PodSvojoStreho.net
Temperatura povratnega voda v klasično peč - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Temperatura povratnega voda v klasično peč (/showthread.php?tid=52309)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - jokovot - 26.12.2014

Prvi zgoraj 37,5 drugi 39,5°C ; SV pa 35°C tako pri meni.
Ko sem zakuril.
Tako vedno in redno zakurim.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Hanzi - 26.12.2014

Evo jaz pa tole požge vsake dva dni.
spodnja četrtina se ne vidi, dolžina cca 60. Včasih jih še malo dolozim.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - sašo65 - 26.12.2014

Hanzi Napisal:ker za mene je bukev preredka in predraga vrsta lesa za v peč.
tud tisto kar si ti nabasal v peč_ni za v peč....

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Hanzi - 26.12.2014

Za kam pa? Da bom plačal deponijo?iverala ni, če ciljas na to.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Tone - 27.12.2014

Kalorična vrednost lesa je praktično neodvisna od vrste, le na kg jo je treba podajati. Tako da, ko poročate koliko skurite, stehtajte, pa bomo hitro izračunali kakšen izkoristek ima sistem.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Hanzi - 27.12.2014

Kaj pa vpliv vlage? Ima isto poleno s 40% vlage četrtino višjo vrednost kot tisto z 10%? Težje namreč je za četrtino.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - jokovot - 27.12.2014

Tone evo podatek 48kg dve leti suhih bukovih drv. S tem ogrejem 2200l zalogovnik.100SV in koliko gre za gretje radiatorjev.Kuri se 3,5 ure nalpolni pa zalogovnik 75-78 zgoraj spodaj 65stopinj.
Pa da vidimo ta iskoristek.
Hvala za podatek.

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Tone - 29.12.2014

Seveda ima vlaga hud vpliv.
Nisem mislil, da bi vam računal izkoristke. Saj bo kdo drug pobrskal po tabelah in preračunal kg na °C*l.

Glede kalorične vrednosti drv so se tule precej razpisali <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=28&t=43018&start=510">viewtopic.php?f=28&t=43018&start=510</a><!-- l -->

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - dule80 - 17.1.2015

Lp
Zadeva je sledeča. Ali moram povišati temperaturo povratka če povečam oz. prestavim na višjo stopnjo na črpalki?
Kakšne črpalke imate na povratnih vodih?

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - jokovot - 17.1.2015

Jaz jo povišam za 3stopinje.
Toda s tem nisi nič naredil.
Preiskušeno.

@jokovot kako to misliš?

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - pia2001slo - 17.1.2015

@dule80

če imaš varovanje povratka urejeno z Laddomatom ali podobnim,potem ti temperaturo "dirigira" patrona in ti nastavitev na regulaciji ne pomaga nič

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - Žerjavar - 17.1.2015

Citat:Kaj pa vpliv vlage? Ima isto poleno s 40% vlage četrtino višjo vrednost kot tisto z 10%? Težje namreč je za četrtino.
Če kupuješ drva na kg, potem je cena taka = bolj vlažna so dražja.

Drva se običajno kupujejo na volumen (pm ali m3) in se s tem eliminira (ne plačuje) vlažnost = ista cena, ne glede na vlago.

Še bolj pravično bi bilo, da se kupuje na kg suhe mase (upoštevan % vlage), ter doda strošek dodatnega sušenja (čas deponiranja).

Re: Temperatura povratnega voda v klasično peč - jokovot - 17.1.2015

pia2001slo ti je odgovoril.
Jaz imam z WDC20 regulacijo.
Samo ročno lahko urejaš to.

Dvig povratka mi regulira sgc na katerem lahko prestavljam T povratka. Za višanje temperature sprašujem ker mi na najnižji stopnji črpalka ne odvaja dovolj toplote in se sliši kot da v kotlu vre če pa dam na višjo stopnjo pa imam ob isti T povratka manjšo T v peči. Ali se splača potem povišati T povratka ali ne in zakaj?