![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - DELPHI - 14.7.2011 aleks Napisal:ta dejavnik (žena) je precejšen razlog da nimamo klime, :lol: Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - kremenckov ata - 14.7.2011 No, od marsikje, kjer je karkoli zmrzovalo na krasu so vozili in skladiščili led. Štanjel je vsem poznan. Drugače pa sam celodnevno luftam klet non stop, zvečer jo pa zaprem da se bi le ogrela, pa še zemljino pod estrihom ogrevam za ozimnico. Se pa kar noče pregreti, bi prav prišle višje temperature predvsem pa veter, ker sam prepih ne zamenja hladnega in težjega zraka v kleti. Drugač sem pa izklopil talno v kopalnici ker ima mansarda 23.8 stopinj in jo ni mogoče ohladiti z jutranjim zračenjem. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - aleks - 14.7.2011 kremenčkov ata, daj opiši prosim malo ta tvoj sistem ogrevanja zemljine. sem že iskal po forumu in ne najdem. za zračenje kleti si ne moreš pomagat s kakšnim ventilatorjem? Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 14.7.2011 kremenckov ata Napisal:bi prav prišle višje temperature Dejte modelu prepovedat postat! Hec :lol: Ahhhh...zdajle prišli domov, stopim v klet......ma milina, kar malce zahladi. Grem takoj termometer zabasat dol, ker imam občutek, da ni več kot 22 stopinj. Zgoraj mama zopet na polno kuhari..... :? ......enim se ne da dopovedati. A je vseeno nekako prijetno pri 26 stopinjah in 60% vlagi. Čojko, ja, lansko leto je bilo res zanimivo, zgoraj 31 stopinj, v kleti 24...... Ajd, letim v hladilnik po pir in nato v klet....... Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - patriot35 - 14.7.2011 csamo001: Kako pa je pozimi z ogrevanjem? Talno ogrevanje, 22 stopinj v hiši. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - taubi - 14.7.2011 Končnooooo ohladitev. Nevihte ena za drugo, veliko dežja, malenkost toče, zunaj pa 19°C. :mrgreen: Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 14.7.2011 ??? Kakšna ohladitev??? Tu je jasno in še vedno 30 stopinj...... :?: Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - taubi - 14.7.2011 berghaus Napisal:??? Štajerska
Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Samojed - 14.7.2011 Mah klinc gleda vse skup . Varčna ali ne varčna, privarčeval sem toliko, da jo ponoči mahnemo v toplejše kraje :mrgreen: Lepo se imejte, pa se beremo čez kakih 10 dni!
Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - kremenckov ata - 15.7.2011 Sem šel proti večeru v klet s termometroma, da ne bi na pamet karkoli pisal pa do 18 stopinj nista prilezla. Zvečer terasa, jasno nebo ob 21 h in zunaj 21.8. znotraj 22.9, in če pomisliš kakšne so razlike šele pozimi hock: Sicer pa je poletje na vrhuncu, dan se je skrajšal za slabo uro, tako da bo tudi kilovatov manj
Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - SREČA - 15.7.2011 Da še jaz povem na kratko naše stanje: Ljubljana, hiša iz leta 1927, obnovljena. Zidovi -polna opeka 30cm, fasada obzidana z 20cm siporeksa, zaključni sloj Terranova. Na fasadi divja trta. Okna troslojna, rolete. Hladno podstrešje. Orientacija večino oken JV, JZ. Zračenje naravno-odpiranje in zapiranje oken. Temperatura (čez dan) v priltičju cca22-23, v nadstropju cca23-25. Sem pa iz radovednosti namestila en termometer na fasado, ki je obdana s trto, drugega pa tja, kjer trte še ni. Termometer v trti je kazal 39st., tisti na soncu pa 54. Torej 15st. več! Pa naj še kdo reče, da je uporaba rastlin zanemarljiva pri zagotavljanju prijetne klime v in okoli stavb. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Čojko - 15.7.2011 Evo, bravo. Še ena prastara analogna pogruntavčina - na fasadi trta, bršljan ali kaj podobnega. Drugače pa okoli hiše čim manj betona asfalta, čimveč trave in po možnosti čimvečjih listnatih dreves - lipa, oreh, pri nas še murva,.... Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - aleks - 15.7.2011 en moj kolega ima vrstno hišo v ljubljani, nekaj po drugi vojni zgrajena. hiša ima dve fasadi, severno in južno. južna fasada je komplet obraščena z marelico in vinsko trto ... v tej hiši ni bilo nikoli, ampak res nikoli vroče. s tem, da je ta hiška/niz tako dobro izvedena, da imajo bivalne prostore še tudi v polkleti, nobene vlage, nikjer. to je zame tudi en primer bivalno ugodne gradnje. ni sicer ne vem kako varčna, je pa prijetna. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Čojko - 15.7.2011 aleks Napisal:ni sicer ne vem kako varčna, je pa prijetna.Evo, poanta vsega! Počutje v hiši in ohišnici! Pa tudi če nakaj več stane - luksuz itak stane. Pa ni nujno, da je luksuz najsodobnejša taka tehnika s katero boš imel čim nižje sprotne stroške. Lahko je ravno obratno. Stara kmečka hiša s krušno pečjo v kateri je poleti prijetno, pozimi pa veselo nalagaš v peč in ker je prevroče obenem še prekomerno zračiš. Drva pa so itak daleč najcenejša - imajo garantiran COP 4 -7 glede na ceno elektrike! 8) Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - aleks - 16.7.2011 sem nekaj časa nazaj bral eno razpravo v nemčiji - presenetljivo tam niso vsi pristaši ultra varčne gradnje. kar nekaj ljudi je pristašev biološko bolj ugodne masivne gradnje brez vesoljske izolacije, prezračevalnih naprav itd. malo me je presenetilo da vsi ne zagovarjajo pasivnih oz. nizkoenergetskih hiš. starih masivnih hiš ne rušijo kar tako, raje jih obnavljajo in pri obnovah poskušajo povdariti dobre lastnosti starejših načinov gradnje in nekoliko omiliti njihove pomanjkljivosti. tudi niso vsi pristaši "šparanja, pa naj stane kar hoče", nasprotno, imam občutek da tam manjšina ljudi investira v drage prezračevalne, hladilne in grelne naprave. veliko ljudi se drži najnižjih meja, ki jih njihovi predpisi še dovoljujejo - oziroma celo iščejo (pogosto tudi najdejo) zvijače, kako lahko še nekaj časa funkcionirajo "po starem". so seveda tudi entuzijasti novitet na tem področju, kar zaradi dobrih gmotnih zmožnosti v tej državi niti ni presenetljvo. ti pravzaprav nekoliko celo sofinancrajo razvoj, ker so pripravljeni preizkusiti tudi čiste novosti, ko recimo lani ledne hranilnike. kar se pa kmečke peči tiče - izgorevanje le-te je bolj čisto kot pri večini starih kotlov, saj je izgorevanje v taki peči v celoti adijabatno. mi jo imamo, tudi ni potrebno ne vem kako strašno nalagat če je samo za ogrevanje. druga pesem je peka kruha, kot je že omenil berghaus. za peko krače in podobnih dobrot zadošča že čisto blago kurjenje. |