![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 2.6.2023 Kako vsi enako!? Prvič nimamo vsi enake obračunske moč ampak plača vsak svojo. In drugič, tako energijo, kot tudi omrežnino, plačamo glede na to, koliko porabimo. Kaj blebetaš? A si pozabil, da JE štrom že dražji? Krepko? In ti praviš, da mora še gor. Sicer se sami s sebe delamo norca. Fikusi iščejo neka kvazi opravičila za podražitve. Naj preprosto pribijejo 50 evrov na vsako položnico, da si lahko nabijejo plače in regres v nebo in nakupijo službenih mečk. Ne rabijo podražitev zapakirati v neki zeleni drek. Dovolj je, da povejo da bi radi več denarja. Za monopolista to res ni problem, podražiti storitev. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sisekmisek - 2.6.2023 elektro nesnaga nas trenutno tako obira, da kar glava boli. Cena elektrike je trenutno tak balon kot tulipani 1634 day-ahed cene padajo že od Januarja 2022, ampak mi pa še dražimo elektriko. Največji dobički se kujejo trenutno v elektrogospodarstvu. Zapolsenim se pomoje samo smeji in se ga nažirajo vsak dan, ker tako dobro nategujejo. Bonusi za dobro poslovanje morajo trenutno biti nori. Elektrika je v nekem takem obdobju trenutno kot so bli credit-swaps in mortage backed securities v ameriki v letih 2006 in 2007, ko noben ni gledal kaj kupuje in po kakšni ceni kupuje, ampak samo kupuje, ker to pač usi kupujejo. We are making insane amounts of monney and nobody knows why. Zeleni bodo seveda rekli, da je tako pravilno saj je potrebno do usake bajte in do vsakega parkirišča v prihodnosti pripeljati bakren kabel s fi100 sicer nas bo sonce speklo v kebab. Posledično se zaradi inflacije in DDV trenutno v vlado zlivajo take količine denarja, da Bratuškova razmišlja o ustanovitivi še ene Adrije Airways ter hkrat poudarja, da če bodo projekcije pokazale, da bo podjetje poslovalo z izgubo takega podjetja ne bo. Ženska ne razume, da ne rabiš nobenih projekcij, ker se je že v praksi izkazalo, da je izguba. Denarja je še vedno toliko, da so potrebne lopate. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 2.6.2023 Citat:Kako vsi enako!?Trenutno velja obračunska moč: 3 kW za varovalke 1x16 A in 1x20 A; 6 kW za varovalke 1x25A; 7 kW za varovalke 1x32A, 1x35A in 3x20 A; ter 10 kW za varovalke 3x25Ay. Za 3x32A je obračunska moč 22 kW... Po zadnjem ceniku je 1 kW obračunske moči oz. omrežnine za obračunsko moč 0,77417 € za kWh. To plačuje vsak, kateri je priključen na omrežje, ne glede na to koliko elektrike porabi ali ima svojo SE ali se ogreva na drva ali z grelcem v zalogovniku ali se vozi na elektriko ali z javnim prevozom... Seveda pa obstaja tudi omrežnina za prenešeno energijo. Sedaj sta dve tarifi in sicer 0,04182 €/kWh v visoki tarifi in 0,03215 €/kWh v nizki tarifi. Po novem bodo preko dneva tri tarife (verjetno bo dražja od VT) in različno v zimski in letni sezoni. Glede monopolistov, zelene agende... se pa strinjam. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sisekmisek - 2.6.2023 Oneh....ne vem kaj bi rad povedal s tvojim nabijanjem....A ti misliš, da bo po tanovem sploh kdo, ki bo plačeval manj kot plačuje sedaj?....hahahaha. A bodo penzionisti optimizirali porabo glede na nove tarife in prihranili 50%? Ne vem kaj bi sploh rad povedal. To kar nabijaš ve vsak bedak tukaj na forumu. Elektro bo sedaj zakompliciral tarife do te mere, da bo nemogoče samostojno karkoli planirat. Pojavile se bodo razne firme, ki nam bodo ponujale rešitve za optimizacijo elektrike v bajtah. Eto dečki tako se dela biznis. Čakam samo še da v roku dveh ali treh let pojebejo use, ki imajo sončne elektrarne in letni net metering ter prisilijo folk, da v kevdre montira baterije po 100 kwh. Takrat bo pa use v luftu. Ker, če se niste še naučili kako se dela dober biznis se boste v naslednjih letih. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 2.6.2023 Nastavili bodo tako, da bo osnova za enako ceno, torej brez špic, penzioner, ki cel mesec laufa le dve ledice, kuha na plin, se ogreva na leseni šporget in banja z mrzlo vodo. Kdorkoli bo prižgal še tretjo ledico, bo potratnež, ki mu je treba nabiti plačevanje špic. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 2.6.2023 Nastavljeno bo tako, da bo vse malo dražje. Pri tem se bo strosek in razmerje omreznin prevesil bom na omreznino za moc z omreznine na preneseno energijo in tako bolj zaobjel se tiste na letnem netmeteringu. Najbolj pa tiste, ki se ogrevajo na strom, brez soncnice RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 2.6.2023 Ni problema. Dokler je dovolj ljudi, kot je oneh, ki novemu sistemu ploskajo in ga zagovarjajo, se ni za bati, da ga ne bi uveljavili. Ko bo ugotovil, da bodo tudi njega žejnega čez vodo peljali oz. mu bodo zakasirali več, bo več k'sno. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 2.6.2023 Nobene ovire ni, da ne bi že danes povečati zneska omrežnine za moč iz 0,7 €/kW na npr. 10 €/kW in bi tisti na neto meritvah namesto 14 €/mesec plačevali 77 €/mesec. Nobenega razloga tudi ni da bi v novem sistemu obračuna omrežnine za moč najdražja tarifa bila višja, kot je sedaj VT. V elektrogospodarstvu vsako leto predvidijo koliko denarja potrebujejo in temu primerno oblikujejo omrežnino za moč in omrežnino za prenos/distribucijo. Da bo vse dražje ni kriv novi sistem obračuna. Četudi ostane tako kot je, se bo plačevalo več. Razlika je le v tem, da v novem sistemu ne bodo tisti. kateri porabijo manj elektrike plačevalii "inovacije" tistim, katerim si IR paneli ali elobloki najcenejši način ogrevanja. Kot ima sedaj vsak možnost, da porablja električno energijo ali v visoki ali v nizki tarifi ali pač sploh ne gleda na to in plača toliko kot porabi bo po novem letu enako tudi z omrežnino za moč. Namesto vsi enako se bo vsak sam odločil, kako bo postopal in temu primerno plačal vse sam. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 20.6.2023 Kako bo z novim tarifnim sistemom se še ne ve in se ne bo vedelo do jeseni, je rekel strokovnjak na TVju (SLO 1) kak dan nazaj. Je pa mogoče marsikaj razbrati iz študije, ki je podlaga novemu sistemu omrežnin in tarif: "Prenova metodologije obračunavanja omrežnine in tarifnega sistema" https://www.agen-rs.si/documents/10926/106759/D7_AGEN_Reforma_Obra%C4%8DunOMR-TarifniSistem_SLO_V6/132abc24-10b5-4b6e-a5b2-bf4c055c5c3f Zanimivo je pogledati na strani 134, slika 6.46, kjer razčlenijo stroške omrežnin za odjemalca s fotovoltaiko z letnim neto obračunavanjem sedaj in v bodoče po podatkih iz leta 2020. Vredno videti. Četudi na preskok, ker je 234 strani. @JaBK Seveda, čakamo na končne številke, ki naj bi bile jeseni. Pričakujem, da bodo razmerja stroškov med različnimi uporabniki podobna tistim v študiji. Caps = FV 10 kWp od januarja 2023. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - DejanB - 4.7.2023 Elektro je na portalu "Moj Elektro" nekaj ščaral glede "Dogovorjene/obračunske moči" ... Pri meni je tako: Če prav razumem so v vrednost bloka dali kar eno vrednost in niso upoštevali 15 minutnih meritev(Ki verjetno še vedno ne delujejo in verjetno nikoli ne bodo)... RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 4.7.2023 DejanB, meni so dali na varovalke 3x20A, in obračunsko 7kw, 5,5 . RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 4.7.2023 Jaz imam na bloku 1 6,7kw, na preostalih 6,9kW. Imam pa tamle "moc po 15min meritvah", ne "brez". Sem pa na 3x25A. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - DejanB - 4.7.2023 Jaz imam 3x25A(Priključna moč odjema po SzP 17kW), vrednost obračunske moči pa 10kW). Me pa zanima ali se bo kaj spremenilo skozi čas ali bodo kar pustili tako pavšalno... Verjetno so limiter nastavili na takšno vrednost že pred cca. 2-3 meseci ko so menjali števec za novega(pri katerem pa izgleda daljinsko odčitavanje še vedno ne deluje)
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 5.7.2023 Citat:Jaz imam 3x25A(Priključna moč odjema po SzP 17kW), vrednost obračunske moči pa 10kW). Me pa zanima ali se bo kaj spremenilo skozi čas ali bodo kar pustili tako pavšalno...Mislim da nekaj narobe razumeš. Zakonsko je, da morajo do leta 2025 zamnejati vse števce, da bodo sposobni prikazovati 15 min, odčitke. Tebi so ga pa že zamnejali. Kaj meniš, da se bo spremenilo skozi čas? Bo števec stari? Ti ne bodo zaračunali 10 kW apak izmerili, kar porabiš? Le zakaj misliš, da so na elektru tako nesposobni, ds ne bi uspeli v 2-3 mesecih izvesti nečesa, kar bi jim prineslo več denarja za plače, bonitete, božičnice...? Imamo pa SVOBODO, to pa je treba plačati in za SVOBODO nobeno plačilo ni previsoko. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - DejanB - 5.7.2023 Svobode nismo nikoli imeli in je nikoli ne bomo meli. Vedno bomo sužnji nečesa. Ampak to ni za to temo... Kot sem napisal, jim v cca. 7ih letih ni uspelo najti napake in tudi po menjavi števca(Iz Landis+Gyr na Iskra) odčitavanje še vedno ne deluje. Mogoče pa jih bo uredba ali karkoli je dala EU ven prisilila, da uredijo zadevo... Mogoče pa bodo raje plačali kazni, kot pa se ukvarjali z reševanjem nedelovanja daljinskega odčitavanja... Se pustim presenetit in mogoče se mi bo nekoč omogočil zavihek 15 minutnega odčitavanja Načeloma, ga tudi ne potrebujem več saj imam svoj merilnik porabe el. energije...
|