![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 10.1.2024 Sam123, takole sem dešifriral tvojo konico za blok 2, kjer imaš 3,8 kW. Za najvišjo konico 12,1 kW so ugotovili, da je neregularna in zanjo vzeli vrednost 0 kW. Potem so izračunali povprečje konic 0 kW 5,412 kW in 4,456 kW in dobili povprečje 3,289 kW. Ker je to manj, kot imaš v bloku 1 (3,8kW) so bloku 2 po avtomatizmu pripisali vrednost 3,8 kW. Tako te niso oškodovali z ničemer. Očitno jim izbira treh konic ne deluje dobro. A ker je tako, so se vendar odločili tako, da ne gre v tvojo škodo. Enkrat bodo to pač izboljšali, takrat bo zate pač manj ugodno. Sem pa videl iz slike 2, da manjkajo podatki tudi drugje, pa ni generirana falš konica. Kako jim to uspe, ni jasno. Očitno pa je polno napak iz katerih se izvijejo tako, da ne gre strankam v škodo. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 10.1.2024 Citat:Sem pa videl iz slike 2, da manjkajo podatki tudi drugje, pa ni generirana falš konica. Kako jim to uspe, ni jasno. Očitno pa je polno napak iz katerih se izvijejo tako, da ne gre strankam v škodo.Tu bi te popravil- pravilneje bi bilo: "....da gre strankam malce manj v škodo." Ker novi obračun omrežnin ni nič drugega kot rop pri belem dnevu. Če bi res želeli razbremeniti omrežje ne bi plačevale danes za tisto, kar se je dogajalo pred dvema letoma ampak bi plačeva sproti, za tisto kar povročamo. PS stvar je podobna kot da bi enkrat v letu trikrat prekoračil hitrost na cesti za nekaj km, pol bi ti pa naslednje leto kar vsak mesec pošiljali položnico za prekoračitev hitrosti, čeprav si vmes prodal avto in se voziš izključno z javnim transportom. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 10.1.2024 ... Sam123, naknadno sem opazil tole: - enkrat si napisal "Meni so določili 3,8; 3,8; 5,4; 5,4; 5,4. (od 1 do 5 bloka)." - če pogledam konice za blok 1 na prvi sliki, potem je tam povprečje 2,933 kW. Ti pa trdiš, da so ti šteli 3,8 kW. Vidiš, tukaj pa nekaj ne štima. oneh, s tvojim popravkom se pa v celoti strinjam ![]() ... Sam123, ko poračunam še konice iz slike 1 za vse bloke, dobim take kW: 2.9 3.3 5.4 5.4 5.4 Očitno so ti določili napačne dogovorjene moči po blokih (vsaj glede na sliko 1), te oškodovali in bi morali pojasniti zadevo. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 11.1.2024 Caps bravo za analizo napake, oneh se strinjam -ocena ODLIČNO !!! Elektro, sedi ENA za analizo, definicijo/blueprint, matematiko/logiko, dispozicijo programerjem, izvedbo/programiranje, testiranje/QM, prehod na produkcijo -vse ocena NEGATIVNO. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Sam123 - 11.1.2024 '... Sam123, ko poračunam še konice iz slike 1 za vse bloke, dobim take kW: 2.9 3.3 5.4 5.4 5.4 Očitno so ti določili napačne dogovorjene moči po blokih (vsaj glede na sliko 1), te oškodovali in bi morali pojasniti zadevo.' Saj 3.8 je kar realno glede na moja porabo (ko gledam v moj elektro), ker sem letos prišel že parkrat malo čez 3 kW, ampak glede na to če se prav spomnem, da prvi dve leti samo opozarjajo in ne zaračunavajo, se bom verjetno malo pobunil pred 1.7... ker recimo da bom vseeno plačeval več zaradi tega. lp RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 11.1.2024 Sam123, če se boš pobunil, vedi, da v drugi polovici leta blok 1 in dogovorjena moč sploh ni relevantna. Potem še, da imaš v bloku 2 neregularno konico 12,1 kW, ki jo ne smejo upoštevati (in je niso) v povpreču treh. A ker sta drugi dve konici visoki (5,412 kW in 4,456 kW), so lahko toliko pregnani, da ti bodo namesto 12,1 kW našli neko naslednjo regularno konico, ki ne bo dosti nižja od 4,456 kW in ti s tem nabili dogovorjeno moč v bloku 2 na npr 4,7 kW in bo slabše zate. Torej vsekakor previdno, ko se buniš, moraš vedeti kaj delaš. Se pa samo čudim, kako so ta MojElektro s toliko napakami spustili v javnost. Kot da nimajo nikogar, ki bi skrbel za kvaliteto izdelka. Še tistih 15-minutnih konic ne obvladajo, kadar jim manjkajo podatki! Ja, če ne spreminjaš dogovorjene moči, potem se ti prekoračitve ne upoštevajo kot penali, ampak te le opozarjajo na prekoračitve menda vse do srede leta 2027 (ne grem sedaj preverjat). ... sem preveril glede penalov. Dve leti od uvedbe je opozarjanje (če ne menjaš dogovorjenih moči), torej do srede leta 2026. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Sam123 - 11.1.2024 Ja bom definitivno še preračunal, a se mi splača bunit. Če se bom, se bom pred zimsko sezono za blok 1, če bo možno, pa če ne bo samo par evrov razlike... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Novinec175 - 11.1.2024 @oneh, števec je bil priključen 10.11.2022, ko je šla sončna v uporabo, če so potem kaj "štelali" ne piše. Od takrat naprej lahko gledam podatke v MOJ ELEKTRO. Iz tabele se vidijo "špice" v 2023, zakaj pa je prazno po vseh blokih, pa žal ne vem. Petrolove položnice za samooskrbo so bile lani januarja 12,5eur. Aprila ali maja, pa do avgusta so šle na slabih 16 eur. Avgusta so skočile na 19eur, potem pa novembra na slabih 11eur. Vse z DDV. Sem klical na podporo PETROL, pa so rekli v smislu, pač tako je. Se mi ne sanja, kako obračunajo te "omrežnine" ipd., kaj šele "špice" po novem. p.s. ali obstaja formula za izračun primerne ogrevalne naprave, če imaš podatke o objektu in potrebni temeraturi ogrevalne vode za radiatorje ali talno. Npr 200m/2, pri -5C gre 24/7 v radiatorje 40C = primerna naprava/moč toplotne, kotla ipd.? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 11.1.2024 > p.s. ali obstaja formula za izračun primerne ogrevalne naprave, če imaš podatke o objektu in potrebni temeraturi ogrevalne vode za radiatorje ali talno. Npr 200m/2, pri -5C gre 24/7 v radiatorje 40C = primerna naprava/moč toplotne, kotla ipd.? Obstaja. Na kratko: Če projektiraš za TČ, je fino, da za vsako sobo greš za vsako površino izračunat toplotne izgube. Vse površine sobe sešteješ in imaš izgube za sobo. (Izgube po posamezni sobi so koristne, da identificiraš potencialne premajhne radiatorje za dano dvižno temperaturo.) Potem pa toplotne izgube vseh sob sešteješ skupaj in dobiš skupne potrebe po toploti. Je pa to lahko kar nekaj dela, odvisno od razgibanosti stavbe. Računaj, da je projektna temperatura pri nas praviloma -13C ali -16C, odvisno od lokacije. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 11.1.2024 Če si na Petrolu potem na portalu MojPetrol poglej arhiv računov. Poglej račun z dne 9.7.2023 (oz za mesec junuj 2023). Če imaš združen račun potem najdi račun za elektriko. Pod njim so napisane dogovorjene moči, katere ti bodo veljale letos. Zneski plačil samooskrbnikov pa se spreminjajo zaradi draginskih ukrepov obeh vlad. Enkrat začasno ukinejo del omrežnine za moč pa se vrne, pol začasno ukinejo prispevek za OVE+SPTE...Julija 2024 bo zopet sprememba, saj začnejo veljati novi bloki. Pol bo sprememba novembra 2024, ko se začne zimsko obdobje. Pol bo sprememba jan 2025, ko bomo zopet plačevali OVE+SPTE...To so znane zadeve, nas pa taubi vsak dan preseneti s čim novim
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - modrid - 11.1.2024 Ali je že kdo dobil obračun za leto 2023 od energije plus za pridelane viške v letu 2023? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Yeager - 12.1.2024 Ja, ravnokar sem dobil. Priklopljen sem od 4. 8. 2023, pa mi ni čisto jasno zakaj so mi obračunal prispevek za SPTE+OVE od 1. 9.-31. 10. in 1. 11. do 31. 12.? Pa po podatkih iz solar edge aplikacije sem lani proizvedel 4,9 MWh, na računu pa, če ga prav razumem, piše 3.826 kWh. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 12.1.2024 Matr, tle je pa res dosti na pol pismenih ljudi. Niti računov ne znajo brati, kaj šele slediti potezam našega energetskega genija. Ki vsakih pet minut spremeni postavke na računu. Pa mešanje Solaredge-a s števci in podobno. Kaj šele bo, ko uleti nova omrežnina. Ljudem že zdaj ni jasno popolnoma nič, kasneje jim ne bo pa absolutno nič. In, na koncu koncev, je to tudi cilj kradljive vladne kamarile. Da ljudje plačujejo račune, čeprav se jim niti sanja ne, zakaj so taki. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 12.1.2024 Citat:Ja, ravnokar sem dobil. Priklopljen sem od 4. 8. 2023, pa mi ni čisto jasno zakaj so mi obračunal prispevek za SPTE+OVE od 1. 9.-31. 10. in 1. 11. do 31. 12.? Pa po podatkih iz solar edge aplikacije sem lani proizvedel 4,9 MWh, na računu pa, če ga prav razumem, piše 3.826 kWh.Zaradi ukrepov vlade glede dragih energentov se postavke na računih in DDV večkrat spreminja. Te spremebe so objavljene v uradnem listu, povzamejo pa jih tudi razni novičarski portali ali povedo na televizijskih informativnih oddajah. Inverter tvoje SE je priključen na notranjo instalacijo hiše. Elektriko katero proizvede SE zato najprej porabiš v hiši. Kar nisi porabil sam pa gre preko števca v omrežje. Iz računa se vidi, da si porabil 3826 kWh iz omrežja. V omrežje pa si iz svoje SE oddal 3643 kWh elektrike. Iz tega lahko izračunaš: 4900-3643=1257 kWh si porabil v hiši direkt iz svoje SE 3826-3643=183 kWh si porabil več iz omrežja, kot si vanj dal (to moraš plačati) 3826+1257=5083 kWh skupaj si porabil toliko električne energije. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Migaj - 12.1.2024 Zanimivo. Jz pa sem včeraj od Energije Plus prejel račun tudi za december v znesku 8,84€, čeprav sem pričakoval letni poračun. Še kakšen tak ali moram tja klicat... |