![]() |
|
Velikost zalogovnika - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Velikost zalogovnika (/showthread.php?tid=72932) |
Re: Velikost zalogovnika - Fery - 28.2.2019 Itak da lahko, saj zato je. Re: Velikost zalogovnika - Zicko_ - 7.3.2019 Še nekaj. Katera vezava je boljša? Imel bom razdelilec toplotote in 5 krogov ogrevanja + bojler tople vode. Ne vem kako naj zastavim, da imam razdelilec 6 vej in vseh 6 vej na razdelilcu ali naj imam razdelilec 5 vej in posebej pumpo za sanitano vodo zraven ter povratek iz boljerja na vrh zalogovnika? Re: Velikost zalogovnika - bk9105 - 8.3.2019 Jaz sem za varianto 1. Re: Velikost zalogovnika - Sebek - 8.3.2019 Odvisno kako velik bojler boš imel in na kakšno temperaturo ga ogreval. Če boš imel 300l potem ga boš lahko ogreval samo do 40°C, zato tudi povratek nebo bistveno bolj topel zato lahko gre na spodnji del zalogovnika. Če pa misliš imeti kak 120 literski kombiniran bojler, tega moraš segrevati na višjo temperaturo, da boš imel dovolj tople vode za tuširanje dveh ali treh oseb. Tukaj je potem povratek iz bojlerja skoraj enake temperature, kot pa gre v bojler zato je bolje če gre na vrh zalogovnika, ker ti ga ne zmeša. Re: Velikost zalogovnika - Zicko_ - 8.3.2019 imam 300 litrski bojler - toplotna črpalka. Trenutno se ogreva na 52°C in peč ga segreva ca 3krat na dan. v prihodnosti bo še več porabe. Ok hvala za razlago...verjetno bom dal kar po shemi 1 pa je. bistvene izbube ne bom imel. Re: Velikost zalogovnika - bozgom - 8.3.2019 300 l ogrevašna na 52°C 3x dnevno? Če ne opravljaš dejavnosti in hiša služi le prebivanju družine potem imaš verjetno tudi WC kotličke na toplo vodo :mrgreen: :mrgreen: Re: Velikost zalogovnika - Zicko_ - 8.3.2019 OK zdj nisem čisto prepričan da se pumpa 3x uklopi... ampak 2x se pa v 24 urah sigurno. gre za hišo dvojček/ dva gospodinjstva, trije odrasli ![]() bojler je 300Litriov ( toplotna kronoterm ) Ne vem točno do koliko se shladi voda ko pumpa spet zalaufa. pomojem ni velika histereza... Re: Velikost zalogovnika - Zicko_ - 21.3.2019 še nekaj me zanima glede postavitve ekspanzije... Zalogovnik 1500 Litrov ekspanzija 150L je to ok ali mora biti večja? Glede na to da je peč v enem objektu in zalogovnik v drugem - razadlja med njima je 24metrov me zanima ali je važno kje je ekspanzija? je lahko pri peči ali mora biti pri zalogovniku. Je to važno? Zaradi prostora bi jo raši imel pri peči. prosim za nasvet. hvala. lp Re: Velikost zalogovnika - Žerjavar - 21.3.2019 Potrebna velikost ekspanijske posode je odvisna od: skupna količina vode, max.temperatura te vode, min.pritisk vode (višina sistema) in max.pritisk vode (varnostni ventil). PS: Na tem forumu še nisem srečal od koga drugega podanega nasveta o velikosti ex.posode, ki bi upošteval te podatke. Upam, da se bo našel kdo, ki to obvlada. Posoda je bilo kje, le da je povezana z vodo. Če je na podstrešju, je potrebna manjša kot v kleti. Re: Velikost zalogovnika - Experienced - 21.3.2019 Nekaj malega se najde tudi tukaj, [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")dropboxunichr("46")com/s/2emjkqlu56fddhz/Izra%C4%8Dun%20eaxpanzije%20SI-DE-ENunichr("46")pdf?dl=0]Click[/url] Re: Velikost zalogovnika - bozgom - 21.3.2019 Žerjavar Napisal:Posoda je bilo kje, le da je povezana z vodo. Če je na podstrešju, je potrebna manjša kot v kleti.Le zakaj bi bilo to v zaprtem sistemu pomembno? Je tlak v kleti nižji, kot na podstrešju ali je enak v celotnem sistemu? Re: Velikost zalogovnika - Žerjavar - 21.3.2019 Citat:Je tlak v kleti nižji, kot na podstrešjuTlak vode v sistemu v kleti ni nižji ampak višji - v skladu z višinsko razliko med kletjo in podstrešjem. Re: Velikost zalogovnika - Hanzi - 21.3.2019 Aja bozgom... Ne sme pa se zgoditi da na kak način zapreš povezavo med ekspanzijo in pečjo (mešalni ventili...). Ker potem je isto kot je ne bi imel.zato je ponavadi blizu peči, vezana na hladno vodo Re: Velikost zalogovnika - Zicko_ - 24.3.2019 Zicko_ Napisal:še nekaj me zanima glede postavitve ekspanzije... Kok veliko ekspanzijo rabim? Re: Velikost zalogovnika - mišek2014 - 25.3.2019 Mi mamo 1570 zalogovnik, pa pec je ma menda 100 litrov, pa voda, ki je v sistemu ogravanja, talno plus radijatorji. Raztezno imamo 200 litrsko. Se mi zdi da je neko pravilo, da 10 procentov od vse vode v sistemu bi naj bla raztezna. |