![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jprednik - 15.1.2024 Polnjenje EV bi morali reševati po mojem mnenju drugače kot sedaj in sicer na način da bi na vseh parkiriščih bile počasne AC polnilnice,.. če lahko EV polniš praktično povsod kjer je parkiran le z 2kW bi to bilo popolnoma dovolj. Problem pa je da tega ni in potem ljudje iščejo hitrejše polnjenje. V primeru da se avto povsod ves čas polni pa te potrebe nebi bilo,.. pustimo avto ceste in dolge poti,... kar se pa tudi da reševati. Jaz svojega večina časa polnim z 1.8kW zato tudi kljub TČ večino časa ponoči ne presegam 4kW kar se mi zdi mala moč za gospodinjstvo ki se ogreva na TČ in vozi EV. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 15.1.2024 Najboljša rešitev je prenehanje vsiljevanja polizdelkov, kot so baterijski avtomobili, in nasploh "zelenih" tehnologij, ki to niso in ne koristijo niti naravi, še manj pa potrošnikom in gospodarstvu! RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 15.1.2024 Citat:Najboljša rešitev je prenehanje vsiljevanja polizdelkov, kot so baterijski avtomobili, in nasploh "zelenih" tehnologij, ki to niso in ne koristijo niti naravi, še manj pa potrošnikom in gospodarstvu!Kaj je koristno naravi? Kdo je tisti, kateri to arbitrarno ve in bi se morali vsi ravnati po njegovih arbitrarnih odločitvah? Ali bolj škodim naravi, če skurim poleno v gašperčku ali pač spomladanski požar skuri ista drva v gozdu? Pa pustimo to, podnebne spremembe so pač še en blef, kot je bilo pričetek ledene dobe v osemdestih, pol kisel dež v devetdesetih, pa ozonska luknja ob prelomu tisočletja pol podnebne spremembe v prvem desetleju in CO2 danes. Le kaj bodo našli jutri, da nas bodo strašili, nam kradli denar iz denarnic in bodo eni lepo živeli od tega? Kot formula 1 ni za off road vožnjo in kot se tudi kak terenc slabše znajde na avto cesti tako je tudi EV primeren za nekatere situacije, ne pa za vse. Vozi se s svojim avtom, če ti ustreza in pusti drugim, da se s svojim, četudi je EV. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 15.1.2024 jprednik, vsekakor je za polnjenje EV potrebno izkoristiti vse, parkirišča in SE nad njimi. Si pa napisal, 4 kW pri tebi ponoči se ti ne zdi veliko. To pomeni za 0,5 milijona gospodinjstev kar 2 GW. Toliko pa danes niti ne zmorejo vse SLO kapacitete proizvodnje (pol JEK, TEŠ, hidro). Tako, da ima tisto, kar piše trance0, veliko soli. Če dodam še svojo. Če bodo gnali te EV naprej, boš moral imeti 2 EV, od tega bo eden na polnjenju na namenski SE doma (če imaš prostor), kar off-grid, če omrežja ne bodo znali zrihtat. In se boš z drugim EV vozil, kadar bo sončno prejšnji dan, sicer pa delo od doma ali dopust zaradi pomanjkanja energije ![]() https://www.eles.si/prevzem-in-proizvodnja RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Zaspanc - 16.1.2024 V kontekst s temi 4kW ponoči bi bilo smiselno napisat podatek, koliko gospodinjskih priključkov je blokovskih stanovanj in koliko individualnih/dvojčkov hiš. Ker v bloku je res težko 4kW kurit konstantno vsako noč v vsakem stanovanju. V hiši pa niti ne... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jprednik - 16.1.2024 Polnim enkrat na teden, max dva krat! 4kW sem mislil v smislu omrežja,.. kak kabel more bit do hiš in trafo postaja,... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 16.1.2024 Zaspanc, "v bloku je res težko 4kW kurit konstantno vsako noč v vsakem stanovanju" To se strinjam za današnji čas. A tudi tisti v bloku bodo kmalu hoteli imeti EV, ki bi jih polnili pred blokom ali v garaži pod blokom. Takrat bo vsaj 2 kW ponoči na stanovanje čisto normalno. Moja povprečna moč v hiši, preden sem zajahal tale SE + TČ, je bila pod 0,4 kW. Sedaj je pa cca 3x toliko (še ne vem, ker še ni eno leto od vklopa TČ). Potrebno je graditi vse vzporedno, kapacitete proizvodnje EE, omrežje, ne pa forsirati s subvencijami polizdelke, kot pravi trance0. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 16.1.2024 Če analiziramo tele grafe, oziroma strukturo proizvodnje elektrike glede na uporabljen vir energije po dnevih, www.eles.si/prevzem-in-proizvodnja lahko ugotavljamo, da se je na sončni dan (npr. 13.1.2024) med 9h in 16h zaradi delujočih SE, lahko znižala proizvodnja elektrike iz hidro in termo virov za do cca 10%. Še bolj se bo, ko bo več SE, kar bo samo dobro za vse. Prav tako iz grafov lahko vidimo, da je ponoči skupna pridelava in prevzem elektrike manjši. Zato lepo prosim, pustite lastnike SE enkrat že na miru, ker samo pomagajo elektro gospodarstvu s proizvodnjo elektrike. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 16.1.2024 Migaj, tudi sam sem si tale vpliv SE že ogledoval, le da nisem mogel dobro oceniti, koliko res prinesejo. Zadaj je še ELES-ova računica s preprodajo energije in furajo termo in hidro tako, da imajo čim večji dobiček v trgovanju. SE pa se tam lahko vidi le kot "zmanjšanje porabe". Ne vidiš, kdaj in v katero smer deluje ČHE Avče. Ja, če bi vse izdali, ... Se pa globoko strinjam z ... pustite lastnike SE enkrat že na miru, ker samo pomagajo elektro gospodarstvu s proizvodnjo elektrike ... Ko sem načrtoval SE + TČ sem se najprej vprašal, od kod se bo pozimi vzela elektrika. In tudi našel odgovor (sem že pisal). RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 16.1.2024 Citat:Polnim enkrat na teden, max dva krat!Mogoče se ti zdi 4 kW velika moč a če ima trafo npr. 99% izkoristek pol ti 1 MW trafo le če je priključen na napetost kuri vsaj 10 kW energije. Za kable se pa ne rabiš bat. Vsak ima v trafu svojo varovalko in če bi se uresničil tvoj scenarij, da bi vsi želeli kuriti tako moč bi pač varovalke pregorele, kabli bi ostali celi in bi vsi kurili nič moči. Torej- odjemalci lahko delamo kaj hočemo, trafo postaj, daljnovodov in kablov ne bomo poškodovali. Od naših dejanj bo odvisno zgolj, ali bomo imeli elektriko ali ne. Elektro mafiji se pa z novimi bloki za to gladko j...e, saj so večino omrežnine prevalili na moč in skoraj nič na prenos. Če imamo elektrko ali ne jim plačamo skoraj enako. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 16.1.2024 caps, primerjaj proizvodnjo elektrike po virih v nesončnih dnevih, npr dne 6.1.2024, ter jo primerjaj na sončen dan npr. 13.1.2024, pa bo bolj jasno, da SE pomagajo proizvajat elektriko in tudi približno kolikšen delež proizvajajo (pretežno) SE po urah na sončen dan. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 16.1.2024 Malo sem pozabil, pomagajte mi prosim. Kje je objavljen cenik za presežno moč? Cenik prekoračitev dogovorjenih obračunskih moči po časovnih blokih. Kolikšna je/bo že kazen za 15-minutno 1kW prekoračitev v ČB1 ? link??? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 16.1.2024 Dve leti jecena bloka *0,95. Naslednji dve leti je cena bloka* 1,05 in nato cena bloka*1,2. Torej, prvi blok je tam 3€, zato bo vsaka prekoračitev 2,85€- 3,15€- 3,6€. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 16.1.2024 A ni cena za kW za 1.časovni blok 3,61324€, se motim? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 17.1.2024 Migaj, faktorji so, kot jaz vidim v Prilogi 2 (glej spodaj prvi dokument) malo drugačni po letih: 0,90 1,05 1,2 Vsaka 15-minutna prekoračitev šteje. Vendar ne kar golo seštevanje prekoračitev. Glej člen 15 in 16, kjer je formula s korenom in vsoto kvadratov razlik vsake prekoračitve. Nisem pa videl tarife za to, ker je tarifa podana v eur/kW/mesec, v formuli pa je tarifa eur/kW. Ta del mi ni jasen. http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=AKT_1266 https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2023-01-3431/akt-o-dolocitvi-tarifnih-postavk-za-omreznine-elektrooperaterjev Migaj, če podam s primerom: Npr v enem mesecu si imel v bloku 1 tri prekoračitve preko dogovorjene moči: Prekoračitev 1 = 0,5kW, Prekoračitev 2 = 1kW, Prekoračitev 3 = 2kW Izračun efektivne prekoračitve v mesecu = SQRT( 0,25 + 1 + 4) = SQRT(5,25) = 2.29 kW. To moč potem pomnožiš s faktorjem 0,9 (velja v letih 2024, 2025) in potem še s tarifo prekoračitve, ki utegne biti tistih 3,61324 EUR za prvi blok. In še DDV zraven. Potem pa tako dalje za vse bloke. OBUPNO, če bi sedel zraven pečice in to sproti računal, ko se grelec vklopi na presežek moči, bi mi za izračunavanje zmanjkalo časa - pečica bi bila hitrejša
|