PodSvojoStreho.net
Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš (/showthread.php?tid=50032)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - postaj - 9.3.2013

250 m2 skoraj neizolirane hiše?
Mi imamo podobno hišo, 140 m2 delavnice v pritličju in 140 m2 bivalnih prostorov v nadstropju. "Bister" monter je takrat uspel prepričati moje starše, da je 40kW peč več kot dovolj, čeprav sem jaz predlagal precej večjo (upoštevati je treba da je treba tudi spati, tako da se ne kuri 24 ur/dan).
Če je zunaj pod 4°C ni variante, da peč segreje celo hišo in moramo spodaj kuriti dodatno peč, če nočemo da nas zebe.
Avtor teme ima 250 m2, tako da smo tam tam (plus seveda še dodatnih 250m2 v izolirani hiši). Če je vezava v tem primeru še bolj narobe narejena, bo povzročila samo zamik ogrevanja in/ali manjše udobje pri kurjenju, ne pa hladne hiše. (ali pa druga možnost - da peč prekine izgorevanje, ker ni odvoda toplote)

csamo001 Napisal:To razumem, vseeno pa mi gre težko v betico, kako bi "pečka" z manj kot 130l nalagalne komore dala od sebe dobrih 40 kW. Sicer pa tako nisem nek faktor...
Velikost nalagalne komore in moč peči nista direktno povezana. Lahko imaš 40kW in 50L kurišče ali pa npr. 40kW in 300L kurišče. V praksi pomeni samo to, da je pri manjše peči potrebno nalagati 6x pogosteje.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Hanzi - 9.3.2013

Očitno imajo proizvajalci različna merila za kw.
Imam 25 kw, hišo 80 po etaži, klet neizilirana, pritličje 5cm siporexa, nizka mansarda neizolirana, Streha 10cm tervola. letošnjo zimo sem v okolici Lj bp grel pritličje in mandardo na cca 22, klet pa na cca 16. Če bi imel vsaj kakšnih 500 litrov, zalogovnika bi še zjutraj imel več kot 21.
Seveda pa ne moreš s 40 kw greti 300 m2 brez izolacije in zalogovnika, pa da samo popoldan po 17 zakuriš vedro drv, zunaj pa -10.
Povejte raje koliko m3 drv ste požgali letos. Attacku priporoča m3/kw peči. Se pravi 25m3 v 25kw peči. Jaz jih bom okoli 20 v klasični peči, drva slabše kvalitete.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Hanzi - 9.3.2013

Jih je ta ctc in tvoj kotel požgal 10 klaftr?

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - stafan - 10.3.2013

Sam imam 145l nalagalnega prostora in tudi v tapravi zimi moram 2x naložiti. Upoštevaj tudi, kako drva naložiš v peč ali zelo na tesno pa čimveč, ali jih samo not zmečeš, potem imaš v peči lahko samo 100l drv. Ker 100l drv in 2 hiše + zalogovnik ogreti so pomoje mokre sanje. Škoda ker bi mogoče za toliko denarja kot si dal, dobil peč z veliko večjo nalagalno komoro.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Hanzi - 10.3.2013

Ko že radi s številkami operirate.
100l*2/dan*30dni*5mesecev= 30m3 drv.

Večina vas pa piše kako porabi manj kot 10m3 drv na sezono.
Kje je sedaj napaka?

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Hanzi - 10.3.2013

Avtor teme naklada celo na tri ure polno peč se pravi ”kubik” na dan pa ne segreje dveh hiš.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - jani65 - 10.3.2013

Sodelavec porabi na sezono približno 20m2 ampak pravi da se z tem ne ukvarja ker ima gozd.Mislim da je pri teh kotlih samo večji konfort kaj se pa tiče porabe pa ne nastajajo tako velike razlike med navadnimi kotli in temi.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - JozkoPetarda - 10.3.2013

Razlika v porabi je ogromna. Pri nas smo šli iz 22m3 na navadnem kotlu (oziroma okoli 2700l nafte letno v sezonah ko smo se greli na nafto), na 13m3 v uplinjevalnem z lambdo. Temperatura 22°C ves čas.

Dva taka objetka kot jih opisuje avtor te teme moraš segret na normalno temperaturo z 25m3 do največ 30m3. Pa tudi 40kW peč je več kot dovolj močna.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - jani65 - 10.3.2013

Sodelavec ima kotel brez lamde in na tlačni ventilator ne na vlečni, kotel je Orlando prve izvedbe ,zalogovnik 1500l tu najbrž nastaja razlika v porabi

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - okram - 10.3.2013

Hanzi Napisal:Ko že radi s številkami operirate.
100l*2/dan*30dni*5mesecev= 30m3 drv.

Večina vas pa piše kako porabi manj kot 10m3 drv na sezono.
Kje je sedaj napaka?

polna peč gre pri meni samo v najhujšem mrazu, to je bilo letos samo teden dni, da sem se potrudil in lepo naložil povsem polno

lansko sezono je bilo 14.dni da sem še malo doložil

potem so prehodna obdobja ko se kuri po pol peči ali na 2.-3. dni

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - Gomi - 11.3.2013

Kar se mene tiče je instalacija prikazana na skici zgrešena. Zadeva s T komadom v eni hiši se sicer obnese, da se izognemo predolgemu čakanju na ogrevanje prostorov. Tu se zavestno odločimo, da bomo najprej ogreli hišo in šele nato, ko bo hiša ogreta in se bodo začeli pojavljati viški, se bodo pričeli polniti zalogovniki.
Po prikazani skici, pa je ta odločitev padla na drugo hišo. Druga hiša se bo pričela ogrevati šele, ko bo ogreta prva, oziroma še malo kasneje, ker se mora najprej zagreti zgornji del zalogovnika. Mislim, da je pri enem kotlu in dveh hišah prvo potrebno izenačiti štartno osnovo ogrevanja za obe hiši. To bi se lahko doseglo z instalacijo preko zalogovnikov. Iz kotla naj gre voda najprej v zalogovnike, od tu naprej pa se prične napeljava za ogrevanje po hišah.
Obe hiši sta v štartu zelo potratni. Prva neizolirana z radiatorji, druga dobro izolirana, a s talnim ogrevanjem. V štartu je za obe potrebno kar veliko energije in časa, da se vse to ogreje in spravi v neko normalno stanje.
Pa še nekaj sumim, da je pri instalaciji (po skici) mogoče narobe. Moč črpalk. Vsekakor bi šel preverjat na kakšnih stopnjah oziroma s kakšno močjo so v pogonu. Če je črpalka za ogrevanje v prvi hiši približno enake moči kot je črpalka ladomata in delujeta na enakih stopnjah ima druga hiša prav malo možnosti, da se bo po prikazani shemi ogrela.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - mesec2424 - 11.3.2013

še enkrat prilagam bolj natančno shemo situacije

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - FranciZ - 11.3.2013

Hm, nisem strokovnjak, vendar bi glede na to shemo izgledalo, kot da bi s tem kotlom in 2000 l zalogovniki hotel greti 3 'potratne' hiše. Premala peč.

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - okram - 11.3.2013

csamo001 Napisal:Kako hudiča pa je potem definirana moč (41 kW) peči? A ni to odvisno tudi od velikosti nalagalnega prostora? Čisto teoretično (pretiravanje zaradi ponazoritve): ena peč s fantastičnim izkoristkom, v katero gredo tri trske - koliko kW ima?

Preprosto mi velika moč in majhen nalagalni prostor ne gresta skupaj.

Herz 20, 30, 40 so povsem enake dimezije in nakladalni prostor je isti 170 litrov,
oziroma po eko skadu 150litrov
razlika je samo v temperaturi dimnih plinov
40kw peč je samo sfrizerana 20kw peč

40KW peč da v eni uri 40KW

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.artim.si/prospekti/Herz_firestar_BC_15-40.pdf">http://www.artim.si/prospekti/Herz_fire ... _15-40.pdf</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ekosklad.si/html/razpisi/main.html">http://www.ekosklad.si/html/razpisi/main.html</a><!-- m -->

Re: Nov kotel ctc v40 lambda noče ogrevati dveh hiš - taubi - 11.3.2013

Po moje sploh ni problem v kotlu oz nalaganju na dolgi rok.
Lahko da je prevelik odjem naenkrat iz zalogovnika.
Zalogovnik polni ena črpalka (kdo ve na kateri hitrosti), paznita pa ga vsaj dve črpalki, potencialno z sanitarno vodo štiri črpalke (zopet kdo v na kateri hitrosti).

Sicer pa če je vgrajenih dovolj temperaturnih merilcev, ni neka znanost ugotoviti kam se toplotno porazgubi vroča voda iz kotla do zalogovnika oz. od zalogovnika do obeh registrov.