PodSvojoStreho.net
Ne morš verjet - - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ne morš verjet - (/showthread.php?tid=60995)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Re: Ne morš verjet - - Hanzi - 24.4.2015

Upam da je stiropor trajen material (50+ let) potem je vreden vsakega evra.
V 50 letih boš za investiranje v kotlovnice (posodabljanje) dal zagotovo več kot za fasado. Da o stroških razlike v ceni (kolicine) energenta ne pisem. (pa plesen na stenah....)
Zagotovo se bolj splača vzeti kredit za izolacijo fasade kot za (nov) avto.

Re: Ne morš verjet - - jani65 - 25.4.2015

Izolacija in še enkrat izolacija to je garancija za znižanje stroškov ogrevanja.

Re: Ne morš verjet - - Homer - 25.4.2015

Seveda je in brezpogojno pri novogradnji!
Ob adaptacijah pa gre "na vago" strošek investicije in doba v katerem se povrne vložek.
Tu pa ni vse tako samoumevno, še zlasti če hiša ima že neko izolacijo in končano fasado, obrobe, police, morda vmes še kako spomeniško varstvo, premestitev oken, kamnite fasade, ......

Med nič in izolacijo je razlika. Izolacija na izolacijo je pa mala razlika.

Re: Ne morš verjet - - Hanzi - 25.4.2015

Na 35 let stari hisi sem imel mislim da 5 ali pa 7,5cm siporexa kot izolacijo pod fasado.
Brez slabe vesti sem ga pokril z 16/12 cm eps , v mansardi (ni bilo siporexa ampak lesena fasada) pa do 30cm(pa stavbno pohištvo premaknil na zunanji rob prvotne fasade) . Nekaj podobnega me čaka na strehi ko bo spustila tegola. Če bi imel cegu, bi ga že "podlozil" z izolacijo.

Kakšna je razlika sedaj proti prej?

Težko sodim, ker sem bil prej samo eno zimo v hiši (kupil). Poleg tega sem menjal se peč in dal kolektorje.
Groba ocena je da sem porabo drv najmanj prepolovil(20>10).
Predvsem pa je zakon to, da je stena "topla", da na oknih ni kondenza (saj ga tudi prej ni bilo veliko, sem pa našel sredstva proti plesni, jaz jih sedaj je potrebujem) in da je zjutraj hiša topla (k temu pripomore predvsem zalogovnik, vendar če bi prej hotel imeti se zjutraj toplo hišo, bi porabil se več drv. Nimam pa realnega podatka koliko je prejšnji lastnik porabil olja(prodajalci itak ne povejo vsega po pravici) . Elektrike vem da je porabil toliko kot sedaj jaz(približno 80 evrov) (pa je imel pol manj ljudi v hiši, mansarda ne naseljena, imel je vodno posteljo, možno da je tudi s klimo grel v prehodnih obdobjih, el.bojler poleti) zato večja poraba elektrike )

Saj vem, 10 kubikov drv je 500 evrov , recimo da sem zmetal v varčevanje s kurjavo 40 let razlike v drveh.
Ampak če bi samo to računal, potem je najbolje da živim v šotoru in za 200 jurjev kolikor stane hiša imajo tudi vnuki dovolj drv....

Izolacija se dela na dolgi rok ,tako da je to saj za mene normalno. Sam računam da bi z fasado pridobil eno tono pelet, ker je že sedaj poraba za ogrevanje v tabeli za varčno hišo 12,2 l m2 .

Re: Ne morš verjet - - aleks - 25.4.2015

sam sem vrgel par številk od naše hiške v u-wert kalkulator, in glede na realno porabo je kalkulator kar v redu izračunal, torej bom izračune vzel resno v račun. z izolacijo, ki sem si jo izbral, bi po novih izračunih moral porabiti ene 7 do 8 prm polen manj. to je pa že toliko, da je fizično precej manj dela s kurjavo. potemtakem, če gledam že zgolj iz ležernega stališča - se splača. finančno pa seveda tudi. ne prav kmalu, a vendarle. potem je treba še upoštevati bistveno manjšo obrabo kotla in manj ur dela (malo manj električne energije), kar po mojem nihče ne upošteva. ventilatorji in kotlovna keramika tudi niso zastojn.

E vidiš, ležernost ima prednost pred financami. Ajd TC tukaj zmaga, ampak ob lastnih drveh(napravljena že desetletje nekatera) se ne upam tvegati s ceno elektrike in življenjsko dobo TC.
Sem si pa privoščil kolektorje, da za pol leta pozabim na kurilnico. Za letošnjo sezono upam da sem končal in se vrnem okoli 1. Novembra.....