![]() |
|
Zalogovnik - zakaj le? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zalogovnik - zakaj le? (/showthread.php?tid=61258) |
Re: Zalogovnik - zakaj le? - telmos - 3.4.2015 Merlin1 Napisal:Veš včasih bi bilo bolje, da bi bil tiho. No in ker ti ne moreš iz svoje kože si preberi naslednje. Preden pišeš te zadeve vsaj bežno preleti vezalno shemo, pa boš videl, kaj zna in kaj ne. Pelje namreč dodatno črpalko, mešalni ventil tako časovno, kot tudi temperaturno.......... Mene tako zaničevanje neke zadeve, ki je ne poznam navede na to, kar sem zapisal. In vedno bom, kajti te zadeve so presegle že vsako mejo pretiravanja in tekmovanja, kdo bo bolj očrnil te nebodigatreba klima TČ, ki vam resno majejo dober posel. Sicer pa Toshiba za svoje delovanje še najmanj kar rabi bi bil zalogovnik. Re: Zalogovnik - zakaj le? - Merlin1 - 3.4.2015 To kar ti opisuješ zame ni podpora zalogovnika temveč podpora dodatnega mešalnega kroga. Zame je podpora takrat ko se v zalogovniku meri temperatura in da se zna TČ ustavit, če v zalogovniku zazna temp. z drugega vira. In da se da časovno nastavit temp. režim zalogovnika. Tudi drugi inverterji znajo delat brez zalogovnika pa kljub temu veljajo pravila, kdaj ja in kdaj ne. Re: Zalogovnik - zakaj le? - telmos - 3.4.2015 In kako veš, da se s Toshibo tega ne da? Jaz vem, da se in jih imam tudi nekaj tako istaliranih zaradi specifike potreb. Najbolje je seveda kritizirat in se delat pametnega. Se pa na koncu izkaže, da .........Raje ne bom pisal, ker bi lahko zopet oskrunil kako "sveto kravo." Je pa dejstvo, da se to pri Toshibi zelo redko rabi. Sam imam 4 take sisteme na cca 250 instaliranih Toshib. Re: Zalogovnik - zakaj le? - colinmcrae - 4.4.2015 sašo65 Napisal:Saj lahko ti obrazložiš zakaj....(spoštujem tudi drugo mnenje, pišem pa vedno tako, kot bi naredil sam) Napisal je da ima 4 potni mešalni ventil, sam mam podobno rešeno..... sicer so energent peleti..... na ta način vsaj prvo greješ hišo višek pa daješ v zalogovnik..... ne vem zakaj nebi funkcioniralo... tudi če bo želel zalogovnik gret na višjo temperaturo kot rabi za talno... mogoče zato, ker so trenutne smernice monterjev drugačne? Lp Colin Re: Zalogovnik - zakaj le? - Merlin1 - 4.4.2015 Zgodba z TČ ni povsem enaka drugim virom ogrevanja. Pri drugih virih je ne glede na temperaturo ogrevalne vode izkoristek skoraj enak. Pri ogrevanju z TČ pa si ne želimo vode ogret na višjo od potrebne, ker to vpliva na izkoristek naprave. Torej, če bi želel uporabit zalogovnik je dosedanja regulacija praktično neuporabna, rabil bi TČ z podporo zalogovniku, ta se orientira na temp. v njem in ne pregreva zalogovnika. (oziroma je to zmanjšano na minimum). To pa ima smisle na talnem ogrevanju edino v primeru močnejše TČ ali želje po uporabi večjega delaža nočne tarife el. energije. Re: Zalogovnik - zakaj le? - Poldee - 4.4.2015 Kar opisujes je mozno samo s inverter TC, pri kateri dobis tocno tako temp. vode, kot je potrebna za ogrevanje. Pri stari tehnologiji bos se vedno hoces/noces moral najprej greti vsaj 1000+ l vode na visjo temperaturo od zelene, da bos zmanjsal st. vklopov (visje bos ogrel, manj vklopov bos imel). Zato pa kupis inverter s katerim grejes DV tocno na toliko kot potrebujes (nizja kot je, toliko bolje) za zeleno temperaturo, seveda 24-urno delovanje. Pozabis zalogovnik, prisparas na € in prostoru. Ce imas talno je zalogovnik itak bv. Re: Zalogovnik - zakaj le? - Merlin1 - 4.4.2015 To kar sem napisal nima zveze z on-off. On- off ima res ob izklopu nekaj višjo temperaturo. Vendar ima tudi ob vklopu za toliko nižjo. Na koncu je z tega vidika enako. Lastnik vprašanja že ima :wink: Re: Zalogovnik - zakaj le? - janez.servis - 29.4.2015 A da katera firma na inverterske črpalke oz. na kompresor 10 letno garancijo. Re: Zalogovnik - zakaj le? - janez.servis - 29.4.2015 Strinjam se z Merlin 1. Poglejte teste na WPZ.CH Re: Zalogovnik - zakaj le? - telmos - 29.4.2015 Merlin1 Napisal:To kar sem napisal nima zveze z on-off. On- off ima res ob izklopu nekaj višjo temperaturo. Vendar ima tudi ob vklopu za toliko nižjo. Na koncu je z tega vidika enako. Saj bi si ti to želel ampak enostavno ni res. Če bi bilo to tako kot pišeš, potem bi bilo še kako slabo. In o kaki mehki regulaciji ne bi mogel pisati ampak kvečjemu o nekem še večjem žaganju, kot bi bilo potrebno. Zato me ne boš prepričal s svojo logiko. Kot tudi ne, da je potrebno vodo v talnem ogrevanju segrevat z inverterji pri zunanji temperaturi 2°C na 35°C. Naj se le javi tisti, ki to potrebuje in me demantira. Z on offi pa to enostavno potrebujete zato ker ni tako, kot pišeš.. Re: Zalogovnik - zakaj le? - Merlin1 - 29.4.2015 Nehaj si že enkrat izmišljevat zgodbice za forum. Regulacija za on-off je povsem enaka deluje na enakem algoritmu z enakimi temp. Edina razlika je, da ene imajo inverter druge ne. Če ne veš in predvidevaš, bi bilo bolje, da ne napišeš nič kot pa, da uporabljaš domišlijo in zavajaš. Re: Zalogovnik - zakaj le? - telmos - 29.4.2015 Ni vredno komentarja. Ti imaš vedno prav. Zadovoljen? Jaz sem. Re: Zalogovnik - zakaj le? - Migaj - 30.4.2015 Idealno je, če ti TČ sproti daje natanko toliko energije, kot jo potrebuješ v vsakršnih pogojih. Inverterji se temu zelo približajo. Zelo nerodno pa je, če ti pri +15 daje 15kW, pri -15 pa samo še 6kW - takrat ti pa še velik zalogovnik lahko ne pomaga. In če v sistem vključiš zalogovnik, moraš ogrevati vodo na višjo temperaturo -kar niža COP. Simpl ko pasulj. Re: Zalogovnik - zakaj le? - 03pomlad - 1.5.2015 kljub prebiranju foruma in poslušanju nasvetov monterjev mi še danes ni povsem jasno: TČ KRONOTERM 7/8 E2 + HM131 + 300L boljer ali TČ KRONOTERM 7/8 E2 + zalogovnik + bojler wps 150/300 Hiša je 2-3 litrska. Re: Zalogovnik - zakaj le? - Merlin1 - 1.5.2015 Velikost hiše? Število prebivalcev? |