin zelo zanimiv, če je priklop že na hiši. Pri novogradnji, kjer potrebno še poskrbet za dimno tuljavo, pa je situacija lahko bistveno drugačna. Drugače pa ti predračuni, ki jih nekateri tukaj na forumu predstvaljajo so precej nad povprečjem. Sam sem imel inventicijo v 11kw črpalko z 300 l bojlerjem ter odbito subvencijo 6500 eurov, s tem, da sem že večkrat napisal, da mi je vse ugodne rabate požrl vodovodar, ki pa je zadevo res naredil v nulo, če pogledamo slike vezav, ki smo jih tudi videli tukaj na forumu. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - mapet - 28.11.2013 @zelenijurij: da, priklop je na hiši. Če ga ne bi bilo, bi bilo treba prišteti še cca 1.500 EUR za napeljavo do hiše in priklop. Peč je Vaillant ecotec plus VU INT 246-5 H. Zraven je samostoječa TČ za SV (Termotehnika 230l) z vodenim zrakom speljanim v shrambo. Poleti SV ogreva TČ, med kurilno sezono pa plinska peč preko svoje kače. Dodal sem še brezžično vremensko regulacijo od Vailanta (ker se mi ni dalo napeljevati kabla za zunanji senzor in sobni termostat). Vse deluje BP, vendar če bi se še enkrat odločal, bi verjetno namesto TČ za SV vzel kar Vaillantov 150l bojler in znižal investicijo še za skoraj 1.000 EUR. Moj dimnik je že imel dovolj premera in je bil oblečen v inox, tako da so mojstri le vstavili plastično tuljavo za plinski dimnik... Glede peči nisem imel nekih preferenc in sem vzel tisto, kar mi je priporočil instalater. Lp Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - centrum - 29.11.2013 Vincent je seveda se ceneje greješ. to ne oporekam da boš bolje spal. :wink: Ta mesec bo predvidena poraba 70€ +-5 eur. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - vincent - 29.11.2013 Saj jaz ne spim bolje :wink: ...zgolj zate podatek, ker si po kvadraturi in izolaciji primerljiv... da znaš oceniti: je res tako hudo ker imaš plin, ali se bo dalo preživeti s kakim evrom pribitka :wink: Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - curimuri - 29.11.2013 Tudi ZP. 1 sezona. cca 100m2. Talno gretje, vremenska regulacija, pretočno SV. Spodaj neogrevana klet. Stene 50cm polni zidak + 12cm grafit fasade. Se še malo igram z nastavitvami. Ogrevam na 21,7. okt 66m3 - 49 Eur nov 89m3 - bo okoli 65 - 70 eur Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - prasuvse - 29.11.2013 mapet Napisal:Še moja izkušnja: Žal ste sprejeli nekaj napačnih odločitev: 1. Neprimerna projektiva - kotel je premočan in kot tak manj primeren, ni optimalen 2. Izbira kotla - Vaillantke nimajo dobre modulacije moči, ne znajo delati na mali moči 3. Letni izkoristek kondenzacijskega kotla <90% (talno gretje), ob segrevanju san.vode, ogr.radiatorjev še nižji 3. Glede na porabo plina bi bila zadosti 8 kW TČ - strošek nakupa in vgradnje je nižji od plinske inštalacije 4. Izkoristek TČ 200%-700% - strošek energije vsaj 3x nižji 5. TČ ne rabi vzdrževanja (podobno kot frižider) 6. Plinski kotel - priporočljivo 1x letno pregled (Viessmann na 3 leta, 10 let garancije), Vaillant v preteklosti veliko okvar elektronike, pretočni bojlerji so bili pa sploh in so še... pain in the ass 7. Centralni del je potrebno vzdrževati pri obeh - mehčanje vode, aditivi proti koroziji, algam, čisti izmenjevalci itd. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - bozgom - 30.11.2013 7. Centralni del je potrebno vzdrževati pri obeh - mehčanje vode, aditivi proti koroziji, algam, čisti izmenjevalci itd. A ti sploh imaš centralno? 35 let Fe cevi niso nikoli videle mehčanja, aditivov proti koroziji... pa še vedno delujejo kot nove. V centralno naliješ vodo in če ti sistem tesni ostane voda v sistemu leta in leta. Ob polnjenju je v vodi kisik in vodni kamen. Kisik se veže z železom v nekaj urah in ga potem ni več, torej ni osnovnega pogoja za korozijo = kisika. Vodnega kamna je pa v tistih nekaj litrih vode tako malo, da ni omembe vredno. Alge pa nimajo ne CO2 in ne svetlobe, da bi lahko rasle. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - bozgom - 30.11.2013 Gasper123 Napisal:15 m3 plina = 142 kWh * tvoj 105% izkoristek = 149 kWh/dan potrebne toplotne energije.Trifazni motor, manjših moči ima nazivni tok tam 2 x moč. Torej 4 kW vleče tam 9 A toka (varovalka 16 A), 8 kW pa tam 15 A (varovalka 25 A). Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - centrum - 2.12.2013 Evo Novenber je za nami. Poraba za 180m2 ogrevane povešine..s tem da mam kakšno sobo priprto je 103m3 kar znese cca 70€. Tu ni všteta SV ker se greje na TČ. Predvidevam da bi s toplotno prišel na 50% manjšo porabo. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - bozgom - 2.12.2013 103*10= 1030 kWh ekvivalent elektrike 1030*0,1359=139.98 direktno ogrevanje z elektriko v višji tarifi 139,98/3,5=39,99 predpostavimo COP 3,5 PS- 103 m3 plina znese (zame) 0,5887*103=60,63 €. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - zelenijurij - 2.12.2013 Mapet in centrum: Vpr: Zakaj sta se odločila poleg kondenzacijskega kotla zraven priklopit še TČ za SV ? In Mapet pravi, da tega ne bi več naredil, ampak zraven kotla vezal še bojler za SV... Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - centrum - 2.12.2013 Zakaj ...nekaj naivnosti ..nekaj copy paste ..nekaj "brihtnih" izvajalcev..in to je rezultat. Tč mi poleti pokuri 10€ elektrike za 300l tople vode. plin bi porabil znantno več za rnako delo. Imel sem idejo gor vezat solarne kolektorje pa to ne bom. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - vincent - 2.12.2013 Citat:Imel sem idejo gor vezat solarne kolektorje pa to ne bom. Če imaš že TČ so kolektorji totalno nepotreben strošek. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - Berghaus - 2.12.2013 centrum Napisal:Imel sem idejo gor vezat solarne kolektorje pa to ne bom. Dobrodošel v klub. S tem da je bil pri nas brihten investitor. Jaz. Re: Ogrevanje na zemeljski plin 1 sezona - zelenijurij - 2.12.2013 Centrum: saj to mi ne gre v glavo, saj sam mislim, da je to odlična ideja. Da ti peč poleti "počiva"(čeprav baje plačuješ pavšal za plin), TČ za SV pa z velikim COP-om znatno ceneje ogreje vodo...in zakaj sedaj vidva pravita, da ne?? Cenovno je isti hudič: Vaillantka z vgrajenim bojlerjem je 3000€. Kondenzacijska peč+TČ-SV pa tudi tam nekje...win-win za investitorja. Ali pa jaz kaj ne vidim zraven?? P.S. Pri meni je še ta problem, da sem omejen s prostorom (etaža) in da kaže, da bom "moral" vzeti peč z vgrajenim bojlerjem...pa sedaj ne vem-ali ga bom kaj polomil? |