PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 14.1.2024

Ne netarji so zavedeni in ne vedo kaj delajo bodo pa v naslednjih letih spoznali svojo zmoto.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Zaspanc - 14.1.2024

V naslednjih letih bo večina net sončnic že odplačana.
Vse kar je nov paragraf netarjem malce otežil je kurjenje viškov konec leta.
Ampak ja, "tudi če moje krave vse pocrkajo, glavno da crknejo sosedu", kajne...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 14.1.2024

Kako smo netarji zavedeni, če plačujemo za praktično neomejene količine elektrike, 8 evrov? Ok, znotraj normale in pridelanega.
To boš moral pa malo razložiti.

Plus, ponovno plačujemo kazen zaradi premalo OVE virov. Zdaj jih bo še manj. Me zanima, kaj bodo dali v poročilo ali koliko več kazni bomo plačali.

Aja, moje sožalje, Tonček, ker so ti zavrnili netiranje. V tolažbo lahko zdaj vsaj udrihaš po tistih, ki jim ga niso.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jprednik - 14.1.2024

Tone,.. spuči si jezik... ker si odprto nesramen,.. nesramen do nas nekaterih, ki vlagamo v sončne elektrarne in rabo obnovljivih virov,...
S tem pomagamo tudi k temu k čemor smo zavezani kot država,... Moj vložek denarja prihranja državi več iz naslova kazni, kot bi jaz kadar koli plačal omrežnino kapiš? Lahko pa obrnemo posel,.. odmontiram SE,... vrnite denar zanjo in za to kolikor boste posledično več plačevali kazni,.. e jaz bom pa potem ta denar dal za uno omrežnino ki te tolko peče da spat ne moreš. Sram te bodi, da ker si dobil zavrnjeno soglasje, za kar ti ni kriv nihče od nas, niti nisi sam,.. (morda pa tudi če si tako nesramen pri oddaji vloge bi ti jo jaz tudi ne odobril kljub razpoložljivim kapacitetam Big Grin Big Grin Big Grin) sedaj tako govoriš o ljudeh ki pa smo šli v investicijo. Me pa veseli da prepoznavaš da je bila investicija dobra stvar,... ker jo očitno ZELO zavidaš,.. za kar te ponovno SRAM BODI! Big Grin

jprednik, in ostali smrtniki ki živijo v dobri veri da pomagajo naši materi zemlji.
Pol leta še kar živite v veselju, pozimi pa še bolj, in vaše prepričanje da vam zavidam
vaše sončnice niti slučajno, ko vas bodo do konca prepričali v šparanje pa se lahko čujemo. Imam malo gospodinjstvo, kurim TČ, vodo ogrevam v bojleru , kuham na indukciji in časovne bloke imam na 3,8 določene , ker na manj ne gre, pa nimam nuklearke imam pač svoj nesramni način življenja kot praviš, je pa res da je moja bajta nonstop svetla kar pa za tvojo ne moreš trdit pa brez zamere če sem bil po vašem prepričanju nesramen že dajem milo v usta da spučem jezik. Tongue

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sašo65 - 14.1.2024

pa teh SE na netiranju baje ni niti za 4%.....in sedaj neki Tona bluzi, da so(smo) krivi za razpad elektrosistema...
Če mi bo "pernati" hotel omrežnino računat na prejeto, mi bo bogme moral plačat viške, pa se bo zadeva donekle izravnala, sicer bojo pa itak tožbe padale...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - trance0 - 14.1.2024

Debilno evropsko energetsko in zunanjo politiko s kaznimi, namenjenimi siromašenju lastnega prebivalstva in gospodarstva pod pretvezo zaščite okolja in podnebja, lahko zavidajo le umsko zaostali osebki.

sašo65, ne niste oziroma niso krivi netari za razpad elektrosistema,saj vam bodo pomagali navadni odjemalci EE, tak kot je fery napisal sedaj 8 evrov za neznane količineJulija2024 bo koliko?Julija 2026 pa koliko? V slučaju boljših pogojev v bodočnosti pa tudi ne boste tak krepostni kot sedaj in rekli jaz ostanem na stari pogodbi, ste preveliki slovenceljni. Zaklučujem to debato da nebo kerega srce izdalo.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 15.1.2024

Kolikor bo zame, bo tudi za tiste brez. Ampak tisti brez bodo poleg obračunske moči plačali še omrežnino za prejeto energijo po kilovatnih uri, zraven pa še elektriko. Ki je trenutno, vsaj tako nas učijo, mnogo prepoceni.
Tako da ti kar navijaj za čim višje cene obračunske, baje jo plačamo samo metraši.

Sicer pa, pred par leti ni noben vedel za SE na privat strehi, danes jih je kar nekaj, še več bi jo pa želelo imeti. 
Kaj bo čez par let, nihče ne ve. Mogoče bo baterija v vsaki kleti, ali pa mini jedrski reaktor, bomo videli. Če bomo še živi. 

Cilj vsakega s SE je, da se mu vplačan denar povrne. Meni se je že, leto in pol po vgradnji. Vse kar trenutno dela, je plus. In tega ni malo.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jprednik - 15.1.2024

Jaz bi po trenutnih cenah Velenjski komunali moral za letošnjo ogrevalno sezono plačati nekaj čez 4000€ za ogrevanje,... od tega cca 800€ za priključek ostalo za energijo. SE +TČ bosta ob teh cenah notri prekleto hitro,... cca 4 leta ali manj,...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 15.1.2024

jprednik, sem šel pogledat. Divje cene so za daljinsko ogrevanje. Pri vas v Velenju 89 eur/MWh. Tu v Ljubljani pa 105 eur/MWh. Še dobro, da pri vas lahko greš dol z daljinskega in greš na TČ. Tu v LJ ne moreš it na TČ, če imaš objekt priključen na daljinsko, te ne odklopijo. To pa so naredili svinjarijo ljudem. TČ ima sezonski koeficient preko 2 in je tole daljinsko ogrevanje v primeri z elektriko in TČ pravo odiranje. Kdor je uspel namontirati  SE + TČ, kot ti, je super.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - jprednik - 15.1.2024

@Caps,... ne vem kakšna je pri vas cena priklopa,.. pri nas je 80€ in več na mesec,.. odvisno od priključne moči ki jo računajo kar po priključenih radiatorjih,.. tako da jaz sem imel 30kW priključne moči,.. vem za mnoge s še višjo ...
Tudi v Velenju je bil odgovor da se ne morem odklopiti,....in dejansko nisem,.. sanitarno vodo imam še vedno na njihod toplovod.
Če te ne odklopijo lahko verjetno zapreš ventile in imaš porabo 0=? sam pa se ogrevaš preko drugega energenta? Ko me niso hoteli odklopiti sem jim povedal da bom priključil eno rebro radiatorja pa naj potem obračunajo priključno moč na tisto rebro,... no so potem le dali ogrevalni del na nulo, češ da je dovolj da se ustvarja poraba na sanitarni vodi,...

jprednik, nisem na daljinskem (imam plin, sedaj le za kuho; prej tudi ogrevanje in SV) in bi moral vprašati znanca, koliko je znesek za priklop. On ne more dol z daljinskega, lahko bi imel porabo 0 in si namontiral TČ, a ne more dobiti subvencije.

Je pa 80eur/mesec za priklop (fiksni stroški) spet odiranje. Vem, da ogrevanje 100 m2 stanovanja (ok izolacija) s plinsko pečjo stane letno sedaj cca 900 eur!

Sam sem šel v SE + TČ zato, da zbijem stroške plinskega ogrevanja in SV. Tu leži vsa ekonomika SE. S tem se mi bo, kot računam, potrojila poraba elektrike, plin pa je padel proti ničli (le kuha). Neporabljeni plin je v skladiščih pod zemljo in vsem zmanjšuje ceno plina Smile

Če v hudem mrazu zalaufajo plinsko elektrarno s kogeneracijo v Lj v Mostah, bo pa le del tega "mojega" prihranjenega plina šel za mojo elektriko za TČ - zrak pa bo boljši, kot če jaz kurim plin za ogrevanje (sem že pisal prej).

Je kaj narobe s temi SE + TČ razen, da niso pravočasno pojačali NN omrežja?

... zdaj bodo pa z novim tarifnim sistemom "reševali" probleme. Če bi del subvencij za TČ in EV sproti dajali za NN omrežje in ga tudi jačali, bi lahko vse gladko teklo - brez cirkusa z novim tarifnim sistemom.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 15.1.2024

> On ne more dol z daljinskega, lahko bi imel porabo 0 in si namontiral TČ, a ne more dobiti subvencije.

Ne gre samo za subvencijo. MOL ima Odlok o prioritetni rabi energentov za ogrevanje. Daljinsko ima prednost pred plinom, ki ima prednost pred TČ zrak-x. Ne dobiš soglasja, če ne projektiraš v skladu s tem.

> Če bi del subvencij za TČ in EV sproti dajali za NN omrežje in ga tudi jačali, bi lahko vse gladko teklo - brez cirkusa z novim tarifnim sistemom.

Ne, ne bi. Ne moreš toliko ojačat omrežja, da milijon EVjev ne bi naredil špice, če nimaš finančne spodbude, da se EVjev ne polni ob času koničnih obremenitev.

Ruske, "Ne dobiš soglasja..." kakšno soglasje rabi, da priključi TČ, tega ne vem? Seveda mora plačevat fiksni del daljinskega.

Za milijon EV je potrebno npr. 20 GWh energije v 24 urah, če vsak dnevno vozi eno uro. Polni se lahko le takrat, ko ne vozi - to bo večinoma kar ponoči. Tu bi bolj, kot finančna spodbuda (določena eno leto nazaj), prišlo v poštev kontrolirano polnjenje v stilu "napolni baterijo z xx kWh v času od 23h - 6h (takrat spim) kadarkoli je mogoče".

Hm, od kod pa bo prišla energija 20 GWh, ki je potrebna dnevno za 1 mio avtomobilov?