PodSvojoStreho.net
Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peč na trda goriva/polena - modifikacije (/showthread.php?tid=71163)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - peleti12 - 12.1.2018

zdravapamet
Končno en pameten odgovor!

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - robertinho123 - 12.1.2018

Brezdomec

Seveda je želja doseči čim boljši izkoristek in ne tako pogosto obiskovanje kurilnice...pač vsa ta preigravanja, ki jih zdaj počnem, so pač poizkusi potegnit nek maksimum iz tega kotla.
Zdej meni je jasno da nekih strašnih % tukaj pri klasičnem kotlu ne bom dosegel, bi pa rad nek optimum, sploh zdej ko imam regulacijo in HT.
Sej na koncu ko me bo entuziazem minil bom ubral C varianto in zdravo.

Kot rečeno, sem zadovoljen z delovanjem kotla in samsona, ne bi šel podlagat zdej z nekimi distančniki lopute primarnega vleka (ali pač, če to pomeni da ne bo zabilo kotla in lahko na ta način z minimalnim dolaganjem vzdržujem temperaturo, žerjavico, kot praviš) ker sistem zadovoljivo opravlja svoje delo dokler polni HT...ko je le ta poln, ga pač zabije in ker kotel nima odjema, se začne dušit in na tej točki sem se pač odločil da bom nehal kurit....vsaj včeraj sem to naredil, mogoče danes uberem tole varianto s podlaganjem lopute primarca.

Se strinjam da je višja TDP boljša, vendar mislim da je tale hrast neke vrste naravni turbolator in več kot 300 °C mi z njim še ni šlo...

Ekspanzija ima po defoltu 1,5 bara in po nasvetu mojega monterja naj to pustim kot je. Meniš drugače?

Povratek sem zdej že zvišal na 60 in mi je všeč ker potem kotel dela na cca 72 in lepše vse skupaj izgoreva...ok, bom še povišal da bo deloval na 75-80 nekje.
Črpalka PV je na drugi stopnji, lahko jo v interesu testa zmanjšam na 1 in vidim kako se obnaša, polni HT in kako to vpliva na temperaturo kotla.

Hvala ti za interes in odgovore, pa tudi ostalim ki pripomorete k konstruktivni debati.

Ostali ki ste polni denarja in imate za avtomatiko pa tega res ne rabite prebirat, al vas noben ne sili. Konstruktivni odgovori dobrodošli, ostali pa obvoz, ane.
Btw, človeška norost nam je prinesla največja odkritja in inovacije, na vseh področjih.
Hvala za razumevanje.

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Brezdomec - 12.1.2018

Mere distančnikov sem podal samo za primerjavo. Opisoval si, kakšno režo ti samson pusti pri gorenju, se mi zdi zelo majhna, pa se ti drva kuhajo in dimijo (moj kotel ni tvoj kotel). Samsona nastaviš kakih 10°C več, pa bo reža večja, pa dimni plini v višavah... Menim, da kotle "voziva" s podobnim izkoristkom; jaz imam višjo temperaturo plinov in boljše izgorevanje, ti pa obratno. Če te karikiram, si kot kurjač iz točke a, samo še čakam, kdaj boš vodo začel zlivati v kotelSmile

Pač dodaten predlog za testiranje, da pustiš ognju, da zadiha, pa vidiš, kako se kotel potem obnaša. Vsi testi do sedaj so bili za moje pojme na isti princip, razlikovale so se le nianse. (Upam da Balašević ne zameri.)

Če že samsona spustiš z verige, je za vzdrževanje žerjavice bolj primerna minimalna reža primarnega zraka, kot pa sekundarnega. Dimnik ti sekundarni zrak "posesa" čez izmenjevalce v dimnik, pa ga žerjavica sploh ne dobi. Ta zrak samo nepotrebno ohlaja kotel.

Večji tlak sistema pomeni, da voda kasneje zavre, je pa sistem (radiatorji, cevi, kotel) mehansko bolj obremenjen. V kasnejših letih, ko je pločevina kotla že razžrta, je lahko nekaj desetink bara večji tlak razlog, da kotel spusti. Kot sem napisal, tlak je visok, ni pa kritičen.

Ok, bom naredil kot praviš s samsonom.
Temp. pov. voda pa sem že povečal na 65°C

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - picas55 - 12.1.2018

zdravapamet Napisal:Neverjetno kakšen doktorat brez rezultatov znate nekateri uprizoriti.
Človeška norost nima konca ne kraja.
KUPI BOLJŠI KOTEL. OSTALO POZABI.

OčItno sta si ga s peleti12 kupila , ker se praskata tam, kjer ne srbi. Sad
Veliko pove že pisanje z velikimi črkami....samo še trije klicaji manjkajo..

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Brezdomec - 12.1.2018

SAJ JE POVEDAL PRAVILNO!!! Fičo, pa če ga friziraš še vedno ostane fičo. Kar me moti, je to, da priporoča klasiko valher, ki je tudi na pregorevanje, namesto da bi ponudil kak kotel na stransko odgorevanje ala schmitt TŽK, Stadler HS, Eurotherm FF... Drži, da je Valher za odtenek boljši od centrometala zaradi večjega izmenjevalca, a je še vedno kotel na pregorevanje.

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=69996&p=816397&hilit=valher#p816397]Iz te teme[/url]
zdravapamet Napisal:........
Sam vama svetujem sledeče:
-klasičen kotel Valher stk 35 (32-37 KW) zaradi velikega kurišča. V prehodnem obdobju pač naložita manj.
-varovanje povratka Seltron ACC30 z motornim pogonom
-presek cevi minimalno 35 mm (5/4")
-regulacija mešalnih krogov in bojlerja Seltron WDC 20
-obtočno črpalko za varovanje povratka vsaj 30/1-8

Slabosti kotla:
- izkoristek max 75%
-v prihodnosti boste lahko zaradi emisij - dimnih plinov in prašnih delcev plačevali davek, ki ga sedaj še ni. Kotel se trenutno še lahko prodaja in ima potreben certifikat.

Prednosti kotla:
- robustna in enostavna izdelava
- velika vrata
- enostavno čiščenje
- nima elektronskih in elektro komponent
- ni dragega vzdrževanja
- nima šamota
- poceni tesnila za vrata kotla

Kotel izgleda takole:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.valher.si/kotli-na-polena/stk">http://www.valher.si/kotli-na-polena/stk</a><!-- m -->

Polna cena kotla = 1.250,00 EUR + DDV (9,5 ali 22%)........

Dober rabat je pač dober rabat.

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - stepski - 12.1.2018

Nekateri so spregledali o čem se pogovarjamo v tejle temi... kako iz svojih pečk iztisniti največ, najlažje je kritizirati in pljuvati, za kaj več pa je potrebno že napeti možgane in premakniti svojo leno rit.... seveda je to teško če kuriš SPECIALKO, na pelete, ( le od kje ti ta izraz ), sory, ampak res me nasmejiš, hahaaaaaaaa, tvoja SPECIALKA, je še daleč od specialke, hahaaaa.... in drugi ki tukajle kritizira, v sosednji temi pa ste to isto isto "sranje" pripravljeni prodati, samo da se zasluži.... višek načelnosti

Pa še malo konstruktivnosti...
Visoka temperatura v kurišču, in visoka temperatura dimnih plinov ne gresta skupaj.... po možnosti čim višja temperatura v kurišču in čim manjša v dimniku, to pomeni, da ti je uspelo da ti je uspelo da si preko izmenjevalcev prvo v čim večji meri pretoveril v drugo....

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Sebek - 12.1.2018

robertinho123

Tile tvoji enodnevni poizkusi ti ne povedo nobenih rezultatov. Rezultate boš lahko primerjal takrat, ko boš vedel koliko kg drv si skuril v peči in kako dolgo si se z to vloženo energijo od drv potem ogreval, da se je sistem spet ohladil na začetno temperaturo.

Če želiš primerljive rezultate, zvagaj drva ki jih naložiš v peč. Peč zakuri na vrhu in pusti da peč pogori. Pri tem samo opazuj temperature v hranilniku. Ko bo peč pogorela pa si zapiši čas gorenja peči, nato pa še kdaj se ti je porabil zalogovnik. Vmes si še lahko beležiš kakšne temperature dimnih plinov dosega kotel.
Ni nujno da pomeni visoka temperatura dimnih plinov slab izkoristek. Večja kot je razlika med temperaturo dimnih plinov in temperaturo vode v izmenjevalcu boljši je prenos toplote na vodo. Če bo višja temperatura dimnih plinov bo peč prej pogorela in tako lahko oddala tudi več toplote na vodo. Dalj česa ko peč gori pa lahko gre več energije skozi dimnik. Tukaj je seveda potrebno najti nek kompromis. To boš pa našel z poizkusi. Vendar en poizkus naj bo ena naklada v peči in kako dolgo se lahko s tem ogrevaš. Takrat ko se boš z vloženo energijo najdalj časa ogreval tistega kurjenja se poslužuj.

Če ti peč segreje zalogovnik z eno naklado peči ne dodajaj več drv v peč, sploh pa ne podlagaj spodnje lopute katera je pripeta verižica od samsona. Samson ti je varovalka, da peč ne more zakuhati, če imaš to loputo podloženo in preveč drv v kotlu bo pihalo na varnostnem ventilu.

stepski

Mislim da mi s tem hrastom kar dobro uspeva...danes sem z 17 kg segrel HT iz 30/40/40 na 80/80/80 v 2h10 in bojler SV iz 20 na 60 pa ostalo je kup, za dve lopate žerjavice, tdp pa je bila vseskozi med 220 in 250 °C

Sebek

Ja, sej se zavedam tega, sej sem se posipal s pepelom da na podlagi enkratnih poizkusov delam sklepe...jbg, vsak dan kej novga tle zgruntam pa pol planem v poizkus Smile
Sem vagal danes prvič, kot je zgoraj napisano.
Kar se samsona tiče mislim da je brezdomec mislil da to naredim takrat ko napolnem zalogovnik in hočem žerjavico obdržat, ne ko je kotel poln...sicer lahko tudi žerjavica dvigne temp. na hitro, preden se zaveš, ampak jaz bi to naredil v primeru odjema sistema in ko bi samson sicer že začel odpirat in s tem ko ga snamem s ketnce in podložim z distančnikom, obdržim žerjavico živo za dolaganje kasneje popoldne oz. zvečer, če žerjavica slučajno plane v visoke temp. zaradi te priprte lopute samsona bo pa itak regulacija vzela in dala v HT

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Sebek - 12.1.2018

Ne vem zakaj bi vzdrževal žerjavico. Ko je zalogovnik prazen pač ponovno zakuriš kotel na vrhu. Pepel iz peči pa čisti preden sploh kaj premikaš oglje po rešetki. ko je zalogovnik z pepelom prazen šele potem premakni oglje v zgorevalni komori, tisto kar pa pade dol pa pusti. V oglju je še kar precej energije. Pa na izmenjevalce daj kakšne turbolatorje. Boš videl efekt.

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - picas55 - 12.1.2018

robertinho123
danes pa si že na porabi-peleti12. Smile
Samo TDP imaš enkrat višje, Pa ne se sekirat , kot si lahko opazil (na zadnjič priloženem linku ima tudi Bmw med uplinjaki podobno temperaturo, samo gori pa naklada resda precej dlje. Glede logike tpd se strinjam z stepskim glede kurjenja pa s predhodnikom. Lahko preizkusiš še podobno količino samo bukovih drv, ker tudi mene zanima, če bukva gori s tako opazno višjo TDP :?:
Brezdomec ima po mojem, po vsej verjetnosti analogne termometre. Tudi sam jih imam na HT pa lahko rečem, da lažejo dobrih 10 in prej 15% v plus vsi trije npram
digitalnim. Tudi sam sem jih imel včasih parkrat na kotlu, kjer se je videla samo še 120 pa se s kotlom na srečo ni še nič drastičnega dogajalo.

Sebek

Vzdrževal bi žerjavico, poleg omenjenih razlogov, tudi zaradi temperature kotla...torej prej omenjen postopek sem izvedel ob 4ih in ko sem ob osmih prišel domov je bila temp kotla še zmeraj 70°C, mešalni ventil povratnega voda seveda zaprt in pa nekaj malega je še ostalo žerjavice, HT pa na 75/75/50. Zadovoljen.

Picas55

Bom jutri res kuril bukev, zdej pa že mene matra kaj bo s TDP Smile
No sej jst imam tut analogne termometre na HT

frane1

Sej sej, ketnco sem snel zgolj zaradi vzdrževanja žerjavice in ker sem prej to delal s pripiranjem sekundarca in je blo rečeno da to ni način da vzdržuješ žerjavico ( pa tudi logično je, da na tak način zgolj ohladiš kotel, ker pač tisto direkt v dimnik vleče) sem pač priprl primarca in s tem dal dihat preostali žerjavici in istočasno grel kotel za morebitno kasnejše kurjenje. Nevarnosti tukaj ni bilo, ker bi itak mešalni ventil povratnega voda vsako naraščanje temperature kotla odvedel v HT.

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - peleti12 - 12.1.2018

Ko sem živel še pri starših smo kurili navaden kotel na polena in z njim ogrevali enostanovanjsko hišo.
Kdor je zjutraj prvi vstal je zakuril, da smo imeli toplo. Najbolj važno je bilo, da smo imeli toplo popoldan in zvečer po kopanju in ob gledanju zelsvizije. Ponoči je peč mirovala do jutra in ponovnega kurjenja. Je pa res, da smo zakurili malo bolj, da smo pregreli prostore in, da se je tempetatura akumulirala v zidove.
Zime so bile bolj hude in nihče ni gledal koliko se je pokurilo. Drva smo napravljali spomladi vsaj za dve zimi naprej in nam jih ni nikoli zmanjkalo.
Takratna peč je bila narejena prav tako kot današnji enokuriščni kotli cenovnega ranga 1.000,00€ Pavlič, Vrečko, Centrometal...........
Po 40 letih nekdo še vedno otkriva toplo vodo z kotlom najcenejšega cenovnega ranga in najcenejšim kurivom drvmi.
Kje bi na tem sistemu lahko še kaj prihranil!!!?????
Prihranki so tisti, ki se merijo vsaj v 20%.
Če na zimo pokurim na takem kotlu v enostanovanjski hiši 15 m3 drv in na takem kotlu prihranim 2 m3 drv je to 120,00€ je to dobra večerja za vso družino v gostilni. NA ZDRAVJE IN DOBER TEK

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - robertinho123 - 13.1.2018

Model, kaj ti ni jasno?
Kaj se tle usajaš pa moriš?

Dejva ne posiljevat ljudi s svojimi prepričanji...če ti kej ne paše, pač tega ne delaj, a ne? Izogni se tej temi in surfaj drugje, a ne? Bo šlo?

Jst bom zjutraj jajčka na oko z ocvirki, ti pa si le natresi tiste svoje pelete v mleko pri zajtrku, pa bova oba zadovoljna.

Na zdravje in dober tek Wink

Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - picas55 - 13.1.2018

Se strinjam do konca pikic. Samo cene kotlov so bile takrat več kot dve plači. Kar se varčevanja tiče pa % tu in % tam pa ti ostane tudi za kurjavo. Ja in nikoli mi življenje ni bilo tako drago oz mizerno kakor hočeš, kot dandanes , ko dobiš minimalca. Zato nikar s takimi nebulozami.
Bodi srečen, da lahko povabiš družino za 120€ na večerjo in naj vam tekne...

S polno ritjo komot je srati....