![]() |
|
Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel (/showthread.php?tid=55425) |
Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - DELPHI - 24.7.2014 Malenkost, še kdaj. Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - matofill - 24.7.2014 Ja meni pa ne bi niti poskusila odgovoriti, ko sta oba tako brihtna
Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - DELPHI - 24.7.2014 Če sva s telmosom brihtna, si pa ti malo len. V prospektu dobiš vse mere, opisan je način delovanja in še kup drugih stvari. Na YouTube so pa filmi, ki nazorno pokažejo kako zadeva deluje. Najprej domača naloga, potem pa delegatska vprašanja. Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - telmos - 24.7.2014 matofill Napisal:Ne glede na vse bi mene to zanimalo za stanovanje , vendar, da nima vsaj 15 - 25 l vgrajenega bojlerja je nesprejemljivo, ker iz lastnih izkušenj na vikendu vem, da če ni vsaj minimalnega bojlerja navadno izredno niha temperatura tople vode v cevi, kar pomeni, da je potrebno vseskozi popravljati nastavitev temperature med tuširanjem, kar je nesprejemljivo, torej obstaja tudi kaj z minimalnim bojlerjem ? In NE nimam prostora v kopalnici še za dodaten bojler, je pa res, da sedanja plinska peč iztrošena nikakor ni med manjšimi, torej je prostor, samo za bojler ga pa ni. Torej širina 60 + 5 cm , globina lahko 40 + cm višina pač je prostor .... torej kaj ??? In še nekaj ali je potrebno na to napravo zunaj montirati še kak del kondenzator ali je vse v eni napravi ... ?Zadeva zmore le malo več kW (34) kot običajni kondenzacijski kotli pa tudi konstrukcija izmenjevalnika za sanitarno vodo v samem telesu kotla preprečuje prav to, kar se ti bojiš. O tem vsi konkurentje pametno molčijo ali pa v zanosu vsevednosti namerno ne vedo. Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - Merlin1 - 24.7.2014 :lol: :lol: :lol: Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - qwe - 26.8.2014 Brezdomec Napisal:Kondenzacijski kotel: 2000EUR Zgoraj so dobre iztočnice. Mogoče mi tehnično delovanje niti ni tako pomembno. Mene kot možnega uporabnika tega sistema, kako lahko privarčujem s tem, cena, odplačilna doba. Dejstva: - povprečna poraba zemeljskega plina v (naši) vrstni hiši v Ljubljani je cca 2200 m3. S tem se ogrevamo, ogrevamo sanitarno vodo in kuhamo. - imamo cca 8 let staro klasično Junkers Cerastar peč. Moja začetna vprašanja: - okviren strošek investicije z montažo? - okvirna poraba elektrike/plina na leto za to količino energije - ker sem v LJ, ni donacije Eko sklada, - strošek vzdrževanj skozi leta. In to se mi zdijo dobra izhodišča. Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - DELPHI - 27.8.2014 2200m3 plina te trenutno košta 1.500€. Od tu naprej so vse ocene čez palec za 4 člansko družino v slabo izolirani hiši na radiatorjih. 50€ porabiš za štedilnik 300€ za SV Obe postavki se ti ob nakupu hibrida bistveno ne spremenita. Če vzameš, da bo hibrid delal pol kot plinski kotel, pol kot TČ (sicer bo TČ delala več časa, bo pa zato plin pokril energetsko potratne konice) boš porabil za slabih 600€ plina in 250€ elektrike pri COP 3. Prihranek na letni ravni bo torej nekje okrog 300€. Pa recimo, da bo TČ dala več kot 1/2 energije: prihranek 400€. Se pa postavi vprašanje, če ne bi potem TČ zmogla vsega in plin ne bil več potreben. Pa recimo, da verjamemo da ima "patentiran, specialno oblikovan toplotni izmenjevalec" res nek merljiv učinek: prihranek 450€. Investicija v hibrida menda znese dobrih 7.000€, zdaj pa računaj. Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - telmos - 27.8.2014 Po enoletnih izkušnjah na italijanskem tržišču je prihranek 50%. Čeprav je pri njih cena električne energije višja. Cena instaliranega hibrida brez dimnika z ddv-jem je pod 6500 eur. Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - DELPHI - 27.8.2014 Italija ni Ljubljana. In če je prihranek res 50% pomeni, da ne potrebuješ plina, ker vse sfolga TČ. Glede cene se moraš pa sam odločiti kaj je res. telmos Napisal:Cena instaliranega hibrida brez dimnika z ddv-jem je pod 6500 eur. telmos Napisal:Ostali uporabniki zastarelih plinskih kotlov, ki bi jih zamenjali in na isto mesto lahko vgradili sistem, ki bi sam izračunal, kaj se v danem momentu splača, si ga pa lahko privoščijo, ker je sorazmerno poceni. cca 6500+ddv z montažo. Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - xavi - 27.8.2014 Sam sem mnenja, da če imaš v hiši zemeljski plin, je bolj smiselno razmišljat v primeru zastarelega kotla o menjavi za kondenzacijskega, oz. o zmanjšanju toplotnih izgub objekta. Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - telmos - 27.8.2014 Problem je, da ne bereš vsega ampak kar na prvo nogo udariš. Napisal sem brez dimnika. Zakaj? Zato, ker je to zelo različna postavka glede na to, kje se sistem instalira. V Ljubljani je potreben projekt za to, ki nekaj stane , v Kranju dimnikarji ne vedo, kaj pomeni C63 in zahtevajo skorajda nemogoče............ V NG, Tolminu, Idriji, Kopru pa se sistem popolnoma kompleten večinoma lahko izvede za 6500 + ddv! Slovenija je pač tržišče z lokalnimi lobijskimi zahtevami. Ne bom trdil, da 100% isto vedno napišem preprosto zato, ker se tudi vhodne cene v samem startu spreminjajo, vendar pa zagotovo vem kaj pišem. Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - DELPHI - 27.8.2014 A ne bi raje priznal, da si se pač spet zajeb..? Namenoma sem citiral cel kontekst in še poudaril bistveno: če gre za "zamenjavo in na isto mesto" pomeni, da dimnik in predvsem projekt (ker tista plastična cev ni omembe vredna) že obstaja. Ja? Se pravi, da je obakrat montaža brez dimnika. In enkrat si ceno postavil tako, drugič pa drugače. Kaj ima to veze z dimnikarji, projekti in lobiji? Pa se ne bi vtaknil, če ne bi skočil na vsak moj odgovor in nekaj popravljal in mi delil naukov. Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - telmos - 27.8.2014 Se nisem! Ti pa očitno ne poznaš situacije s terena. Če namreč hočeš v Ljubljani zamenjati obstoječi plinski kotel, potrebuješ projekt za dimnik, pregled dimnikarske službe, da nisi kaj zaj.... in seveda novo cev, ki pa ni samo to ampak z vsemi revizijskimi odprtinami, koleni, ........... Ta cifra pa ni 100 eur ampak prej bližje 1000 eur, da pokriješ vse "lobijsko nastavljene lončke" Tako pač nastane ta razlika. Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - DELPHI - 28.8.2014 In? Kje natanko sem se zmotil, ko sem odgovarjal Ljubljančanu? DELPHI Napisal:Investicija v hibrida menda znese dobrih 7.000€, zdaj pa računaj. Re: Na tržišču hibrid TČ kondenzacijski plinski kotel - RadovedniTacek - 8.1.2016 Malo obujam temo. Nov ogrevalni sistem. Daikin altherma ogreva sanitarno vodo na plinski kotel, kar se mi ne zdi najbolj ekonomicno v poletnih casih. Imate morda kaksne izkusnje s hybridi kateri ogrevajo sanitarno vodo s toplotno crpalko? Naprimer: <!-- m --><a class="postlink" href="http://ftp.seltron.si/web-pdf/HPU_Hybrid_WEB.pdf">http://ftp.seltron.si/web-pdf/HPU_Hybrid_WEB.pdf</a><!-- m --> V poletnih ter prehodnih casih tako sploh nebi bilo potrebe po plinski napravi…Zadevi bi scasoma dodal se zalogovnik. Cena bi bila podobna solidnemu plinskemu kotlu=zalogovnik ter STC Drugace: hisa cca 2etazi, 200m2 ogrevanih, izolirana fasada5cm, porabi trenutno okoli 2500l olja za 19stopinj, ogrevanje na raditarje,brez sanitarne vode poleti (el. bojler v kuhinji). Drasticna zelja po prenovi. |