PodSvojoStreho.net
Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš (/showthread.php?tid=50032)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - firefly - 11.3.2013

No, v vsakem primeru, nekje bi morala bit vroča voda... Ali v zalogovniku, ali v peči, ali ena hiša vroča, druga mrzla... Da je pa vse mrzlo, peč pa na polno kuri pa ne gre...

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - jani65 - 11.3.2013

Kotel bi moral ogrevat samo zalogovnike.Zalogovniki bi morali biti v stari hiši zraven kotla,potem pa narejen razvod za vsako hišo posebaj pa bi zadeva sigorno delovala.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - postaj - 12.3.2013

Uf, po drugi skici je že 610m2 prostorov in 1000 L bojlerja za sanitarno toplo vodo (gostilna in apartmaji).
Mi s 40 kW ob mrazu ne uspemo segreti 280m2 in 120 L bojlerja...

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Gomi - 12.3.2013

Tole je pač primer, ko naše izkušnje s svojimi stanovanjskimi hišami odpovejo. Normativi, standardi, zahteve za take objekte so drugačni. Primer pri katerem se ne moreš zanesti na izkušnje prodajalca kotla ali forumaša na pss. Še instalater mora imeti izkušnje s takimi objekti. Jaz bi v tem primeru odšel k izkušenemu projektantu instalacij.
Me pa motijo informacije. Iz 500m2 prostora jih na koncu dobimo 610m2. Iz 3000l zalogovnikov se izkaže da jih je 2000l. Frekvenca vhodov izhodov je v gostinski dejavnosti malo drugačna kot pri eni navadni hiši. Tudi izgube objekta so drugačne.
Za kolikor toliko spodobno komotnost ogrevanja teh dveh objektov boš potreboval kotel nad 60 kW in volumen zalogovnikov nad 4000l. To sem napisal kot laik. Vsekakor pa ti priporočam, da povabiš na obisk projektanta instalacij ali izkušenega instalaterja, ki je podobne instalacije za take vrste objektov že delal.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - FranciZ - 12.3.2013

Točno tak Gomi .

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Homer - 12.3.2013

Mislim, da je uporabnik že naredil provizorično modifikacijo s katero mu menda deluje.
Torej je debata o premajhni moči peči odveč.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Gomi - 12.3.2013

No, vsekakor je lahko z zboljšanjem hidravlične sheme rešil največji problem, da se je prvotno ogreval samo en objekt. Saj v teh vremenskih razmerah, ko so temperature precej nad ničlo zadostuje tudi 40kw kotel in 2000l zalogovnikov. Saj mu bo v končnem stanju, ko bo imel izoliran tudi star objekt, mogoče zadostoval tudi obstoječ kotel. To vidim že pri sebi, kjer mi v teh razmerah zadostuje že vsakodnevna polovična do tričetrt naklada. Verjetno bo pa imel težave pri nizkih temperaturah pod ničlo z ohranjanjem temperature prostorov vsaj v obdobju dokler ne izolira starega objekta. Jaz bi vsekakor podvojil vsaj zalogovniške kapacitete.
Težave mislim v tem, da bo moral pri nizkih temperaturah kotel gnati dalj časa - torej večkrat nakladati. Kolikor toliko udobno komoditeto si jaz predstavljam največ dvakratno nakladanje kotla tudi pri temperaturah nižjih od -5°C. Vsaj jaz sem stremel k temu, oziroma sam sem stremel za tem, da zakurim ne glede na temperaturo samo enkrat na dan. Le v izjemnih primerih mogoče dvakrat. To je bil meni standard.
Me pa zanimajo modifikacije mesec2424. Pa verjetno tudi ostale forumaše.
Kaj si spremenil na instalaciji, da ti sedaj zadeva deluje. Ker konec koncev tale forum smatram kot en učbenik, kjer vsi na osnovi izkušenj, črpamo znanje.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - T0RN4D0 - 12.3.2013

Kako podvojevanje zalogovnika, če niti enega ne uspe segreti? Smile Najprej mora prit do tega, da se bo zalogovnik pregreval, potem lahko razmišlja v tej smeri da ima premajhne zalogovnike. Pri 40kw za 600 kvadratov in precej sanitarne, mislim da še ne tako kmalu.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Sebek - 12.3.2013

Sedaj se pa vidi zakaj mu noče ogrevati druge hiše, dokler nima v prvi hiši ogrevanje zaprto. Laddomat predvidevam da je 21 - 60 torej zadošča za kotle do 60kW. Laddomat dokler ne dobiva v povratnem vodu dovolj vroče vode jo primešuje direktno iz peči, in zaradi tega voda kroži v peči viške pa pošilja ven. Ker je v prvi hiši radiatorsko ogrevanje, črpalka je pa vsaj tako močna na prvi stopnji kot od laddomata na 3 stopnji, ta črpalka pobere vse toplo vodo dokler ne pride iz povratnega voda iz radiatorjev dovolj vroča voda. Potem laddomat tudi spusti več vroče vode naprej. Še vedno je pa prešvoh črpalka da bi lahko črpala vodo v 15m oddaljen zalogovnik.

Jaz bi naredil tako da bi tukaj dodal še en majhen zalogovnik (300 do 500l) pri peči, laddomat bi viške črpal v ta mali zalogovnik. Iz tega zalogovnika pa bi ena dodatna črpalka pošiljala vodo v zalogovnika v drugi hiši. Tako pa bi pomoje ta zadeva špilala.

Delala bi mogoče tudi tako, samo nebi smel pustiti, da se sistem, ko bi se enkrat segrel, ohladil pod 60 stopinj.

Če je pa peč dovolj močna je pa drugo vprašanje.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - jaka21 - 16.3.2013

Ta sistem ne deluje, ne more delovati in ne bo deloval. treba bo popraviti hidravliko v skladu z navodili laddomat enote in upoštevati nekaj dejstev:
1 razdalja ladomata do peči/ladomata do hranilnika ne sme biti več kot 40/60%.
2 obvezno vgraditi mali hranilnik ob peči ki deluje kot hidravlični ločevalnik in napaja eno hišo in ostale hranilnike
3 pri laddomatu je pač tako da krog od kotla k hranilniku ne dopušča priklopa sistema, zakaj? laddomat deluje za slojevitost, ta se doseže z počasnim pretokom zato 8l/min in nič več
4 med mali in veliki hranilnik se vgradi dve črpalki ena proti drugi, da dosežemo pravilno polnnjenje, praznjenje velikih hranilnikov.

lep pozdrav in obilo volje pri popravilu.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Merlin1 - 17.3.2013

Tale zadeva, če bo hotela kolikor toliko zadovoljivo delovat bo rabila vsak 90KW kotel z ustreznim zalogovnikom. Lahko tudi z 60KW in kurjačem!

Ostale rešitve so za gostilniško debato.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Hanzi - 17.3.2013

Citat:Nova hiša komplet izolirana, fasada 15cm,talno gretje,250 kvadratov,starejša prenovljena z novimi okni,manjka samo fasada,250 kvadratov,radijatorji

Če niti pri teh temperaturah nad 0 ne segreje obeh hiš (da kuri "24/7" in da pokuri pol m3 drv na dan) je za lase privlečeno, pa vzemi kakor hočeš. Predvidevam da bo še julija v mrzli hiši. Moja stara klasična 25kw peč gori 3-5 ure popoldne, pa v tem času temperira hišo(19>22-23), pogreje vodo za umivanje. edino nima zalogovnika. pa je hiša izolirana po JUSu iz 80.
Nekateri take hiše kot ima avtor novo, grejejo s TČ ki imajo manj kot 10kw v najhujšem mrazu.

Kako tam zmorejo z 1/4 moči ogrevati hišo.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - jani65 - 17.3.2013

Pri tej zadevi je zgleda marsikaj narobe .Mogoče pa gre za kakšen poskusni projekt :!: :?: Idea

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Merlin1 - 17.3.2013

Hanzi Napisal:Če niti pri teh temperaturah nad 0 ne segreje obeh hiš (da kuri "24/7" in da pokuri pol m3 drv na dan) je za lase privlečeno, pa vzemi kakor hočeš. Predvidevam da bo še julija v mrzli hiši. Moja stara klasična 25kw peč gori 3-5 ure popoldne, pa v tem času temperira hišo(19>22-23), pogreje vodo za umivanje. edino nima zalogovnika. pa je hiša izolirana po JUSu iz 80.
Nekateri take hiše kot ima avtor novo, grejejo s TČ ki imajo manj kot 10kw v najhujšem mrazu.

Kako tam zmorejo z 1/4 moči ogrevati hišo.

Ne primerjat z TČ! TČ ogreva 24 ur na dan. Kotel na polena bi naj z 1-2 kratnim nalaganjem :wink:

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Hanzi - 17.3.2013

naj bi..... se strinjam
samo če imaš ti hišo na 15 C, potem rabiš eno peč za zalogovnik, eno peč za estrihe in eno za temperaturo dvignit. in če je avtor samo eno peč zakuril na dan, potem pozabi da jo bo temperiral.

Še vedno ne vemo (vsaj ne spomnim se objave da bi napisal koliko drv požge na dan)

Kar nekaj ljudi segreva hiše z enim kurjenjem na dan ali dva in to z 20-30 kw pečjo. Sicer pa smo že napisali da kw nimajo toliko pomena, kot velikost bunkerja za drva. Seveda če kuriš 1x dan. če gori 24/7 pa so bistveni kw.

Prav tako ne vemo koliko tople vode porabi dnevno.
Pri teh T nad 0 nobena TČ ne laufa 24/7 vsaj ne pod polnim gasom. Kaj bo naredila pri -15 ko bodo izgube 2x večje.