PodSvojoStreho.net
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611)

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Homer - 12.7.2016

Ja, približno tako

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 12.7.2016

Odkrito povedano, dry nisem nikoli uporabil :-)

Drugače pa imaš tu malce bolj pojasnjeno:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.aircon-servicing.com.sg/articles/what-is-the-dry-function-mode-in-aircon.html">http://www.aircon-servicing.com.sg/arti ... ircon.html</a><!-- m -->

Dry mode is often compared and confused with the cool mode. To some extent they do not feel different. Nonetheless, they are very different in terms of function and the result- even the remote control will tell you.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gt001 - 12.7.2016

ok, vse jasno. hvala

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Gasper123 - 12.7.2016

Kako je tehnično mogoče, da ti dry funkcija ne piha hladno, če je pa zunanja enota klime (kjer piha toplo) zunaj, po mojih izkušnjah so še vse split klime v dry funkciji pihale hladno.
Morda še celo bolj hladno piha v dry funkciji, da se nabere še več kondenza?

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Energetik81 - 12.7.2016

Če se ne motim, pri Dry ventilator piha počasneje in to je vsa razlika. Jasno da tudi pri Dry klima hladi, sicer ne bi mogla kondenzirati vlage.

Drži, vendar gre v cool modu močno preko dev točke, pri dry pa ravno prav. Dry resda daje hladen filing, vendar ne ohlajuje tako močno, kot cool mode.

Edit:

DRY mode is a variation of COOL mode where the compressor will cycle on and off (or low speed if inverter model) for a few minutes each depending on the temperature of the room. By this cycling, the moisture will be removed from the room hence the humidity of the room will drop. This is basically a dehumidifying function.

Dry Mode

What is it? In Dry Mode, the fan and the sealed system of the AC run, but the AC does not blow out cold air. As the air passes through the AC, the humidity (water vapours in the air) condenses on the evaporator so that the air comes out drier. Thus it is a function that reduces the humidity in the room, making it more comfortable when humidity outside the room is high. However, it should be clearly understood that the AC in Dry Mode is not intended to replace a dehumidifier or act as a dehumidifier. The capacity to dehumidify of an AC is much lower than that of a dehumidifier.
When to use it? Use the Dry Mode during spring and rainy seasons when the temperature is not hot enough to run the Cool Mode, but the humidity is a little high.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Energetik81 - 12.7.2016

Aja, da drži evaporator ravno pod točko rosišča? Ampak to imajo verjetno samo boljše klime?
Pri poceni ON-OFF klimi brez EEV po mojem to ni možno in vse kar naredi je, da je vent na 1. stopnji. Vsaj tak občutek sem dobil pri moji čipšit prenosni klimi, v dry mode ima praktično enako porabo kot pri hlajenju, kompresor tudi dela kot prej brez razlike.

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - sašo65 - 12.7.2016

Gasper123 Napisal:Kako je tehnično mogoče, da ti dry funkcija ne piha hladno, če je pa zunanja enota klime (kjer piha toplo) zunaj, po mojih izkušnjah so še vse split klime v dry funkciji pihale hladno.
Morda še celo bolj hladno piha v dry funkciji, da se nabere še več kondenza?
jaz recimo zadnje desetletje uporabljam vecinoma "dry" zdi se mi, da resnicno piha za nijanso bolj blago, mogoce pa je le obcutek, ker ventilator dela samo na minimumu...meni se zdi uporabno...
Berghaus Napisal:Drži, vendar gre v cool modu močno preko dev točke, pri dry pa ravno prav. Dry resda daje hladen filing, vendar ne ohlajuje tako močno, kot cool mode.
taksen obcutek se tudi jaz dobil, pa mam klimo staro 21 let....pa na porabi el. (merjeno preko wolcrafta)je tud par vatov manj kot na cool, kar ni omembe vredno
...uglavnem, nedelja, ponedeljek, danes.... laufamo na polno

Tudi jaz sem jo včeraj zalaufal na polno, pridelal v 13 urah skoraj 30 litrov vode, pa vseeno slabo spal, meni še vedno prevroče, žena pokrita z debelim kovtrom :?

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - gt001 - 12.7.2016

pri nas pa ravno obratno - jaz pizdim, da je prehladno, vendar sem v manjsini.
me pa ima, da bi iz firbca snel odtok kondenza, da vidim, koliko vode pridelamo v "normalnem" dnevu.

Sam ne bi nikoli verjel, če ne bi kondenz zbiral v sodček......

Evo, šel za foro odmerit, od 5:30 pa do 15:00 nacurljano ama genau 15 litrov. V mansardi in srednjem štuku je 24 stopinj in 53% vlažnost, v kleti pa 20 stopinj, sistem na 60%, cool mode, izmenjava zunanji zrak/notranji bypass 50:50.

Pozna se, da je bil zrak v hiši že delno izsušen, ko sem včeraj zalaufal sistem pri 78% vlagi, je nabralo isto količino kondenza cca 30% hitreje. V 12 urah prelije 25 litrški sodček/vedro.

Če prestavim na 100% notranji bypass, v že izsušeni hiši, pridela cca 5-10 litrov kondenza v 12 urah, torej vlage sekundarnega vnosa (kuhanje, pranje, sušenje, predihavanje, dva odprta akvarija......). To so vikend dnevi, med tednom pade ta količina pod 5 litrov, ob konstantnem klimatiziranju.

Edit:

Še nekaj, odkar sem se zredil, mi je stalno vroče, celo v kleti na 20 stopinjah, kjer me je ponavadi treslo....

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - alanford - 12.7.2016

Berghaus Napisal:Še nekaj, odkar sem se zredil, mi je stalno vroče, celo v kleti na 20 stopinjah, kjer me je ponavadi treslo....
Sem mislil, da imam s tem težave samo jaz [emoji4]

Poslano z mojega SM-G930F z uporabo Tapatalk

Žal, odkar sem nehal kaditi, grem samo še v širino :-(

Re: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - alanford - 12.7.2016

Letos sem začel kupovati gate št.5 (prej 4). [emoji20]

Poslano z mojega SM-G930F z uporabo Tapatalk