PodSvojoStreho.net
Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva (/showthread.php?tid=61370)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - oberskitona - 17.4.2015

Po vsej vrjetnosti bom kupil MITSUBISHI PUHZ-SW75VHA+HYDROBOX MZ
Grelna moč: 8,00 kW, Električna moč: 1,82 kW
Sedaj pa še vprašanjeSadelektrika je enofazna)
-prodajalec mi govori da bo črpalka in pač ostali aparati delail tudi na glavni varovalki 25A, svetuje pa menjavo na 35A(sama črpalka naj bi zagonske moči potrebovala max.19A)
-prijazni gospod na elektro mi pa svetuje naj nabavim 3fazno elektriko ker se boji da bo 35A premalo in bo ob obremenitvi problem.
Največji problem pa je, da oba svetovalca mi nekaj prodajata tako da...plačam jas bi raje še slišal kakšne uporabniške izkušnje

prehod na 3faze (3x16A ali 3x20A); stroški priklopa + nekaj večji prispevek + dražja 3Fazna TČ(če vzamem pa 1Fazno TČ pa potrebujem še močnejše varovalke(3x25A), kar pa prinese še večji mesečni prispevek)

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - jani65 - 17.4.2015

35A je mislim nuja za eno fazo. Če je trifazno pa dela na 3x16A, kar je glede obremenitve zaradi drugih aparatov bolje.

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - vincent - 17.4.2015

Boljše so tri faze. A če je tč enofazna ti to potem kaj dosti ne pomaga.

Pri eni fazi upostevaj da tč ne bo edini porabnik...žena bo kuhala na indukciji in v pečici pekla piščanca, pralni bo pral drugo žehto, sušilec sušil prvi storj, deca na računalnikih, hladilnik, skrinja delata, ti gledaš tv...tč izvede zagon....z 19 amperi...imaš jih pa 25 na razpolago.

Kaj misliš da bo?

Kremenčkovi :lol:

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - oberskitona - 17.4.2015

No sedaj je 25A ampak v vsakem primeru bi potem dal 35A glavno varovalko jas sicer mislim da zagonski tok da bi 19A TČ in pa se neki drugi porabnini v istem trenutku iz omrezja potegnili skupaj vec kot 35A da je malo moznosti zato sem upal da je kdo kje tukaj na forumu ki ima kaksne uporabniske izkusnje s kaksnim podobnim sistemom...

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - Homer - 17.4.2015

35A bi ti moralo v večini primerov držati, ampak....
Lahko pa "zadeneš" kakšno "zmagovito" kombinacijo vklopov raznih porabnikov, ki bi zabrisale glavno varovalko ven.

Za take primere je najboljša vgradnja odklopnika z gumbom za ponovni vklop ali števec, ki že ima to integrirano v omarico s števcem.

Tako se boš ognil, da bo v nedeljo ali za praznik, ko je puran v pečici, 4 kastrole na štedilniku, pomivalec sredi dela, pralni in sušilni opravljata svoje delo, hčerka suši lase, .....potem pa se še TČ vklopi in bum. Nato sledi klicarjenje dežurnega električarja da zamenja glavno varovalko in račun po praznični tarifi.

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - sassapo - 17.4.2015

V vsakem primeru bo prehod na 3f boljša rešitev, čeravno bo TČ enofazna.
Seveda ti tudi toplo svetujem nabavo 3f TČ.
3f TČ ti pri takšni moči fazo obremenjuje manj kot fen, sesalnik... Dejansko se na odvzemu skorajda ne pozna, da TČ deluje in so 3x20A varovalke dovolj, če ni drugih velikih porabnikov

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - Merlin1 - 17.4.2015

Zico Napisal:Pozdravljeni. Odločil sem se za zemeljski plin za vir ogrevanja.
zanimajo me vaše izkušnje, katero peč priporočate. imam na voljo 3 predračune.
Ena je peš Viesmann Vitodens 6-26kw, bojler 45L (4000) , drugi, PLINSKI STENSKI KONDENZACIJSKI KOTEL IMMERGAS – PRISILNI VLEK VICTRIX ZEUS 26 3-24KW Z VGRAJENIM 54l BOJLERJEM (4800), ter VIESSMANN VITODENS 100W KOMBINi cena pa 2400 eur.
Kateri se mi najbolj splača, kateri kotel priporočate, je bolje s bojlerjem ali pretočnI? prosim za kakšno informacijo. Vse cene pa so z montažo vred,
Hvala.
Priporočam prvi ali zadnji aparat. Aparat z bojlerjem izberite le v primeru če hkrati uporabljate več pip hkrati ali so iztočna mesta bolj odaljena. V hišo se običajno vgrajuje z akumulacijo v etažna stanovanja pa kombi.

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - telmos - 18.4.2015

oberskitona Napisal:No sedaj je 25A ampak v vsakem primeru bi potem dal 35A glavno varovalko jas sicer mislim da zagonski tok da bi 19A TČ in pa se neki drugi porabnini v istem trenutku iz omrezja potegnili skupaj vec kot 35A da je malo moznosti zato sem upal da je kdo kje tukaj na forumu ki ima kaksne uporabniske izkusnje s kaksnim podobnim sistemom...

Tega pri Mitsubishiju ni! Je pa maksimalna poraba ob takih pogojih in potrebah. Za tvoj sistem bi bilo smotrno preiti na 3x20

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - oberskitona - 10.5.2015

Pozdravljeni

Hvala vsem za dosedanjo pomoc ampak spet dilema. Spodaj prilepljena linka sta od naprav(spisal sem sifre naprav iz predracunov tako da ta cena tukaj nima nobene veze z dejanskimi cenami na predracunih) , jas imam sicer dodan se bojler pri obeh predracunih, ampak me najbolj zanima ali je razlika v ceni Mitsubishi je dražji od Panasonica za 1k in nekaj drobiza upravicena in je MItsubishi res toliko boljsi ali z ekonomskega vidika raje tega tisocaka pospravit nazaj pod pojster za lazji spanec :-).
Mitsubishi
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.sbay.si/trgovina/toplotne-crpalke1/i_318_mitsubishi-power-inverter-8kw-1f-in-hydrobox-6kw-grelec-1f">http://www.sbay.si/trgovina/toplotne-cr ... -grelec-1f</a><!-- m -->
in Panasonic
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.sbay.si/trgovina/toplotne-crpalke1/i_257_panasonic-7kw-1f-in-hydrobox-3kw-pomozni-grelec">http://www.sbay.si/trgovina/toplotne-cr ... zni-grelec</a><!-- m -->

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - Homer - 10.5.2015

Mitsubishi je za 1kW močnejši in ima 6 kW električne grelce.
A ti to kaj pomeni ali ne, pa je že druga stvar.
Vsekakor v primeru okvare kompresorja, lahko s 6kW še vedno praktično brez težav ogrevaš, s 3kW pa bo pri nižjih temperaturah hudič.

Mislim da ni najbolje gledati zgolj ekonomski vidik....

Upoštevati pa je treba, da 6kW "potegne" 25A in k temu je treba prišteti še 11 A TČ (za primer da deluje oboje). Torej glavna varovalka 35A bo komaj zadosti za ogrevanje pod polno obremenitvijo (primer enofaznega priklopa).

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - Migaj - 10.5.2015

slike na linkih so simbolične in lahko zavajajoče, poglej mere

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - telmos - 11.5.2015

In pa predvsem kaj je zajeto v montažo. Ti razni sbay ponudniki imajo zelo zavajajoče ponudbe kar se vgradnje tiče. Če dodate bojler, ventile, ekspanzijo, vodne povezave in ceno vodovodarja, zagon in nastavitve, potem je to precej dražje.

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - Migaj - 11.5.2015

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=61766]prosim za pomoč pri izbiri uplinjevalke[/url] :oops:

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - Zico - 12.5.2015

Pozdravljeni.
Potrebujem nasvet glede kotla na polena. Imam hišo neto tlorisne ogrevalne površine 80 m2. v 2 nadstropjih. Imel bom povsod talno gretje, ker se komplet obnavlja hiša.
zanima me glede kurilnice, namen imam kupit peč, zalogovnik 800 l.
imam pa dilemo glede sanitarne vode: kaj bolj priporočate: toplotno črpalko za sanitarno vodo, ki jo pozimi pac ogrevam z drvi.
Ali raje kupim peč z vgrajenim 70 litrskim bojlerjem. Ni mi problem poleti enkrat zakurit, da zagrejem vodo, samo povejte, če se to vredu obnese in kaj se bolj splača.
najlepša hvala.
lahko računam na takšno kurilnico ceno do 4 tisoč, ali bi blo več?

Re: Izbira TČ, EL Peči, Kotel na drva - Sebek - 13.5.2015

Lahko kupiš toplotno črpalko za sanitarno vodo, lahko pa daš zunanji kombiniran bojler (elektrika, ogrevanje z kotlovno vodo). Tak bojler je poceni in ga lahko iz zalogovnika ogrevaš poleti. Peč na drva pa zakuriš enkrat na dva ali tri dni, sploh če imaš svoja drva. Tako imam jaz narejeno. Peč z vgrajenim bojlerjem pa jaz nebi kupoval.