PodSvojoStreho.net
Kakšne cevi za talno gretje? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Kakšne cevi za talno gretje? (/showthread.php?tid=6476)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - kla - 5.4.2010

Četrti sistem je z vodilnimi letvami. Spodaj ravna izolacija (stiropor, stirodur ipd), položiš PE gradbeno folijo, na folijo zalepiš vodila iz plastike, ki imajo ponavadi razmake po 5cm. Vodila imajo spodaj nalepljen dvostranski lepilni trak, tako da je lepljenje igračka. Sistem je dober, ker ti nekoliko dvigne cev od tal in ker imaš položene cevi z natačnim razmakom. Vodila so dolga od 2 do 2,5 m , odvisno od proizvajalca.

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - kla - 19.4.2010

matjazxy Napisal:Pozdravljeni,

Naj še jaz pristavim svoj piskerček tule...in zastavim eno vprašanje. Očitno obstajajo torej tri variante polaganja talnega, prvi na sist. plošče, drugi na armaturne mreže, tretji pa brez mrež na folijo z knakerji.

Cenovno bi naj bil tretji način najcenejši (ni potrebno sist. plošč in ne arm. mrež), vendar pa vidim, da ni glih veliko uporabnikov, ki bi se odločali za ta tretji sistem. Razlogi za in proti?

In če še ima kdo slučajno kak svež predlog za ugodno nabavo Alumplasta kar na plano..., lahko tudi na ZS.

LP

Če še zmeraj iščeš alumplast: mi uporabljamo HENCO že vrsto let. Ni najcenejši a spimo mirno.

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - Fery - 20.4.2010

GRADiM Napisal:Tiste mreže opravljajo tudi funcijo armature estriha, tako, da niso čisto brezveze....
Na žalost ne, ker ležijo na stiroporju in jih suhi estrih skorajda ne oblije. Razen, če imaš dovolj debel estrih in jih vzdigneš od tal, kar pa v praksi še nisem srečal.

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - FranciZ - 20.4.2010

Fery Napisal:Razen, če imaš dovolj debel estrih in jih vzdigneš od tal, kar pa v praksi še nisem srečal.
Pri meni so jih estriharji veselo dvigovali sproti.

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - kla - 20.4.2010

Fery Napisal:
GRADiM Napisal:Tiste mreže opravljajo tudi funcijo armature estriha, tako, da niso čisto brezveze....
Na žalost ne, ker ležijo na stiroporju in jih suhi estrih skorajda ne oblije. Razen, če imaš dovolj debel estrih in jih vzdigneš od tal, kar pa v praksi še nisem srečal.

@Fery
jaz pa ne bi rad srečal gradbenika (beri polagalca estriha), ki ne dvigne mreže. To je za gradbenika črka A v abecedi. Naj me gradbeniki popravijo če se motim.

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - Fery - 20.4.2010

kla Napisal:jaz pa ne bi rad srečal gradbenika (beri polagalca estriha), ki ne dvigne mreže. To je za gradbenika črka A v abecedi. Naj me gradbeniki popravijo če se motim.
Če je torej estriha skupaj nad stiroporjem 6 cm, mreža + cevi znese 2,5 - 3 cm, za koliko svetuješ, da se vzdignejo cevi? Neravnine zanemarimo, čeprav so.

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - kla - 21.4.2010

Fery Napisal:
kla Napisal:jaz pa ne bi rad srečal gradbenika (beri polagalca estriha), ki ne dvigne mreže. To je za gradbenika črka A v abecedi. Naj me gradbeniki popravijo če se motim.
Če je torej estriha skupaj nad stiroporjem 6 cm, mreža + cevi znese 2,5 - 3 cm, za koliko svetuješ, da se vzdignejo cevi? Neravnine zanemarimo, čeprav so.

Mreža ne sme ležati na podlagi, če jo želimo upoštevati kot ojačitev plošče. Če leži NA stiroporu ima samo funkcijo vodenja cevi.

Pri 6cm estriha jo dvigni do 1cm, naj masa zalije mrežo.

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - galvaniqus - 1.5.2010

Pozdravljeni
sam imam položene najcenejše totrine cevi na železno armaturo,ki je nastiroporju čez katerega je položena navadna pvc folija,nad in okoli cevi je estrih potem pa ploščice. Za regulacijo imam štiripolni ventil in dva termostata enega na dovodni cevi max 50C ter v tlaku 30C. Sistem deluje že 17 let popolnoma BP tako kot prvi dan, imam položene 4 zanke po 100m. Če bi se še enkrat odločil bi verjetno naredil isto.

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - Urs - 2.5.2010

kla Napisal:Mreža ne sme ležati na podlagi, če jo želimo upoštevati kot ojačitev plošče. .

Naj to nekdo elaborira, ker mi ni jasno, kako bi lahko neka mreža v estrihu ojačala ploščo. Saj nič ne podpira, ni v betonu, vmes je toplotna izolacija. To je po moje strel v temo, da bi kaj ojačala. Ojača estrih, nič drugega, pa še tam ni potrebe, ker je estrih tlačno obremenjen, pod njim pa je dovolj trd stiropor. Da bi pa ta mreža služila prevzemu nateznih sil, bi morala biti najmanj vpeta v zid, da bi torej na njem visela. Naj me kdo popravi, če nimam prav, sicer bi si upal še naprej trditi, da so to bučke.

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - kla - 2.5.2010

@urs
Moje skromno znanje statike pravi, da če želimo mrežo zalito v estrih imeti tudi kot ojačitev plošče (beri nosilec), mora biti zalita v betonu. Tako smo se učili v srednji šoli pred davnimi leti.

Če že imamo armaturno mrežo na razpolago, ker smo se odločili za tak siatem pritrjevanja cevi, zakaj bi jo uporabili samo za vodenje cevi ?
Si že videl estrih, ki je razpokal, ker je bil neenakomerno obremenjen ? Ali estrih, ki se je posedel, ker je bila uporabljena premehka izolacija ? Si že videl estrih, ki je bil presuh pri polaganju, kako razpada, se mrvi? Kaj ga bo držalo skupaj ?

Po mojem niso to bučke, ker niso iz mojega zeljnika.

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - galvaniqus - 3.5.2010

mreža služi samo za pritrditev cevi, estrih pa je debel 5cm tako da je dovolj močen tudi brez mreže l.p.

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - ElBarto - 3.5.2010

galvaniqus Napisal:estrih pa je debel 5cm tako da je dovolj močen tudi brez mreže l.p.
Torej mu glede trdote škodi, koristi, ali ni razlike?
LP!

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - nebek - 8.11.2010

Sem pred nabavo cevi za talno gretje. Cevi bom fiksiral v tračnice. V ožji izbor so mi prišli ti dve cevi (obe ceni sta z DDV in bez popustov)
Vogel&Noot Pex-a 17x2 z ceno 1.32€/m
Rotex Pex 17x2 z ceno 0.83€/m
Ali je za cev z difuzijsko zaporo (Vogel&Noot Pex-a) vredno dati 0.49€/m več, oz. gre res samo za marketinški nateg? Prosim za vaš nasvet.

LP; Grega

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - Fery - 8.11.2010

Kaj pa če jaz napišem, da mu zrihtam cevi Al-Pex 16x2 za 0,9 €/tm namesto za 0,95 € za tm?
A boste tudi mene zbrisali?
Itak mi dol visi za to!

Vzemi cenejše oz. vzemi raje najcenejši alumplast, boš še bolj mirno spal.
Očitno ti komercialne fore vseeno pridejo do živega.
Sicer pa E-bay raztura.

Re: Kakšne cevi za talno gretje? - Jes - 9.11.2010

Trenutno se dobi Pex/Al/Pex za cca 0,74/EUR TM v "lovskih" trgovinah. Zgleda OK.

lp