PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 3.8.2017

DELPHI Napisal:Berghaus, kako pa trenutno funkcionira hlajenje v tvoji hiši?

Zaenkrat super. Mansardni prostori 24 stopinj in 50% vlaga, srednji štuk 23 stopinj in klet 19 stopinj. Žal je hiša še vedno "odprta", kar pomeni, da se hladen zrak vsede v klet. Posledica je, da ko stopiš v bajto (vhod je v klet) iz te vročine, te strese :-D

Vodo odlijemo 2x dnevno, vsakič 20 litrov, kar pomeni, da načrpamo 40 litrov/24 ur (!!!). Še eno od potrdil, da živimo drugače na izredno vlažni mikrolokaciji.To ponavadi poleti paše, ker imamo meglo tudi do 9 zjutraj ali pa še dlje. Vendar ne v teh zadnjih dnevih, ker je megla tako soparno nasičena, da te hoče dušiti. Takrat iz kondenzne cevi dobesedno ščije.

Kolikšna je temperatura ohlajenega zraka ko preide iz klime v razvodne cevi ne vem, imam pa termometre na dveh vpihih, v srednjem štuku vpihuje v prostore trenutno 12 stopinj, tukaj, v mansardi, v spalnici pa 16 stopinj, če ti to pomaga. Vpiha je zgolj toliko, da ga začutiš če se postaviš točno pod vpih, ali če k njemu stegneš roko.

Spi se v glavnem čudovito, glede na to, da moram imeti na sebi kovter, ker drugače ne morem spati (ne vem ali je to kaka bolezen ali kaj?), tudi če spim v savni. Ok, pol se bolj samo vrtim pod kovtrom.

Aja, še vedno nimamo polken, na žalost :-(

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Energetik81 - 3.8.2017

Ne spomnim se točno, a imaš ti navaden rekuperator ali entalpijski? Ker sicer ne vem, od kje bi prečrpal 40L/dan, razne če ves čas dovajaš svež vlažen zrak.
Pri nas načrpamo na dan cca. 10L vode, sicer vse zaprto le občasno prezračimo.
Notri se je sedaj sredi vročinskega vala temp. ustalila nekje na 23,8° pri 60% vlage. Med mansardo in pritličjem ni razlike, betonska mansarda je zakon. Betonski strop ima le kakšno desetinko več kot zrak, 24/7. Na podstrehi pa 25-45°...

Ves čas svežega, kakšnega pa?

Entalpijski. A z bolj slabim izkoristkom.

Kadar vklopim notranji bypass se količina kondenza prepolovi.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - JaBK - 3.8.2017

hvala berghaus. ni me toliko zanimalo zaradi pihanja, to vem kako je pri rekuperaciji, bolj me je zanimalo zaradi kondenza na ceveh. jaz bi po moje pri takih cifrah imela problem na vertikalah (kjer gredo cevi med štuki), ker niso nič izolirane. če že mrbit v estrihih ne bi bilo problema.

drgač pa 40L je res ful veliko. meni ven potegne enih 15L, res pa da imam prej 25 stopinj kot manj in v vseh 3 štukih enako. nikdar nimamo problema s "plastenjem" temperatur, pa imamo popolnoma odprto hišo. vse stopnice, pa med pritličjem in mansardo še galerijo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - DELPHI - 3.8.2017

Hvala Berghaus.
Če sfolgaš v tej vročini, potem je to-to.
Sem se spomnil nate in na JaBK, ko sem danes pri popravilu dveh klim, prvič opazil, da se je na ventilatorju nabrala debela plast plesni. Precej grdo je zgledalo in glede na to, da sta stari, tam 5-6 let, pa tega prej nisem nikoli opazil, sem prvič razumel česa se boji JaBK.
Ampak očitno imaš ti sistem dobro poštiman, cevi pa pravilno izolirane.

Cevi so res izdatno izolirane, imam tudi dober pogled na ventilator preko loputnega bypassa in je čist. Tudi filtri v rekuperatorju na kockah dobro opravljajo svoje delo, res pa je, da sem jih upgreadal s filtrno vato za akvarijske filtre.

Je pa nekaj drugega s plesnijo. Še največkrat pride do nje zaradi nepravilne uporabe klime, ne zaradi kakšnega manjšega manjka izolacije ali podobno. Folk se ne zaveda kako pomembno je, da klime ne ugašaš mokre. Ničkolikokrat sem že opozoril, da ko se klime ne potrebuje več, da se jo preklopi v fan opcijo in pusti, da se popolnoma posuši. Enako v avtu. Sam jo vedno izklopim dva tri kilometre pred ciljem, da se uspejo rebra fino presušiti.

Če pa do zaplesnitvije vseeno pride, čeprav uporabnik upošteva sušenje, potem pa nekaj dejansko je precej narobe v samem sistemu.

Me pa nekaj jezi, kompleten sistem imamo sedaj nad knaufom in čeprav sem knaufarja stalno opozarjal na revizijske lopute za razna popravila in menjave filtrov, mu je uspelo zadevo narediti tako, da se filtrov ne da vzeti ven, v napoto je eden izmed profilov. Čakam, da pride to popravit, ker mi že utripa alarm za čiščenje.

Kar se količine kondenza tiče, o tem smo že veliko pisali tu, tudi o sami mikrolokaciji, ki je zaradi topologije terena druga najbolj vlažna v Sloveniji, poleg ljubljanskega barja. Če se ne motim, imava z Biksijem enake pogoje. Našo količino kondenza smo merili na deci natančno, ravno zaradi številk, ki so se pojavljale in so res abnormalne. Sam nad njimi niti nisem bil presenečen, smo eden redkih krajev, ki nima nikoli suše, ne glede na vremenske razmere. O sami mikrolokaciji smo tudi že precej debatirali, pri lokalcih sem se celo pozanimal, zakaj ta pojav in tudi opisal razlog, ne bi še enkrat, razen če koga dejansko zanima, oziroma tistih člankov ni bral.

Sama mikrolokacija se širi od hiše cca kilometer zračne linije v smeri zahoda in cca 3 kilometre v smeri vzhoda. To pomeni, da ko se zjutraj peljete iz sončne, popolnoma jasne Litije proti Ljubljani, nekje v Ribčah padete v takšno meglo, da komaj vidite pred pred nosem, takoj v Dolskem pa v desetih metrih ponovno izstopite iz nje v popolnoma jasno in sončno vreme. Kot bi odrezal.

Še po kmečko povedano, tisto, kar po deveti zvečer niste pospravili v hišo, je v parih urah popolnoma premočeno. Tudi če ni pikice oblačka. Ni čisto vsako noč/dan isto, je pa velikokrat, večinoma. Stvar ni najbolj prijetna, splesni ti zunanjo visečo mrežo v dveh tednih, žal sprobano. Strehe so mahaste v enem letu, tudi severna stena fasade, travnik okoli hiše je posejan z močvirskim rastlinjem, čeprav močvirja ni videti, smo na bregu, ni stoječe vode. Je pa tudi dobra stran, ko je vse v tej državi požgano in skurjeno, tu lepo zeleni in cveti, koruza je bujno zelena......pred leti, ko je bila tista katastrofalna suša, sem isti dan poslikal sceno iz našega balkona in pa situacijo pri Beričevem, če se kdo spomni? Zračne linije ne vem če je 5 kilometrov? Pri Beričevem ste lahko videli samo ožgane rjave štible koruze, tu pa tri metrske nasade. Da o travi ne govorim, ker sem bil verjetno edini cepec, ki sem jo kosil, drugi so se pritoževali, da jim ostaja sama presušena zemlja. In seveda isti dan še fotka ob 6h zjutraj na poti v službo, ko se ni videla 30 metrov oddaljena vaška cerkev. Sredi najhujše suše.

Verjetno bo marsikdo sklepal, da smo se konkretno zajebali s to parcelo. Pozimi smo namreč brez sonca 4 polne mesece. Mogoče smo se celo res iz tega vidika. Smo se pa navadili. In razgled je čudovit. Tolažimo se s tem, da pozimi smo od doma itak od teme do teme, poleti pa je idealno, rad imam, da me zjutraj malce zafriška. Razen teh zadnjih par dni, tako soparno toplo tu od kar živimo še nismo imeli. Niti približno. Vlažno pa imamo vedno. Zjutraj vedno izgleda, kot bi ponoči deževalo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Fantocci - 4.8.2017

Te noči je povsod vlaga, zjutraj je kazalo 88%.

JaBK Napisal:.... nikdar nimamo problema s "plastenjem" temperatur, pa imamo popolnoma odprto hišo. vse stopnice, pa med pritličjem in mansardo še galerijo.

Na plastenje lahko vpliva tudi konfiguracija prezračevanja.
Če je spodaj več servisnih prostorov kot zgoraj kjer so ponavadi bolj sobe, se bo zrak zaradi rekuperacije prisilno premikal navzdol in s tem "nadjačal" običajno naravno dviganje tolega zraka.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - DELPHI - 4.8.2017

Zastopnik za Paul rekuperatorje je skeptičen do hlajenja preko sistema prezračevanja, najbrž zato, da ne bi ljudje imeli prevelikih pričakovanj.
Ampak pri Berghausu zadeva očitno špila.

Ohlajevanje s toplotno črpalko

To je ohlajevanje z neko napravo, ki dobavlja stalen hlad na aktiven način, po navadi preko klimatske naprave oziroma toplotne črpalke. Ta vir hladu dovedemo za rekuperatorjem, tako da namestimo prenosnik toplote (s katerim lahko pozimi zrak tudi grejemo) med rekuperatorjem in razvodom zraka v prostore. Ta način za razliko od prej opisanega vedno zagotavlja zadostno razvlaževanje zraka. Razvlaževanje, oziroma aktivno hlajenje zraka je nujno potrebno, ko imamo denimo stensko hlajenje, ki povečuje relativno vlažnost in ga brez aktivnega razvlaževanja ne smemo aktivirati.

Ta način pohlajevanja zraka bo poleti sicer znižal vlažnost dovedenega zraka, ne bo pa bistveno ohladil prostorov, saj je moč takega hlajenja omejena z volumnom pretoka zraka in je med 2-3 kW, oziroma pol manj, saj se polovica hladu izgubi v razvodnem sistemu. Pomembnejši učinek na hlajenje bi imel tak način le v pasivnih hišah, kjer so majhne moči ogrevanja in hlajenja dovolj velike za minimalne potrebe pasivne hiše. V takem primeru razvodne kanale toplotno izoliramo in preko njih grejemo in hladimo celoten objekt.

Če hočemo učinkovito ohladiti prostore, je boljša rešitev običajna split klimatska naprava, ki bo hitreje in z večjo močjo rešila problem konice, ki je pri ohlajevanju (za razliko od ogrevanja) najbolj aktualna.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 4.8.2017

Tole na koncu mi je pa ful čudno, oziroma si težko predstavljam, da z eno split klimo enakomerno podhlajaš kompletno bivalno količino hiše? Al se motim?

Nam je prioriteta, da je ves bivalni del enake temperature, trenutno imamo zgolj stopinjo razlike med štukoma, klet je svoj pojem, bo pa v prihodnosti zaprta med štukoma.

Kjer ima zgornji del članka prav je v delu o težavnosti konkretne ohladitve, kjer predvidevam da avtor karikira na pregreto hišo, ki bi jo uporabnik rad (z našim sistemom) v pol ure ohladil. Tudi o tem sem že dosti pisal, povem še enkrat, če ste prišli recimo z dopusta in je v hiši 30 stopinj, ni teorije, da boste čez eno uro že sedeli v finem ohlajenem. Pika. Mi smo jo prekurili, dvakrat, ko nam je uspelo spraviti notranjo temperaturo na 31 stopinj. Rabili smo 24 ur polne moči, da smo sezuli vlago in zbili temperaturo na 25 stopinj, pri zunanjih 35 stopinjah.

Brez problemov danes, ko pridem domov, pofotkam vse parametre, nastavitve, odčitke temperatur. Mimogrede, mi imamo 350 kubični model, sosedovi imajo 850 kubičnega, ident našemu. Za šalo poje tole vročino. Tako da mi ni jasno, o čem piše zgornji članek Sad

Mogoče aplicira točno na toplotno črpalko, ki sama od sebe ne daje zračnega vzgona in je pretok ohlajenega zraka še toliko manjši. Ne pozabiti, da je naš klimni del v bistvu split klima, kanalska klima. Če je tu mogoče nesporazum?

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - JaBK - 4.8.2017

pač hlajenje preko rekuperarorja s svojimi cevmi, preko katerih naj ne bi šlo več kot 30m3/h (govorimo o klasičnih za rekuperacijo, ne individuališ plehnatih ipd, ki zmorejo višje pretoke) in ki jih je na povprečno hišo 10 - torej 300m3/h pretoka. ti pretoki so premali. potem pa ali ne hladi dovolj, če so potrebe prevelike ali pa je treba T zraka v ceveh toliko spustiti, da cevi začnejo orenk švicati.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - sašo65 - 4.8.2017

tudi naša "bajturina" (1,40 v zemlji) KPM je pri teh zunanjih T "klet" vedno na 22° srednja etaža (igra vlogo faktor kuhanja(vkuhavanja)) med 23,5-24,5° "M" je pa problem: 27° danes zjutraj, tudi nočna zunaja T je bila 23°(če pade pod 20° je majka, ne glede na točko rosišča, delam prepih) klima delala do 01:30h vzdrževala je kr celotno mansardo na 25,5° sedaj počiva, nekje ob 14:00h se ji začne delovni čas...(nastavljena je na 26° ker v mansardi ni nobenega do večera, je ventilator na full

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - centrum - 4.8.2017

še za našo bajturino..
Vkopana klet 20 stopinj...ufffff..idila Smile
P = 24
M=24,5
Rekuperator podnevi na off..
Klime nismo še prižgali čeprav imamo kanalsko kot Berg...
Vlaga na 48%
Luftam ujuraj za 1 uro..te dni še to ne...prevroče.
Bajta je cel ljubi dan na soncu. Lokacija LJ.
Moram pa reči, da so žaluzije zakon!..res ..to full odtehta.
jih je zajeb...čistit ...te pa rešijo poleti Smile
Kuhamo le med vikendi ..to je tudi podatek ki znižuje temperaturo.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 4.8.2017

Drži, polno je teh drobnarij, ki znajo pomagati pri vzdrževanju primerne temperature, se jih mora pa uporabnik navaditi. Ali pa goni klimo, tako kot mi :-D

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Tone - 4.8.2017

Ah daj no centrum, očitno imate vlagožera v huši. Zračna vlaga zunaj je odločno previsoka, da bi ti lahko imal 48% brez vsakih virov v hiši, kaj šele z viri. In zakaj imaš kanalsko klimo, ko bo vlage 20g/m^3

PS: 24°C 48%RV je 10,5g/m^3 vlage, zunaj je je pa cca 12 do 14.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - ginekolog - 4.8.2017

Jaz imam od junija talno hlajenje (22 c voda, tla niso prehladna za boso nogo) in nočno zračenje z bypassom (Paul novus, polna moč, torej 300m3/h). Čez dan je zračenje na 50% moči. Zadeva dela super, čeprav imam 1/3 oken brez senčil. Podnevi 27c, ponoči ~25 ,vlaga 50%.