![]() |
|
Težava s klimo - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Težava s klimo (/showthread.php?tid=52545) |
Re: Težava s klimo - telmos - 22.7.2015 Če je na ventilu napetost, potem naprava greje, če je ni, pa hladi. Ko ga daš pod napajanje pa slišiš preklop. Običajno sta to dve svetlo modri žički. Samo pri hlajenju to sploh nima vpliva. Poglej raje kako je z zunanjim in notranjim ventilatorjem. Sicer se pa s temi kitajskimi inverterji nisem kaj preveč ukvarjal. Re: Težava s klimo - rency - 22.7.2015 Oj. Je lahko kaksna tezava s kompesorjem ,ce nima klima dovolj plina.. Se mogoce avtomarsko vse skupaj ustavi in gre v mirovanje? Hvala Lp Re: Težava s klimo - telmos - 22.7.2015 Nekatere da, druge ne. Re: Težava s klimo - trueman - 27.7.2015 Če se lahko kar tukaj priključim, ker imam problem s klimo... Ta teden, ko je bila sila sem nabavil klimo INVENTOR 3,5kw. Linka, ne bom limal, da ne bo šlo za reklamo.. Pretehtalo mi je to, da mi nudijo 5 let garancije... Vem, verjetno bi bilo bolje izbrati kaj bolj renomiranega in seveda tudi dražjega vendar žal ni šlo... Montiral jo je prijatelj (ki je sedaj na dopustu). Klima je vsebovala za 5 m dolgo povezavo plina, ki smo jo dopolnili po navodilih... Klima dela vendar se mi je vseskozi zdelo, da premalo hladi saj tudi po celem popoldnevu hlajenja, v prostoru vlaga in temperatura nista nekaj konkretno padli (-1,5 stopinje).. Klima je 3,5 kw in menim, da bi kljub mojemu velikemu prostoru (40m2 + odprto na hodnik) morala malo bolj ohladiti.. Povezava med notranjo in zunanjo enoto je kar dolga - 12m cca. + 3 metre višine. Ker seveda nisem zadovoljen z delovanjem klime in sem sam v tem laik me zanima, kje iskati razlog za slabo delovanje.. prevelik prostor? premalo plina? prevelika razdalja med zunanjo in notranjo? slaba kvalitete same naprave? Hvala za pomoč... Re: Težava s klimo - Energetik81 - 27.7.2015 Glede na tvoje podatke ti ne more noben povedat ali je ok. koliko kvadratov ima prostor ima še najmanj veze pri vsem. Prerezi zidov, stropov, okna, senčila, dejavnost v prostoru, koliko je bilo takrat zunaj vroče in vlažno.. Sicer pa izmeri temperaturo in vlago pri vstopu zraka in pri izpuhu, napiši sem. Re: Težava s klimo - trueman - 27.7.2015 Včeraj sem na hitro s sobnim termometrom, ki sem ga približal klimatski napravi izmeril, da piha cca. okrog 20stopinj ven iz klime (na koliko sem imel takrat nastavljeno ne vem točno, mogoče 19 stopinj), kar se mi zdi glede na napisano v tej temi čisto premalo.... Zunaj je bilo včeraj zvečer cca 24 stopinj.. Zgleda, da dela bolj kot ventilator..
Re: Težava s klimo - Energetik81 - 27.7.2015 In koliko je bilo v prostoru? 20° na izpuhu je očitno preveč. Razen če si imel 35° v sobi. Re: Težava s klimo - trueman - 27.7.2015 V sobi je bilo 24 stopinj. Re: Težava s klimo - sašo65 - 27.7.2015 trueman Napisal:Montiral jo je prijatelj (ki je sedaj na dopustu). Klima je vsebovala za 5 m dolgo povezavo plina, ki smo jo dopolnili po navodilih..s čim? 410 je mešanica treh plinov in če se tukaj zajebe razmerje, se dogaja to kar se ti dogaja....zgleda da prijatelj zna montažo izvest, kaj več pa že vprašanje....prvo bi pogledal v tej smeri...Že pogled/otip na zunanje priklope pove marsikaj....in izpih na najmanjši moči ventilatorja mora bit med 4 in 7°C (ne na začetku, po cca 1/2 pa sigurno, odvisno kolikšno in kako vročo kubikažo zraka mora prečrpat)potem je to to..... Re: Težava s klimo - trueman - 27.7.2015 Ja, plin je bil 410. o razmerjih pa ne bi vedel... Koliko mrzli na otip morajo biti priklopi cevi iz zunanje enote proti notranji? Recimo, da je res tu neka napaka.. Kako bi sedaj na najlažji način sanirali to? Izprazniti in "jovo na novo"? Re: Težava s klimo - sašo65 - 27.7.2015 trueman Napisal:Koliko mrzli na otip morajo biti priklopi cevi iz zunanje enote proti notranji?debelejša cev mora bit kr dosti bolj hladna kot tanka, sploh na začetku in "švicat" morajo orng, nikakor pa ne ledenit oz da bi se gor nabiral srež . - to je pokazatelj, da je plina premalo, vendar vseeno sumim, da ste pri tebi z tem "dodajanjem" nekaj zaj.... celoten plin prečrpat ven in točno zračunat koliko gr ga nafilat glede na razdaljo cevi - ko bo izpih takšen kot sem napisal, bo zadeva o.k. (lahko je seveda tudi kaj drugega narobe...) vsekakor, če ti tudi ne bo uspelo shladit te kvadrature, izpih bo pa v mejah normale, boš vedel, da bi rabil mogoče malo močnejšo zadevo, vendar mislim, da bo ta kr v redu, le da bo morala namesto 3 ure delati 2x dlje.... PS. ali je mogoče na zunanjo ento "tepe" celo popoldne direkt sonce? Tudi to ni o.k. Re: Težava s klimo - trueman - 27.7.2015 Hvala za odgovor. Sonce je dopoldansko tako, da popoldan je v senci.. Še nekaj, koliko eksaktna znanost je s tem plinom, oz. recimo drugače, koliko se lahko uštejem pri dolžini napeljave od zunanje do notranje enote? Namreč instalacijo imam že med gradnjo vgrajeno in jo ne morem prav do cm natančno izmeriti... Cev mora "švicat" toliko, da tudi že kaplja dol ali toliko, da so prsti malo mokri? Bom preveril še to. Re: Težava s klimo - sassapo - 28.7.2015 sašo65 Napisal:trueman Napisal:Koliko mrzli na otip morajo biti priklopi cevi iz zunanje enote proti notranji?debelejša cev mora bit kr dosti bolj hladna kot tanka, sploh na začetku in "švicat" morajo orng, nikakor pa ne ledenit oz da bi se gor nabiral srež . - to je pokazatelj, da je plina premalo, vendar vseeno sumim, da ste pri tebi z tem "dodajanjem" nekaj zaj.... Napaka! Pri brezhibni napravi, s pravilno količino hladiva je vedno tanjša cev hladnejša od debelejše! Kadar je povratna cev hladnejša največkrat pomeni preveliko količino plina, vlaga v sistemu, ali zapacan uparjalnik in ventilator notranje enote. Seveda so lahko še drugi vzroki, so pa precej redkejši. Re: Težava s klimo - telmos - 28.7.2015 Ne bo nikoli držalo to, kar trdita ti in merlin. Razlika v temperaturi na drobni cevi in debeli cevi mora na izhodu iz zunanje naprave vedno biti med 5 in 10°C v prid drobni cevi. Na notranji napravi pa med začetkom cevi neposredno za razdelilnikom razdelilnikom in povratno debelo cevjo vedno lahko tudi več kot 10°C v prid debelejši cevi. Potem bo delovala pravilno, drugače pa ne! In ne mešat zadev med klimami in TČ. R410A ni mešanica treh ampak dveh hladiv s skorajda enakimi karakteristikami zato je tisto nakladnje o nepravilnem dopolnjevanju en lari fari. To velja za R407C, ki pa je 50% mešanica R410A in 50% R134. Tukaj pa so zadeve karakteristično popolnoma različne! Koliko hladiva pa ste pravzaprav dopolnili v gramih? Re: Težava s klimo - sassapo - 29.7.2015 Potem ti pač niso jasne osnove termodinamike in hladilnega kroga. Pri takšnem delovanju (iz katerega koli razloga) vračamo del neizkoriščene hladilne energije nazaj v kompresor... jalovo delo. Res da veliko klim deluje tako, za kar je največkrat kriva ne dovolj pedantna montaža. Po vsakem zaključenem uparjanju mora priti do pregretja hladiva!!! Zamisli si hladilno skrinjo, v katero bi se vračal plin v kompresor s temperaturo -25° :!: :?: |