![]() |
|
Prikopljen hranilnik - večja poraba - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prikopljen hranilnik - večja poraba (/showthread.php?tid=63634) |
Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Gomi - 21.11.2015 Jaz bi si na tvojem mestu sedaj prvo ene kolikor toliko solidne turbolatorje namesil v izmenjevalce (vsaj dva navoja). Če bi bilo preveč jih lahko skrajšaš. Tako sem jaz naredil. Samo sem jih potem skrajšal na nekaj več kot 1.5 navoja, kar sem pa potem obžaloval, ko sem malo bolj obvladal kotel. Če sem gledal pravi prerez kotla na netu. je razlika v konstrukciji med tvojim in mojim kotlom le v tem, da je pri mojem izg. komora obešena na strop, pri tvojem pa je postavljena na dno kotla. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - jani65 - 21.11.2015 Kakšen fi so turboratorji. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Gomi - 21.11.2015 Pločevinasti trak iz katerega so zviti je debeline 2mm. Širina traku pa mislim, da je tam nekje 3 do 4mm manj kot je fi izmenjevalca. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Gomi - 21.11.2015 Citat:... od začetka kurjenja pa do delovne temperature rabi 40 minut...Tole se mi pa zdi malo počasi. Pri meni rabi do 72°, ko se odpre patrona, 17minut. Nato pa do recimo temu delovne, ki je na 76° kakšno minuto do dve (tega pa nisem štopal). Malce počekiraj če lahko nastaviš, da ti ob zagonu dela kotel na polnih obratih, ko pa se ti dve temperaturi približujeta nastavljeni pa začne ventilator zmanjševat obrate. Tale, čeprav vzhodni software, ima vgrajene kar precej pameti. Sem bil tudi sam precej presenečen nad njim. Odkril sem pa to čisto slučajno. Je vgrajeno celo to, da v odvisnosti od nastavljene temperature kotla prilagaja hitrost zmanjševanja obratov, enako ob naraščanju. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 22.11.2015 aleks Napisal:to zadnje pa res poveča vrednost kurilnice na drva. od začetka sem bil zelo skeptičen. a je res, glede udobja in prijaznosti uporabe hranilnik pomeni več kot super duper kotel. Si nekako prisel do istega spoznanja kot jaz. Edino sem mislil da ti to ze ves, ker si bil že prej nekako povezan s to dejavnostjo. Zato tudi jaz sedaj tistim ki bi radi posodobili kurilnico (pa nimajo denarja) na drva svetujem najprej zalogovnik. Potem sele menjava peči za uplinjevalno. K iroko na srce, zahteva od uporabnika vec izkusenj in znanja (sploh tiste cenejse izvedbe) , od monterja pa vec kontrole in navodil kot klasicna pec. Ce zelimo imeti čistejši zrak in manjšo porabo drv. Sicer imamo take lokomotive po vaseh, kot jih obcasno lepim. Take lokomotive klasicna pec ne more proizvesti.... Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 22.11.2015 Sicer pa aleks: Ti si eden izmed redkih ki imaš kolikor toliko kotel in zalgovnik moči ki jo hiša potrebuje. Ne pa mi, ki imamo 30 in več kw mastadonte v kurilnicah ki gorijo "2"x tedensko, tista dva tedna hudega mraza pa vsak dan 4 ure.... Seveda se peč lepo ohladi (kamorkoli, nekaj tudi čez dimnik najbrž kljub temu da zapre zrak) in jo spet štartaš ohlajeno (kondenz) čez dva ali tri dni. in to dvomim da koristi peči. Bolje bi bilo, da bi jo vsaj vsak dan zakuril.... in tako posrbel da T peči ne pade pod temperaturo kondenzacije. Moja peč ima praktično vedno startno T pod 40C, marsikdaj tudi "sobno". in potem prve "pol ure" dokler ne pride do tistih 60 C lepo švica v notranjosti... Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 22.11.2015 hanzi, tiste pol urice po mojem ne bo ravno kotla požrlo. itak izpari v kratkem. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 22.11.2015 Gomi Napisal:lahko nastavljam, a ima vpliv na razmerje med minimumom in maksimumom. se pravi, da višji vrtljaji pri recimo 60°C povišajo vrtljaje tudi pri 70. to pa ne maram, še sedaj pri pošteno priprtem primarnem zraku mi lahko zažge preveč naenkrat v komori. danes sem gledal koliko rabi čisto točno, in je 30 minut (z vsemi petimi turbolatorji), ne 40. zame dovolj solidno. sem vtaknil še 5., sredinski turbolator in tudi pod bremenom sedaj obratujem s 180°C dimnih plinov. kotel gori že od pol osmih, pa še ni pogorelo do konca, pa v ladana ne gre velik noter, tudi drva niso čisto optimalno suha. hranilnik je poln. vedno bolj hepi, moram priznat.Citat:... od začetka kurjenja pa do delovne temperature rabi 40 minut...Tole se mi pa zdi malo počasi. Pri meni rabi do 72°, ko se odpre patrona, 17minut. Nato pa do recimo temu delovne, ki je na 76° kakšno minuto do dve (tega pa nisem štopal). Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 22.11.2015 Hanzi Napisal:aleks Napisal:to zadnje pa res poveča vrednost kurilnice na drva. od začetka sem bil zelo skeptičen. a je res, glede udobja in prijaznosti uporabe hranilnik pomeni več kot super duper kotel. prve tri dni je izgledalo klavrno. potem je odgorelo, kar mislilo odgoreti od oblog kotla, in sem kotel pošteno ometel. vtaknil sem 5 reči podobnih turbolatorjem v cevi in prenastavil kotel. je že praktično, kot sem si predstavljal ... a še vedno več porabi? po moji oceni sem sedaj cca na istem, a je hiša res stalno enkomerno ogreta. pa tudi kadi se ne več, kot prej ko je šel kotel v način "sleep". Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - cratos - 23.11.2015 @Aleks sem od daleč spremljal temo Zanima me kako imaš narejeno vezavo med kotlom in hranilnikom ?Imaš narejen baypas mimo hranilnika ali greješ najprej zgornjo plast HT šele, ko imaš dovolj temperature v zgornji plasti greješ prostore? Na kratko imaš tako narejeno kot jaz? Ali kako drugače? Ja manjka ti enmajčkena predelava, pa bo čisto OK lavfalo .Hanzi lokomotive okoli sebe imaš zato ker kurjači ne znajo kurit ,ali pa kurijo ne ustrezno kurivo.Le zakaj nimajo ali nimamo mi takih težav ki kurimo drva ne pa foršprunk. :wink: lp cratos Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - aleks - 23.11.2015 cratos, vezava je brez bypassa, kot tole: [img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17564405_22128277/kotli-stransko-odgorevanje/22128277unichr("46")jpg[/img] namesto termostatskega ventila na mešalnem krogu je motorni, povratek je pa 61°C patrona. prostore greje vzporedno s hranilnikom. kotel je dovolj močan da potegne oboje. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Hanzi - 23.11.2015 Cratos: saj tisti ki nas/me prekajajo nimajo forsprunka. Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - CimaBella - 23.11.2015 aleks, me veseli, da si zadovoljen
Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - cratos - 23.11.2015 @Aleks pa si morda razmišljal o tem ,da bi naredil tak baypas? Je kar nekaj prednosti! Strošek pa (cena sitnica)dela pa za eno uro. Hanzi v vaši vasi je to kurjenje in zakajanje. The NeverEnding Story lp cratos Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - najrad1 - 23.11.2015 Hanzi Pravijo ,da dimljeno meso ima dalj časa rok trajanja . Pri nas enak problem posebaj popoldan ko pridejo iz šihta ter vsak zakuri . |