PodSvojoStreho.net
Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Finančna plat (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Tema: Kredit v švicarskih frankih - kako naprej? (/showthread.php?tid=58917)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - aleks - 17.1.2015

simionesi Napisal:Tudi če bi raztegnil, podaljšal dobo odplačevanja na maksimalno možno (30 let?), nisi kreditno sposoben? Oglasi se na banki in če boš insistiral na zamenjavi, mislim, da bodo tudi oni našli neko rešitev, ker njim je v prvi vrsti, da se kredit poplača, ne pa da bi še dodatno služili na teh tveganjih, ki so jih prevalile naprej in ob teh skokih vrednosti CHF proti EUR niso nič zaslužile.
sem prestar za 30 let kredita. sedaj me sigurno ne bo blizu banki, dokler ne vidim, kaj se iz vsega izcimi.

jaki79 Napisal:@aleks: ti je medo9 že v 2009 napisal: če nisi kreditno sposoben in ti to pove banka (ki prodaja kredite in si jih želi prodati čim več), enostavno ne razumem, zakaj ti ne zasveti rdeča luč.

1. pravice do svojega doma si ne pustim vzeti ne od tebe, ne od medveda, ne od banke in ne od države. jaz sem vse svoje obroke ementalskega kredita redno plačeval, tudi ko je bil prvi zdrs, in jih bom najbrž tudi vnaprej.

si mi mislil reči, da imate pravico do lastnih domovanj le premožni? bi rad popredalčkal manj premožne v najemniške luknje da se boš v svoji evrokreditni hiši bolje počutil (kakšen geto za reveže, bi to ustrezalo?), ali zgolj sovražiš manj premožne od sebe? tukaj hodiš po tenkem ledu. pravico do primernega stanovanja imamo zagotovljeno v ustavi. za ustvarjanje pogojev, da si ga lahko pridobimo, je odgovorna direktno država. 78. člen Ustave RS.

2. banka mi ni rekla da nisem kreditno sposoben. rekla mi je, da je za mojo situacijo kredit v evrih take višine, da ji (banki) zakonodajalec ne dopušča, da bi mi trgala tako visok obrok - vendar, da ima pa prav za ljudi v moji situaciji (ki kljub nekoliko nizkim dohodkom nismo ravno na minimalčku, imamo enih 30% lastnih sredstev, in smo zaposleni v podjetju z zelo dobro boniteto, pa nam eno majčkeno malenkost zmanjka pri kreditu ...) eno rešitev, ementalca! seveda se moramo mastno zavarovati (kljukica) in kupiti od banke še produkt x (kljukica). banke se nam nimajo tukaj kaj smiliti. svoje so že pobasale.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - papez46 - 17.1.2015

@aleks - lepo si citiral; pravico do primernega stanovanja imamo zagotovljeno v ustavi.

Težava je verjetno v pojmovanju in razumevanju pojma "primerno".

In je bil, ali pa je še v veljavi - med narodom v zahodnih družbah, da je;
- višina letne plače ......... vrednost avtomobila
in
- višina plače v 10 letih - vrednost nepremičnine.

Tako nekako si sam osebno predstavljam pojem "primernost".

In po tej računici je 1000€ mesečne plače dovolj za .......... avto cenovnega ranga 12.000€

in

nepremičnino cenovnega ranga 120.000€.

In ja, zelo nehigienični in nesramni so pozivi, da naj sedaj "država pomaga"!

Samo vprašam - zakaj že?

tvoji pogoji so potegnjeni iz besednjaka premožnih družb z urejenimi trgi nepremičnin in urejenimi finančnimi sferami. tega pri nas ni bilo ko sem jaz kupoval svoj dom. no, v veliko primerih še zdaj ni.

primerno pomeni zdravo bivanje v vseh letnih časih, v dosegu infrastrukture in dostopno, ne glede na fizično sposobnost. gmotno stanje tu ne igra, in ne sme igrati vloge (spet ustava). s predlačkanjem (reveže v poceni luknje) pa, kot že omenjeno - hodiš po tenkem ledu.

glede tvojega zgražanja: država že pomaga, in prav je tako. marsikatera družina živi v lepem, dostopnem, svetlem stanovanju, z nizkimi stroški, čeprav so gmotno v slabem položaju. niso rabili nobenega kredita, ne v tej, ne v oni valuti - ga itak ne bi dobili, ker niso finančno sposobni. še enkrat, prav je tako.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - jaki79 - 17.1.2015

Ali kje v ustavi piše, da mora biti primerno stanovanje v lasti (in ne v najemu)? Nihče ti ne jemlje pravice, vse kar sem naredil je, da sem opozarjal na tveganje. Nihče ti tudi ne govori, da delaj konverzijo, jaz tega nisem svetoval, ampak da bi se zavaroval pred tveganjem (lahko tudi tako, da naložiš privarčevani denar, če ga kaj imaš, v naložbo denomirano v CHF).

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - petea - 17.1.2015

gmotno stanje tu ne igra, in ne sme igrati vloge (spet ustava)

gmotno stanje seveda igra vlogo, razumevanje, kaj mora država omogočati, pa je tudi pomembno

kot je že jaki79 napisal, ni nikjer napisano, da mora država zagotoviti nakup oz. gradnjo bivališč

zanimivo pisanje: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.varuh-rs.si/publikacije-gradiva-izjave/posebna-porocila/problematika-najemnikov-v-denacionaliziranih-stanovanjih/4-ocena-stanja/41-pravica-do-stanovanja/">http://www.varuh-rs.si/publikacije-grad ... tanovanja/</a><!-- m -->

citiram zadnji odstavek:
'Ustava RS iz leta 1991 ne jamči več stanovanjske pravice kot ene od človekovih pravic, pač pa vsebuje v poglavju o gospodarskih in socialnih razmerjih določbo (78.člen), da država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje.'

kaj sem pa drugega napisal? pogoj (za katerega pač je odgovorna država), da si pridobimo stanovanje, je med drugim stabilna finančna politika. Republika Slovenija pač ni posebno pripomogla k stabilnosti valute.

država sicer med drugim zagotavlja nakup bivališč za gmotno slabše stoječe državljane. že en čas. čisto mimogrede, in prav je tako.

jaki79 Napisal:Ali kje v ustavi piše, da mora biti primerno stanovanje v lasti (in ne v najemu)?

si bil kdaj v sloveniji v najemu, pri zasebnem najemodajalcu? jaz sem bil, tudi v italiji, več let. razlika je očitna. v sloveniji sem bil najemnik 16 let. hvala, nič več.

Citat:glede tvojega zgražanja: država že pomaga, in prav je tako. marsikatera družina živi v lepem, dostopnem, svetlem stanovanju, z nizkimi stroški, čeprav so gmotno v slabem položaju. niso rabili nobenega kredita, ne v tej, ne v oni valuti - ga itak ne bi dobili, ker niso finančno sposobni. še enkrat, prav je tako.

Če s tem meriš na "socialna" stanovanja, ki se oddajajo za neprofitno najemnino, imaš prav.
Ta stanovanja pa so taka, kot jih ti idealiziraš samo prvi mesec po vselitvi.
No, morda prvo leto. Kakšna so ta stanovanja po 3 ali 4 letih?
Krš!
Zakaj?
Ker najemodajalec - zaradi neprofitne najemnine - ne more zagotavljati niti rednega vzdrževanja objektov. Najemniki pa zaradi svojega, kot praviš gmotno slabega položaja, niso sposobni plačevati niti osnovnih stroškov, kot so ogrevanje in elektrika.

Na nekem kosu papirja zapisana "pravica", pa čeprav je to Ustava, pa še ne pomeni, da je to nekaj kar ti tudi po defoltu "pripada" ali da ti je pisec te listine to dolžan zagotoviti.

papez46: Na nekem kosu papirja zapisana "pravica", pa čeprav je to Ustava, pa še ne pomeni, da je to nekaj kar ti tudi po defoltu "pripada" ali da ti je pisec te listine to dolžan zagotoviti.

kakšna neumnost je pa zdaj to? nihče v državi nima pravice izbirati, ali ti katera od ustavnih pravic pripada ali ne, ali se bo držal tegaintega člena ali ne. če je zapisano v ustavi, ti pripada. država je seveda, pod vsemi pogoji, dolžna zagotavljati ustavne pravice, to je njena prva naloga. zato tudi ustava je prvi pravni akt v državi. spet, po tenkem ledu hodiš. predstavljaj si, da si kateri od sklicev skupščine RS pridrži pravico odločati o veljavnosti 4. člena ustave?

kar se tiče kakovosti gradnje, taka je, kot jo je bil investitor pripravljen sprejeti. niso samo socialna stanovanja v slabem stanju. povečini socialnih stanovanj ni moč povsod ločiti od lastniških. ta so v enakem stanju, saj so v isti soseski. poznamo primere, kjer so ekonomski zakredititrani kupci ravno tako na škodi, kot njihovi "socialni" sosedje. recimo dragomelj, celovški dvori, najbrž še kje v ljubljani.

soditi kako in zakaj sedaj kdo ni sposoben plačevati stroškov vzdrževanja, ni na meni. tudi pri nas doma mora kaj počakati, da se nateče. teče počasi, z zdrsom tečaja evra bo pač še počasneje. a na to ljudje z nizkimi dohodki nimamo vpliva.

Prav aleks - naj bo po tvojem.

Citat:primerno pomeni zdravo bivanje v vseh letnih časih, v dosegu infrastrukture in dostopno, ne glede na fizično sposobnost. gmotno stanje tu ne igra, in ne sme igrati vloge (spet ustava). s predlačkanjem (reveže v poceni luknje) pa, kot že omenjeno - hodiš po tenkem ledu.

Teoretično, ja! Pa poiskusi pojasniti, kako na tvoj gornji način in po tvojem razumevanju naj "država", ker tako piše v Ustavi zagotovi, ker je to državljanova pravica - vsem enake pogoje na vsem teritoriju naša lepe kure?

Glede švicarskih pufov, pa je že pred menoj nekdo lepo napisal; ko je bil dolga leta obrok v švicarjih ugodnejši, kot v EUR, se ni nihče oglašal. Tisti trenutek pa, ko je stvar ušla izpod nadzora, oziroma so se pravila igre spremenila ......... pa je ogenj v strehi.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - medo9 - 17.1.2015

Stari komentarji, ki jih je citiral Jaki, govorijo o tem, da ste se zavestno odločili za kredite v chf; vedeli ste, da gre za valutno tveganje. Torej se mi zdi zelo nelogično sedaj klicati državo na pomoč. Poleg tistih, ki so jemali kredite v chf, so bili tudi takšni, ki so jih jemali v eurih in tem nihče ni nič pomagal. Toliko glede "čiščenja pred lastnim pragom".

In Aleks: nihče od nas ti tudi ne bo jemal tvoje nepremičnine.
Poanta je bila v tem, da vam je banka povedala, da niste kreditno sposobni za evrski kredit in vam ponudila v CHF (kot ti praviš ementalskega). Poudarek je na ponudbi, ne prisili. Torej je bila vaša odločitev.

Če boste zdaj morali odplačati več, je to žal posledica spremembe valutnih razmerij in boste izgubili del bodočih prihodkov. Žal je tako... kot s(m)o nekateri izgubili na borzah, pri zlatu, pri bitcoinih... ali pa zaslužili.
Meni se zdi vsekakor skrajno sprevrženo biti pameten dokler nekaj gre... potem pa klicati državo na pomoč.

Kaj več pa v tej temi res nimam za povedati; vsekakor pa je zmotno, če mislite, da smo za težave najemnikov švicarskih kreditov krivi Jaki, papež, moja malenost in ostali, ki zagovarjamo ... kar pač zagovarjamo.

Srečno!

še enkrat, ker kot kaže fantje iz "old,smart&wealthy networka" niste čisto razumeli: nismo vsi zavestno barantali z valutami. drži, sem in tja so se gotovo našli kreditojemalci, ki bi lahko vzeli evrske kredite, pa jih niso. dobro, vedno se najdejo. a veliko nas, ki smo ementalske kredite vzeli, smo jih zaradi, točno, nizkih obrokov. višjih nismo mogli, oziroma bi se pri obrokih, ki so nam bili (in so nam večinoma še) naračunani, kreditna vsota ustavila prenizko. če nam banke tega ne bi ponudile, bi ostali najemniki, ali pri starših, žlahti. kakorkoli, ne v svojem domu. padec valute za 45-50% v manj kot 10 letih pač zame ni običajno valutno tveganje, to je polom monetarne politike. tega pač nismo pričakovali. menda nismo šli v evrsko območje, da bomo ždeli v bedi z nestabilno valuto? saj to smo že imeli. večkrat.

vašemu zgražanju v prid, naj rečem, da mislim da do pomoči prizadetim državljanom pri nas po mojem ne bo prišlo. kaj takega terja drugačno družbo, kot jo imamo. pri sosedih hrvatih že malo bolje kaže, vsaj pogovarjajo se, kako iz šlamastike.

sprašujem pa se, če se ravno tako zgražate nad pomočjo, ki jo bo morda država namenila prizadetim v poplavah, potresih, plazovih? nekateri od njih so gradili na poplavnih ali potresno ogroženih, morda celo plazovitih območjih, in bili prizadeti že večkrat zapored. si niso tudi oni sami krivi? zakaj se ne preselijo? pa vsi so jim govorili ... v dolini pride voda, na prelomnici potres, v hribih plazi ... to so seveda neumna vprašanja. pomoči potrebnim je treba pomagati. vsaj jaz mislim.

pa smo že pomagali. v prejšnjem stoletju je zadnjih 10 let k nam pribežalo morje ljudi, nekateri dobesedno samo z obleko na sebi. morda celo strgano. veliko od teh ljudi ima sedaj pri nas lepo življenje, tudi z lastnimi stanovanji, nekateri tudi brez kreditov, ker je (nekaterim tudi) pomagala država, vsaj na začetku. nekaterim mora še vedno pomagati. in prav je da jim, čeprav se morda ljudje še danes zgražajo.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - medo9 - 17.1.2015

Ljudje smo razlicni.
Eni tvegajo bolj, drugi manj.
Vsak pa naj poravna svoje racune.
Sam nisem zelel tvegati, ko so bili razni catchthecash, pa poznam ljudi, ki so obogateli.
In nisem sel v delnice, ko so sosedje sluzili z njimi. In enako velaj za forex, bitcoin itd. Sem pac ziheras.
In tudi kredit nisem vzel v chf, ker nisem upal.
In do hise prisel bolj v poznih letih tudi zato, ker nisem upal vzeti maksimalno velikega kredita....tak pac sem in zato ne razumem lahkotnost tveganja spekulantov. To je vse.

Mesati naravne nesrece z valutnimi krediti je pa miloreceno neokusno.
Over & out.

Re: Delno poplačilo CHF hipotekarnega kredita - jaki79 - 17.1.2015

@aleks: ti si zapisal, da imamo pravico do primernega stanovanja (sicer tudi, da država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje), tako da je te petea čisto korektno popravila. Sprašuem te ali nimaš te možnosti? Saj si bil v najemu. Uf, sori, sem spregledal, da to nikakor ne more biti primerno stanovanje. Najem enostavno ni opcija, tudi če je penthouse (btw pri tem si sam kontradiktoren, saj hvališ stanovanja, ki so namenjena neprofitnemu najemu - ampak za reveže je to verjetno dobro, zate pač ni), to ne more biti primerno stanovanje (tako vsaj tolmačiš ti, tvojo mnenje ima pa itak takšno težo kot mnenje ustavnega sodišča). Ampak dajmo sprejeti tvoj način razmišljanja in berimo ustavo na način, da mora država ustvariti pogoje, da si državljani lahko (in namesto "pridobijo" bova sedaj vstavila besedo "kupijo") kupijo stanovanje (sicer zanimivo, da v ustavi ni konkretno zapisano, da si lahko državljani kupijo stanovanje, ampak dopuščam možnost, da so bili takrat pravniki že utrujeni, konec koncev je to 78. člen in ne 1. člen, tako da so ga pravniki verjetno napisali bolj proti koncu šihta in so bili morda zato površni). Torej tudi če beremo ustavo na tvoj način, država ni dolžna kupiti stanovanja, ampak samo ustvariti pogoje, da si ga sam kupiš (pri čemer ustava nič ne govori o tem, kakšno mora biti stanovanje ali do katerega obdobja življenja si ga lahko kupiš). Sedaj pa poglejmo, ali je država ustvarila te pogoje? Ali obstaja finančni sistem, kjer se lahko zadolžiš? Obstaja. Ali so na voljo službe? So. Ali so na voljo nepremičnine? So. Ali obstaja trg s temi nepremičninami? Obstaja. Ali obstaja zakonodaja, ki varuje lastnike nepremičnin? Obstaja. Daj prosim bodi konkreten, kateri pogoj država ni zagotovila, ki bi ti omogočil nakup stanovanja? Ker to, da si vzel kredit v CHF je tvoja odločitev, država ti je zagotovila, da vzameš kredit tako, da se ne izpostavljaš valutnemu tveganju, pa si se, kljub temu da te je država opozorila, da je to zate tvegano, vseeno izpostavljal. Če si ti izbral torej tvegano možnost in ne tisto, ki je bolj varna in ki jo je država zagotovila, je to torej povsem tvoj problem. Kaj pa naj bi država naredila? Vzdrževala tečaj valute, ki jo uporablja 500 milijonov ljudi, tako da bi pumpala milijarde v nakupe evra? Država nima te pristojnosti, za to imamo ECB in slednji je država to pristojnost tudi priznala z mednarodnimi pogodbami, ki jih je prevzela in ki so btw nad ustavo. Še več, ali naj država po tvoje odkupuje tudi vse tiste delnice (torej katerekoli izmed 40.000 delnic kolikor jih po nekaterih podatkih kotira na tem planetu), v katere so investirali slovenski državljani, in tako prepreči, da bi slovenski vlagatelji imeli kapitalsko izgubo pri katerikoli delnici, ki kotira kjerkoli na tem svetu. Ali naj država povsem ukine inflacijo, ker že 0,1% letna inflacija predstavlja finančno nestabilnost itd.

Tako, da smo spet pri tistem, kaj vse pripada tebi, namesto da bi se vprašal, kje je tukaj tvoja odgovornost. Voziš terenca za 10k€, v lasti imaš hišo in razmišljal si o tem, da bi investiral v bitcoine. Jaz res ne vem, na katerem svetu ti živiš, da se imaš za revnega in za žrtev požrešne sle, ki je prevzela mene in medo 9 in ki ti hoče na vsak način vzeti tvoje ljubo stanovanjce, ki ti pripada, tudi če nič ne narediš zato da bi ga imel. Ti drugega kot srečno ne znam več povedati. Nasvete si že tako dobil, pa si pač preponosen, da bi jih sprejel (poznam mnogo takšnih).