![]() |
|
Težave z zalogovnikom - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Težave z zalogovnikom (/showthread.php?tid=60413) |
Re: Težave z zalogovnikom - Hanzi - 31.1.2015 Pa imaš pred vstopom vode v zalogovnik nataknjeno vrtno cev? Vsa varovanja povratka skrbijo da je T povratne vode v pec neka konstantna. Recimo 60. Če pa želiš različno izstopno T vode iz peči pa moraš še igrati s hitrostjo pretoka. S črpalko sobnega akvarija boš imel T 100. Z gasilsko črpalko pa 65. V obeh primerih bo varovanje povratka nastavljeno na 60. Pa saj mislim da v enako mislimo, samo v različnih jezikih govorimo. zamot:ti najprej cel zalogovnik segrejes na 70?v naslednji fazi pa potem na 90 (v tej fazi imaš povratek v pec že 70 in ne 60.) Ja se nisem igral s termostati in izklapljenjem crpalk,zato mi zalogovnik segreje najprej na 70 potem na 80 in na koncu na 85+. črpalka je vse skozi na drugi hitrosti. Če jo dam na prvo hitrost,mi v prvem polnjenju nafila zalogovnik na 80, drugi krog mi pa že pec "kuha" Re: Težave z zalogovnikom - najrad1 - 31.1.2015 štrajfiks dela pod tlačnim pritiskom (elektro motor,tlačna črpalka),da doseže še večji pritisk je na izhodu cevi vgrajena šoba katera dodatno prispeva k povečanju pritiska. 3 potni mešalni ventil zmanjšuje ali povečuje pretok vode kotel zalogovnik Z obtočno črpalko pa določamo hitrost kroženja vode med kotlom in zalogovnikom s tem da 3 potni mešalni ventil omejuje to kroženje vode na nastavljeno temperaturo varovanja dviga povratka v kotel sam kotel pred kondenzacijo in s tem istočasno omejuje pretok vode skozi zalogovnik ali drugače skrbi da spusti vodo ko je dovolj vroča 60+ iz kotla v zalogovnik Primerjati štrajfiks z 20 in več bari pritiska z kotlom in zalogovnikom ki imata pritisk 1,2 do 2 bara je nerealno in nemogoče. Zakaj imaš vgrajeno varovanje povratka v kotel in kje imaš vgrajeno obtočno črpalko kotel zalogovnik ? Hanzi Napisal:Vsa varovanja povratka skrbijo da je T povratne vode v pec neka konstantna. Recimo 60. Druga trditev ti povozi prvo trditev pri tako imenovanem igranju ! Primer za štrajfiks in vrtno cev je bil podan za poizkus .Vsak dan se naučimo kaj novega ? Na netu se najde definicija delovanja varovanja dviga povratka za visoko temperaturne kotle. Lp Re: Težave z zalogovnikom - dule80 - 31.1.2015 Lp Nikjer ne pišete koliko močna je vaša črpalka na prvi-drugi-tretji stopnji? Kot vemo imamo različne črpalke in primer enemu zadostuje prva stopnja ker ima na njej 80W drugi pa ima na tretji stopnji 70W. Sam imam po stopnjah 65-78-95W in sedaj probavam drugo in tretjo. Re: Težave z zalogovnikom - stepski - 31.1.2015 " 3 potni mešalni ventil zmanjšuje ali povečuje pretok vode kotel zalogovnik " pretok vode je vedno isti, razen če ne spremenimo hitrosti obtočne črpalke, spreminja se samo mešalno razmerje med dvižno in povrtano vodo... <!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Publikacije.URE/URE1-02.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Publik ... RE1-02.htm</a><!-- m --> Re: Težave z zalogovnikom - Hanzi - 31.1.2015 Dule: poleg moči je pomemben tudi presek cevi oz črpalke. Re: Težave z zalogovnikom - kurili - 31.1.2015 Fantje vse to je hidravlika ki ima svoje zakonitosti. Večja je hitrost črpalke hitreje se pretaka voda po ceveh pri konstantnem tlaku, če je v ceveh zapora potem se hitrost zmanjša in tlak poveča. Iz kotla lahko gre samo toliko vode kot se jo na drugi strani vrača se pravi če mešalni ventil duši potem je pri večji hitrosti črpalke večji tlak a konstanten pretok. Ne glade na hitrost kroženja medija se temperature po določenem času morajo izenačiti in po tej teoriji se mora temperatura v zalogovniku po dovolj dolgem času približno izenačiti s temperaturo peči. Ker ne poznam Seltronove, wdc ali kater druge regulacije ne znam odgovoriti zakaj se zalogovnik ne segreje bolj če je v peči na razpolago dovolj energije-toplote. Brez tipal nobena regulacija nič ne ve torej je sobni termostat obvezen. Imam klasično peč in zalogovnik regulacija pa trije cevni termostati in sobni termostat, med pečjo in zalogovnikom je ladomat obe črpalki, obtočna in v ladomatu sta na 2 ko je v stnovanju dovolj toplo se začne polniti zalogovnik ki se pri dovolj dolgem času kurjenja napolni in vsaj zgoraj skoraj izenači s temperaturo peči zaostaja za kakih 5 stopinj spodaj zaostaja za 10 stopinj. Ko sem si v začetku malo igral da sem videl kako deluje in koliko lahko naložim sem prišel do izenačenja, sedaj po izkušnjah vem kdaj neham kuriti. Ko govorim o času to pomeni da v teh dneh zakurim okoli 4 popoldne in ob 9 je topla hiša, pritličje in mansarda ter poln zalogovnik. Re: Težave z zalogovnikom - KARMEN1 - 31.1.2015 Imaš radiatorje ali talno? Re: Težave z zalogovnikom - zamot1 - 31.1.2015 Hanzi; meni se proces ogrevanja hranilnika ( tudi stavbe in SV) povečini konča v treh urah z enim nalaganjem peči, pa še tenstanja drv ni! Re: Težave z zalogovnikom - Žerjavar - 31.1.2015 Citat:meni se proces ogrevanja hranilnika ( tudi stavbe in SV) povečini konča v treh urah z enim nalaganjem pečiTa čas je odvisen le od tega, koliko je nazivna moč peči večja od trenutnih toplotnih izgub. To razmerje pa je pri vsaki hiši drugačno. Re: Težave z zalogovnikom - kurili - 31.1.2015 Karmen 1 imam radiatorje nekja novejših Aklimatovih neka pa še rebrastih EMO trika. Obtočna črpalka je Grundfos UPS 16 v ladomatu je WILO RS 26. Ogrevam cca 130 kvadratov v pritličju in mansardi, ker ne ogrevamo vsega. Pravzaprav sploh ni pomemben sistem ogrevanja da iamš toplo moraš zagotoviti toliko in toliko energije kako jo preneseš v prostoj je pa drugo. Nekoč v starih časih so nas učili naj radiatorsko ogrevanje deluje na sistemu 90/70 se pravi 90 stopinj predtok in 70 povratek, danes se to dopolnjuje z dvigom povratka tako da dobiva peč ves čas toplo povratno vodo kar preprečuje rosenej in podalšuje življensko dobo peči Re: Težave z zalogovnikom - KARMEN1 - 31.1.2015 V tem tvojem času ne bi napolnil zalogovnika, če bi imel talno. Vsaj meni ne uspe! Re: Težave z zalogovnikom - zamot1 - 31.1.2015 Ta čas je odvisen le od tega, koliko je nazivna moč peči večja od trenutnih toplotnih izgub. To razmerje pa je pri vsaki hiši drugačno. Maš prav ogrevam pasjo uto s kopalnico. Re: Težave z zalogovnikom - zamot1 - 31.1.2015 ...preprečuje rosenej ... A mi lahko en razloži kje se pojavi rosa/kondenz v peči v kateri gori ogenj. Se pa uščije če so drva mokra. Re: Težave z zalogovnikom - Žerjavar - 31.1.2015 Citat:V tem tvojem času ne bi napolnil zalogovnika, če bi imel talno.Če imaš ogrevanje stalno, bodisi iz peči, ko kuriš, bodisi iz zalogovnika, potem čas polnjenja zalogovnika ni odvisna od grelnih teles (radiatorji ali talno). Pri talnem gretju je potreben daljši čas ogrevanja zalogovnika, če imaš premajhen zalogovnik, ki ne zadošča za toplotne izgube ter se prostori tudi ohladijo za kako stopinjo. V tem primeru je estrih prevzel del vloge zalogovnika, se nekoliko ohladil in je treba tudi estrih dogrevati. Re: Težave z zalogovnikom - dule80 - 31.1.2015 Meni se je peč uscala zadaj pri prostoru za čiščenje ker sem narobe priklopil motor pri mešalnem ventilu na povratnem vodu in mi je namesto da bi bil ventil zaprt je bil odprt do konca. Ko sem zadevo popravil je kondez izginil |