![]() |
|
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793) |
Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - cheba - 1.12.2014 lakota Napisal:Po projektu je bilo mišljeno 15 cm stiropor navadni in 30 cm v streho in na vse to je izračunal 16 kw TČ zrak - voda! Koliko ti je naračunal skupnih toplotnih izgub za objekt (W/K)? Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - lakota - 1.12.2014 Naračunal mi je 0,20 W/m2K Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - vincent - 1.12.2014 Hm... Jaz sem si sicer računal sam a sem prišel pri sebi do 0,25 w/m2k. Pa imam 20 grafita na stenah, v tleh 17 cm, stropi 30 cm...imam pa toplotne mostove...žal. Torej čez palec pri projektni temperaturi (-13 stopinj) tvoj objekt ne presega 8 kw izgub. 0,20 w/m2 k se že hudo spogleduje s pasivno gradnjo (na vsak način hudo dobro varčna hiša). Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 1.12.2014 5.852 Wat = 600 X 0,2 X (23+16) X 1,25 +2 Torej je 11kW Estia na talnem povsem dovolj tudi pri -16 -ne glede na eventuelno rekuperacijo in ogrevanje sanitarne vode. Če pa je OČ 11kW-tne zadosti močna za teh 320m2 talenga, boš pa moral strokovnjake vprašat. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - jani65 - 1.12.2014 vincent Kaj se ni dalo izolirat ,da imaš toplotne mostove. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - xavi - 1.12.2014 Pa smo čisto na začetku. Če je 11-ka softversko omejena 14, vzameš 14 ali pa se pozanimaš, če je varianta, da ti vgradijo močnejšo obtočno pumpo. PS Vincent, toplotni mostovi tudi mene zanimajo. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - allyazir - 1.12.2014 Pa da še jaz pristavim svoj lonček. Ker berem en kup stvari in večino brez neke osnove sem malo pregledal moje grafe porabe. Torej sobota 29.11 Estia se vklopi 5x na dan za dobro uro in greje talno ter 5x za SV. Zunanja temperatura 3 stopinje megla takšna da ne veš ali dežuje ali samo prši iz megle. Cel dan niti enega defrosta. Nedelja 30.11 Spet 5 ali 6 vlopov za 1 uro ter 5 za sanitarno vodo. Temperature in megla identična kot v soboto. Spet brez enega defrosta. Danes 1.12 6 vklopov, vklopi so daljsi skupaj delovanje nekje 7-8 ur. 5x za SV Zunaj dezuje , temperature okoli 3. Beležim 3 defroste, trajali so manj kot 5 minut. Moje mnenje do sedaj. Defrostov je veliko manj kot sem pričakoval in zalogovnik bi bil bedarija. O taktiranju ne duha ne sluha tudi ce je zunaj 10 ali 15 stopinj. Lp Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - vincent - 1.12.2014 jani65 Napisal:vincent Okna so se menjala par let prej...kljub temu da sem dal poštemat omet na špaletah kaj dosti nismo uspeli naredit. So pa na sredi zidu. Temelji in zidovi na njih, še vedno stojijo v/na hladni zemlji..tu, razen izolacije temelja od zunaj čim globje, ne moreš nič narediti. Podobno je s podstrešjem, kjer sicer omiliš ne moreš izničit. Tu je še balkon..izoliraš a je hladilno rebro... Pa se nabere. (Zato je treba pa tam, kjer gre, dati čim več !) Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 1.12.2014 xavi Napisal:Če je 11-ka softversko omejena 14, vzameš 14 ali pa se pozanimaš, če je varianta, da ti vgradijo močnejšo obtočno pumpoNE 14-tka je 11-tka z močnejšo OČ (samo drugačna omejitev?) in z višje postavljeno omejitvijo modulacije -pravzaprav pa sta obe TČ enaki. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - alanford - 1.12.2014 vincent Napisal:Se čudim, sa nisi dal nova okna na zunanji rob zidu. To je ta mene osnovno pravilo. In ja, vem kaj to potegne ta seboj: štemanje in menjava polic tudi znotraj. To pa ni kar tako.jani65 Napisal:vincent Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - xavi - 1.12.2014 vincent Napisal:jani65 Napisal:vincent Podobne težave pri meni.Sem pa kontaktiral predstavnika za tisto čudežno barvo Korund, za katero na forumu ni bilo nobenega odziva. Predstavništvo imajo v LJ, kjer je tudi demonstracijska soba. Poslal mi je prospekte, tehnični list in pa ceno za hobuk. Glede na to, da ni ravno poceni bi bila idealna ravno za sanacijo manjših površin kot so špalete, cokli, balkoni ipd. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 1.12.2014 heh, mostički pravi toplotni most je, če se ti npr debela armirano-betonska plošča dnevne sobe nadaljuje v veliko neizolirano teraso,.... Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - vincent - 1.12.2014 Barva ni izolacija :wink: pa naj ima še tako dobre prospekte. Saj nekaj izolacije je na špaletah a izgubljaš vseeno. Če bi pred osmimi leti vedel toliko kot zdaj bi imeli okna na zunanjem robu prej bi pa še izoliral špaleto. Smo bili vsaj toliko napredni da smo dali troslojno zasteklitev (glavnino). Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - cheba - 2.12.2014 lakota Napisal:Naračunal mi je 0,20 W/m2K Kakšno hišo pa potem imaš, da je za tak koeficient (transmisijske izgube na površino ovoja) določil pumpo 16kW? Kakšno imaš površino ogrevanega ovoja? prezračevalne izgube? Si v projektu imel rekuperatir? V izračun je potrebno upoštevat še prezračevalne izgube, al tako na čez palec (+25%), kot jih je Migaj ali pa računsko; in pa energijo za sanitarno vodo. Meni, za mojo hišo z računskim koeficientom 0,23w/m2k, gradbena fizika za 0,5 izmenjave na uro z rekuperatorjem, ki ima 80% izkoristek določi cca 10% prezračevalnih izgub glede na transmisijske (izgube skozi ovoj). Projektna temperaturo, to je povprečje najnižjih temperatur, za štajersko je pa verjetno -13? Če bi vse to upošteval in še dodatno izolacijo, bi bil izračun pri najslabših pogojih še bolj ugoden. Ne pa te izračune vzet za svete, ampak samo za neko orientacijo. Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sassapo - 2.12.2014 Toplotne izgube, sanitarna voda, nekaj za prezračevanje = X Popolnoma velja pri izbiri ogrevalne naprave, katera ni vezana na zunanji zrak. Voda voda in zemlja voda, res nimaš kaj kiksnit, pri zrak voda je pač zgodba nekoliko drugačna in razlikuje se tudi od tipa TČ in lokacije objekta :wink: Vsak kolikor toliko projektant to prekleto dobro ve, ko je računal grelno moč za hišo lakote je vse to upošteval, čisto tako na uč, bi rekel, da je pretiraval za kakšen kw ali dva... kar je logična posledica nepoznavanja posameznih tipov TČ, oz. ni vedel točno katera naprava bo napajala hišo |