PodSvojoStreho.net
Agregat - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Agregat (/showthread.php?tid=71017)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Re: Agregat - rs84 - 18.12.2017

Da se tudi z manjšim agregatom pralni stroj za silo uporabit. Če že res moraš prat in nimaš nič drugega na rezervi opranega, daš pa na pranje brez gretja vode sicer ne bo opralo tako ampak za silo bo, to je res če bi bilo par dni brez elektrike.

Za mene je to da delujejo ob izpadu le nujne stvari čisto ok, od luči, hladilnikov, kurjave sedaj pozimi (sploh, ker je dojenček pri hiši) več kot dovolj.
Gre se bolj zaradi daljšega izpada par dni kot je bil kolega zaradi žledu sicer ni iz mojih koncev, ker je pa res neprijetno biti cel teden brez elektrike.
Takrat so pa agregate prodajal tudi po 200% več.

Re: Agregat - peregrinus - 21.12.2017

arbajter Napisal:Uporabiš spet tisti kabel od prej omenjene trifazne vtičnice 400V, katero imaš skoraj gotovo kje na periferiji hiše (kaka garaža, delavnica, kurilnica), nanjo priklopiš generator, tako boš dobil generatorsko napajanje v razdelilnik. Moraš pa pred tem OBVEZNO izklopiti glavno stikalo (ali FID, če vrši funkcijo glavnega stikala), ker ti drugače ob prihodu napajanja iz javnega omrežja skuri generator.

Točno tako imam jaz rešeno. Ko sem nabavil agregat, sem poklical svojega električarja, da bi bilo treba v kotlovnici nekako vse preuredit na en priključek, ki ga lahko uporabim za priklop agregata v primeru izpada. Električar (ki mi je v bistvu delal kompletno inštalacijo med gradnjo) pa potem pride s to idejo glede uporabe 3-fazne vtičnice, ki je tako priročno bila postavljena pol metra od vrat v kotlovnico, kot da bi električar že med gradnjo slutil, da bo prav prišla). Hiša je sicer K+P+M, ampak imam klet ločeno in posebno omarico + glavno varovalko ekstra za klet. Če pride do izpada, zaženem agregat, izklopim glavno varovalko v kleti (da hišo ločim od javnega omrežja), vklopim tri varovalke za agregatovo 3-fazno vtičnico in priklopim kabel od agregata v 3-faz. vtičnico in kompletna klet (kotlovnica, pogon gar. vrat, skrinja, pralni stroj, osvetljava ...) je pod agregatskim napajanjem.

Re: Agregat - peregrinus - 21.12.2017

kadotr Napisal:Potrebuješ inverterski agregat. Poceni guglaj Zipper, dober bi bil Kipor IG2600 za 711,00 EUR

Jaz imam Kiporja IG 2600H zdaj že 3 leta in sem zaenkrat zadovoljen. Izbral sem inverterja, ker delam od doma in ga potrebujem tako za računalnik (včasih ga je treba štartat tudi npr. samo za eno uro, rok je rok, UPS me drži do pol ure, potem pa agregat naprej) kot pozimi za ogrevanje in druge stvari. Ima tudi stikalo "smart throttle", ki ga vklopiš kakšno minuto po zagonu agregata. To pomeni, da se potem vrtljaji motorja prilagajajo dejanskemu odjemu. Tako se zmanjšata poraba in hrup.

Re: Agregat - janko132 - 1.1.2018

Živjo. V teh dneh sem (prazniki) si vzel čas in malo pobrskal po spletu in forumih o agregatih in kolikor sem uspel izluščit, bo nekaj takega primerno za moje potrebe. Vsota potrošnikov + nekaj rezerve. Me zanima, če ima kdo kakšne izkušnje z inverterji Zipper, so ok al je to bolj tko tko? Menda made in ost, kar pa nič ne pomeni. Tako kot znajo kitajčki nardit dobro Big Grin (če plačaš) tako znajo tud severni sosedje nardit slabo :evil: za mal denarja. Vseeno to ni malo denarja, so pa med cenejšimi. Gledal sem tudi Kipor, ki je za podobno moč vseeno nekaj dražji, honda pa itak. Najcenejši jurja in več. Imam sicer agregat gude, na katerega se pa ne upam priklopit ničesar, razen luči. Mu pleše napetost da je joj, pa je skoraj nov, no od žleda. Takrat zgleda da smo res pokupili ves šrot,kar so ga trgovci navlekli skupaj. Bi vedel kdo? V naprej hvala. Še link:

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.gartenxxl.de/Zipper-ZI-STE3000IV-Inverter-Stromerzeuger/Stromerzeuger/Werkstatt/p-1779920000?RefID=PSM_811_1779920000&c=psm&rc=XXL-10Blei18&rp=543,56#/rating-page/helpful-first/88/1">https://www.gartenxxl.de/Zipper-ZI-STE3 ... first/88/1</a><!-- m -->

Re: Agregat - kadotr - 1.1.2018

Zipper je, podobno kot n.pr. češki Hecht, avstrijska firma, ki distribuira kitajske izdelke pod svojo blagovno znamko. Kipor je čisti Kitajec, dobre kvalitete, ni pa še Honda.

Premalo je razlike v ceni med Zipperjem in Kiporjem; bi raje vzel Kipor, ki je v svetu že dobro uveljavljen.

Re: Agregat - janko132 - 2.1.2018

Hvala kadotr. Govoril sem z dvema lastnikoma Kipor agregata, oba jih imata v lasti po nekaj let, tako da so preizkušeni, nimata nobenih problemov. Bo kar čistokrvni Kitaj. Prodajam pa tistega Gude, oznaka je gse 2700. lp

Re: Agregat - akisek - 2.1.2018

Janko
potem je tvoj Gude pokvarjen.Ker to je sinhron agregat,tako ,da je to bistvo in bi moral imeti vedno isto napetost.

Re: Agregat - janko132 - 2.1.2018

Misliš? Res, da mi zaenkrat ni skurlo nobene elektronike, vendar neonke zelo utripajo, hladilne omare komaj, komaj požene. Vem, da je pri omarah zagonski tok kar hud, pa vendar, saj tko švoh spet ni. Za probo sem gor vklopil 2 kw fen z zvezno regulacijo temperature, pa ga je kar v redu peljal, le proti max ga je pa zmatralo. Ne vem, lahko da je kaj poginilo v njem, bom še na servisu povprašal.

Re: Agregat - akisek - 2.1.2018

Poglej tukaj (opis) <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.mimovrste.com/elektricni-agregati-generatorji/gude-gse-2700-300331">https://www.mimovrste.com/elektricni-ag ... 700-300331</a><!-- m -->

Re: Agregat - rs84 - 4.1.2018

Jaz sem zadovoljen s kiporjem IG2000. Za domače potrebe čisto ok. Lepo deluje, vredu poraba goriva, sam glede na električno porabo dviguje obrate motorja.
Ponavadi ga 1 krat na mesec malo zalavfam. Pa nekje na 2 leti zamenjam olje. Pa vedno ga najprej vžgem, potem vklopim porabnike pri izklopu pa izključim najprej porabnike potem pa ugasnem agregat.
Sem pa gledal tega hecta 2000 in je, kar podoben kiporju pod pokrovom, tudi tehnični podatki so enaki. Tako, da mislim, da je največ razlike v barvi plastike.

Re: Agregat - kadotr - 4.1.2018

Moj 2 kVA je za mišjo prešvoh, posebno za 2000 W kotno brusilko, zato sem namenoma zapisal enega večjega...

Re: Agregat - mirator - 4.1.2018

Tole je sicer nekoliko starejšega datuma:
peregrinus Napisal:Točno tako imam jaz rešeno. Ko sem nabavil agregat, sem poklical svojega električarja, da bi bilo treba v kotlovnici nekako vse preuredit na en priključek, ki ga lahko uporabim za priklop agregata v primeru izpada. Električar (ki mi je v bistvu delal kompletno inštalacijo med gradnjo) pa potem pride s to idejo glede uporabe 3-fazne vtičnice, ki je tako priročno bila postavljena pol metra od vrat v kotlovnico, kot da bi električar že med gradnjo slutil, da bo prav prišla). Hiša je sicer K+P+M, ampak imam klet ločeno in posebno omarico + glavno varovalko ekstra za klet. Če pride do izpada, zaženem agregat, izklopim glavno varovalko v kleti (da hišo ločim od javnega omrežja), vklopim tri varovalke za agregatovo 3-fazno vtičnico in priklopim kabel od agregata v 3-faz. vtičnico in kompletna klet (kotlovnica, pogon gar. vrat, skrinja, pralni stroj, osvetljava ...) je pod agregatskim napajanjem.
In v trifazno vtičnico gre seveda trifazni vtikač :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Re: Agregat - janko132 - 5.1.2018

Verjetno ima res vsak malo po svoje, oziroma po zatečenem stanju instalacije urejen priklop agregata. Men je električar v omarico dal glavno stikalo 1-0-2 za števcem in pred fitom, tako da je zadeva ozemljena in na 1 je 3 faz štrom, na dva je pa agregat in hkrati vezane vse tri faze skupaj. Dodal je še kontrolno lučko, da vidim kdaj je štrom spet v hiši. Manjka mi le še en spodoben agregat. Za tega gudeja sem klical in pisal na servis, zaenkrat nič odziva. Bo treba dat za kakšno mašo........Rs84: a je pri hechtu isti motor kot pri kiporju?

Re: Agregat - rs84 - 5.1.2018

kadotr
za kaj močnejšega ni. men je važno kot sem že enkrat opisal razsvetljava, hladilniki, kotlovnica, pa tv in še kaka stvar je delala tudi hidrofor pa mi je zadosti.Da mi nekako hiša deluje, ker ko ni elektrike tudi neke večje mašinerije ne rabim takrat.Nujne stvari pa manjša moč agregata manjša poraba goriva.
Vsak pa ima svoje potrebe po "elektriki" in zato nabavi kakšno moč agregata potrebuje.

janko132
po tehničnih podatkih in na oko po sliki sta si motorja zelo podobna.

Re: Agregat - Energetik81 - 5.1.2018

Torej odločam se med nekako 3 variantami za backup ob izpadih:

1. sinus inverter 1kW in 100Ah akumulator, cena vse skupaj ~300-350€. Uporabno za večino manjših uporabnikov, vključno s hladilnikom. Plus je tišina, možnost priklopa direktno na avto. Minus - ne more gnati večjih porabnikov vključno s TČ.

2. poceni 1F agregat 2,2 kVA za ~250€. Goni lahko vse, tudi ogrevalno TČ (ob določenih omejitvah), SV ne more pripravljati ker je moč premajhna. Plus - še dokaj kompaktna dimenzija za spravit v našo miniaturno kotlovnico.

3. 1F agregat 3,2 kVA za ~450€. Goni lahko tudi TČ ob pripravi SV. Minus - že precej velika gajba.

Varianta bi bila morda tudi 1+2, s tem da v bojler vtaknem 1,7kW grelec in potem agregat 2,2 pokrije vse. Ponoči preklopim za inverter za luči in hladilnik, da je tišina.
Kaj bi naredili na mojem mestu?