![]() |
|
Dnevna poraba drv - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Dnevna poraba drv (/showthread.php?tid=60112) |
Re: Dnevna poraba drv - litera - 23.1.2015 peetras Napisal:Pozdravljeni! Za ta namen so hranilniki toplote/zalogovniki. Ampak ne vsaki. Točno določen tip - zalogovnik s pretočno špiralo. V bistvu je zadeva taka, da nimaš bojlerja za vodo, pač pa zalogovnik in v njem dolgo špiralo skozi katero teče sanitarna voda. Zalogovniška voda (velik volumen) se koristi za ogrevanje, sanitarna špirala (majhen volumen) pa je ogreta s taisto vodo in se koristi na pipah. Sanitarne in ogrevalne vode načeloma ne smeš mešat iz več razlogov. Prvi je ta, da bi imel posledično umazano vodo na pipah, drugi pa je poapnenje ogrevalnega sistem, ker bi vanj ves čas dovajal novo vodo. Običajno v ogrevalnem sistemu kroži dolgo časa ista voda in če ima kamen in se ta enkrat odloži, je potem brez. Re: Dnevna poraba drv - vincent - 23.1.2015 Ali imaš zalogovnik s potopljenim bojlerjem. Re: Dnevna poraba drv - litera - 23.1.2015 paparac Napisal:Prebiram to temo, gledam sike pa ugotovim da skurite dosti.Sam res. Tri polena ti ne morejo segrevat vode v peči tako dolgotrajno da bi lahko kakorkoli govorili o ogrevanju prostora. Razen če gre za kamin v prostoru in potem ventilacijo v vse prostore. Kakorkoli bi ta tri polena omenila sezonsko porabo okrog 1 m3, če štejem da 120 dni porabljaš tri polena dnevno. Če ne živiš v zaklonišču 50m pod zemeljsko površino, ti tega res ne verjamem za 180 kvadratov. Sori. Za tri polena bi morala biti peč zelo majhna z majhnim vodnim volumnom in tudi zelo malo volumsko majhnimi porabniki. Sicer bi voda, ko bi se dovolj segrela za ogrevanje ravno zalaufala, drva bi pa že šla... Al imaš pa drva namočena u nafto... Al pa neka čist ekstra drva. Recimo če si tole štel kot drva, pol pa zlahka verjamem, da pokuriš le tri: [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")motherearthnewsunichr("46")com/~/media/Images/MEN/Editorial/Articles/Online%20Articles/2008/03-01/Is%20Wood%20Heating%20Right%20for%20You/Wood-heat-option_WEBunichr("46")jpg[/img] Lahko pa da si govoril o porabi poleti, ko je zunaj 25+ in ponucaš 3 polena, da segreješ bojler 200l za tuširanje. Lej čist možno. Poraba je relativna in odvisna od mnogo spremenljivk. Jest tud ponucam v peči samo 4-6 polen dnevno, vse ostalo pa bukove brikete - cca 16 komadov.
Re: Dnevna poraba drv - paparac - 23.1.2015 Malo heca mora biti :lol: ce kurim drva ki sem jih dobil zastonj le pospraviti sem moral po gosi, sem skuril na dan dve šajtrgi vcasih malo vec, vecinoma pa kurim pelet , evo sedaj mi pripelje se eno paleto peletov, to bo druga paleta v tej sezoni, drv pa je slo do sedaj okrog 3metre Re: Dnevna poraba drv - Jozl - 25.1.2015 Dobra debata, se pridružim. Trenutno še ne bivam v hiši, a imam brune 20cm brez izolacije in sem od božiča do danes pokuril cca 1,8 m3 bukovine-hrastovine in to ne preveč suhe. V hiški imam min. na 18°C med vikendi pa na 20°C, ko se pridejo otroci igrat. Glede na to porabo drv sem trenutno zelo zadovoljen, ker lahko računam na letno da bom porabil samo 2 klaftri. Ogrevanje trenutno rabim kurejnje v peči samo v novembru, decembru, januarju in februarju. Lani sem marca že moral hladiti zalogovnik od viškov, aprila pa ponovno zakurit, ker je bil pač grd z vremenom. Na strehi imam 7,5m2 vakumcev, ki lepo polnijo zalogovnik. V sončnem vremenu decembra ali januarja dosežejo tudi do 20-25kWh, če je v zalogovniku 20-25°C topla voda. Kom bomo živeli v hiški, bom poskusil sistematično tehtat drva in narediti tabelo, kjer bom vseboval podtke od temp. okolice in probitka sončnega ogrevanja. To pa bodo bolj realni podatki. Re: Dnevna poraba drv - Hanzi - 25.1.2015 Mah letosnja poraba drv bo itak nikakva /kot lanska. Itak ni nobene zime. Ce bi zadeva stisnila na en mesec na -10 in vec potem bi slo po drveh (2-3x bolj kot sedaj) Re: Dnevna poraba drv - zamot1 - 25.1.2015 2 klaftri Malo poglej kaj sta dve klaftri? Re: Dnevna poraba drv - paparac - 25.1.2015 Dve klavtri je 8m drv je tak ! Re: Dnevna poraba drv - zamot1 - 25.1.2015 x1m x1m Re: Dnevna poraba drv - paparac - 25.1.2015 E, pa hvala ti, nikoli nisem racunal kolko je klafter samo m na kubik Re: Dnevna poraba drv - jokovot - 25.1.2015 Hanzi zakaj bi se povečala poraba 2-3 krat. Okrog novega leta ko je bilo malo bolj hladneje mi je HT morda 1,5 ure prej izpraznilo. Temperature pa imam nastavljene vedno enako. Tudi poleti.
Re: Dnevna poraba drv - Hanzi - 25.1.2015 Zato ker so pri minus petnajst najmanj dvakrat vecje izgube kot pri 0. Da ne govorimo o kaksnih 10C Plusa cez dan. Re: Dnevna poraba drv - jokovot - 26.1.2015 Izgube so sigurno sam tolko? Fijuka te bi pa moral sprobati ene dva meseca.
Re: Dnevna poraba drv - Jozl - 26.1.2015 zamot1 Napisal:2 klaftri Če je to name letelo, ti lahko samo to povem, da noben od nas ne kuri cele hlodovine ampak nasekana drva. No mogoče lahko moj stric spravi v svojo peč pokonci 4m hlod debeline 50cm in ga obsuje s sekanci, pa pogori---sprobano. To ne spada v to temo, ker mu gorijo sekanci s snegom vred, saj imajo časa sušenja do rešetke kjer pogorijo. Dimnik pa ima lepo belo dimno zaveso Če sem rekel 1,8m3, sem s tem hotel reči nasekanih drv. Da nebi bilo kake pomote o večji porabi. Kajti iz 2,7m3 hlodovine se nekje dobi klaftra drv. Re: Dnevna poraba drv - pisti - 26.1.2015 Pozdravljeni, hiša: ogrevano cca. 140m2, delno talno delno radiatorsko, izolacija 14 cm stiroporja, slabo osončeno, peč euroterm 25 kw, letnik cca 2003 zalogovnik 1000l, poraba 6-8 izjemoma 10 klanih polmetrskih mešanih (hrast, akacija, javor...) drv. Danes celo zvagal, z drobižom za zakurit je zneslo 25 kg. |